Copy
NIEUWSBRIEF   |    juni 2020
View this email in your browser
Auroville International Nederland
nieuwsbrief                         juni 2020
Foto: The Drone Zone  |  klik op de afbeelding om drone-video te bekijken
 
 • In Memoriam: Jan Pieter Derksen
 • Bestrijding van COVID-19 in Auroville
 • Donaties van AVI doen er toe
 • Workshop Five Bodies of Oneness ONLINE
 • The English of Savitri ONLINE
 • Pranayama Yoga met JV Avadhanulu ONLINE
 • Beperkte versoepeling
 • Inspired machines
 • Waterbeheer in Auroville
 • Relevantie van de Aura-beweging
 • A Body for the Soul
 • From seed to sapling
 • Mededelingen
  Sponsorverzoeken
  Savitri
 • Nieuw verschenen
 • Het Matrimandir Logboek (archief)
 • Landaankoop
 • Maandelijkse donateur van A4A
 • News & Notes
 • Auroville Today
 • Oproep New Era Secondary School (NESS)
 • Auroville Green Practices Workshops

In Memoriam 
Jan Pieter Derksen
16 juli 1945 - 2 juni 2020

Op deze plaats wil ik namens het bestuur van Auroville International Nederland mijn dank uitspreken voor de inzet van Jan Pieter voor onze vereniging, voor ons bestuur waarin hij enkele jaren penningmeester is geweest en voor onze leden. Jan Pieter was zachtaardig, authentiek en in alle fasen heel betrokken bij Auroville. Dank, Jan Pieter, mogen je heldere blauwe ogen stralen in Haar Licht. We wensen zijn dochters, familie en vrienden sterkte toe.     

Auroville International Nederland
Josee Lamers
voorzitter

Bestrijding van COVID-19
in Auroville
In deze uitgave van onze nieuwsbrief doet Josee Lamers verslag van de stand van zaken in Auroville en de bioregio met betrekking tot de bestrijding van Covid-19. Het verslag is samengesteld uit verschillende rapportages, inclusief een overzicht van de bijdragen van de Auroville International Centra aan het BCC Noodfonds en het Noodfonds voor Village Action. Lees verder >>>
Update: 
 

Donaties van AVI doen er toe
Donaties zijn nog steeds welkom, want het zal nog een tijdje duren voordat de Units weer op volle kracht kunnen functioneren. Wie hebben de pijlers gebouwd voor het financiële budget om de crisis aan te pakken?

Lees verder >>>

Workshop Five Bodies of Oneness
ONLINE
Op zondag 21 juni (van 13.00 uur tot 15.00 uur) geeft Michael Spector de online workshop ‘The Five Bodies of Oneness in us’. Het is de zevende workshop in de reeks ‘Awakening the Body into Truth’. 

Lees verder >>>
The English of Savitri
ONLINE

Shraddavan en het Savitri Bhavan team hebben besloten om de wekelijkse lessen over uitleg van het Engels van Savitri voortaan ONLINE te continueren. Dat is goed nieuws voor de Savitri-lezers die niet in Auroville wonen. Nu kan iedereen van over de hele wereld de Engelse Savitri lessen volgen op elke donderdag van 16.00 tot 17.00 uur Indiase tijd. In Nederlandse tijd omgezet is het elke donderdag van 12.30 uur tot 13.30 uur. Dit is de link waarmee je toegang krijgt naar het YouTube kanaal van Savitri Bhavan. Belangstellende Savitri-lezers kunnen een email sturen naar savitribhavan@auroville.org en ontvangen dan de link in de email terug. Wel zo handig.
Op donderdag 11 juni werd de online aftrap gegeven. Shraddavan las Book 2 Canto 10, 'Kingdoms and Godheads of the Little Mind', regels 193-258, vanaf pagina 243 en dit is terug te zien via bovengenoemde link. Shraddavan heeft haar Sanskriet naam in 1972 van de Moeder gekregen. Sinds 1999 is Shraddavan de Project Coördinator van Savitri Bhavan, een unit van het Sri Aurobindo International Institute of Educational Research. Ze heeft al zes boeken geschreven over ‘The English of Savitri’ die in Nederland verkrijgbaar zijn bij Namaste in Leersum.
Shraddavan is tevens de redacteur van ‘Invocation’, het magazine van Savitri Bhavan. Ze geeft seminars en nodigt sprekers uit om te praten over de twee meesterwerken van Sri Aurobindo: het epische gedicht Savitri - Een Legende en een Symbool, en Life Divine.
Alok Pandey, psychiater in Pondicherry en kenner van de werken van Sri Aurobindo en de Moeder spreekt regelmatig in Savitri Bhavan. In februari dit jaar heb ik ademloos naar hem geluisterd toen hij in Savitri Bhavan uitlegde wat het begrip “Divine” betekent in Savitri. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in oktober naar Nederland om op ons verzoek een lezing te geven. Het thema van de lezing gaan we nog vaststellen. [Josee Lamers]

Pranayama Yoga met JV
ONLINE

In 2015 organiseerde AVI NL verschillende workshops Pranayama Yoga met JV Avadhanulu in vijf verschillende plaatsen. Het was een plezier om samen te werken en de deelnemers waren zeer tevreden. JV woonde toen nog in Auroville. Inmiddels woont hij in Nasik in de omgeving van Pune in India. De lockdown in India inspireerde hem om zijn Pranayamaworkshops opnieuw aan te bieden en dan nu online aan de AVI’s van Nederland, Amerika en Duitsland. En ik wil er graag AVI België aan toevoegen. Uiteraard zijn de Nederlandse Aurovilianen ook van harte welkom om mee te doen! JV geeft twee sessies: op zaterdag 20 en op 27 juni van 16.30 tot 17.30 uur. Hij werkt met Google.meet. Klik hier voor de beschrijving en de link voor het programma. Meld je voor de zekerheid ook aan bij ons: secretaris@auroville.nu. De toegang is vrij. Naar India’s gebruik wordt een donatie naar tevredenheid gewaardeerd, zie programma >>>
Wat is Pranayama en waarom is het belangrijk om deze ademhalingstechniek te beoefenen? Om met de Corona context te beginnen: Pranayama verhoogt je immuniteitsniveaus en het innerlijke genezingsproces. JV zegt: “We wisselen voortdurend energie uit met het universum. We nemen in wat we nodig hebben via ons voedsel, het water en de lucht en scheiden uit wat we niet nodig hebben. Ademen is een continue en basale vorm van deze energie-uitwisseling, omdat we ongeveer 23.000 keer per dag in – en uitademen, wat we ook doen.
Echter, een normale volwassene gebruikt slechts 25% van zijn longcapaciteit. Pranayama, wat betekent ademhalingsyoga, breidt de longcapaciteit uit en helpt je om meer vitale zuurstof in te nemen bij elke inademing en om gifstoffen efficiënter uit te stoten bij elke uitademing. Dit vermindert de 'ziekte-herbergende zuurgraad' en vertraagt de ademfrequentie, waardoor ook het verouderingsproces vertraagd wordt. Pranayama werkt ook op de chakra’s, de energiecentra, en revitaliseert en vergroot je welzijn. Zoals je in het programma leest, heeft JV zichzelf in 1987 genezen van vier ongeneeslijke ziekten, dankzij Pranayama. Vandaar zijn missie om deze kennis zoveel mogelijk te verspreiden. Doe mee en geniet van een sterkere  immuniteit. [Josee Lamers]

Beperkte versoepeling

De Indiase grenzen zijn nog steeds gesloten. Transporten binnen India tussen de verschillende staten zijn begonnen voor vrachtwagens en slechts enkele binnenlandse vluchten. Auroville maakt een voorzichtige versoepeling door.
In Auroville zullen de voedings- / kruidenierszaken (PTDC, HERS, PTPS) de huidige (kortere) openingstijden, tenminste voor deze maand, handhaven om voldoende tijd te hebben de nodige aanvullende desinfectie en reiniging ter plaatse uit te voeren. Solar Kitchen is onder specifieke voorwaarden vanaf 8 juni weer open, evenals restaurants en cafés. Auroville is nog steeds gesloten voor gasten en dagbezoekers. De Matrimandir-kamer blijft vooralsnog gesloten.
Sport en fysieke activiteiten waarbij geen sprake is van teamspel mogen worden hervat met niet meer dan 5 mensen tegelijk, met zo min mogelijk fysiek contact en altijd een goede afstand. Yoga- en dansactiviteiten zijn hervat met minstens 1-2 meter tussen elke deelnemer. Openbare speeltuinen en speelplaatsen voor kinderen blijven gesloten.
Auroville blijft tot tenminste deze maand gesloten voor outstation / nieuwe gasten, vrijwilligers / stagiaires / studenten en dagbezoekers. Hierover zal binnenkort een persbericht worden uitgebracht. 
[Foto's: Manohar]

Inspired machines

Op de eerste dag van de nationale lockdown in India, verzamelde een klein team van Aurovilianen zich snel online. De taak was dringend en eenvoudig: creëer een goedkope, low-tech ventilator met onderdelen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in India, zodat deze kan worden gerepliceerd en toegankelijk gemaakt voor gebruik in noodgevallen, speciaal voor patiënten die geen toegang hebben tot een geavanceerdere kunstmatige ventilator.
Inmiddels zijn er drie teams aan het werk aan drie verschillende ideeën: (1) een goedkoop, low-tech, draagbaar, mechanisch en niet-invasieve ventilator; (2) een kosteneffectieve, compacte, gemechaniseerde ventilator die is ontworpen voor zowel invasieve als niet-invasieve ventilatie; (3) een betaalbare, low-tech luchtreiniger met negatieve ionen ter grootte van een tissuedoos. Ontdek hier de drie Auroviliaanse ontwerpen >>>
Klik op de afbeeldingen hierboven voor video-presentaties van de verschillende ventilatoren.

Waterbeheer in Auroville

Vlak voor de lockdown werden in Auroville vier voordrachten gehouden over waterbeheer in Auroville. De voordrachten maakten deel uit van de eerste dag van het programma van het recent opgerichte Burgerforum (Citizens Assembly) in Auroville. Bij de voordrachten wordt gebruik gemaakt van het Auroville CSR Geomatics Studio webportaal.
Waterbeheer blijkt een complex en veelzijdig verhaal. Het begrip van de inwoners van Auroville en de regio over waterbeheer en de gezondheid van het stroomgebied is laag. Dat draagt bij ​​aan apathie en gebrek aan begrip over waterproblemen.  
Auroville heeft een lange weg afgelegd, zoals de grotendeels succesvolle herbebossing van het gebied, de erosiebestrijding door het opvangen van regenwater via dammen en het ontstoppen van irrigatietanks, etc.. Desondanks is er nog een lange weg te gaan. Grondwater-uitputting, dreiging van verzilting, klimaatverandering, beheer van oppervlaktewater, verontreiniging van grondwater, bevolkingsgroei en het gebrek aan gecoördineerde inspanningen zijn enorme uitdagingen. Klik op de vier afbeeldingen hierboven om videoregistraties van de voordrachten over de waterproblematiek te bekijken.

Relevantie van de Aura-beweging

Er is een team van Auroville jongeren dat werkt aan een project voor een alternatieve economie in samenwerking met Science Walden Center. Het team werkt aan Circulair basisinkomen op een online platform van virtueel gemeenschapskrediet, Aura genaamd: https://aura-auroville.network/
Onlangs is op het Aura-videokanaal een nieuw seizoen gestart van Aura Talks over de relevantie van de Aura-beweging in de huidige tijd. Kan het Aura Platform in een tijd van ongekende wereldwijde economische onrust de Auroville-gemeenschap en de rest van de wereld laten zien hoe we de economie kunnen herschikken en meer bewuste en sociale manieren van delen vinden? Volg hier de gesprekken >>>

A Body for the Soul
Auroville, een introductie in beeld,
(zonder geluid).

From seed to sapling
Auroville - From seed to sapling 'is een documentaire geregisseerd door Jinu Thomas, in samenwerking met verschillende vrijwilligers. Het doel van het project was om als een raam te fungeren voor Auroville's intrigerende reis over een periode van 50 jaar en om het perspectief van de jeugd erover te verzamelen.

De documentaire was een initiatief van Aurofilm en werd ondersteund door Outreach media en SAIIER.

Mededelingen
 
 • Wilt u ons werk steunen?
  Word lid van Auroville International Nederland. De contributie is € 35,- per kalenderjaar. U kunt lid worden door een email met uw naam, adres, telefoonnummer te sturen naar secretaris@auroville.nu
   
 • Sponsorverzoeken 
  Donaties zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt het donatiebedrag overmaken naar de rekening van AVI NL: NL26TRIO 0198 4209 27. Graag altijd de naam van het project vermelden waarvoor de donatie is bedoeld en je eigen naam. 
  Als je vaker doneert aan Auroville is het goed wat meer te weten over de fiscale aftrekmogelijkheden, zie deel1 en deel2 uit de serie 'Doneren met je hart en met je hoofd', door Josee Lamers. Mail naar penningmeester@auroville.nu als je meer wilt weten.
    
 • SAVITRI
  Lees hier alles overHet boek “Savitri – A Legend and A Symbol”; Sadhana – het pad van Yoga; Savitri Bhavan; de Savitri Meditaties, en de Savitri-leesgroep. 
  De Savitri bijeenkomst op 4 juli kan niet doorgaan vanwege het afstand houden van 1,5 meter. Degenen die willen deelnemen aan een Skype bijeenkomst, kunnen een emailtje sturen naar secretaris@auroville.nu en ontvangen dan tzt informatie. 
Nieuw verschenen
Auro e-Books is een digitale boekhandel / bibliotheek gewijd aan e-books op het gebied van spiritualiteit en welzijn. Het doel van Auro e-Books is om boeken in digitale en digitale vorm te verspreiden, zoals Amazon, iBooks, Barnes & Noble en Kobo. Hier vind je de recente uitgaven >>>

Het Matrimandir Logboek
[archief]

De  publicatie ‘The Matrimandir Journal’, die in 2003 werd stopgezet, gaat in op de diepere betekenis van het centrum van Auroville - het gebied dat de Moeder ‘Vrede’ noemde. Het is rond dit bewuste en dynamisch vredige centrum dat de stad Auroville zichzelf bouwt. Sprekend over de allereerste voorwaarde om in Auroville te leven, zoals vermeld in het Handvest van Auroville: "Om in Auroville te wonen, moet men de gewillige dienaar van het Goddelijke Bewustzijn zijn", legde de Moeder uit dat de Matrimandir het Goddelijke Bewustzijn symboliseert. Ze noemde het 'de ziel van Auroville' en 'het levende symbool van Auroville's streven naar het Goddelijke'.
‘The Matrimandir Journal’ bekijkt deze en andere opmerkingen van de Moeder en probeert de innerlijke psychologische en spirituele betekenis van elk van de elementen waaruit het centrum bestaat te onderzoeken: de Matrimandir-structuur, de krachten en attributen van de 'Universele Moeder' en haar Creatie, vertegenwoordigd door de twaalf tuinen (door de Moeder aangeduid als 'even belangrijk als de Matrimandir zelf') en ook de 12 kamers voor meditatie.
Er is een diep mysterie over deze prachtige driedimensionale Yantra die in het centrum van Auroville wordt gecreëerd.
Een groter bewustzijn van de betekenis van elk van zijn elementen zou kunnen helpen om dit symbool in ons individuele en collectieve bewustzijn te activeren en ons te helpen de diepere eenheid te vinden die we zoeken. Want, zoals Sri Aurobindo zegt: 'Een spiritueel symbool is betekenisloos, tenzij het gesymboliseerde in de geest wordt gerealiseerd ... Een spiritueel idee is een kracht, maar alleen als het zowel innerlijk als uiterlijk creatief is.'
 
 • Journal 01: Peace - What is the meaning of peace in yoga; and its significance at Matrimandir.
 • Journal 02: The Universal Mother - Who or what She is according to Sri Aurobindo.
 • Journal 03: The Universal Mother - As She is conceived in different traditions.
 • Journal 04: Material Nature - The significance and importance of the Matrimandir Gardens and Park.
 • Journal 05: The Matrimandir Gardens - Mother's work with plants and flowers and trees.
 • Journal 06: The Four Powers of the Mother - Maheshwari; Mahakali; Mahalakshmi; Mahasaraswati.
 • Journal 07: Maheshwari - The Mother of Wisdom.
 • Journal 08: Mahakali - The Mother of Force and Strength.
 • Journal 09: Mahalakshmi - The Mother of Beauty and Delight.
 • Journal 10: Mahasaraswati - The Mother of Perfection and skill in Works.
 • Journal 11: The Divine Shakti & Integral Yoga - The nature of Integral Yoga; the action of the Divine Shakti.

Landaankoop

Het laatste nieuws over de aankoop van land voor Auroville
vind je hieronder (klik op de afbeelding). 

Maandelijks donateur van A4A
 
A4A is de landaankoopcampagne die actief door Auroville International wordt ondersteund. A4A is altijd blij met donaties uit Nederland. Ieder krijgt persoonlijk een dankwoordje van Mandakini. Auroville International en A4A verwelkomen donateurs die maandelijks of driemaandelijks een bedrag overmaken voor de landaankoop. Dat geeft meer zicht op continuïteit. Alle beetjes helpen. Doe mee met een maandelijkse bijdrage en steun de landaankoop in de Stad en in de Groengordel.
Voor informatie over fiscale aftrekmogelijkheden, mail naar  penningmeester@auroville.nu. Het is handig als je bij een overschrijving ook je naam vermeldt, zodat de penningmeester dat kan doorgeven aan A4A. Je kunt het bedrag overmaken naar de Triodosbank rekening van AVI NL onder nummer NL26TRIO 0198 4209 27, onder vermelding van 'A4A' en je naam.

News & Notes

News & Notes is het interne wekelijkse nieuwsblad van de community. De pagina's bevatten aankondigingen, verslagen van vergaderingen, zelfgemaakte filosofieën en voordrachten, gedichten, advertenties en citaten van de Moeder en Sri Aurobindo. Het is bedoeld voor leden van de gemeenschap en hoeft niet noodzakelijkerwijs zinvol te zijn voor degenen die niet vertrouwd zijn met het gemeenschapsleven van Auroville. Voor degenen die ernaar streven om lid te worden van de gemeenschap, kunnen News & Notes een idee geven van het dagelijkse leven in de gemeenschap. >>>

Auroville Today
Blijf op de hoogte en steun Auroville Today. Schrijf je in via Auroville International Nederland voor een jaarabonnement van €42,00 en ontvang Auroville Today elke maand thuis op de deurmat en digitaal op de tablet of PC. 
Voor een abonnement op Auroville Today geldt een kalenderjaar. Begin je halverwege het jaar, dan betaal je alleen voor de resterende maanden. 
Neem voor informatie en aanmelding contact op met de penningmeester.

Oproep
De New Era Secondary School (NESS) maakt financieel een zeer moeilijke tijd door, met een ernstig tekort aan financiële middelen voor operationele kosten van de school. Overheids-subsidies worden verlaagd en de huidige crisis vormt een probleem voor het budget van de school, die om hulp vraagt >>>
Contact Auroville International Nederland: secretaris@auroville.nu
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Auroville International Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp