Copy
nieuwsbrief mei 2016
View this email in your browser
Beeld Rob scholte's Embroidery Show

Rob Scholte's Embroidery Show 
Beeldenmaker Rob Scholte heeft een eigenzinnige kijk op ambachtelijk werk. Zo weigert hij de ongeïnteresseerde domheid te geloven waarmee Nederland ten faveure van Ikea-prints afstand neemt van de traditionele, met de handgemaakte borduurwerken. Scholte verzamelde jarenlang borduurwerk dat hij vond op rommelmarkten en kringloopwinkels. In Museum de Fundatie in Zwolle brengt hij een eerbetoon aan deze vergeten parels van onbekende meesters. De schilderachtige achterkanten van het werk spelen de hoofdrol. Met meer dan negenhonderd borduurwerken is de tentoonstelling een kleurrijk event. Plan je bezoek aan de show op de website van Museum de Fundatie.

Tip
Textiel Plus zocht de kunstenaar op in zijn eigen Rob Scholte Museum in Den Helder en ondervroeg hem over het hoe en het waarom van zijn keuzes. Een verslag van dit intrigerende bezoek lees je in de Textiel Plus 236 dat medio juni verschijnt.

foto: Rob Scholte, Jachttafereel, te zien bij 'Rob Scholte's Embroidery Show'

Werk Linda Nieuwstad
De weelderige bloemstukken van Linda Nieuwstad
In het voorjaar toont de natuur zich in volle glorie. Kunstenaars laten zich al eeuwen door deze pracht inspireren en leggen moeder natuur vast op doek. Linda Nieuwstad geeft haar eigen interpretatie over alles wat groeit en bloeit. Ze verrast de kijker met meer dan levensgrote bloemstukken. Van plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal tovert ze monumentale sculpturen. Voor de toeschouwer die tussen de reuzen staat een bijzondere ervaring die dwingt tot bescheidenheid. Textiel Plus nam een kijkje in het atelier van Nieuwstad. In nummer 236 zie je het resultaat van dit bezoek.
 

foto: Michael Rhebergen, Bloemstuk de Bredehorst
Cover TP 235
Trakteer jezelf op een abonnement op
Textiel Plus met   
€ 5,- korting
*
 
Betaal geen € 30,- maar € 25,- voor vier nummers per jaar. 
 
 
* Dit bedrag geldt voor Nederlandse particulieren die het voorgaande jaar geen abonnee zijn geweest.
Kung Fu Motion Visualization
Kungfu als digitale weefsels
Tobias Gremmler zet de bewegingen van kungfumeesters om in digitale beelden. Het resultaat lijkt een bewegend weefsel.
Beeld boeken
Op zoek naar inspirerende boeken over textielkunst?

Bestel de mooiste uitgaven via de webshop

In het magazine en op de website vind je de nieuwste boeken onder de rubriek Ingenaaid.
Werk Anna Frydman
Tegendraads met textiel
In de hedendaagse beeldende kunst werken kunstenaars vaak in grensoverschrijdende vakgebieden. De keramist onderzoekt textiel in het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg terwijl de textielexpert zijn licht opsteekt in het EKWC in Oisterwijk. Dit leidt enerzijds tot verrijking van het eigen vakgebied en anderzijds tot een verbreding van de beeldende kunst. Het Witteveen Visual Art Centre in Amsterdam toont 27 vooraanstaande kunstenaars die op geheel eigen wijze het vakgebied textiel combineren met andere disciplines. De inspirerende tentoonstelling 'Tegendraads met Textiel' is de moeite waard voor een reisje naar Amsterdam. Meer informatie en een routebeschrijving vind je op Witteveen Visual Art Centre.

foto: Anna Friedman, Viltkop
Beeld Draag een nieuwe abonnee aan!
Draag een nieuwe abonnee aan!

Ben jij abonnee? Deel je enthousiasme met vrienden en draag een nieuwe abonnee aan...

 
... dan krijg je van Textiel Plus als dank een pakketje mooie materialen t.w.v. ca. € 15,-
Beeld Let's (Ad)dress the People
Deelnemers gezocht
‘Let’s (Ad)dress The People’ zoekt deelnemers. Het project is onderdeel van het FASHIONCLASH Festival 2016. Een sociaal 'design' concept rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. In teamverband werken ontwerpers Floor Nijdeken, Jolijn Fiddelaers van IXX Creates en Maartje Boer en Suzanne Vaessen van STRIKKS samen met ervaren ambachtsbuddies en de deelnemende ouderen aan nieuwe textielcreaties. Ben jij een liefhebber van breien, borduren of knoop- en vlechtwerk en macramé? Doe mee aan dit spetterende evenement en geef je op via Tout Maastricht.

foto: Team Peter Stigter, Clash Project 2012
Werk Gunjan Aylawadi
Tapijten van papier
Op het eerste gezicht lijken de tapijten van Gunjan Aylawadi gevlochten met textiele materialen. Niets is echter minder waar. Op ingenieuze wijze construeert autodidact Aylawadi haar 'papieren tapijten'. De Indiase ontwerper verbindt in haar weefsels thema's als identiteit, cultuur en hoop met elkaar. De precisie van het maakproces werkt als mediatie. De kracht van deze techniek en de bewustwording van je directe omgeving wil Gunjan met haar werk overbrengen aan de kijker. 

foto: Gunjan Aylawadi, papieren tapijt
Logo Facebook
Like Textiel Plus op Facebook en ontvang inspirerende berichten over textielkunst.
Foto zeezijde
Zijde uit de Middellandse Zee
Op het Sardijnse eiland Sant'Antioco staat de studio van Chiara Vigo. De laatste vrouw die Byssus maakt, oftewel zeezijde. Afkomstig van de reuzemossel, Pinna Nobilis, die in de Middellandse Zee leeft. In het voorjaar duikt Chiara om de draden van de mossel los te snijden. Het wezentje zelf blijft op de zeebodem en produceert nieuwe strengen. In haar studio weeft Vigo vervolgens kleine lapjes van het delicate materiaal. De kostbare stof is niet te koop, maar gaat naar bezoekers die Vigo om hulp vragen. Ga je deze zomer naar de Italiaanse eilanden, breng dan een bezoek aan het Museo del Bisso di Chiara Vigo om het wonder met eigen ogen te aanschouwen. Meer over de achtergrond van Byssus lees je in dit artikel.

foto: Max Paradiso, zeezijde
Werk Angelique van der Valk
Werk Angelique van der Valk
Werk Angelique van der Valk
Werk Angelique van der Valk
Kunst is voedsel
Angelique van der Valk ontwerpt met wortels en knollen en plukt het mos uit de tuin van de buren. Alles wat plantaardig is, krijgt in haar handen een beeldende kwaliteit. Van der Valk koestert de natuur als bron van het leven en ziet haar scheppingen als onderdeel van de kringloop op aarde. De kunstenaar onderzoekt in haar werk oneindige mogelijkheden van plantaardige materialen. Van fineer uit wortel- en knolsoorten tot plantaardige middelen om mee te kleuren. De composthoop in de tuin blijkt ineens een ware bron van inspiratie. Verwonder je over de organische processen op de website van Angelique van der Valk.

foto: Angelique van der Valk, plantaardig onderzoek
Beeld kunstwedstrijd Museum de Kantfabriek
Kunstenaars en studenten beeldende vakken opgelet! 
In 2017 houdt Museum de Kantfabriek in het Limburgse Horst een bijzondere expositie over negentiende-eeuwse met de hand ingekleurde borduurpatronen met bloemen als hoofdmotief. Een prachtige collectie geschonken door de familie Landwehr-Vogels aan de gemeente Tiel. Ben jij beeldend kunstenaar of studeer je aan een beeldende opleiding? Laat je inspireren door vijf geselecteerde borduurpatronen, schep je eigen kunstwerk als antwoord hierop en maak kans op deelname aan deze tentoonstelling. Alle voorbeelden en voorwaarden voor deelname vind je bij Museum de Kantfabriek.

foto: Regionaal Archief Rivierenland in Tiel, ontwerp uit de collectie negentiende-eeuwse ingekleurde borduurpatronen
Logo Uitgeverij De Doelenpers
Uitgeverij De Doelenpers
Uitgeverij De Doelenpers is niet alleen uitgever van Textiel Plus, maar ook van kM en Imagokalender. kM is een tijdschrift met materiaaltechnische informatie voor beeldend kunstenaars en vormgevers, Imagokalender biedt elke maand inspiratie uit de oudheid.
www.dedoelenpers.nl
Share
Tweet
+1
Share
Copyright © 2016 Uitgeverij De Doelenpers, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences