Copy
NIEUWSBRIEF   |    april 2016
View this email in your browser
 • Tamil Nieuwjaar
 • The Peacemakers
 • Acres for Auroville - update
 • SAVITRI-weekend met Rod Hemsell
 • Verticale stad
 • Earth & Bamboo Workshop
 • Virtueel Herbarium - update
 • Gratis shuttledienst
 • Auroville Marathon
 • Leven en Yoga
 • Voortdurende vernieuwing
 • Mededelingen
 • Word lid van de vereniging

Tamil Nieuwjaar
14 april 2016
Het Mohanam Centrum voor Cultuur & Erfgoed viert op 14 april 2016 het Tamil Nieuwjaar in het jongerencentrum van Auroville. Tijdens een feestelijk programma kunnen bezoekers er onder meer kennis maken met de Tamil taal & literatuur. 

Op nieuwjaarsdag, Puttāṇṭu in het Tamil, begroet men elkaar met “Puttāṇṭu vāḻttukkaḷ” (புத்தாண்டு வாழ்த்துக்கள்). Bij de viering van nieuwjaar hoort een aantal feestelijke gebruiken. Zo wordt aan de vooravond van Puttāṇṭu een dienblad klaargemaakt met drie vruchten (mango, banaan en jackfruit), betelbladeren, sieraden en bloemen. In de ochtend worden Kolams getekend voor de ingang van woningen. [klik op de afbeelding hieronder voor een filmpje over Kolam]
Eerder dit jaar organiseerde het Mohanam Centrum voor Cultuur & Erfgoed het derde ‘Auroville & Puducherry Village Heritage Festival’; zie foto's hieronder

The Peacemakers
Op 26 en 27 maart 2016 hebben het Auroville Koor en het Auroville Jeugdkoor onder leiding van Nuria ‘The Peacemakers’ van Karl Jenkins opgevoerd in het Bharat Nivas Auditorium. Klik op de afbeelding hieronder voor de volledige videoregistratie van het concert.
Karl Jenkins is een in het zuiden van Wales opgegroeide muzikant & componist die een indrukwekkende muzikale loopbaan achter de rug heeft. 'The Peacemakers' is een ode aan mensen die streven naar wereldvrede. De zangteksten vind je hier.

Acres for Auroville
update

De tweede fase van de grootscheepse campagne ‘Acres for Auroville’ (A4A) verloopt voorspoedig. Vorig jaar werd deze fase ingeluid, met als doel alle ontbrekende stukken land aan te kopen in het gehele stadsgebied. Tegelijkertijd werd er een campagne gestart voor de groengordel rondom Auroville: GreenAcres. Actuele informatie over beide campagnes, compleet met visiedocumenten, foto’s, video’s, kaarten en vouwblad, is te vinden op www.colaap.org
Onze bijdragen zijn nog steeds hard nodig en zelfs noodzakelijk om Haar Droom te kunnen realiseren. In de maart-uitgave van Auroville Today vind je een update over de campagne: ‘Landing Auroville  – the time is now!
Als je geld overmaakt voor deze campagne vermeld dan bij de overschrijving of het om A4A gaat, of om GreenAcres. Als je daarbij ook je naam & adres vermeld, krijg je als donateur van de A4A een dankcertificaat, een zakje  ingesealde aarde uit Auroville, plus een prachtige bedankkaart uit Auroville per post toegestuurd. Maak je de donatie via onze vereniging over, dan kun je de gift fiscaal aftrekken van je inkomstenbelasting omdat we een ANBI status hebben.

Savitri-weekend met Rod Hemsell
 
Op 9 en 10 april 2016 heeft een SAVITRI-weekend plaatsgevonden met Rod Hemsell uit Auroville. Het weekend werd georganiseerd in de ‘Hof der Toekomst’ te Amersfoort. Josee Lamers was erbij en schreef een impressie van de Savitri Immersion Workshop.

Verticale stad

De Belgische architect Vincent Callebaut ontwikkelt in India zes woontorens van hout. Deze torens moeten met duurzame landbouwtechnieken en energiezuinige maatregelen een klimaatbestendig en zelfvoorzienend stadsdeel creëren. 
De zogeheten Hyperions-constructie die in New Delhi verrijst, bestaat uit zes houten torens. Hierin worden woonconcepten, landbouwtechnieken en beplanting gecombineerd. Zo moeten de torens de CO2 in de Indiase stad absorberen. Het hout dat wordt gebruikt om de torens te bouwen komt uit de bossen van New Delhi. Het architectenbureau Vincent Callebaut Architectures ontwikkelt de houten constructie op basis van een concept van de Indiase agro-ecoloog Amlankusam. Volgens hem moet Hyperions een verticale stad worden die zelfvoorzienend is op het gebied van energie en voedsel, door landbouwtechnieken als verticale landbouw en aquaponische teelt te combineren met biodiversiteit en duurzame energieopwekking.
Om aan de energievraag te voldoen, maken de houten torens gebruik van zonnecellen die in de gebouwgevels zijn verwerkt. Daarnaast beschikken de Hyperions-torens over onder meer kantoorruimtes en openbare plekken waar bewoners bijeen kunnen komen en verschillende faciliteiten kunnen delen. Ook kunnen bewoners op de balkons van hun eigen woningen groenten telen, zoals wortels, spinazie, tomaten en koriander. De architect verbindt de woontorens via loopbruggen. Deze verbindingen zijn voorzien van een systeem dat regen- en grijswater opslaat en vervolgens filtert. Het gefilterde water dient als schoon water voor de planten. Hiermee zegt de ontwikkelaar een gesloten waterkringloop voor de houten hoogbouw mogelijk te maken. Dit levert volgens hem een waterbesparing van 90 procent op. [Bron

Earth & Bamboo Workshop
Aarde en bamboe zijn twee materialen die samen zijn gebruikt voor een breed scala aan traditionele bouwtechnieken in Zuidoost-Azië. Beide materialen zijn lokaal in overvloed aanwezig, betaalbaar en hebben een zeer lage ecologische voetafdruk. Het zijn bekende materialen van het volk die kunnen worden gebruikt voor ruwe zelfgemaakte constructies of bouwwerken van hoogtechnologische precisie. Zijn aarde en bamboe alleen materialen uit het verleden, of zijn het ook materialen voor de bouw van een duurzame toekomst? Kom dit zelf ontdekken tijdens een 5-daagse workshop in Auroville. Deze workshop zal dit jaar vier keer worden aangeboden. De volgende workshop vindt plaats van 30 mei tot en met 3 juni 2016
Vimal Bhojraj heeft over deze workshop een mooi filmpje van drie minuten gemaakt. Vimal woont in Auroville en is een communicatiespecialist met een passie voor fotografie en design.

Virtueel Herbarium
update
In de november'15-uitgave van onze nieuwsbrief schreven wij over het online herbarium van Auroville, gemaakt door Irène Bouguerra & Nicolas Lagarrigue. De verzameling wordt continu aangevuld met planten die digitaal zijn vastgelegd, met vermelding van de populaire en de botanische naam. Irène & Nicolas wijzen ons op de volgende recente toevoegingen:

Gratis shuttledienst
Auroville City Transport start binnenkort met een gratis shuttledienst voor busritten binnen het Auroville stadsgebied, volgens een nader te bepalen dienstregeling. Naar verwachting zal rond het middaguur de Solar Kitchen één van de drukst bezochte bushaltes zijn.

Auroville Marathon
een videoverslag
Er is een videoregistratie gemaakt van de Auroville Marathon, die in februari 2016 voor de negende keer werd gehouden. Het is inmiddels een van de grootste en meest populaire loopevenementen in India. [klik op de afbeelding hieronder voor de videoregistratie]
De Auroville Marathon wordt grotendeels bekendgemaakt via blogs en andere sociale netwerken door lopers die eerder aan de marathon hebben meegedaan. Het evenement is niet commercieel en wordt louter georganiseerd voor het loopplezier. Iedereen die de eindstreep haalt, is een winnaar. Er worden geen prijzen uitgereikt.

Leven en Yoga
In alle grootschalige menselijke activiteiten volgt de Natuur vanuit zichzelf twee basispatronen die we steeds weer tegenkomen, zowel in onze meer alledaagse bezigheden als in het zoeken naar die uitzonderlijke sferen en realisaties die we als hoog en goddelijk ervaren. Elk van die vormen tendeert naar een samenhangende complexiteit en totaliteit, die weer uiteen valt in verschillende stromingen met ieder hun speciale weg en inspanning, om dan vervolgens opnieuw in een meer omvangrijke en krachtige synthese samen te komen. Verder is er geen doeltreffende manifestatie mogelijk zonder vormen. Maar iedere te strak geformuleerde waarheid en manier van doen veroudert en verliest veel, zo niet al haar waarde; om een nieuw leven mogelijk te maken moet er een nieuwe frisse wind in geblazen worden en is voortdurende vernieuwing nodig, die het dode of stervende middel verandert en regenereert. Eindeloos herboren worden is voorwaarde voor materiële onsterfelijkheid. We beleven de geboorteweeën van een tijdperk waarin alle vormen van denken en handelen waarin ook maar enige bruikbaarheid of verscholen mogelijkheid van voortbestaan besloten ligt, aan een ultieme test onderworpen worden en een nieuwe kans krijgen om herboren te worden.
De wereld lijkt op dit moment op een reusachtige heksenketel van Medea waar alles in wordt gegooid, in stukjes gehakt, uitgeprobeerd en opnieuw gecombineerd wordt om ofwel te vergaan en het verstrooide materiaal voor nieuwe vormen te leveren, dan wel er veranderd en verjongd uit tevoorschijn te komen om een nieuwe bestaansperiode te beginnen. Indiase Yoga, zelf ook gespecialiseerd, onderverdeeld en verschillend geformuleerd, is in wezen een speciale actie of formulering van bepaalde grote Natuurkrachten en potentieel een van die dynamische elementen van het toekomstig leven van de mensheid. Het kind van onheuglijke tijden heeft zich door zijn vitaliteit en waarachtigheid tot in onze moderne tijd weten te handhaven en komt nu uit de geheime scholen en ascetische schuilplaatsen waar het zijn toevlucht had gezocht tevoorschijn, om in het toekomstige geheel van levende menselijke krachten en mogelijkheden zijn plaats te vinden. Maar eerst moet het zichzelf herontdekken en de diepste reden van zijn bestaan – binnen die algemene waarheid en dat onophoudelijke doel van de natuur dat het vertegenwoordigt – naar de oppervlakte brengen en vervolgens krachtens deze nieuwe zelfkennis en zelfwaardering zijn eigen herstelde en ruimere synthese vinden. Door zichzelf te reorganiseren heeft het gemakkelijker en met meer kracht tot het opnieuw georganiseerde leven van de mensheid toegang. Yoga claimt immers, door middel van haar methoden, de mensheid tot de meest verborgen diepten en de hoogste toppen van bestaan en persoonlijkheid te leiden.

