Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Externe nieuwsbrief
Februari 2022
Header
Nieuws
Heeft marktwerking de zorg beter gemaakt? Het hangt er maar van af hoe je het bekijkt

Tijdens de onlangs gehouden Grand Round 101 van het Radboudumc sprak hoogleraar Patrick Jeurissen (IQ healthcare en London School of Economics) over dit onderwerp.

Lees meer


Kennisvragen bij uitkomstgerichte zorg

Bij ZonMw gaan binnenkort een aantal projecten van start met onderzoek naar kennisvragen over uitkomstgerichte zorg. Onderzoekers Maud Heinen en Paul van der Nat zijn namens IQ healthcare betrokken bij deze projecten.

Lees meer


 
Divider
Onderwijs
Master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

In september 2022 start de 5e editie van de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg. De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit van zorg nodig. Bent u zorgprofessional en is dat uw ambitie? Meldt u dan aan voor de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg! Aanmelden kan tot 1-4-2022.

Lees meerCursus betaalbaarheid van zorg
 
Steeds vaker zal betaalbare zorg een belangrijk discussiepunt worden bij de (her)inrichting of (re)organisatie van de gezondheidszorg in Nederland. In deze unieke 4-daagse cursus onder leiding van prof. dr. Patrick Jeurissen krijg je handvatten voor actuele projecten en onderwerpen op de werkvloer.

Lees meer

 
Divider
Publicaties
Ziekenhuisstrategieën gericht op hogere kwaliteit en lagere kosten

Wereldwijd worden zorguitgaven voor een groot deel bepaald door de medisch-specialistische zorg. Ziekenhuizen zijn daarom aantrekkelijk voor overheden en verzekeraars bij het terugdringen van zorgkosten. Maar ziekenhuizen zijn ook grote complexe organisaties waar ingrepen van buitenaf niet altijd het beoogde effect sorteren. In een onlangs verschenen publicatie in het International Journal of Health Policy and Management analyseerden de onderzoekers interne ziekenhuisstrategieën gericht op hogere kwaliteit en lagere kosten. Auteurs Erik Wackers, Niek Stadhouders, Anthony Heil, Gert Westert, Simone van Dulmen en Patrick Jeurissen zijn allen verbonden aan de leerstoel Betaalbaarheid van IQ healthcare.
 
Lees meerZorgen neem je niet zomaar weg: “Dit is het laatste dat ik kan doen”
 
Overbelasting onder mantelzorgers is een belangrijk thema. Juist in de laatste levensfase van hun partner of ouder voelen naasten dat er van allerlei kanten een beroep op hen wordt gedaan. Dat is vaak zwaar, maar toch zijn ze altijd beschikbaar en cijferen ze zichzelf weg. Kwalitatief onderzoek van IQ healthcare onderzoekers Maaike Haan, Gert Olthuis en Jelle van Gurp laat zien dat dit zorgen inherent normatief is. Oplossen kan (en hoeft) niet altijd.


Lees meer


De evidence piramide: een overblijfsel van een ver verleden?
 
Binnen de wetenschap kampen we met een informatie-overload. Ieder jaar worden er ongeveer 2,5 miljoen artikelen gepubliceerd. Vaak worden evidence-hiërarchieën ingezet om de waarde van gepubliceerd onderzoek te wegen. In een onlangs gepubliceerd editorial pleit Thomas Hoogeboom (senior onderzoeker bij IQ healthcare) tegen het gebruik van deze hiërarchieën.
 
Lees meer


Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek
 

Het vierde nummer van 2021 van Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek (TGE) is eind december 2021 uitgekomen.
Het is een themanummer getiteld ‘Filosofie van het virus’. Dit nummer bevat bespiegelingen over de talloze vragen en dilemma’s die de coronacrisis oproept. 

Lees meer

 
Divider
Blog
In compacte artikelen trakteert historicus en IQ-collega dr. Karel-Peter Companje ons op de historische herkomst van wat nu ogenschijnlijk doodgewone medische feiten zijn. Dit keer:

Het Zanderinstituut te Rotterdam
 
Deze week zat ik te grasduinen in een stapel archiefmateriaal van Rotterdamse ziekenfondsen, waarin ik een brochure tegenkwam van het plaatselijke Zanderinstituut, Inrichting voor Physische Therapie, gevestigd aan de Van Vollenhovestraat 21.


Lees meer
Divider
In de Media
Het Financieele Dagblad, 13 januari 2022
15 jaar zorgstelsel: het compromis dat nooit af is
Naar aanleiding van het boek ‘The market reform in Dutch health care’ interviewde Het Financieel Dagblad auteurs Hans Maarse en Patrick Jeurissen (IQ healthcare). Vijftien jaar na de hervormingen in de zorg is het Nederlandse zorgstelsel nog steeds niet ‘af’. Het systeem werkt in de praktijk anders dan de ontwerpers zich hadden voorgesteld en de kosten zijn inmiddels bijna opgelopen tot €50 miljard.
(Let op: dit artikel bevindt zich achter een betaalmuur).


Podcast Slimme zorg | #46, 19 januari 2022
Tijn Kool: "Zorg is niet voor alles de oplossing"
In deze podcastserie gaat Arno Rutte in gesprek met Tijn Kool (IQ healthcare), programmaleider van het programma 'Doen of Laten?' over passende zorg. Hij ziet grote kansen voor 'passende zorg', met een focus op het veel beter voorlichten van patiënten.

ICT&Health, 19 januari 2022
Thuisarts.nl biedt keuzehulp voor mensen met maagklachten
Een kwart van de Nederlanders heeft last van maagklachten en een groot deel van hen komt hiervoor bij de huisarts. De keuzehulp Maagklachten is gemaakt in samenwerking met Doen of laten? en onderdeel van een landelijke campagne van Doen of laten? voor passende zorg bij maagklachten.


NTvG, 28 januari 2022
Gerichtere bepaling vitamines kan passende zorg stimuleren
Met de campagne ‘Gezonde zorg’ vraagt het NTvG aandacht voor overdiagnostiek en overbehandeling en de mogelijkheden om dit verminderen. In een recent artikel wordt de interventie besproken om huisartsen en patiënten voor te lichten over de indicaties van vitamine B12 en D bepalingen. Hiermee werd een reductie van 20-25% bereikt. Deze interventie stond aan de basis van de landelijke campagne van Doen of laten?


Arts en Auto, 3 februari 2022
Vacature 

 
Divider
Agenda
8 maart 2022
Start vierdelige cursus Voorbij de Angst voor de Dood
Inschrijfdeadline: 22 februari 2022

9 maart 2022
Start Cursus betaalbare zorg
Inschrijfdeadline: 23 februari 2022

10 maart 2022
Webcast Linnean Initiatief - Wat werkt in de implementatie van WGZ en waarom? Resultaten uit literatuuronderzoek
Vanuit IQ healthcare zijn onderzoekers Philip van der Wees en Inger Abma bij deze webcast betrokken.


22-25 maart 2022
Advanced European Bioethics Course ‘Suffering, Death and Palliative Care
 
11 mei 2022
Congres Betaalbaarheid van zorg (Save the date) 

16-17 mei 2022
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg (IKO)

(het maximaal aantal cursisten voor deze datum is bereikt).


Open de volledige agenda
Divider
Divider
© IQ healthcare Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp