Copy
Bio Suisse Organic logo
Newsletter 1
Ευτυχώς υπάρχουν και οι BIOSUISSE ORGANIC παραγωγοί! Το σίγουρο είναι ότι, στην καρδιά του χειμώνα που σπάνια θα βρει κάποιος φρέσκα Ελβετικά «Bud» προϊόντα, οι Ελβετοί καταναλωτές εξακολουθούν να μπορούν να προμηθεύονται «Bud» τομάτες, κολοκύθια και μαρούλια. Μάθετε σε αυτό το Ενημερωτικό Δελτίο ποιες αλλαγές στην πολιτική των εισαγωγών θα επηρεάσουν τους BSO παραγωγούς μέσα στο 2018, και που μπορείτε να βρείτε τους φορείς Bio Suisse και ICB φέτος στην εμπορική έκθεση  BIOFACH. Επιπλέον ο BSO παραγωγός He Xineng περιγράφει την BSO παραγωγή τσαγιού στην Κίνα.
 
Δράττοντας την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία σας και να σας ευχηθούμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα τη νέα χρονιά!
 
Η Bio Suisse ομάδα σου

BIOFACH 2018: 14 -- 17 February

Έλα να μας βρεις στο Hall 1

Το προσωπικό των Bio Suisse και ICB θα βρίσκονται όλες τις μέρες στην εμπορική έκθεση BIOFACH 2018 στο περίπτερό μας. Έλα να μας βρεις στο Hall 1 στο περίπτερο 427.
 
Όπως κάθε χρόνο, μπορείτε απλά να περάσετε από το περίπτερό μας και να επωφεληθείτε μίας κατ’ ιδίαν  συμβουλευτικής συνάντησης. Προκειμένου να κανονίσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας στο: import@bio-suisse.ch .

Πρότυπο Bio Suisse

Αλλαγές που επηρεάζουν τις BSO επιχειρήσεις

Κοινωνική ευθύνη
Σύμφωνα με το πρότυπο Bio Suisse, όλες οι BIOSUISSE ORGANIC επιχειρήσεις πρέπει να είναι κοινωνικά υπεύθυνες. Για το σκοπό αυτό, όλες οι επιχειρήσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο που απασχολούν πέντε ή παραπάνω εργαζόμενους και παράγουν λαχανικά, φρούτα και βότανα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία εξωτερικής πιστοποίησης / επιθεώρησης. Νέο: Το ίδιο πλέον ισχύει και για τις επιχειρήσεις σε Πορτογαλία, Γαλλία και Περού. Οι επιχειρήσεις που παράγουν μπανάνες επίσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με ένα από τα πρότυπα που αναφέρονται από την Bio Suisse.

Διαχείριση νερού
Σε περιοχές με έλλειψη υδάτινων πόρων, οι BSO επιχειρήσεις ήδη θα πρέπει να πληρούν πρόσθετες απαιτήσεις διασφαλίζοντας τη σωστή διαχείριση του νερού. Νέο: Το πρότυπο Bio Suisse πλέον απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων υποστηρίζοντας τη διαχείριση του νερού.
Τι συνεπάγεται αυτό; Τώρα πια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν πώς συνεργάζονται με άλλες BSO επιχειρήσεις με άξονα την ενίσχυση βιώσιμων και αποτελεσματικών πρακτικών χρήσης του νερού σε όλη την περιοχή. Για παράδειγμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί με συμμετοχή σε οργανώσεις, ΜΚΟ, κ. λ. π. .
 
Εργολάβοι
Νέο: Το πρότυπο Bio Suisse πλέον καθορίζει διαφόρων ειδών εργολάβους. Θα υπάρχει στη διάθεσή σας πίνακας όπου θα φαίνεται τι είδους πιστοποιητικό πρέπει να παρέχεται και ποιες επιχειρήσεις πρέπει να εγγράφονται στην ηλεκτρονική βάση Bio Suisse Supply Chain Monitor (SCM) από τον εξαγωγέα.
 
Υποχρεωτικές αναλύσεις σε προϊόντα υψηλού κινδύνου
Από τις αρχές του 2018, έχουν γίνει οι παρακάτω αλλαγές στο Bio Suisse πρότυπο, σχετικά με τα προϊόντα για τα οποία απαιτούνται αναλύσεις:
  • Αναλύσεις σε δείγματα των εισαγόμενων προϊόντων, πρέπει πάντα να γίνονται στην Ελβετία. Αντιπροσωπευτικά δείγματα (δείγματα από διαφορετικές παραλαβές), είναι επίσης αποδεκτά.
  • Οι αναλύσεις που απαιτούνται από το πρότυπο Bio Suisse, δε σχετίζονται πλέον με τον έλεγχο του chain of custody στο  Supply Chain Monitor (SCM).  Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε μην επισυνάπτετε πλέον εργαστηριακές αναλύσεις στο SCM .
  • Επίσης ελαιοκράμβη και σπόροι ηλίανθου καθώς και προϊόντα που προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρωσική Κοινοπολιτεία και το Καζακστάν πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ανίχνευση mepiquat.
Παρακαλούμε να συζητήσετε οποιαδήποτε αλλαγή σχετκή με τον ποιοτικό έλεγχο, με τον Ελβετό εισαγωγέα σας.
 
Το σύνολο των απαιτήσεων του Bio Suisse προτύπου μπορείτε να το βρείτε εδώ:
https://www.bio-suisse.ch/en/downloads.php
 

Σημαντική ενημέρωση για τους BSO παραγωγούς:

Το Part V (Standards for Operations Outside of Switzerland and for Imported Products) στην έκδοση της 1ης Ιανουαρίου 2018, που θα είναι διαθέσιμη μέχρι την έναρξη της έκθεσης BIOFACH.

Πρότυπο Bio Suisse

Συλλογή αυτοφυούς βλάστησης

Προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, το πρότυπο Bio Suisse επιτρέπει την πιστοποίηση προϊόντων αυτοφυούς βλάστησης. Υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτοφυούς βλάστησης στο εν λόγω πρότυπο (Link). Η συλλογή αυτοφυούς βλάστησης αναφέρεται σαφώς στο BIO SUISSE ORGANIC πιστοποιητικό.

Το Bio Suisse πρότυπο επιπλέον απαιτεί τα BIO SUISSE ORGANIC προϊόντα αυτοφυούς βλάστησης θα πρέπει να δηλώνονται αντίστοιχα σε κάθε στάδιο έως και το τελικό προϊόν (π.χ. «από πιστοποιημένη συλλογή αυτοφυούς βλάστησης»):

  • Προϊόντα που αποτελούνται αποκλειστικά από συστατικά αυτοφυούς βλάστησης, θα πρέπει να περιγράφονται αντίστοιχα.
  • Εάν τα προϊόντα αποτελούνται συγχρόνως από συστατικά αυτοφυούς βλάστησης και καλλιεργούμενων ειδών, τότε αυτό θα πρέπει να περιγράφεται ανάλογα στον πίνακα συστατικών.

Παρακαλούμε όπως δηλώσετε τα συστατικά / προϊόντα αυτοφυούς βλάστησης στις ετικέτες του τελικού προϊόντος, στις ταμπέλες των κοντέϊνερ καθώς και στα δελτία αποστολής και τιμολόγια. Οι εξαγωγείς θα πρέπει να αναφέρουν αντίστοιχα τις αποστολές που περιλαμβάνουν προϊόντα αυτοφυούς βλάστησης μαρκάροντας το πεδίο «Wild collection» στο Bio Suisse Supply Chain Monitor (SCM).

Η Bio Suisse θέλει να δώσει έμφαση σε αυτό, στους ελέγχους που θα διενεργηθούν το 2018. Αυτό σημαίνει ότι, οι ελεγκτές θα πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξουν αν τα προϊόντα αυτοφυούς βλάστησης περιγράφονται και επισημαίνονται ορθά.

Περιπτώσεις υπολειμματικότητας

Διατήρηση  δειγμάτων

Έρευνες σχετικά με τα αίτια υπολειμματικότητας έχουν επανειλημμένα δείξει ότι, τα δείγματα των αποθηκευμένων προϊόντων δεν τηρούνται πάντα για αρκετό χρονικό διάστημα.
 
Η Bio Suisse προτείνει την παρακάτω διαδικασία
Πρέπει να λαμβάνεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από κάθε εισερχόμενη και εξερχόμενη παρτίδα. Τα δείγματα από τις εισερχόμενες παρτίδες θα πρέπει να λαμβάνονται απευθείας από το κοντέϊνερ του τραίνου ή του φορτηγού. Όταν τα δείγματα λαμβάνονται από μεγάλους περιέκτες,  υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης της υπολειμματικότητας μέσω του υλικού μεταφοράς.

Προτεινόμενο μέγεθος δείγματος: 1 κιλό ή 1 λίτρο (τουλάχιστον 0,5kg ή 0,5L).
Περίοδος διατήρησης: Αυτό εξαρτάται από το προϊόν και από τη χρήση για την οποία προορίζεται (συστήνεται 2 χρόνια ή 3 μήνες περισσότερο από διάρκεια ζωής του)
Επισήμανση: Η επισήμανση των δειγμάτων πρέπει να είναι ευανάγνωστη και σωστή (συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον του αριθμού παρτίδας, της ημερομηνίας και υπογραφής)
Τα δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλους περιέκτες (π.χ. σε πακέτα ασφαλείας, κλεισμένα με ταινίες κ.λ.π.) που τα προστατεύουν από μολύνσεις ή επιμολύνσεις φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η διάρκεια ζωής των δειγμάτων, θα πρέπει να διασφαλίζεται.
                                                                    
Σκεφτείτε ότι, αν ο πελάτης εντοπίσει οποιοδήποτε ποιοτικό πρόβλημα, κάθε υποψία θα πέσει στην επιχείρησή σας και δε θα υπάρχουν φυλαγμένα δείγματα.

Περιπτώσεις υπολειμματικότητας

Διατήρηση  δειγμάτων

Στη φάρμα Kaoshui στην επαρχία Jiangxi, στην Κίνα καλλιεργούνται 150 εκτάρια βιολογικού τσαγιού. cultivates organic tea on 150 hectares. Οι υπάλληλοι της φάρμας ξεβοτανίζουν και κόβουν το τσάϊ, σε δύσκολες συνθήκες. Ο He Xineng υπεύνος της φάρμας, εξηγεί σε αυτή τη συνέντευξη για ποιο λόγο προτιμά τη βιολογική γεωργία και γιατί δίνει μισθούς, μεγαλύτερους από το μέσο όρο.

Πότε μετατρέψατε την εκμετάλλευσή σας σε βιολογική, κύριε He;

Το 1996 νοίκιασα αυτό το κτήμα με τσάϊ. Τότε ήταν μόνο 16 εκτάρια, τα οποία σταδιακά έγιναν 150 εκτάρια. Επειδή θέλαμε να εξάγουμε στην Ευρώπη, το 1999 αποφασίσαμε να μετατρέψουμε την εκμετάλλευσή μας σε βιολογική. Αυτό μας πήρε 3 χρόνια. Από το 2002 όλα μας τα τσάγια είναι διαθέσιμα, βιολογικά.
 

Η μετατροπή της εκμετάλλευσης σε βιολογική ήταν ένα δύσκολο βήμα;

Η συμβατική γεωργία σου γλυτώνει χρόνο και χρήμα γιατί χρησιμοποιείς συνθετικά παρασιτοκτόνα. Στη βιολογική γεωργία, η ζιζανιοκτονία γίνεται με τα χέρια ξεβοτανίζοντας. Χρειαζόμαστε πολλούς εργάτες για αυτό. Σε κάθε περίπτωση βλέπω ότι υπάρχει μέλλον στη βιολογική και γι’ αυτό είμαι ταγμένος σε αυτό το εγχείρημα.
 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που ακολουθήσατε το πρότυπο Bio Suisse;

Οι απαιτήσεις του Bio Suisse είναι πιο αυστηρές από αυτές του ευρωπαϊκού προτύπου. Ήξερα ότι, η επιχείρησή μας είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυστηρότερες απαιτήσεις. Ευτυχώς υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για Bio Suisse προϊόντα και έτσι μπορώ να πουλάω τα δικά μας. Αυτό ήταν το κίνητρο να προσαρμόσω τη φάρμα Kaoshui στις απαιτήσεις του Bio Suisse.
 

Πόσοι υπάλληλοι δουλεύουν στην επιχείρησή σου;

Αυτή την περίοδο απασχολούνται δέκα υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν άλλοι 25 εποχιακοί, που βοηθούν με τη συλλογή και το ξεβοτάνισμά.

Εκτός από τη χειρονακτική συλλογή και την μη χρήση των συνθετικών παρασιτοκτόνων, ποιες άλλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας;

Ένα μέρος της καλλιέργειας συνορεύει άμεσα με συμβατική καλλιέργεια, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης με φυτοφάρμακα λόγω του ψεκαστικού νέφους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τηρούμε ουδέτερη ζώνη. Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά στο οικονομικό κέρδος που έχουμε από τα βιολογικά προϊόντα.
 

Είστε ικανοποιημένος που ακολουθείτε τους κανόνες του Bio Suisse;

Όχι μόνο εγώ αλλά, και οι υπάλληλοί μου είναι ικανοποιημένοι. Επιπρόσθετα του πιστοποιητικού Bio Suisse, έχουμε και το Fair Trade λογότυπο. Καλλιεργώντας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Bio Suisse, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερες αποδόσεις, συνεπώς όλοι παίρνουν μεγαλύτερο μισθό. Επίσης είμαστε χαρούμενοι για τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες, μιας και δεν είμαστε εκτεθειμένοι στα χημικά.
 

Τι θεωρείτε πρόκληση, σχετικά με τις απαιτήσεις του προτύπου Bio Suisse;

Νομίζω ότι, είναι κρίμα που δεν μπορώ να πουλήσω όλη μου την παραγωγή, ως βιολογική. Θα ήταν καταπληκτικό αν μπορούσα να πείσω τον γείτονά μου να καλλιεργήσει βιολογικά ή να ενωθεί με τη φάρμα Kaoshui. Τότε δε θα υπήρχε κίνδυνος επιμόλυνσης και όλη η παραγωγή μου θα διακινούνταν ως βιολογική.
 

Ποιο ποσοστό της παραγωγής σας διακινείτε με το πιστοποιητικό Bio Suisse;

Για το 2017, είναι νωρίς να σας πω πόση παραγωγή πουλήθηκε με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και πόση με του Bio Suisse. Το 2016, η ποσότητα αυτή ήταν ένας τόνος. Σε σύνολο 160 τόνων, αυτό είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό της παραγωγής. Φυσιολογικά, ευελπιστώ ότι το ποσοστό θα αυξηθεί στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό για μένα η εκμετάλλευσή μας να παράγει σύμφωνα με το πρότυπο Bio Suisse γιατί, είναι από τα πιο αυστηρά πρότυπα στον κόσμο. Το πιστοποιητικό Bio Suisse  δίνει μία εξαιρετικά θετική εικόνα για την επιχείρησή μας, ακόμα κι αν δεν πωλούνται όλα μας τα προϊόντα με αυτή την πιστοποίηση.
 

Πόσο συχνά γίνεται έλεγχος στην επιχείρησή σας;

Διεξάγουμε εσωτερικούς ελέγχους αρκετές φορές μέσα στον χρόνο. Αξιολογούμε την επίδοση των υπαλλήλων μας και επιβραβεύουμε αυτούς που εργάστηκαν καλά με ένα μπόνους στο τέλους του χρόνου. Δύο με τρεις φορές το χρόνο, έχουμε τις εξωτερικές επιθεωρήσεις. Σχεδόν κάθε χρόνο, μία από αυτές τις επιθεωρήσεις είναι απροειδοποίητη.

Μπορείτε να ζήσετε καλά από την απόδοση των συγκομιδών σας, στην Κίνα;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις αποδόσεις της φάρμας τσαγιού. Επενδύω τα κέρδη στην μεταποίηση του φυτού, την οποία θέλω να επεκτείνω και να βελτιώσω. Επίσης και οι υπάλληλοί μας, επωφελούνται. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα εδώ στην επαρχία Jiangxi είναι μεταξύ 3.000 και 5.000 γουάν. Στην επιχείρησή μας οι υπάλληλοι κερδίζουν 100 με 200 γουάν την ημέρα, ανάλογα με το πόσο εντατικά δουλεύουνε. Επιπλέον, οι μόνιμοι υπάλληλοι δικαιούνται μεσημεριανό γεύμα, τσάϊ και έξοδα μετακίνησης του λεωφορείου.
 

Πόσο κοστίζει κατά μέσο όρο το μεσημεριανό γεύμα;

Ένα τυπικό γεύμα που περιλαμβάνει ένα πιάτο λαχανικών και ένα πιάτο κρέας στοιχίζει γύρω στα δεκαπέντε γουάν.
 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η καλλιέργεια του τσαγιού είναι έργο ζωής για μένα. Απ’ όταν ήμουν έφηβος είχα έναν κήπο με καλλιέργεια τσαγιού. Από τότε που ξεκίνησα τη βιολογική καλλιέργεια, είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις αποδόσεις και τα πάω καλά. Στο μέλλον θα ήθελα να επεκταθώ ώστε να μπορώ να προσλάβω περισσότερους ανθρώπους από το χωριό και να ωφεληθούν και αυτοί. Επίσης θα ήθελα να αυξήσω τις εγχώριες πωλήσεις μας. Στην Κίνα πουλάμε μόνο τα 200 με 300 κιλά της παραγωγής μας. Σε κάθε περίπτωση οι Κινέζοι γίνονται όλο και περισσότερο γνώστες των ωφελειών για την υγεία και το περιβάλλον, της βιολογικής γεωργίας.
 

Οι αγροτικές εργασίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ποσοστών υγρασίας. Κατά κανόνα οι υπάλληλοί σας είναι περίπου 40 χρονών ή και μεγαλύτεροι. Οι νεότεροι τείνουν να μετακινούνται στα αστικά κέντρα. Ποια πιστεύετε ότι, θα είναι η κατάσταση σε δέκα χρόνια από τώρα; Θα είναι δυσκολότερο να βρείτε υπαλλήλους;

Στην Κίνα πολλοί νέοι δεν έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τόσο δύσκολες εργασίες. Αν η φάρμα Kaoshui συνεχίσει να ακμάζει και μπορούμε να δίνουμε καλούς μισθούς, ευελπιστώ ότι αυτό θα προσελκύσει και τις νεότερες γενιές. Ο γιος μου ήδη απασχολείται στην επιχείρηση. Ελπίζω ότι, μέσω του γιου μου θα βρούμε και άλλους νέους υπαλλήλους. Το βιολογικό τσάϊ δεν είναι μία εύκολη δουλειά και απαιτείται χρόνος και ενέργεια. Αλλά έχω κάνει μία αρχή και οι γύρω μου βλέπουν ότι, αυτό δουλεύει και γίνονται μέτοχοι σε αυτό.
The Bio Suisse Website
Bio Suisse's Facebook page

You’ve received this email because you are registered by Bio Suisse related to international trade with BSO products.


Editor:
Bio Suisse - Peter Merian-Strasse 34 - 4052 Basel - Switzerland

Any questions? Please contact: import@bio-suisse.ch

The online version of this newsletter can also be found here...

You can unsubscribe here...