Sri Aurobindo  |  De Synthese van Yoga  |  Inleiding  |  De voorwaarden voor een synthese  |  [Vertaling door Jan Pieter Derksen]
 

Voortdurende vernieuwing
In de maart-uitgave van Auroville Today verscheen het artikel “Three months in Auroville, or why I think Auroville is perfect” door Gaëlle Nola, die haar betoog besluit met: “Wat ik ook van Auroville zal herinneren, is haar flexibiliteit. Zelfs als regels, beleid en mandaten opgeschreven zijn, is Auroville continu in beweging. Terwijl ik mijn visie over Auroville opschrijf, is het alweer achterhaald”. 
Blijf op de hoogte en steun Auroville Today: schrijf je in via AVI NL voor een jaarabonnement van € 37,50 en ontvang Auroville Today elke maand thuis op de deurmat en digitaal op de tablet of PC.

Mededelingen
 
 • Meld het secretariaat wanneer je naar Auroville gaat en wanneer je weer terug komt. Wellicht kun je iets voor anderen meenemen of mee terug nemen.
   
 • Pido Jansen is per 1 april 2016 penningmeester van de vereniging geworden.
   
 • SAVITRI-bijeenkomsten in Nederland
  De volgende Savitri-bijeenkomsten zijn: 2 juli en 8 oktober 2016. Mocht je belangstelling hebben voor de leesgroep, neem dan contact op met: Hannah Althuizen, hannah.a@online.nl, tel. 0597-645108. Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een keer mee te lezen!
  >> Lees meer over de SAVITRI-bijeenkomsten.
   
 • Satprem’s ‘Notebooks of an Apocalypse’, deel 4, 5 en 6 zijn vertaald naar het Engels en nu online te lezen.
   
 • Vrijwilligerswerk in Auroville
  Buitenlandse gasten die Auroville bezoeken en er een tijdje verblijven op basis van een toeristenvisum mogen deelnemen aan workshops, activiteiten en (onderwijs-)evenementen. Maar zij kunnen er geen vrijwilligerswerk doen en/of ander werk doen. Een vrijwilliger is iemand die meewerkt aan een specifieke activiteit voor een eenheid of project in Auroville, voor een vaste en beperkte tijd: minimaal twee maanden voor Indiërs (minimaal één maand bij boerderijen en in bossen), en minimaal zes maanden  voor buitenlandse nationaliteiten, die alleen vrijwilligerswerk mogen doen als zij in bezit zijn van een Entry Visum, dat zij via SAVI kunnen aanvragen.

Word lid van de vereniging!

Betrokkenheid met Auroville kun je tot uitdrukking brengen door lid te worden van de vereniging Auroville International Nederland, de Nederlands/Vlaamse tak van de internationale vereniging Auroville International. 

De vereniging:
 • ondersteunt projecten & bedrijven in Auroville door middel van donaties, praktische hulp en waar nodig expertise; 
 • vertegenwoordigt Auroville in Nederland en België;
 • geeft informatie over Auroville;
 • maakt het gedachtegoed van Sri Aurobindo en de Moeder en Auroville bekend d.m.v. publicaties, presentaties, werkgroepen en bijeenkomsten;
 • ondersteunt initiatieven van leden.
Dankzij de leden behoudt de vereniging de status als ANBI instelling voor fiscaal aftrekbare giften en kan de vereniging informatie blijven geven over Auroville via de website en nieuwsbrieven en activiteiten organiseren zoals de Savitri Groep, de Life Divine Groep en verscheidene bijeenkomsten.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2016 Auroville International Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp