Copy
Luchtpost Voor beeldredacties, uitgevers, verwonderaars, poëten, nieuwsgierigen, tobbers, liefhebbers en mensen met weinig tijd. Even lucht. Notities van iets onbelangrijks. Iets waar je mogelijk blij van wordt. Als je even tijd hebt.
View this email in your browser
Over de onverwachte schoonheid van techniek en mannetjes in een kabel.
Aan de Rosandepolder in Arnhem zit DNV GL met KEMA Laboratories. Ik ben bij een rondleiding aanwezig. Hier worden hoogspanningscomponenten getest. Reusachtige schakelaars voor verdeelstations, boomdikke kabels en kroonstenen die je niet kan tillen. Dat testen gaat met behulp van apparaten die tot de verbeelding spreken. Isolatoren, spoelen, transformatoren, in opstellingen waar ik niets van begrijp maar die me betoveren door hun afmetingen en sciencefiction-achtige schoonheid. Ik ben zo onder de indruk dat ik een week later terug mag komen voor een privé rondleiding. Ik mag tekenen, geen foto’s maken.
Nu ben ik zelf een bezienswaardigheid want iemand levend zien tekenen dat hebben de werknemers nog niet eerder gezien. De mannen zijn enorm trots op hun werk en willen mij van alles vertellen. Net zoals mijn gids probeert en dat valt niet mee want ik weet niets van stroom en spanning. Voor het eerst heb ik spijt dat ik niet beter heb opgelet bij natuurkunde.
Zo legt hij het uit:
Stroom: denk aan een mannetje dat zich door een kabel wurmt. Het mannetje is de stroom. Het gaat niet makkelijk. Met twee of drie mannetjes tegelijk gaat het nog lastiger.
Spanning: je hebt duwkracht nodig om die mannetjes erdoor te krijgen. Hoe meer mannetjes des te meer duwkracht of spanning er nodig is.
Een mannetje staat voor een elektron.
Metaal is een goede geleider. De elektronen in het koperdraad kunnen vrij bewegen en worden opgejaagd door de spanning. Dit is elektriciteit.
In de stroomfabriek van DNV GL - KEMA wordt stroom opgewekt met tweedehands generatoren, enorme dynamo’s overgenomen uit de kolenmijnen in Limburg. Er wordt bij het testen zoveel stroom gebruikt dat heel Nederland plat zou gaan als het van het gewone elektriciteitsnet wordt gebruikt. Daarom maken ze het hier zelf.
In twee grote hallen wordt spanning gemaakt. In het laboratorium worden de hoge spanning en stroom bij elkaar gebracht. Dit is niet zonder gevaar. De kleine ramen van de bedieningsruimte zijn een halve meter dik. Als het mis gaat (kortsluiting) kan er materiaal met enorme kracht door de ruimte vliegen.
Ik vind het allemaal vooral mooi en buitengewoon interessant.
 
Afgelopen weekend heb ik mijn keukenlamp opgehangen. Drie uur mee bezig geweest.
Nu nog twee Sinterklaastips om blij van te worden.
Cadeautip: een artistprint van beeldend kunstenaar Sophie Bekkering. Deze fraaie print van een aquarel, gemaakt in Saas-Fee, is in beperkte oplage te koop voor €30,00. Formaat 15 x 23 cm. Bestel 'm hier. Ik volg bij Sophie regelmatig schilderlessen en verdiep zo mijn kennis van kleur en compositie.
Nu Sint eraan komt kan je twee dingen doen: de vlag uithangen en je schoen zetten. De Sint met haast is van mijn hand. Idee en ontwerp van Amanda Bosman. Bestellen kun je 'm voor €35,00 via haar webshop Hier word je blij van. Voor elke maand heeft ze een vlag.

Dit is Luchtpost 2, luchtige notities over (on)belangrijke zaken die ik de moeite van het delen waard vind. Ik hoop dat het je mag inspireren. Luchtpost verschijnt onregelmatig. Heb je vragen of opmerkingen, stuur me dan alsjeblieft een mail. Ken je iemand die je blij kan maken met deze post, stuur 'm door.
Eén van de bronnen die ik heb gebruikt voor deze Luchtpost is sciencespace een hele mooie en duidelijke site over elektriciteit, weerstand en spanning.

Copyright © 2015 Natalie Kuypers Illustraties, All rights reserved.
U ontvangt deze mail omdat u belangstelling heeft getoond voor mijn werk. Indien u niet langer prijs stelt op Luchtpost kunt u zich uitschrijven via onderstaande link.

Our mailing address is:
Natalie Kuypers Illustraties
Mr.D.van Ruijvenpad 17
Arnhem, 6814 NA
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp