Copy
Bio Suisse Organic logo
Newsletter 1
BIOSUISSE είναι η Οργάνωση των Ελβετών Βιοκαλλιεργητών. Ο πρόεδρός της Urs Brändli, διαχειρίζεται τη δική του φάρμα ζώων τα τελευταία 30 χρόνια. Η στάση ζωής του δείχνει, πόσο σημαντική είναι για αυτόν η βιολογική γεωργία. Προκειμένου να διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων της, το σήμα της BIOSUISSE συμπεριλαμβάνει και προϊόντα εκτός της Ελβετίας. Μάθε ό, τι χρειάζεται να ξέρεις σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου να εξάγεις τα προϊόντα σου στην Ελβετία.
 
Η BIOSUISSE ομάδα σου

BIOFACH 2017: 15—18 Φεβρουαρίου 2017

Έλα να μας βρεις στο Hall 1

Εκπρόσωποι από το τμήμα BIOSUISSE εισαγωγών θα βρίσκονται εκεί όλες τις μέρες στο περίπτερο της Bio Suisse / ICB AG (1/427).

Μπορείς να κάνεις απλά μία βόλτα ή κανονίσεις εκ των προτέρων ένα ραντεβού για κατ’ ιδίαν ενημέρωση.

Κατά τη διάρκεια της BIOFACH 2017 θα λάβει χώρα εκπαίδευση για την Εποπτεία της Αλυσίδας Προμηθευτών για τους εξαγωγείς, τους πιστοποιητικούς φορείς και τους Ελβετούς εισαγωγείς.

Η Αγορά

Τι χρειάζεται να ξέρεις για να εξάγεις

Τα BIOSUISSE προϊόντα, που παράγονται και πωλούνται στην Ελβετία κατά κύριο λόγο φέρουν το «Bud» λογότυπο. Όποιο βιολογικό προϊόν δεν είναι δυνατό να παραχθεί από τους Ελβετούς αγρότες, εισάγεται. Αυτά τα Βιολογικά  BIOSUISSE (BSO) προϊόντα, φέρουν επίσης το «Bud» λογότυπο. Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί που βρίσκονται εκτός Ελβετίας, πρέπει να γνωρίζουν ότι, τα Βιολογικά  BIOSUISSE (BSO) προϊόντα τους, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ελβετική αγορά. Εφόσον υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους στην Ελβετία, η διαδικασία για την είσοδό τους στην Ελβετία διέπεται από τις παρακάτω αρχές:

 1. Η ελβετική αγορά προστατεύεται από δασμούς και περιορισμούς εισαγωγής σε μεγαλύτερο βαθμό άπ’ ότι στις περισσότερες χώρες.
 2. Επιπροσθέτως η BIOSUISSE καθορίζει ποια BSO προϊόντα μπορούν να διακινηθούν στην Ελβετία με το λογότυπο «Bud»:
  1. Απαγόρευση αερομεταφοράς: Τα BSO προϊόντα απαγορεύεται να μεταφέρονται με αεροπλάνο για οικολογικούς λόγους.
  2. Δεν επιτρέπεται η γραμμή παραγωγής να λαμβάνει χώρα εξ’ ολοκλήρου εκτός Ελβετίας: Τα BSO προϊόντα μπορούν να εξάγονται στην Ελβετία μόνο ως φρέσκα ή απλά επεξεργασμένα. Για παράδειγμα δύναται να έχουν υποστεί ξήρανση, κατάψυξη ή καθαρισμό. Από αυτόν τον περιορισμό εισαγωγής εξαιρούνται τα ΠΟΠ προϊόντα και άλλα προϊόντα που δεν μπορούν αν παραχθούν στην Ελβετία.
  3. Ιδέα: Η BIOSUISSE δεν επιτρέπει τη διακίνηση οποιουδήποτε προϊόντος θίγει την εικόνα της Ελβετίας. Η δικαιοσύνη και οι προσδοκίες του καταναλωτή είναι σημαντικές και λαμβάνονται υπ΄ όψιν.
  4. Φρέσκα προϊόντα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης: Για λόγους πεποιθήσεως, δεν επιτρέπεται καμμία εισαγωγή φρέσκων προϊόντων από χώρες εκτός Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου). Παρ’ όλα αυτά φρέσκα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων χυμών, πολτού και κατεψυγμένων προϊόντων) τα οποία για κλιματικούς λόγους δεν υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα στην Ευρώπη, εξαιρούνται του προαναφερόμενου περιορισμού.
  5. Επισήμανση: Το λογότυπο «Bud» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ελβετικής αγοράς. Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται κατά το πρότυπο BIOSUISSE πρέπει να χρησιμοποιούν τη φράση «BIOSUISSE ORGANIC» ή το λογότυπο σε όλα τα προωθητικά τους μέσα, ιστοσελίδες, κιβώτια / δοχεία και έγγραφα. Ωστόσο η παραπάνω φράση δε δύναται να χρησιμοποιηθεί σε τελικό προϊόν λιανικού εμπορίου. κατά την πώληση στον τελικό καταναλωτή στην Ελβετία.
  6. Η ελβετική αγορά προστατεύεται από δασμούς και περιορισμούς εισαγωγής σε μεγαλύτερο βαθμό άπ’ ότι στις περισσότερες χώρες.
  7. Επιπροσθέτως η BIOSUISSE καθορίζει ποια BSO προϊόντα μπορούν να διακινηθούν στην Ελβετία με το λογότυπο «Bud»: 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

Principles and objectives for imports (PDF)

Iχνηλασιμότητα

Η αλυσίδα των BSO προϊόντων σύντομα θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά (online)

Η BIOSUISSE εργάζεται συνεχώς προκειμένου να αναπτύξει τον ποιοτικό έλεγχο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών με τα BSO προϊόντα και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις BSO επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό, το ‘Bio Suisse Supply Chain Monitor’ θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο 2017.

Η online αυτή πλατφόρμα θα αντικαταστήσει οποιαδήποτε προηγούμενη ροή των πιστοποιητικών των εμπορευμάτων. Αυτό θα δώσει στους εξαγωγείς εκτός Ελβετίας πρόσβαση στην online πλατφόρμα, όπου τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εμπορευμάτων θα συμπληρώνονται μέσω αυτόματων φύλλων εργασίας και θα στέλνονται απ΄ ευθείας στους Ελβετούς εισαγωγείς. Αυτό θα επιτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ελέγχουν, να επιβεβαιώνουν και να αρχειοθετούν τα παραπάνω πιστοποιητικά online. Η σφραγίδα από τον πιστοποιητικό φορέα δε θα είναι πλέον απαραίτητη. Στο μέλλον οι πιστοποιητικοί φορείς θα είναι σε θέση να ελέγχουν την ιχνηλασιμότητα μέσω των δεδομένων του ‘Bio Suisse Supply Chain Monitor’.

Η BIOSUISSE θα πραγματοποιήσει εισαγωγικά σεμινάρια για τον ‘Bio Suisse Supply Chain Monitor’ για εξαγωγείς, πιστοποιητικούς φορείς και Ελβετούς εισαγωγείς BSO προϊόντων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης BIOFACH 2017 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Για τη διακίνηση BSO προϊόντων από χώρες εκτός Ευρώπης, η BIOSUISSE τώρα απαιτεί ότι, και αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να μπορούν να εντοπιστούν μέσω του ‘Bio Suisse Supply Chain Monitor’. Παρ’ όλα αυτά τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά ελέγχου θα εξακολουθούν να φέρουν τη σφραγίδα του πιστοποιητικού φορέα, μέχρι το τέλος του 2017.

Θα σας δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Σε περίπτωση όμως που ήδη έχετε κάποια ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Oliver Gaede, Supply Chain Manager της BIOSUISSE, στο: oliver.gaede@bio-suisse.ch ή +41 (0)61 204 66 69.

Eπισήμανση

ΠΡΟΣΟΧΗ! ‘Approved by BIO SUISSE’ δεν ισχύει πλέον!


Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, ο προηγούμενος προσδιορισμός «Approved by BIO SUISSE», δε χρησιμοποιείται πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2017. 
 
Bio Suisse logo
Οι BSO επιχειρήσεις θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν μόνο το λογότυπο της BIOSUISSE ή την αναφορά «BIOSUISSE ORGANIC» στα προωθητικά τους μέσα, ιστοσελίδες, κιβώτια / δοχεία και έγγραφα. 
Για να σιγουρευτείτε ότι, η επισήμανση είναι σωστή, παρακαλώ συμβουλευτείτε το ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τη σχετική δήλωση συμμόρφωσης (declaration of conformity) στο σύνδεσμο...

Bio Suisse 

Urs Bränd – Ο δικτυωμένος πρόεδρος

Bio Suisse logo

Τα δυνατά του χέρια μαρτυρούνε τις πολλές ώρες εργασίας στα κτήματα και στους στάβλους του και το σπινθηροβόλο βλέμμα του καταδεικνύουν έναν ανοιχτόμυαλο άντρα. Ο Urs Bränd ηγείται της BIOSUISSE, την Οργάνωση «ομπρέλλα» των Ελβετών βιοκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων, από το 2011.

«Θέλω να κάνω πράγματα», εξηγεί ο 53χρονος αγρότης όταν ερωτάται για το κίνητρό του. Άρμεγε τις αγελάδες στη φάρμα του 30 χρόνια πριν παραδώσει τα ηνία στο γιο του. «Τώρα πια, ως πρόεδρος της Οργάνωσης, οφείλω να σκέφτομαι στρατηγικά και να φροντίσω η κεντρική μας υπηρεσία να προχωρήσει στην υλοποίηση.» . Αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη και καμια φορά υπομονή αν αναλογιστούμε την πολυπλοκότητα των αλλαγών. Ήταν η δεκτικότητα του Urs Bränd σε νέες ιδέες και καινούριους ανθρώπους που τον οδήγησε από όλο τον κόσμο να καταλήξει στη Νέα Ζηλανδία, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Johanne; Ή μήπως η αλληλεπίδραση με άλλες κουλτούρες, που τον έκαναν τόσο ανοιχτόμυαλο; «Πάντα μου άρεσε να μιλάω με όλων των ειδών τους ανθρώπους.», λέει. «Αυτό σήμερα βοηθάει την BIOSUISSE να έχει πιο ισχυρή επιρροή τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτική». Ο τομέας των βιολογικών στην Ελβετία θα εκτιμήσει τη βοήθεια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να μετατραπεί όλη η χώρα σε βιολογική. Για το λόγο αυτό η BIOSUISSE χρειάζεται ευρεία κοινωνική υποστήριξη: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πολλαπλασιαστικό υλικό ανθεκτικών ποικιλιών και φυλών, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνολογία της γεωπονίας, έχουν σημαντικές προοπτικές.», λέει ο Urs Bränd. Το μεγαλύτερο βάρος το ρίχνει όμως, στους καταναλωτές: «Αυτοί είναι το κλειδί της επιτυχίας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς ακόμα περισσότερο.»

Συνάμα με τις φιλοδοξίες του για την BIOSUISSE, ο πρόεδρος έχει ακόμα μερικά δικά του ανεκπλήρωτα όνειρα: «Θα ήθελα να ξεφύγω για μερικές εβδομάδες με μία μηχανή και να εξερευνήσω άγνωστες περιοχές.» Ίσως τα ταξίδια του τον πηγαίνανε σε μέρη απ’ όπου προέρχονται πολλά από τα εισαγόμενα στην Ελβετία, BIOSUISSE βιολογικά προϊόντα. «Είμαστε αυτάρκεις μόνο στο μισό των απαιτήσεών μας και εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές. Όταν αυτά παράγονται με την ποιότητα της βιολογικής γεωργίας, τόσο καλύτερα για το περιβάλλον. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στους παραγωγούς των χωρών εκτός Ελβετίας, που ανταποκρίνονται σε υψηλά μας πρότυπα.»

Συνέντευξη

Βιολογικές καλλιέργειες – Ένα επιτυχημένο μοντέλο στην Ιταλία

Στην κεντρική Ιταλία, στην περιοχή του Μάρκε, ευδοκιμούν οι αροτραίες καλλιέργειες της Μεσογείου. Κάποια προορίζονται για την ελβετική αγορά των βιολογικών. Ο Maurizio Gambini, ένας πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Terra Bio συνεταιρισμού, που επιδιώκει να προάγει τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας των αροτραίων, με επιτυχία:
 
σήμερα το ποσοστό των βιολογικά καλλιεργούμενων στην περιοχή του Μάρκε είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, τα προϊόντα του πωλούνται σε όλο τον κόσμο, και οι βιοκαλλιεργητές ευημερούν.     

Κε Gambini μετατρέψατε την εκμετάλλευσή σας σε βιολογική πολύ πριν η βιολογική γεωργία γίνει μεγάλη τάση. Γιατί;

Ξεκίνησα να δουλεύω με τον πατέρα μου το 1975 στα κτήματα. Εκείνα τα χρόνια κάναμε μεγάλη ζημιά: Λόγω άγνοιας και ακολουθώντας τις συμβουλές των προμηθευτών των φυτοφαρμάκων, κάναμε αλόγιστη χρήση αυτών και δηλητηριάζαμε το έδαφος. Είμασταν στο σωστό δρόμο για την καταστροφή του περιβάλλοντός μας. Μετά για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι, χρειαζόταν να προστατέψω την υγεία μου αλλά, και την υγεία των ανθρώπων που τρεφόντουσαν από τα προϊόντα μου. Περισσότερο από ο, τιδήποτε άλλο ήθελα να προστατεύσω το περιβάλλον, τη γη που κάνει τον τόπο μας τόσο όμορφο. Έτσι μετέτρεψα την εκμετάλλευσή μου το 1992, σε βιολογική.
 

Ήταν δύσκολο;

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν ήταν να μετατρέψω την εκμετάλλευσή μου σε βιολογική αλλά, να πείσω τους γείτονές μου για την απόφασή μου.
 

Απ’ ότι φαίνεται έχετε πετύχει ιδιαίτερα σε αυτό….

Ευτυχώς. Σήμερα έχουμε ένα υψηλό ποσοστό βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Μάρκε. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καταφέρει να προστατέψουμε το όμορφο περιβάλλον μας.
 

Είστε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Terra Bio, όπου συμμετέχουν περίπου 80 βιοκαλλιεργητές της περιοχής σας. Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Ιδρύσαμε το συνεταιρισμό το 1997 με σκοπό τη συλλογική αποθήκευση και εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων μας. Στο πέρασμα των χρόνων επενδύσαμε πολλά σε αποθήκες και εξοπλισμό καθαρισμού και μεταποίησης. Αυτό σημαίνει ότι, τώρα πια έχουμε τον έλεγχο όλης της γραμμής παραγωγής, από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν. Δεν ήταν εύκολο να αποκοπείς από τους παραδοσιακούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους διακινητές. Ήταν δύσκολη μάχη και χρειάστηκαν δέκα χρόνια. Αλλά άξιζε. Τώρα οι δικές μας βιολογικές μονάδες είναι οι καλύτερα επανδρωμένες, οι καλύτερα οργανωμένες και οι πλέον εύπορες της περιοχής. Αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.
 

Ο Terra Bio είναι επίσης «Bud» πιστοποιημένος. Τι σημαίνει για εσάς να παράγετε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του BIOSUISSE;

Από την αρχή που μετέτρεψα την εκμετάλλευσή μου σε βιολογικά, πληρούσα τις απαιτήσεις του BIOSUISSE. Σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αυτό σημαίνει μεγαλύτερους περιορισμούς για μένα, ιδίως σε ό, τι αφορά τις εισροές.
 

Πόσο μεγάλη είναι η εκμετάλλευσή σας και ποιες οι καλλιέργειες της;

Διαχειρίζομαι περίπου 300 εκτάρια (3.000στρέμματα) γης, από τα οποία στα μισά περίπου φύτευσα ενδημικά δέντρα. Στα υπόλοιπα 150 εκτάρια καλλιέργησα δημητριακά, όσπρια και καλλιέργειες προς χρήση σε ζωοτροφές. Για παράδειγμα, μία σημαντική καλλιέργεια στην εκμετάλλευσή μου είναι το ρεβύθι.
 

Σε τι διαφέρει η βιολογική καλλιέργεια ρεβυθιού από τη συμβατική;

Το ρεβύθι είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη καλλιέργεια στη βιολογική γεωργία. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καλλιέργεια με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά προβλήματα μπορεί να συναντήσουμε κατά την ανάπτυξή της και να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να σβαρνίσω τα κτήματα πριν σπείρω για να μπορώ να ελέγξω την ανάπτυξη των ζιζανίων.
 

Τι ποσοστό της παραγωγής σας διακινείτε με την πιστοποίηση BIOSUISSE;

Περίπου το μισό αλλά, αυτό διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Καλλιεργούμε επίσης προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές όπως μηδική και τριφύλλι. Για αυτά δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ως «Bud» βιολογικά προϊόντα.
 

Που πουλάτε την υπόλοιπη παραγωγή σας;

Αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη αλλά, ευθύνη του συνεταιρισμού. Ως μέλη είμαστε υποχρεωμένοι να διακινούμε το σύνολο της παραγωγής μας μέσω του συνεταιρισμού Terra Bio. Ο συνεταιρισμός μας έχει εμπορικές σχέσεις με πελάτες στην Ιταλία, την Ευρώπη και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης.
 

Πόσο στοιχίζει ο έλεγχος της βιολογικής σας εκμετάλλευσης;

Αυτό εξαρτάται από τις καλλιέργειες, 1.500€ - 1.800€ κατά μέσο όρο για έλεγχο και πιστοποίηση.
 

Πόσα κερδίζει ένας εργάτης στα κτήματα;

Στην περιοχή μας η εργατοώρα στοιχίζει 8€. Εγώ προσωπικά δεν έχω υπαλλήλους αλλά, όταν χρειάζομαι βοήθεια απευθύνομαι στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών που έχω με τα δύο αδέλφια μου. Η αδελφή μου και ο αδελφός μου έχουν ο καθένας μία βιολογική εκμετάλλευση. Πληρώνουμε τους πέντε εργαζόμενους 10€ την ώρα. Αυτό ίσως είναι λίγο πολύ αλλά, στο τέλος γλυτώνουμε χρήματα αφού έχουμε αυτή την εταιρεία αυτή να φροντίζει για τα οργανωτικά θέματα και τη συν-διαχείριση του εξοπλισμού.
 

Για να κάνουμε τη σύγκριση: πόσο κοστίζει ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο της περιοχής σας;

Ένα απλό γεύμα κοστίζει 15€ με 16€ στο Μάρκε.
 

Τι πρόβλεψη κάνετε για το οικονομικό μέλλον των βιοκαλλιεργητών του Terra Bio;

Οι γεωργικές μας εκμεταλλεύσεις γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη απ’ όταν μετατράπηκαν σε βιολογικές. Ενώ οι συμβατικές εκμεταλλεύσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οι βιολογικές έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα κέρδη τους. Συνυπολογίζοντας τα οφέλη για τη γη και την προστασία του περιβάλλοντος, η μετατροπή σε βιολογική γεωργία είναι διπλά σοφή απόφαση.  
 
 
Olive Branch
The Bio Suisse Website
Bio Suisse's Facebook page

You’ve received this email because you are registered by Bio Suisse related to international trade with BSO products.


Editor:
Bio Suisse - Peter Merian-Strasse 34 - 4052 Basel - Switzerland

Any questions? Please contact: import@bio-suisse.ch

The online version of this newsletter can also be found here...

You can unsubscribe here...