Copy

Dokumentär och unik ufoundersökning 
lanseras 5 mars!Ghostrocket.se //  Wikipedia

Kontakt
Kerstin Übelacker (regissör)
kerstin@wehaveaplan.se
+46 707 760258

Snart släpps Ghost Rockets Investigation Portal (GRIP) - världens första ufoundersökning av hemligstämplat arkivmaterial online! För första gången släpps svenska militärens dokument om Spökraketerna, med vittnesmål, rapporter, diagram och kartor, online. Undersökningen släpps i samband med dokumentären ”Spökraketerna” som följer UFO-Sveriges utredning av mysteriet och kommer visas på SVT, DR och NRK under våren. Filmen kommer även släppas online för en internationell publik. 

Ett av Sveriges största olösta mysterium väntar på sin upplösning. Ända sedan 1946, långt innan kryssningsmissiler och drönare var vardagliga begrepp, har tusentals svenskar över hela landet observerat och rapporterat om hur de sett cigarrformade farkoster, med eller utan vingar, som framför deras ögon störtat i sjöar utan att lämna ett spår. 

Svensk militär har eftersökt svar i över 70 år och Riksorganisationen UFO-Sverige har undersökt fenomenet i 30 år. Men trots gemensamma ansträngningar, har gåtan om Spökrakterna (the Ghost Rockets) förblivit olöst. För första gången bjuds nu allmänheten in till att hjälpa till med att hitta svaret på mysteriet. Genom en kombination av dagens teknik och en gemensam ansträngning av tusentals frivilliga, hoppas vi nu kunna hitta ett mönster, ett samband, något som kan avslöja vad som ligger bakom gåtan.

För exklusiv tillgång till GRIP, besök www.ghostrockets.se/investigate

 

 

Hemligstämplade dokument publiceras online i unik undersökning

Efter en våg av iakttagelser under 1946 upprättade den svenska militären en särskild utredningsgrupp för att undersöka fler än ett tusen observationer av cigarrformade föremål som flög över Sverige – men föremålen observerades även i Norge, Finland och Danmark. Trots omfattande utredningar, som noggrant följdes av försvarsmakten i såväl USA som Storbritannien, misslyckades den svenska ”Spökraketkommittén” med att hitta en lösning på mysteriet. Dock lämnade de tusentals dokument efter sig, bestående av detaljerade militära rapporter, skisser och vittnesmål från både civila och militära observatörer.

Sedan 1946 har alla dokument om utredningen sparats på Krigsarkivet i Stockholm och under årtionden var de hemligstämplade. Över 3000 dokument har nu för första gången skannats in i färg av hög kvalitet och innehåller vackra detaljerade vittnesmål, diagram samt korrespondens, både mellan militär inom Sverige och i andra länder. De flesta av dokumenten är på svenska men många har översatts till engelska och fler håller på att översättas för att publiceras på GRIP.

Från och med den 5 mars blir det möjligt för alla intresserade att bidra till att hitta svaret eller de detaljer som kanske har missats. Inom GRIP kan vem som helst hjälpa till med att hitta och tagga metadata, navigera genom arkivet visuellt med hjälp av kartor, samt samla ledtrådar för att publicera egna teorier. Inspirationen till plattformen har hämtats från Reddit, Dokument Cloud och Wikileaks. 


 
”Spökraketerna” – Dokumentärfilmen om UFO-Sverige

Varje år får Riksorganisationen UFO-Sverige in mängder av rapporter om oförklarliga ting, men oftast kan dessa förklaras som misstolkningar där en observatör har sett en ljusstark planet, ett flygplan, satelliter eller något annat. Ibland händer det dock att föreningen får in en rapport den inte kan gå till botten med – en sådan är historien om spökraketen som sjönk i sjön Nammajaure. Med journalisten och dåvarande ordföranden Clas Svahn i spetsen drar föreningen igång en kostsam expedition på jakt efter den märkliga farkosten. Trots det kittlande anslaget är ”Spökraketerna” i första hand inte en film om ufon. Det är en film om eldsjälar som brinner för sitt intresse, om en förening som dras med dålig ekonomi och sviktande antal medlemmar, om årsstämmor med kaffe och bulle, om existentiella frågor som ställs i sommarnatten och om vårt behov av att tro att världen är större än vi anar.

Dokumentärfilmen ”Spökraketerna” kretsar kring människans nyfikenhet, lusten att utforska och förklara det okända. Filmen följer medlemmarna i organisationen UFO-Sverige när de försöker lösa spökraketmysteriet, ett mysterium som även gäckat den svenska regeringen och försvarsmakten. I dokumentärfilmen varvas en ambitiös undersökning i en sjö i nordligaste Sverige, med helikopter och dykare, med en personlig historia som ger inblick i hur det är att vara utredare av ett fenomen som ingen är säker på vad det egentligen är. Filmen har bland annat finansierats av Sveriges Television och Svenska Filminstitutet, och visats på Tempo Dokumentärfestival och Göterborgs Internationella Filmfestival. 

 
Datum
5 mars - Ghost Rockets Investigation Portal släpps online
6 mars - Dokumentärfilmen ”Spökraketerna” förlanseras på SVT Play
8 mars - Dokumentärfilmen sänds på DR
10 mars - Dokumentärfilmen sänds i SVT2


Länkar
G
hostrockets.se //  Wikipedia

Intervjuer
Clas Svahn, filmens huvudkaraktär och vice ordförande för UFO Sverige och filmens regissörer Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker finns tillgängliga för intervjuer.


Kontakt
Kerstin Übelacker (regissör)
kerstin@wehaveaplan.se
+46 707 760258

Clas Svahn (vice ordförande UFO-Sverige)
clas.svahn@gmail.com 
+46 620 11 48


 
Copyright © 2016 Ghostrockets SE, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp