Copy
NIEUWSBRIEF   |    november 2016
View this email in your browser
 
 • 24 november 1926, Siddhi-dag
 • André en Annapurna
 • Beter nu dan later: regel de fiscale aftrek van giften
 • Afgelopen week in Auroville
 • Auroville Consulting - nieuwe publicatie
 • Thamarai - 10 jaar
 • Auroville Today
 • Aurofonds e-books 
 • Mededelingen
 • 500 en 1000 roepie biljetten per direct ongeldig verklaard
 • Lidmaatschap
 • 'Mijn Yoga'

24 november 1926

Siddhi-dag
24 november 1926 was het begin van ‘Moeder’ – toen Mirra Alfassa door Sri Aurobindo met de leiding van de volgelingen werd belast, hetgeen de vorming van de Sri Aurobindo Ashram betekende, en zij voortaan door iedereen ‘de Moeder’ werd genoemd. Hier lezen we wat George van Vreckhem in ‘Voorbij de Mens’ heeft geschreven over deze dag, die in de ashram bekend staat als ‘Siddhi-dag’ of ‘Dag van de Overwinning’. Klik op de afbeelding hieronder om het Nederlandstalige stuk te lezen met nooit eerder gepubliceerde illustraties; er is ook een vertaling in het Engels.
‘Tussen eind 1926 en eind 1927,’ schrijft Narayan Prasad, ‘was de Moeder aan het proberen de Goden uit het bovenmentale in onze personen te doen neerdalen. Maar de adharas waren niet in staat om ze te verdragen; er deden zich onbeheerste reacties voor, ook al hadden sommigen heel positieve ervaringen. [ .. ] Dus moest de hele procedure van de sadhana veranderd worden.’

‘In de tijd waar je het over hebt waren we in het vitale, de briljante periode van de Ashram’, zou Sri Aurobindo later zeggen. ‘Er waren er die briljante ervaringen hadden, boordevol energie zaten, enzovoort. Als onze Yoga die richting uit was gegaan, hadden we als resultaat een grote religie kunnen stichten, we hadden iets grandioos teweeg kunnen brengen; ons echte werk is evenwel anders, dus moesten we tot in het fysieke neerdalen. En het werk in het fysieke is alsof je in de grond aan het graven bent; het fysieke is totaal inert, hard als steen. Toen het werk daar begon, verdween alle energie die er geweest was, de ervaringen hielden op, of als ze kwamen, duurden ze niet lang. De vooruitgang ging daarna uitermate langzaam.’ [..] K.D. Sethna schrijft hierover: ‘Dit was beslist de indrukwekkendste daad van verzaking in de geschiedenis van de spiritualiteit.’

André en Annapurna
André Mom van de Annapurna boerderij in Auroville was onlangs in Nederland en sprak met Josee Lamers, die een verslag schrijft over hoe André in Auroville terecht kwam, wat hij er de afgelopen decennia heeft gedaan en over toekomstperspectieven. Klik op de afbeelding hiernaast om het artikel van Josee te lezen.

Beter nu dan later:

regel de fiscale aftrek van giften
De ontwikkeling van Auroville als de Stad die de wereld nodig heeft, is een Goed Doel van en voor de hele wereld. Onze vereniging heeft de ANBI status. Dat is interessant voor donateurs in Nederland en ook interessant voor de Nederlandse Aurovilianen. Lees hier verder! >>>
Goede Doelen Nederland heeft in samenwerking met notarissen de Goede Doelen Gids 2016 uitgegeven en de belangrijkste zaken goed en overzichtelijk op een rijtje gezet.  We hebben een samenvatting gemaakt van de zaken die belangrijk zijn voor ons als ANBI organisatie: doe er uw voordeel mee!

Afgelopen week in Auroville

een beeldverslag
Marco Saroldi maakt sinds februari wekelijkse fotoreportages in Auroville met de werktitel ‘Last Week in AV'. Als je op de afbeelding hierboven klikt, kun je alle beeldrapportages bekijken die Marco sindsdien heeft gepubliceerd, inclusief het fotoverslag van afgelopen week.

‘Energy Conservation & Efficiency’

Een gids voor verantwoord energiebeheer
Auroville Consulting heeft een gids voor een verantwoord energiebeheer uitgegeven. ‘Energy Conservation & Efficiency’ is ontworpen om te helpen begrijpen welke verschillende technologieën beschikbaar zijn op de markt en om bewuste keuzes te kunnen maken bij de aanschaf van de meest energie-efficiënte apparaten. Het geeft tips voor energiebesparing van elektrische apparaten die je in het huishouden gebruikt en laat de voordelen zien van de omschakeling naar energiezuinige armaturen.
De gids en een reeks van informatieve illustraties kunnen worden verspreid door gemeenten en corporaties via hun sociale media, om de samenleving te informeren over manieren van energiebesparing en gevoelig te maken voor de noodzaak van deze maatregelen. Auroville Consulting nodigt iedereen uit om de gids te delen met vrienden & collega's en te helpen bij het bevorderen van een duurzame energietoekomst.

> De gids     |     > Infographics
Op 4 november 2016 is het klimaatverdrag van Parijs in werking getreden.
In een filmpje van drie minuten zien we wat dat betekent.

Thamarai – 10 jaar
Deze maand bestaat Thamarai precies tien jaar. Thamarai (lotusbloem in het Tamil) is een gezamenlijk initiatief van inwoners van Edayanchavadi en inwoners van Auroville. Thamarai organiseert programma’s op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en leiderschap. De leraren van vandaag waren de eerste leerlingen in het jaar van de oprichting. Ter viering van het 10-jarig bestaan van het succesvolle project hebben de leraren een filmpje gemaakt dat we op YouTube kunnen bekijken.
Blijf op de hoogte en steun Auroville Today: schrijf je in via AVI NL voor een jaarabonnement van € 42,00 en ontvang Auroville Today elke maand thuis op de deurmat en digitaal op de tablet of PC.

Aurofonds e-books
In navolging van het beleid van de Sri Aurobindo Ashram, die digitale versies van de werken van Sri Aurobindo en de werken van de Moeder voor iedereen gratis ter beschikking stelt, zijn er nu ook digitale versies van boeken die door Stichting Aurofonds worden uitgegeven gratis te downloaden via de website van Auroville International Nederland. Voor online-bestellingen van de papieren versies van deze boeken kun je in Nederland terecht bij Namaste. Als je op de afbeelding hieronder klikt, kom je op de pagina waar je de boeken kunt downloaden.

Mededelingen
 
 • Algemene Ledenvergadering 2017
  In verband met het vaststellen van de contributie voor 2017 zal de Algemene Ledenvergadering  gehouden worden op zondag 22 januari. Noteer het alvast in de agenda. Tijd en plaats worden nog bekend gemaakt. 
   
 • Oproep
  Wie heeft er een beamer over en wil hem schenken aan de vereniging? Schenking in de vorm van goederen, zoals een beamer, kan ook. We horen het graag: secretaris@auroville.nu
   
 • Aankondiging
  De Europese bijeenkomst van de centra en liaisons van Auroville International zal in 2017 gehouden worden in Engeland van 23 tot en met 25 juni . Meer info: secretaris@auroville.nu
   
 • Ga je naar Auroville?
  Meld het secretariaat wanneer je naar Auroville gaat en wanneer je weer terug komt. Wellicht kun je iets voor anderen meenemen of mee terug nemen.
   
 • Contributie
  U kunt de contributie voor 2016 ad € 25 overmaken op Bankrekening IBAN: NL26 TRIO 0198 4209 27 t.n.v. Auroville International Nederland, graag met vermelding van uw naam en e-mailadres.
   
 • Geen ING-rekening meer
  Auroville International Nederland maakt alleen nog gebruik van de Triodos-rekening; de ING-rekening wordt opgeheven. Stuur contributies & donaties daarom naar: Bankrekening IBAN: NL26 TRIO 0198 4209 27 t.n.v. Auroville International Nederland.
   
 • SAVITRI-bijeenkomsten in Nederland
  De volgende Savitri-bijeenkomst is op 7 januari 2017 (Middelweg 61-63, 3956 TK, Leersum). Mocht je belangstelling hebben voor de leesgroep, neem dan contact op met: Hannah Althuizen, hannah.a@online.nl, tel. 0597-645108. Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een keer mee te lezen! Lees meer over de SAVITRI-bijeenkomsten.>> 
   
 • IMMERSION IN SAVITRI 29 maart t/m 2 april 2017 
  Workshop door Rod Hemsell. In het weekend van eind maart/begin april 2017, als de meesten weer terug zijn uit Auroville, zal Rod Hemsell een internationale Immersion in Savitri workshop over de Dood geven in het Tibetaans Boeddhistisch Centrum Yeunten Ling in Huy, België. Meer info en aanmelding.
   
 • Vrijwilligerswerk in Auroville
  Buitenlandse gasten die Auroville bezoeken en er een tijdje verblijven op basis van een toeristenvisum mogen deelnemen aan workshops, activiteiten en (onderwijs-)evenementen. Maar zij kunnen er geen vrijwilligerswerk doen en/of ander werk doen. Een vrijwilliger is iemand die meewerkt aan een specifieke activiteit voor een eenheid of project in Auroville, voor een vaste en beperkte tijd: minimaal twee maanden voor Indiërs (minimaal één maand bij boerderijen en in bossen), en minimaal zes maanden  voor buitenlandse nationaliteiten, die alleen vrijwilligerswerk mogen doen als zij in bezit zijn van een Entry Visum, dat zij via SAVI kunnen aanvragen.
   
 • Sponsorverzoeken 
  Donaties zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt het donatiebedrag overmaken naar de rekening van AVI NL: NL26TRIO 0198 4209 27. Graag altijd de naam van het project vermelden waarvoor de donatie is bedoeld en uw eigen naam.


500 en 1000 roepie biljetten

ongeldig verklaard
Premier Modi van India heeft op 8 november 2016 alle biljetten van 1.000 en 500 roepie (ongeveer 14 en 7 euro) ongeldig verklaard. Het land hoopt zo corruptie tegen te gaan. Dat heeft Modi laten weten in een televisietoespraak, aldus verschillende media. Inwoners krijgen vijftig dagen de tijd om hun biljetten bij de bank in te wisselen voor nieuwe briefjes van 500 en 2.000 roepie. De transacties worden geregistreerd bij de belastingdienst. De maatregel treft vooral rijke mensen, die thuis veel briefgeld bewaren om zo belasting te ontwijken. Corruptie is een groot probleem in India. "Zwart geld en corruptie zijn de grootste obstakels bij het uitroeien van armoede", aldus Modi in de toespraak. "Onze economie groeit heel hard, maar we staan nog steeds op plek honderd van corruptie-landen."De maatregel is de afgelopen maanden in het diepste geheim voorbereid door de regering van premier Narendra Modi.
De bedoeling ervan is het uit de circulatie halen van het zogeheten 'zwarte geld' in India, geld dat door corruptie is verkregen of geld dat aan het zicht van de belastingdienst wordt onttrokken. Veel Indiërs hebben geen bankrekening en bewaren hun geld cash thuis, waardoor er geen belasting over wordt betaald. De afgeschafte bankbiljetten maken ongeveer 85 procent uit van de totale geldhoeveelheid die cash in India in omloop is. De oude biljetten worden vervangen door nieuwe van 500 en 2000 roepie, die per direct zijn uitgebracht. Een nieuw biljet van 1000 volgt later. "Zwart geld en corruptie zijn de grootste struikelblokken bij het bestrijden van armoede", aldus de premier, die erkende dat de maatregel 'enig lijden' teweeg zou brengen. Indiërs kunnen hun oude biljetten tussen vandaag en 30 december omwisselen bij banken en postkantoren. Daarvoor moeten ze zich kunnen legitimeren en in het geval van zeer grote bedragen zullen mensen vragen krijgen over de herkomst. Graag horen we wie er in december naar Auroville gaan, stuur een emailtje naar:secretaris@auroville.nu. (JL)

Word lid van de vereniging!

Betrokkenheid met Auroville kun je tot uitdrukking brengen door lid te worden van de vereniging Auroville International Nederland, of je lidmaatschap te bevestigen door het overmaken van de jaarlijkse contributie voor de Nederlands/Vlaamse tak van de internationale vereniging Auroville International. 

De vereniging:
 • ondersteunt projecten & bedrijven in Auroville door middel van donaties, praktische hulp en waar nodig expertise; 
 • vertegenwoordigt Auroville in Nederland;
 • geeft informatie over Auroville;
 • maakt het gedachtegoed van Sri Aurobindo en de Moeder en Auroville bekend d.m.v. publicaties, presentaties, werkgroepen en bijeenkomsten;
 • ondersteunt initiatieven van leden.
Dankzij de leden behoudt de vereniging de status als ANBI instelling voor fiscaal aftrekbare giften en kan de vereniging informatie blijven geven over Auroville via de website en nieuwsbrieven en activiteiten organiseren zoals de Savitri Groep, de Life Divine Groep en verscheidene bijeenkomsten.

'Mijn Yoga'

Integrale Yoga, individu & collectiviteit 
“Vanaf het begin, en nog meer sinds onze groep zo’n grote uitbreiding heeft ondergaan, antwoord ik telkens wanneer iemand me komt zeggen: ‘Ik wil hier komen om mijn yoga te doen’ – ‘Nee, kom dan liever niet! Het is hier veel moeilijker dan waar ook.’ […] Komt iemand me zeggen: ‘Ik ben gekomen om te werken, ik ben gekomen om me nuttig te maken voor het geheel’, dan is het goed. Maar als iemand hier aankomt en tegen me zegt: ‘Ik heb veel moeilijkheden in de buitenwereld en ik kan er maar niet mee in het reine komen. Ik wil hier komen leven omdat het me daarbij zal helpen’, dan antwoord ik: ‘Het zal hier nog véél moeilijker zijn, je moeilijkheden zullen hier nog veel groter worden.’ En zo is het ook, want hier zijn het dan niet langer individuele moeilijkheden, het worden collectieve moeilijkheden.”
“Dus hebben jullie naast jullie eigen problemen eveneens af te rekenen met alle wrijvingen, alle contacten, alle reacties, met alles wat van buiten komt. Dat zijn testen die precies het zwakke punt raken, de plek die het moeilijkst te transformeren is. Het is in verband met dat punt dat je de woorden zult horen die je nu net niet wilde horen, dat je iemand of iets zult zien waardoor je wordt geschokt, dat je een omstandigheid, een handeling, een feit, een voorwerp of wat dan ook zult ontmoeten dat net is wat je doet denken: ik had daar liever niet mee te maken gehad. Toch zijn dat de dingen die zich aan jou zullen opdringen, meer en meer. Omdat je je yoga niet voor jou alleen doet maar voor iedereen, zonder het te willen, vanzelf.”
“Als er dan personen zijn die me komen zeggen: ‘Ik wil hier komen voor de vrede, voor de rust, voor de vrije tijd om mijn yoga te doen’, dan zeg ik: ‘Nee, nee, nee! Ga hier weg, nu meteen. Ga ergens anders en je zult er veel rustiger zijn, onverschillig waar behalve hier.’ Zijn er daarentegen die zeggen: ‘Ik voel nu eenmaal dat ik me aan het goddelijk werk moet wijden en ik ben bereid om onverschillig wat voor taak uit te voeren die je me zult geven’, dan zeg ik: ‘Goed, in orde. Ben je van goede wil en beschik je over het nodige uithoudingsvermogen en de nodige capaciteiten, dan is het in orde. Maar als je hier de eenzaamheid voor je innerlijke ontwikkeling wilt vinden, ga je beter, het maakt niet uit waar naar toe, maar niet hierheen.’”

Uit: ‘De Moeder, Alle leven is yoga, De integrale visie van de Moeder, Vertaald en bewerkt door Georges van Vreckhem; De Integrale Yoga, Individu en collectiviteit.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2016 Auroville International Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp