Copy
NIEUWSBRIEF   |    mei 2016
View this email in your browser
 • Welkom Gijs & Siva - Tamil Nadu Unlimited
 • Welkom JV - Joy of personal growth
 • YouthLink in actie
 • Eerste Matrimandir drone-video
 • Upcycling in Auroville
 • Interview met Inge
 • Interview met Kireet
 • Acres for Auroville - update
 • Een uitgestrekt bos van Coromandel
 • Levenslang Leren
 • De stad van de toekomst
 • Leven en Yoga
 • Auro e-Books
 • Darshan boodschap - 24 april 2016
 • Video-impressie
 • Verantwoord energiebeheer
 • Mededelingen

Welkom, Gijs en Siva

Tamil Nadu Unlimited
Gijs Spoor, oprichter en leider van de in Auroville gevestigde incubator voor social start ups Unlimited Tamil Nadu en zijn collega Siva Mathiyazhagn zijn op tournee in Europa. Begin mei gaf Gijs presentaties op de jaarlijkse bijeenkomst van AVI Duitsland over de sociale bedrijven als game changers en op 21 mei geven Gijs en Siva afwisselend een presentatie in het maandelijkse Café Auroville in Parijs. Vanaf eind mei zijn ze in Nederland, Siva een paar dagen en Gijs, met zijn familie, tot 19 juni.
Josee Lamers schrijft over hun bezoek en over wat Auroville International Nederland wil gaan doen. De vereniging wil onder meer een bijeenkomst organiseren voor geïnteresseerden met Gijs en Siva, en Henk Thomas om de ins & outs van een bedrijvenfonds in ontwikkeling te bespreken. >>> Lees verder 

Welkom: JV

Joy of personal growth
Dit jaar is Nederland het enige EU land waar JV stopt op doorreis naar Amerika. JV arriveert met zijn vrouw Kameswari op 14 juni op Schiphol. Ze verblijven van 14 tot 17 juni bij Gonnie en Johan van den Bor in de logeerkamer van de Hofkamer in Nijmegen. Daar zal JV wellicht een Pranayama-workshop geven. In het weekend van 17-19 juni geeft hij een workshop Integral Being in de Vlierhof (vlak over de grens bij Nijmegen in Duitsland). En van 19 tot 23 juni zijn JV en zijn vrouw Kameswari te gast bij Josee Lamers in Edam. In Edam geeft hij op 22 juni ’s avonds voor het tweede jaar een Pranayama workshop aan de Yogagroep in La Danse.
Wat is Pranayama? 
We ademen 22.000 keer per dag in en uit, ongeacht wat we aan het doen zijn. Een volwassene gebruikt daarbij gemiddeld slechts vijfentwintig procent van haar/zijn longcapaciteit. Pranayama (yogisch ademen) vergroot de longcapaciteit, helpt om bij elke inademing meer zuurstof binnen te krijgen en meer efficiënt afvalstoffen uit te ademen. Dit vermindert de ziektekiemen herbergende zuurheid en verlaagt de frequentie van de ademhaling. Een lagere frequentie is een signaal aan het sympathisch zenuwstelsel dat ‘alles goed is’ en leidt tot een betere lichaamschemie, het verhoogt de weerstand en vertraagt de veroudering. In de workshop leer je een serie geïntegreerde Pranayama-oefeningen die je elke dag na het opstaan in ongeveer een half uur kunt doen. De beste warming up om je voor de rest van de dag beter en energieker te voelen. Wil je meedoen aan de workshop van JV in de Hofkamer in Nijmegen of in Edam? Meld je aan bij de secretaris (secretaris@auroville.nu) en je krijgt bericht over mogelijke deelname. 

YouthLink in actie
Stichting De Zaaier is erg blij om te zien hoe de jongeren van Auroville verantwoordelijkheid nemen en nieuwe en noodzakelijke activiteiten organiseren. Onder de indruk van wat YouthLink tot nu toe al heeft bereikt en van hun energie hebben ze besloten om de projectaanvraag voor het Kernteam Support goed te keuren. Dat betekent dat de twee maintenances die waren toegekend door het BCC voor de coördinatie nu uitgebreid worden met drie halve en zes kwart maintenances. Zo wordt een groot aantal terreinen verdeeld over een aantal jongeren die daarvoor een halve of een kwart maintenance krijgen. Het Kernteam zal nu in totaal uit twaalf jongeren bestaan en flink wat werk op hun bordje krijgen.
Jongeren die stage willen lopen bij YouthLink in Auroville kunnen zich nu melden bij SAVI. De stageduur is zes maanden. Taken worden toegewezen na een interview via Skype en vervolgens na aankomst in Auroville. Het team van YouthLink moedigt de jongeren aan om te werken op een gebied dat hen werkelijk inspireert. Geëngageerd werken is namelijk belangrijk bij het collectief manifesteren van de idealen van Auroville.
Taken kunnen zijn: website-beheer, visuele documentatie, schriftelijke documentatie, organisatie van evenementen en workshops, ondersteuning bij Curriculum Ontwerp, het verzamelen en verwerken van data, schrijven voor diverse publicaties, en netwerken met de jeugd in India en in het buitenland. Youthlink heeft een rijke verscheidenheid aan projecten en een ruime keuze in het werkveld. Over het geheel genomen zullen de vrijwilligers de ervaring opdoen van het werken aan hedendaagse onderwerpen in een multicultureel team, in het streven van het werken voor Auroville, haar bio-regio en de wereld.

Eerste Matrimandir drone-video
Met de komst van de onbemande luchtvideo-drones is er een nieuw tijdperk aangebroken voor de videografie en cinematografie. In Auroville heeft ‘Auroville Video Productions’ een luchtvideo gemaakt van het centrum van Auroville dat bestaat uit de Matrimandir, de twaalf tuinen en het amfitheater.
Het licht van de dageraad en de muziek van Holger & Joy geven de video een wonderlijke energie. De video begint in de tuinen en eindigt in de binnenkamer van de Matrimandir. Op 25 april 2016 publiceerden wij op Facebook deze eerste luchtvideo van Auroville. Inmiddels heeft het Facebook-bericht al ruim 4800 mensen bereikt. Nooit eerder bereikte een bericht op de Facebook-pagina van Auroville International Nederland zoveel bezoekers. Klik op de afbeelding hierboven om de video te bekijken.

Upcycling in Auroville
Er zijn in Auroville enkele kleinschalige initiatieven en projecten die zich bezighouden met ‘upcycling’: het hergebruik van versleten kledij, kapotte huishoudtoestellen, wegwerpmateriaal, etc., tot een nieuw functioneel geheel. Zo wordt van een oude kartonnen doos een mobiel-houder gemaakt, van tetrapakken een zitbank, en van binnenbanden een fietstas. In de Upcycling Studio van Auroville worden vooral veel kunstobjecten gemaakt van oude materialen, zoals de vissen hieronder, gemaakt van cd's. 
Bij ‘upcycling’ gaat men ervan uit dat dit duurzamer is dan klassieke energie-slorpende recycling waarbij producten weer tot hun oorspronkelijke grondstof herleid worden. Fred Cebron maakte een filmpje van de Upcycling Studio in Auroville.

Interview met Inge
Trouwe lezers van Auroville Today hebben mogelijk al opgemerkt dat sinds eind vorig jaar een jonge redactrice deel uitmaakt van het vaste redactieteam en belangwekkende reportages schrijft, zoals ‘What is Sprituality? A reflection by young Aurovilians” (Nov 2015); ‘Promoting poor girls’ education in the villages’ (Dec 2015); ‘The Kallialay Surf-School and the INDI Surfboards’ (Jan 2016); ‘Breaking down caste distinctions’ (Mar 2016) en ‘Rockstar Racing’ (Apr 2016). De auteur van deze artikelen is Inge van Alphen. 
Inge van Alphen (1990) is geboren in Frankrijk en bezocht Auroville voor de eerste keer toen ze acht jaar was, samen met haar Nederlandse ouders en haar jongere broers Ralph en Noe. Een jaar later emigreerden de Van Alphens naar India om zich voorgoed in Auroville te vestigen. In een vraaggesprek met Narad vertelt Inge over haar leven en werk in Auroville. Het video-interview maakt deel uit van een videoserie waarin Narad (Richard Eggenberger) in gesprek gaat met volgelingen van Sri Aurobindo en de Moeder, in de Ashram en Auroville. 

Interview met Kireet
In de hierboven genoemde interview-serie vind je ook een vraaggesprek met Kireet (Gerard Jak). Dit gesprek vond plaats in maart 2014. Kireet vertelt over hoe hij in 1972 Auroville bezocht, in 1975 een tweede bezoek aan Auroville bracht, daarna actief lid werd van Auroville International Nederland en in 1996 voorgoed in Auroville is komen wonen en werken.
Het werk van Kireet bestaat vooral uit erosiebestrijding en het bouwen en onderhouden van dammen in Auroville. Deze dammen zijn er net zo bekend als de Deltawerken in Nederland. Klik op de afbeelding hierboven om het interview te bekijken.

Acres for Auroville
update
Het team van Acres for Auroville (A4A) stuurde ons afgelopen maand een brief en een flyer voor de speciale dag van 24 april, de dag waarop de Moeder in 1920 definitief kwam wonen in Pondicherry, waar ze de visie van Auroville kreeg. 
Mandakini schrijft: “De moeder stond erop dat het nieuwe bewustzijn moest worden geworteld in de materie - en op een bepaalde plaats als een begin. Auroville werd die plek. Iedereen die in de Matrimandir is geweest kan getuigen dat de verbinding er al is gelegd tussen materie en geest, hemel en aarde. Maar ondanks alle buitengewone prestaties, blijft er de grote behoefte aan het verwerven van de rest van het aangewezen land. Als we daarin niet tijdig slagen, zullen de commerciële belangen en speculanten sneller zijn; deze dreiging is inderdaad een realiteit”. In de brief riep het A4A-team onder meer op tot een collectieve meditatie op 24 april 2016.     DE FLYER     |     DE BRIEF

Een uitgestrekt bos van

COROMANDEL
Pitchandikulam is toegewijd aan het behoud en herstel van het inheemse tropische droogbos van Tamil Nadu. Droogbos is een bebost ecosysteem dat voorkomt in tropische gebieden waar sprake is van een duidelijk droog en nat seizoen. Pitchandikulam werd opgericht in 1973 als een van de baanbrekende Auroville groenezone-gemeenschappen die zich bezighielden met het eerste herbebossingswerk dat nodig was in het kale geërodeerde gebied. Sindsdien is Pichandikulam omgetoverd tot een compleet ecosysteem met meer dan 800 plantensoorten. 
De pioniers van Pitchandikulam werken echter niet alleen in Auroville maar ook in 25 dorpen van de gehele Kaliveli bioregio, die een driehoek vormt tussen Pondicherry, Marakkanam en Tindivanam. Een van de projecten buiten Auroville is het Nadukuppam Environmental Education Centre (NEEC). Er is onlangs een prachtig filmpje gemaakt van zeven minuten over het werk in de bioregio, verteld door Joss, de grondlegger van Pitchandikulam, die droomt van een uitgestrekt bos van COROMANDEL. 

Levenslang Leren
unending education
In Nederland en Vlaanderen kennen we sinds enkele decennia de beleidsterm ‘levenslang leren’, die stelt dat leren start bij de geboorte en nooit als voltooid kan worden beschouwd. Op Europees beleidsniveau wordt levenslang leren gedefinieerd als ‘alle leeractiviteiten die gedurende het hele leven ontplooid worden om kennis, vaardigheden en competenties vanuit een persoonlijk, burgerlijk, sociaal en/of werkgelegenheidsperspectief te verbeteren’. De doelstellingen van levenslang leren omvatten persoonlijke ontplooiing, actief burgerschap, sociale integratie en inzetbaarheid / aanpassingsvermogen.
In Auroville is Levenslang Leren een begrip dat in het handvest verankerd is: Auroville zal een plaats zijn waar educatie nooit eindigt, waar vooruitgang voortduurt en waar jeugd nooit veroudert”. Deze visie is gekoppeld aan het begrip: integraal onderwijs.
Wat is de betekenis van ‘Levenslang Leren’ volgens Aloka (Awareness through the Body), Deepti (Last School) en Chali (Future School)? In een kort filmpje, gemaakt door Auro Image, vertellen zij wat ze onder ‘Levenslang Leren’ verstaan en waarin Integraal Onderwijs verschilt van regulier onderwijs. Waarom is levenslang leren zo belangrijk? En hoe staat het hiermee in Auroville? Is er een methode? Klik op de afbeelding hierboven om het filmpje te bekijken.

Stad van de Toekomst
Een mooi voorbeeld van hoe levenslang leren in Nederland vorm krijgt, is de Universiteit van Nederland. De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar. Recent werd er de vraag gesteld: 'Hoe ziet de stad van de toekomst eruit?'
Op deze vraag heeft bouwkundige Elphi Nelissen (TU Eindhoven) antwoord proberen te geven. We zijn natuurlijk benieuwd naar het antwoord, aangezien Auroville ‘de brug wil zijn tussen het verleden en de toekomst’ en omdat Auroville ‘gebruikmakend van alle uiterlijke en innerlijke ontdekkingen, zonder aarzelen toekomstige verwezenlijkingen tegemoet zal gaan’, en omdat Auroville ‘een plaats zal zijn waar materieel en spiritueel onderzoek wordt gedaan om op een levende manier een daadwerkelijke menselijke eenheid te belichamen’. 
Het college van Elphi Nelissen beperkt zich echter tot de uiterlijke ontdekkingen en het materiële onderzoek. Elphi Nelissen is decaan en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde. Tevens is ze oprichter en directeur van Nelissen Ingenieursbureau en is ze op diverse manieren hoog verweven in maatschappelijke organen. Toen Elphi in 2011 aantrad als decaan bij de TU/e was ze daarmee de eerste vrouwelijke sinds de start van de universiteit in 1956. De faculteit Bouwkunde is ook nog eens de grootste. Klik op de afbeelding hierboven voor een video-registratie van haar college over 'De Stad van de Toekomst'.

Leven en Yoga
Kijkend naar zowel leven als Yoga is welbeschouwd alle leven bewust of onbewust een Yoga. Want met dit begrip bedoelen we een methodisch streven naar zelfvervolmaking door de latente mogelijkheden die in het wezen sluimeren naar buiten te brengen en – de bekroning van dat streven – eenwording van de individuele mens met het universele en transcendente Bestaan, dat we nu nog ten dele in mens en Kosmos tot uitdrukking zien komen. Maar als we achter de uiterlijke verschijnselen kijken is alle leven een immense Yoga van de Natuur die, in het bewuste en het onderbewuste, haar volmaaktheid in een steeds groeiende expressie van haar potentieel probeert te verwezenlijken en zich met haar eigen goddelijke werkelijkheid wil verenigen. In de mens, haar denker, ontwerpt ze voor het eerst op deze Aarde zelfbewuste middelen en een methodische aanpak waardoor dit verheven doel sneller en met meer kracht bereikt kan worden. Zoals Swami Vivekananda het uitdrukte: Yoga kan als een middel beschouwd worden om de eigen evolutie in een enkel leven, een paar jaar of zelfs een paar maanden van het lichamelijk bestaan samen te persen.
Een bepaald Yoga systeem kan daarom alleen maar een selectie of concentratie in engere maar energiekere vormen van intensiteit zijn van de algemene methoden van de grote Moeder in haar gigantische opwaartse arbeid. Methoden die Zij nu reeds losjes en ruim toepast, met een brede zwaai en ogenschijnlijk overdadige verspilling van energie en materiaal, maar met meer omvattende combinaties. Alleen deze zienswijze op Yoga kan het fundament voor een gezonde en rationele synthese van Yogamethoden vormen. Want dan heeft Yoga niet langer de schijn van iets mystieks, van iets abnormaals dat geen verband houdt met de gewone werkwijze van de WereldEnergie of met het het doel dat de natuur voor ogen heeft door zich op subjectieve en objectieve zelfverwerkelijking te richten; in die visie gebruikt Yoga op intense en buitengewone manier krachten die de natuur zelf al toepast of steeds meer vorm geeft in haar minder hoogstaande maar meer algemene werking.
Sri Aurobindo  |  De Synthese van Yoga  |  Inleiding  |  De voorwaarden voor een synthese  |  [Vertaling door Jan Pieter Derksen]
Blijf op de hoogte en steun Auroville Today: schrijf je in via AVI NL voor een jaarabonnement van € 37,50 en ontvang Auroville Today elke maand thuis op de deurmat en digitaal op de tablet of PC.

Auro e-Books
Auro e-Books is een in Auroville gevestigde digitale boekenwinkel/bibliotheek voor digitale boeken  op het gebied van spiritualiteit en welzijn. Het doel van de Auro e-Books is om e-boeken over spiritualiteit en welzijn te produceren, bekendheid te geven aan auteurs en de verspreiding van hun werken in digitale formaten te ondersteunen, zowel via een eigen e-book website als via het netwerk van andere digitale online boekwinkels zoals Amazon, iBooks, Barnes & Noble en Kobo.
In het eerste kwartaal van 2016 is weer een aantal nieuwe e-boeken op de website van Auro e-Books gepubliceerd: Anandamath, The English of Savitri II, The Bombardier Beetle, The Problem of Rebirth, en India’s Rebirth. 

DARSHAN 24 APRIL 2016
een boodschap van de Sri Aurobindo ashram
“We lezen, we proberen te begrijpen, we leggen uit, we proberen te weten. Maar een enkele minuut van ware ervaring leert ons meer dan miljoenen woorden en honderden verklaringen. Dus de eerste vraag is: "Hoe kan ik de ervaring krijgen?"
Naar binnen te keren in jezelf, dat is de eerste stap. En dan, als je er eenmaal in bent geslaagd naar binnen te gaan in jezelf, diep genoeg om de realiteit van dat wat binnenin is te voelen, jezelf steeds te verruimen, systematisch, zo groot als het universum te worden en het gevoel van beperking te verliezen. 
Dit zijn de eerste twee voorbereidende bewegingen. En deze twee dingen moeten worden gedaan in de grootst mogelijke rust, vrede en kalmte. Deze vrede, deze rust brengt stilte in het brein en kalmte in het vitale. Deze inspanning, deze poging moet zeer regelmatig worden vernieuwd, volhardend. En na verloop van tijd, die langer of korter kan zijn, begin je een realiteit waar te nemen die verschilt van de werkelijkheid die je in het normale, externe bewustzijn waarneemt.”  
De Moeder

Video-impressie
Tegenwoordig maken mensen foto’s en video’s met hun mobieltjes en de kwaliteit van de ingebouwde camera’s benadert steeds meer de kwaliteit van professionele camera’s. Als de persoon die de foto’s of video’s maakt ook nog eens een goed oog heeft voor fotografie en iets te vertellen heeft, is het resultaat soms grandioos, zoals in dit filmpje van Anette Philp, die tijdens haar bezoek aan Auroville een video van tweeënhalve minuut maakte en op Vimeo publiceerde. Klik op de afbeelding hieronder om de video-impressie te bekijken.

Verantwoord energiebeheer
In een recent verschenen publicatie 'Energy conservation & efficiency', informeert Auroville Consulting de leden van de Auroville-gemeenschap over verantwoord energiebeheer. De punten die aan bod komen, zijn best practices voor gebruiksgewoonten, de keuze van apparaten, en batterijgebruik en -onderhoud. 
De resultaten die in deze publicatie worden gepresenteerd, laten zien dat er een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot mogelijk is door initiatieven van energiebehoud en energie-efficiëntie. De studie ‘Auroville Energy en Water Efficiency Masterplan 2015’ toont aan dat een elektriciteitsbesparing van 27 procent kan worden bereikt als financieel levensvatbare energie-efficiëntie interventies worden uitgevoerd voor lampen, ventilatoren, koelkasten, airconditioners en wasmachines.

Mededelingen
 
 • Meld het secretariaat wanneer je naar Auroville gaat en wanneer je weer terug komt. Wellicht kun je iets voor anderen meenemen of mee terug nemen.
   
 • SAVITRI-bijeenkomsten in Nederland
  De volgende Savitri-bijeenkomsten zijn: 2 juli en 8 oktober 2016. Mocht je belangstelling hebben voor de leesgroep, neem dan contact op met: Hannah Althuizen, hannah.a@online.nl, tel. 0597-645108. Iedereen is van harte welkom om geheel vrijblijvend een keer mee te lezen!
  >> Lees meer over de SAVITRI-bijeenkomsten.
   
 • Vrijwilligerswerk in Auroville
  Buitenlandse gasten die Auroville bezoeken en er een tijdje verblijven op basis van een toeristenvisum mogen deelnemen aan workshops, activiteiten en (onderwijs-)evenementen. Maar zij kunnen er geen vrijwilligerswerk doen en/of ander werk doen. Een vrijwilliger is iemand die meewerkt aan een specifieke activiteit voor een eenheid of project in Auroville, voor een vaste en beperkte tijd: minimaal twee maanden voor Indiërs (minimaal één maand bij boerderijen en in bossen), en minimaal zes maanden  voor buitenlandse nationaliteiten, die alleen vrijwilligerswerk mogen doen als zij in bezit zijn van een Entry Visum, dat zij via SAVI kunnen aanvragen.
   
 • Dr Ruslan in NL op 2 juli 2016 
  Dr. Ruslan van Santé, de kliniek voor Integral Health in Auroville, is begin juli op werkbezoek in Nederland. Wilt u hem graag ontmoeten en meer weten over Integral Health en Santé, dan horen we dat graag via een email aan de secretaris. Er is een mogelijkheid om iets te organiseren op 2 juli in de avond in Amsterdam. 
   
 • Immersion in Savitri 2017
  Rod Hemsell zal volgend jaar een nieuwe workshop geven over Immersion in Savitri met als onderwerp de Transformatie van de Dood. AVI NL organiseert deze workshop. Het prachtig gelegen boeddhistisch centrum Yeunten Ling in Huy, België wil ruimte en een onderkomen bieden. Belangstellenden  kunnen de datum alvast in hun agenda noteren: de bijeenkomst begint op 29 maart en duurt tot 3 april 2017. Er worden ook deelnemers uit andere landen verwacht. 
   
 • Sponsorverzoeken 
  Donaties zijn fiscaal aftrekbaar. U kunt het donatiebedrag overmaken naar de rekening van AVI NL: NL26TRIO 0198 4209 27. Graag altijd de naam van het project vermelden waarvoor de donatie is bedoeld en uw eigen naam.
   
 • Unltd Tamil Nadu
  Steun Gijs en Siva van Unlimited Tamil Nadu of word actief als sociale aandeelhouder voor € 20,- per maand voor twee jaar. Zie het artikel in deze nieuwsbrief. Projectnaam: Unltd Tamil Nadu.
   
 • Engineer ICITI
  JV heeft een verzoek ingediend bij de AVI centra om een bijdrage te geven in de maintenance-kosten van een engineer voor de duur van een jaar: € 3200 is er nodig. Het gaat om een engineer met veel werkervaring in verschillende landen met informatie en communicatie technologie en zal in het glasvezelproject werken aan de Open Source services in het intranet, een kritische functie voor het ICITI project.  Projectnaam: engineer ICITI.
   
 • Glasvezel voor het Unity Pavillion
  Shivaya van het Unity Pavillion vraagt een bijdrage van in totaal € 444,- om de Glasvezelkabel die tot aan de deur gelegd is in het UP door te trekken om de snelle internetverbinding voor alle computers Voor het UP en SAVI mogelijk te maken. Projectnaam: UP ICITI. 

Word lid van de vereniging!

Betrokkenheid met Auroville kun je tot uitdrukking brengen door lid te worden van de vereniging Auroville International Nederland, de Nederlands/Vlaamse tak van de internationale vereniging Auroville International. 

De vereniging:
 • ondersteunt projecten & bedrijven in Auroville door middel van donaties, praktische hulp en waar nodig expertise; 
 • vertegenwoordigt Auroville in Nederland en België;
 • geeft informatie over Auroville;
 • maakt het gedachtegoed van Sri Aurobindo en de Moeder en Auroville bekend d.m.v. publicaties, presentaties, werkgroepen en bijeenkomsten;
 • ondersteunt initiatieven van leden.
Dankzij de leden behoudt de vereniging de status als ANBI instelling voor fiscaal aftrekbare giften en kan de vereniging informatie blijven geven over Auroville via de website en nieuwsbrieven en activiteiten organiseren zoals de Savitri Groep, de Life Divine Groep en verscheidene bijeenkomsten.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2016 Auroville International Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp