Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Nieuwsbrief IQ healthcare
maart 2017
Header
Nieuws
Meer duidelijkheid over orgaandonatie na euthanasie 

Woensdag 8 maart werd de nieuwe richtlijn ‘Orgaandonatie na Euthanasie’ aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangeboden door huisarts Han Mulder, voorzitter van de werkgroep richtlijn Orgaandonatie na euthanasie. Medisch ethicus Gert Olthuis van IQ healthcare maakte deel uit van deze werkgroep. De richtlijn bevat een stappenplan voor huisartsen en andere betrokken zorgprofessionals vanaf het moment waarop een euthanasiepatiënt vraagt om na zijn dood organen te doneren.Lees meer
 
Nieuwe PREM vragenlijsten voor het meten van patiëntervaringen in de eerste lijn

De ervaringen van patiënten met de huisartsenzorg worden tot nu toe met veel verschillende vragenlijsten en verschillende procedures gemeten. Daarnaast zijn veel vragenlijsten niet gevalideerd of wel gevalideerd maar erg lang, zoals de Consumer Quality Index (CQI). Vanuit zowel patiënten, zorgaanbieders als zorgverzekeraars bestaat de behoefte om de metingen meer te stroomlijnen. IQ healthcare heeft daarom korte Patient Reported Experience Measure (PREM) vragenlijsten ontwikkeld en gevalideerd. 

Lees meer

 
Divider
Uitgelicht project
Regie over zorg met inzage in het huisartsendossier met MijnZorgnet

Half april gaat de pilot Inzage in het huisartsendossier met MijnZorgnet van start. Deze pilot biedt patiënten uit drie huisartsenpraktijken in en om Nijmegen de mogelijkheid om vanuit hun digitale  persoonlijke gezondheidsomgeving bij MijnZorgnet hun huisartsendossier in te zien.  Patiënten kunnen dan medische gegevens uit hun huisartsendossier in MijnZorgnet opslaan of delen met andere zorgverleners of hun familie.  Zo kunnen zij  actiever betrokken zijn bij beslissingen over hun gezondheid en regie nemen over hun zorg. 


Lees meer
Divider
Onderwijs
Programma Symposium ‘Gebruik van PROMs in de zorg’ bekend

Op 31 maart 2017 organiseren we weer een dag waarin we zorgprofessionals wegwijs maken in de toepassing van PROMs in hun zorgpraktijk. De sprekers van deze leerzame dag zijn imiddels bekend. We starten de ochtend plenair met de introductie van de PROM Toolbox, waarna Kees Molenaar, programmamanager bij het Ministerie van VWS, vertelt over het beleid voor PROMs in Nederland. Hans Bart, directeur van de Nierpatiëntenvereniging Nederland, licht vervolgens de visie van de patiënt toe ... 


Lees meerIntroductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg

Kwalitatief onderzoek wordt ingezet als men ervaringen van mensen, thema´s waarover weinig bekend is of de context waarin een gebeurtenis plaatsvindt wil onderzoeken. Het gaat hierbij om het weergeven van een zo compleet mogelijk beeld van de werkelijkheid. Op 3 en 8 mei 2017 heeft u weer de mogelijkheid om de introductietraining voor het doen van goed kwalitatief onderzoek te volgen. 
Het programma is interactief. Er is ruime aandacht voor problemen in lopend onderzoek van cursisten.


Lees meer
Divider
Publicaties
Een innovatieve manier om de steekproefomvang te reduceren

Bij het uitvoeren van studies kan het nodig zijn om twee verschillende eindpunten te gebruiken. Bijvoorbeeld om het multi-dimensionale concept van de interventie en de beoogde doelen adequaat weer te kunnen geven. In dit artikel laten we aan de hand van de Sociaal Fit studie zien hoe je bij gebruik van twee eindpunten op een innovatieve manier de steekproef kan berekenen en reduceren. 


Lees meer
Minder verspilling in zorg en in de wetenschap

Het tijdschrift Implementation Science roept in dit artikel op tot relevanter en beter onderzoek naar de invoering van innovaties in de gezondheidszorg. Bedoeld worden met name die innovaties waarvan de meerwaarde bewezen is. Verder streeft het tijdschrift, dat al een open access met open peer review strategie kent, nu ook naar open data. Op deze manier wil het tijdschrift bijdragen aan het verminderen van verspilling in de zorg en in de wetenschap.


Lees meer
Divider
In de Media
NRC Checkt: 50 procent van de behandelingen in ziekenhuizen werken niet
22-02-2017
NRC checkt deze ‘hearsay’uitspraak van Jesse Klaver, de leider van GroenLinks. Conclusie van NRC respondent Kim Bos is: Dit valt niet te checken.  Collega Tijn Kool wordt in dit artikel geciteerd over onder andere zijn onderzoek naar de al dan niet bewezen effectiviteit van medische verrichtingen.


Lees meer


Start werkplaats bewegen: Dromen, ontdekken en doen!
15-02-2017
'Dromen, ontdekken en doen! Meer bewegen in het dagelijks leven' is, als onderdeel van het promotieonderzoek van Noortje Kuijken, in volle gang binnen woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds januari wordt deze methode in een nieuw project aangepast voor mensen die met behulp van ambulante ondersteuning in de wijk wonen. Lees meer over de originele methode die ze ontwikkelde en hoe mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk met deze methode ontdekken hoe ze bewegen meer onderdeel kunnen maken van het dagelijks leven.


Lees meer
 
Divider
Agenda
30 maart 2017 
Promotie Natalie Eikelenboom - Zelfmanagementondersteuning op maat voor chronisch zieken 

31 maart 2017 
Symposium en workshop ‘Gebruik van PROMs in de zorg’
Presentatie van de PROM-toolbox met interactieve workshops

3 en 8 Mei 2017 
Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg

11 oktober 2017
Online cursus betaalbaarheid & kwaliteit voor medische specialisten en A(N)IOS
Divider
© IQ healthcare Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp