Copy
Activiteiten, tips en trucs op strovlecht gebied. 
Lees deze mail in je browser

Ingrid's Strovlecht nieuwtjes nr. 2

Het was een drukke en volle tijd....

Het is alweer een dikke maand geleden sinds de eerste mailing via Mailchimp de deur uit ging. In de tussentijd was het heel erg druk met het strovlechten. 

Er waren een aantal markten en evenementen waar ik met de strovlechterijen naar toe ben gegaan. Zo was het werk te zien op de Supermarket in Maastricht op de Tapijn kazerne, het Preuve festival op kasteel Veashartelt in Maastricht, de Designermarkt in Vaals en tot slot het festival “Ambacht in Beeld” in Amsterdam.

 
Het waren steeds hele leuke en plezierige evenementen waar veel belangstelling voor het stro was. Mensen blijken steeds weer verbaasd over wat je eigenlijk met stro allemaal kunt maken. Daar wil ik dan wel graag wat meer over vertellen en ze ook die mooie glans laten zien wanneer er zonlicht op komt.
 
Twee en een halve week geleden is Jacomine Immink bij mij op bezoek geweest. Ze kwam mij interviewen in opdracht van de Vereniging van Vlechters, waar ik sinds enkele maanden in het bestuur ben opgenomen. Het interview is bedoeld om de leden iets meer over hun bestuurslid te kunnen vertellen. Het zal in het volgend bulletin komen te staan. Natuurlijk ben ik benieuwd wat er zoal over mij te vertellen valt.
Heel erg leuk vind ik het, dat zij drie dagen later, tijdens het festival Ambacht in Beeld, deelnam aan één van mijn workshops.
Ze ging met een mooi gevlochten Welsh Border Fan naar huis.

 

Voor het festival Ambacht in Beeld in Amsterdam heb ik een speciaal object gemaakt. Natuurlijk gingen er drie stro-kostuums mee, maar aangezien publiek altijd van twee kanten kan toelopen, wilde ik graag ook aan de andere kant van de expositietafel een zogenaamde eyecatcher. Het werd een mandala uit graan in vlechttechnieken. Hierbij is van buiten naar binnen gewerkt op een grote houten ronde schijf. Hij is ø 63 cm geworden. Nu deze klaar is, heb ik nog verschillende andere ideetjes voor misschien nog wel meer mandala’s.

Het festival verliep goed en er was veel aandacht en interesse. Doordat de organisatie mijn workshops had aangekondigd als Haute Couture strovlechten, waren er verschillende deelnemers die momenteel op de modevakschool hun opleiding volgen. Zij kwamen vooral om verschillende vlechttechnieken te proberen. Heel leuk om op deze manier ook deze doelgroep te bereiken.
 
Ondertussen was ik ook gevraagd en uitgenodigd om workshops te komen geven, op het festival “Earthwyse” waar veel met natuur verbonden mensen bij elkaar komen, op zoek naar een spirituele verbinding. Daar ontstonden 13 heksjes van stro. Enthousiast was ieder over het resultaat. Ook de mastworp werd zeer geprezen.  

Op vrijdag 23 oktober is er weer een hele dag strovlecht workshop, in de natuurtuinen Jekerdal, van het CNME in Maastricht. Op deze prachtige locatie zullen heksjes op een bezemsteeltje en heksensnoetjes op een stokje ontstaan. In deze workshop leer je 7 verschillende vlechttechnieken. Dus ook geschikt als je gewoon wilt leren vlechten.
 Tussendoor serveer ik als lunch een heerlijke heksensoep met vers brood en kruidenboter.
Mocht er tijd over zijn, leer ik je nog een eenvoudige kikker te vlechten.
Er  zijn nog plekken vrij. Aanmelden door mij te mailen of via Facebook op het evenement aan te melden.
 
In november gaan er dan kerststerren en kerstdecoraties gevlochten worden tijdens de workshops. Deze staan gepland op 13 en 25 november. Daarover meer in de volgende nieuwtjes.

In november gaan er dan kerststerren en kerstdecoraties gevlochten worden tijdens de workshops. Deze staan gepland op 13 en 25 november. Daarover meer in de volgende nieuwtjes.

Als toetje op bij deze nieuwtjes een mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Dit keer hoe je met drie strootjes een bandje kunt vlechten dat toch anders is dan de normale vlecht die de meeste mensen wel beheersen. Hij gaat als volgt;

  • Je laat de korte uiteinden van de drie samengebonden strootjes loodrecht naar beneden hangen.
  • Je buigt de drie halmen horizontaal naar buiten zodat er een soort van Vredesteken ontstaat.
  • 1 strootje wijst schuin naar rechts, een ander schuin naar links, en eentje van je af.  Ik noem dat een re been, li been en een hoofd die nu een soort van yoga gaan doen.
  • Vouw het rechterbeen naast het hoofd (dus niet kruisen, maar er langs leggen)
  • Neem het hoofd, en vouw dat over het strootje dat net nog been was naar de plak waar dat been vandaan kwam.  (Nu dus wel kruisen)
  • Pak het linker been en vouw dat naast het nieuwe hoofd.
  • Pak het nieuwe hoofd, vouw het over het been, naar de plak waar dat been vandaan kwam. Je hebt nu weer een nieuw linker been.
  • Ga zo door tot je de gewenst lengte hebt.

Tip; Het helpt enorm wanneer je de strootjes tussen drie vingers vasthoudt. Steeds 1 strootje tussen twee vingers. Probeer ten alle tijden terug komen in de horizontale positie met het vredesteken en laat het bandje dat ontstaat, naar beneden hangen in je hand. Zo wordt je werk regelmatig en netjes.
 
Het eindresultaat zal er ongeveer zo uit gaan zien;

Deze vlechttechniek gebruik ik voor de staartjes van muizen, de twee helften van een Fan te verbinden en voor de armpjes van heksjes of engeltjes.
Share
Forward
+1
Pin
Copyright © 2015 Ingrid's Handen


Wil je het ontvangen van deze emails veranderen?
Je kunt voorkeuren instellen of uitschrijven voor de strovlecht nieuwtjes

Email Marketing Powered by Mailchimp