Copy
Bio Suisse Organic logo
Newsletter 1
A Bio Suisse az svájci biogazdák szervezete.  Elnökük, Urs Brändli, maga is 30 éve vezetett egy mezőgazdasági üzemet, egy tejtermelő tehenészetet. Portrénkban bemutatjuk, hogy neki miért  fontos a Bio. A termékskála kibővítése érdekében Bio Suisse Svájcon kívül termelt terméknek is odaítéli. Ebben a hírlevélben elolvashatják, hogy mire kell ügyelni a Svájba irányuló exportnál.
 
Az Ön Bio Suisse szervezete

BIOFACH 2017: 2017 feburár 15-töl 18-ig.

Az 1. csarnokban talál minket

A Bio Suisse import részlege minden nap a Bio Suisse és az ICB AG közös I/427 számú standján található.

Ez egy jó lehetőség standunk meglátogtására vagy egyéni beszélgetésekre. Ha kívánja előre megállapodhatunk egy megbeszélés időpontjában.

A BIOFACH vásáron az exportőrök, ellenőrző állomások és svájci importőrök számára a Supply Chain Monitor (SCM) használatára oktatást is kínálnak.

Piac 

Mire kell ügyelni az exportnál 

Svájcban a Bio Suisse termékeket nagy részben a Knospe márkanév alatt árulják. Amit a svájci biogazdák nem tudnak megtermelni, azt importálják – amennyiben BIOSUISSE-ORGANIC-termékekről (BSO-termékek) van szó  - szintén a Knospe név alatt árusítják őket. Ezért a Svájcon kívüli termelőknek tudniuk kell, hogy  BSO-termékeikkel a svájci piachoz csak korlátozottan férhetnek hozzá. Amennyiben termékeikért van kereslet Svájcban, akkor az alábbi alapelvek szabályozzák  a piaci hozzáférést:
 
 1. A svájci piac vámokkal és egyéb állami importkorlátozásokkal nemzetközi értelemben is átlagon felüli védelmet élvez.
 2. Továbbá a Bio Suisse szabályozza, hogy melyik BSO-termékek árusíthatók Svájcban a Knospe márkanév alatt:
  1. Termékskála bővítés: BSO-termékek akkor importálhatók Svájca, amennyiben azok kibővítik a svájci árukínálatot vagy a kínálati ingadozásokat egyenlítik ki.
  2. Repülési tilalom: ökológiai okokból BSO-termékeket tilos repülővel szállítani.
  3. A teljes külföldi feldolgozás tilalma: BSO-termékek kizárólag csak alapanyagként vagy alacsony feldolgozási fokon exportálhatók Svájcba; a szárítás, a mélyhűtés vagy a tisztítás engedélyezett. Ez alól az import korlátozás alól kivételt képeznek az PDO (Protected Designation of Origin) és egyéb termékek, amelyeket Svájcban nem lehet megtermelni.
  4. Imázs: Bio Suisse nem engedélyezi semmilyen imázskárosító termék svájci kereskedelmét. Ennek során a fair bánásmódot és a fogyasztók érdekeinek védelmét tartják szem előtt.
  5. Friss termékek tengerentúlról: Imács okokból friss termékek semmilyen Európán kívüli országból sem exportálhatók (beleértve a Földközi-tenger melletti országokat is) Kivételt képeznek olyan friss termékek (beleértve a leveket, pépeket és mélyhűtött termékeket), amelyeket a klimatikus viszonyok miatt nem lehet elegendő mennyiségben Európában vagy a Földközi-tenger melletti országokban megtermelni.
  6. Megjelölés: A „Knospe“ márkát tilos külföldön használni. A BSO-üzemeknek reklámanyagaikon, weboldalaikon, csomagolószereiken és dokumentumaikon a BIOSUISSE ORGANIC logót vagy felíratot kell használniuk. A BSO-logót vagy felíratot viszont tilos Svájcban végfelhasználóknak szánt értékesítésben használni.

További információt itt talál:

Visszakövethetöség

BSO-termékútvonalak hamarosan online követhetök

A BSO-termékek nemzetközi kereskedelmében a Bio Suisse folyamatosan bővíti a minőségbiztosítást és a BSO-üzemek és  -vállalatok számára nyújtott szolgáltatásokat. Ezzel kapcsolatban 2017 márciusában bevezeti a «Bio Suisse Supply Chain Monitort».

Ez az internet oldal helyettesít minden eddigi árukísérő igazolást. Egyrészt a Svájcon kívüli exportőrök is hozzáférhetnek az internet oldalhoz és automatizált munkafolyamatok segítségével papírmentesen tölthetik ki az árumozgást követő igazolásokat, és toábbíthatják azokat a svájci importőröknek. Másrészt a jövőben ezeket az igazolásokat minden illetékes online felülvizsgálhatja, igazolhatja vagy archiválhatja. Az ellenőrző hely pecsétjére nincs tovább szükség.  Ezután az ellenőrző hely az árumozgásokat  a  Supply Chain Monitor adatai alapján fogja ellenőrizni.

A Bio Suisse a BIOFACH 2017 kertében Nürnbergben kínál először oktatást a Supply Chain Monitoron exportőrönek, külföldi ellenőrző helyeknek és BSO-termékek svájci importőreinek. Az EU-n kívüli BSO-termékek kereskedelme során az árut a Bio Suisse számára szintén a Supply Chain Monitoron keresztül kell regisztrálni, de 2017 végéig az EU-ellenőrző igazolást, az eddigieknek megfelelően,  az ellenőrző hely pecsétjével kell ellátni.

További információk várhatók. Amennyiben már most kérdései lennének, a Bio Suisse Supply Chain menedzsere Oliver Gaede szívesen rendelkezésükre áll:
oliver.gaede@bio-suisse.ch
++41 61 204 66 69

megjelölés

Figyelem! Az „approved by BIO SUISSE“ megjelölés érvénytelen


Emlékeztetni szeretnénk Önöket arra, hogy 2017.1.1-től a régi „approved by BIO SUISSE“ megjelölést nem szabad használni!
 
Bio Suisse logo

A BSO-termelők reklámanyagaikon, weboldalaikon, csomagolásaikon és dokumentumaikon már csak a BSO-logót vagy a BIOSUISSE ORGANIC megjelölést használhatják. 

A helyes megjelölésben segítséget nyújt a Megjelölések tájékoztatója (PDF)...

Bio Suisse 

Urs Brändli, egy hálózatszakértö mint Elnök

Bio Suisse logo
Erős kezei számos a földeken és istálókban elvégzett munkaóráról, szikrázó szemei egy nyitott szellemről tanúskodnak. A Bio Suissenek, a Svájci Biogazdák csúcsszervezetének 2011 óta Urs Brändli az elnöke. 
«El akarok valamit érni», így mesél az 53 éves gazda a motivációjáról. 30 évig fejte otthon a teheneket és azután adta át a gazdaságot a fiának.   «Most az egyesület elnökeként stratégikusan kell gondolkodnom és az üzleti  elgondolásokat megvalósítanom.» Ehhez bizalomra és az összetett kihívások következtében néha türelemre is szükség van. Urs Brändli témák és emberek iránti nyitottsága volt az, ami  a világban egészen Új-Zélandig vitte el, ahol feleségét Joannet is megismerte?  Vagy csak azért nyitott, mert más kultúrákkal is van tapasztalata?   «Mindig szívesen beszélgettem különbözö fajtájú emberekkel. Ma ez a Bio Suisse javát szolgálja és erősíti befolyásunkat a gazdaságra és a politikára.» A svájci bioágazatnak pont erre van szüksége, ha el akarja érni azt a célját, hogy Svájcból egy biogazdálkodó országot csináljon.  A Bio Suissenek ehhez szüksége van a társadalom támogatására: «Megújuló energiák, ellenálló termény- vagy állatfajták nemesítése vagy az agrártechnológiák továbbfejlesztése – ezektől sokat várok el», mondja Urs Brändli. De még mindig a fogyasztókat tekinti a legfontosabbnak. «Ők képezik a siker kulcsát. Velük még többet kell még foglalkoznunk.» 
 
A Bio Suisse céljai mellett az elnöknek saját, még be nem teljesedett álmai is vannak: «Egy pár hétig csak motorra ülni és ismeretlen országokat felfedezni, ezt szeretném még megvalósítani.» Talán pont oda vezetne az útja, ahonnak számos BIOSUISSE ORGANIC-termék származik, amelyet Svájcba exportálnak. «Mi csak keresletünk felét tudjuk magunk megtermelni és rá vagyunk utalva az importra. Ha ezt is biominőségben termelik, az annál jobb a környezetnek. Nagyon hálás vagyok a Svájcon kívüli termelőknek, hogy teljesítik magas követelményeinket. »

Interjú 

Bio szántóföldi termelés – egy sikermodel Közép-Olaszországban


A közép-olaszországi Marke régióban mediterrán szántóföldi kultúrák gyarapodnak a svájci biopiacra (is). Maurizio Gambini volt az biogazdák egyike, aki a Terra Bio szövetkezet elnökeként forszírozta a bio szántóföldi termelést
Sikerrel: ma a biogazdálkodással megművelt földterület aránya Markeban átlagon felüli, a Terra Bio termékeit az egész világon árusítják és a biogazdáknak anyagilag is jól megy a soruk.  

Gambini úr, Ön már nagyon korán, még a biogazdálkodásra való átállás csúcsa elött, átállította az üzemét biogazdaságra. Miért?

1975-ben kezdtem el a munkát a gazdaságban apámnál. Ebben az időben sok mindent tönkretettünk: tudatlansággal és a növényvédőszer ügynökök  rossz tanácsai következtében elszennyeztük földjeinket. Közel álltunk ahhoz, hogy tönkretegyük életterünket. Ekkor lett világos számomra: védenem kell saját egészségemet, de azoknak az emberekét is, akik termékeimet megeszik. De első sorban a környezetet akartam megvédeni, a tájat, amely a mi környékünkön különösen szép. Ezért 1992-ben gazdaságunkat bio termelésre állítottam át.
 

Nehéz volt ez a lépés?

A legnagyobb kihívás nem az volt, hogy a saját gazdaságomat átalakítsam, hanem az, hogy a körülöttem lévő gazdákat is meggyőzzem a döntésemről.
 

De láthatóan pont ezzel járt sikerrel...

Szerencsére. Ma Marke nagy arányú biogazdálkodással megmüvelt földterülettel rendelkezik. Ezzel sikerült elérnünk, hogy szép környezetünket érintettlenül tartsuk meg.
 

Ön a Terra Bio szövetkezet elnöke, amely a régió 80 biogazdájának a szövetsége. Milyen feladatokat lát el a szövetkezet?

A szövetkezetett 1997-ben azzal a céllal alapítottuk, hogy betakarított terményeinket közösen tároljuk és értékesítsük. Az évek során sok beruházást eszközöltünk – raktárcsarnokokba, de tisztító és feldolgozó berendezésekbe is. Ezekkel ma már a vetőmagtól a végtemékig az egész értékteremtő láncot a kezünkben tartjuk. De nem volt egyszerű elválni a hagyományos mezőgazdasági termelöszövetkezetektől és a kereskedőktől. A viták hevesek voltak és tíz évig tartottak. De megérte: ma biogazdaságaink a legfejlettebbek, a legjobban szervezettek és anyagilag is a legjobb helyzetben vannak. Ezért elégedett vagyok.
 

A Terra Bio Knospe tanúsítvánnyal rendelkezik. Mit jelent az Önnek, hogy a Bio Suisse elöírásai szerint kell termelnie?

A biogazdálkodásra való átállás óta teljesítettem a Bio Suisse előírásait. Az európai standardokkal szemben ez számomra nagyobb korlátokat jelent, elsősorban a segédenyagok használatában.
 

Mekkora az Ön gazdasága és milyen növénykultúrákat termel?

300 hektáron gazdálkodom, amelynek felét őshonos fákkal ültettem be. A maradék 150 hektáron gabonát, hüvelyeseket és takarmánynövényeket termelek. Gazdaságomban nagyon fontos termény például a csicseriborsó.
 

Miben különbözik a csicseriborsó bio termesztése a hagyományos müveléstől?

Pont a csicseriborsó egy nagyon problémás növeny a biotermesztésben. Úgy kell a kultúrát irányítanunk, hogy minden lehető problémát a növény növekedési fázisában előrelássunk és megelőzzünk. Például fontos a vetőmag csávázása a gyomosodás korlátozása érdekében.
 

Terményeinek mekkora hányadát adja el a Bio Suisse tanúsítványával?

Hozzávetőlegesen a felét, de ez évről évre változik. Mi takarmánynövényeket, mint pl. lóherét és lucernát termesztünk. Ezeknél aránylag kevés igény van Bio-Knospe-termékek iránt.
 

A betakarított termények maradékát hova adja el?

Erre nem mi, hanem a szövetkezetünk illetékes. Tagként kötelesek vagyunk a teljes termelésünket a Terra Bion keresztül értékesíteni. Szövetkezetünk kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik Olaszországban, Európában és a tengeren túlon is.
 

Mibe kerül az ellenőrzés az Ön biogazdaságában?

Az a növényfajtáktól függ. Átlagosan 1500 – 1800 Eurot fizetünk az ellenőrzésért és a tanúsítványokért.
 

Mennyit keres egy mezőgazdasági alkalmazott óránként?

A mi környékünkön az átlagos órabér 8 Euro. Nekem nincsennek alkalmazottaim, hanem szükség esetén egy munkaerőkölcsönzőtől kapok munkásokat, amelyet két testvéremmel vezetek. Húgom  és öcsém is egy-egy biogazdaságot vezetnek. A munkaerőkölcsönző 5 alkalmazottjának 10 Eurot fizetünk óránként.  Ez aránylag sok, de a munkaerőkölcsönző általi szervezéssel és a géppark több üzemben történő hasznosításával költségeket takarítunk meg.
 

Összehasonlításként: mennyibe kerül az Önök környékén egy ebéd egy étteremben?

Egy egyszerű ebéd Markeban kb. 15-16 Euroba kerül.
 

Hogyan ítéli meg a Terra Bio biotermelőinek gazdasági jövőjét?

A biotermelésre való átállást követően biogazdaságaink jól fejlődtek. Miközben a hagyományos üzemeknek ma nagy erőfeszítésbe kerül a fennmaradásuk, a mi bioüzemeink javítottak bevételeiken. Ha figyelembe vesszük, hogy a tájnak és a környezetvédelemnek is használt, akkor a biotermelésre való átállás dupla olyan bölcs döntés volt. 
Olive Branch
Weboldalunk
Bio Suisse a Facebookon

Ön azért kapja ezt az E-mailt, mert Önt a Bio Suisse-nél a BSB-termékek nemzetközi kereskedelme kapcsán regisztrálták.


Kiadó:
Bio Suisse - Peter Merian-Strasse 34 - 4052 Basel - Svájc

Egyéb kérdésekkel vagy ügyekkel forduljon ide: import@bio-suisse.ch

Az Online Hírlevelet megtalálja a Bio Suisse weboldalán.

A jövőbeli e-maileket itt mondhatja le...