Copy
De onderwerpen die in deze editie aan bod komen zijn: titerbepaling beschikbaar in onze kliniek, de maanden van het gebit, de medische Dikke van Dale over tandvleesontsteking, patiënt van de maand: kater Hermes en maak kennis met dierenarts Daan Loopstra.
Bekijk deze e-mail in uw browser
Nieuwsbrief februari 2017

Titerbepaling nu beschikbaar in onze kliniek!

 
In onze vorige nieuwsbrief schreven we dat de titerbepaling bij ons nog niet gedaan kon worden, inmiddels is dit wel het geval! We hebben nu de kennis en apparatuur in huis om zeer nauwkeurig en betrouwbaar de individuele bescherming na vaccinatie te meten. Voor het geval dat u de vorige nieuwsbrief niet gelezen heeft, leggen we hieronder nog even kort uit wat de titerbepaling inhoudt.
Wat is een titerbepaling?

Om ons huisdier niet te belasten met onnodige vaccinaties, kunnen we aan de hand van de hoeveelheid antistoffen (titerbepaling) in het bloed bepalen of vaccinatie noodzakelijk is tegen hondenziekte, parvo en het adenovirus. In de kliniek wordt bloed bij uw huisdier afgenomen en dit wordt in ons laboratorium met speciale meetapparatuur op antistoffen gecontroleerd. Aan de hand van de hoogte van het aantal beschermende stoffen kan bepaald worden of het dier gevaccineerd, na 1 jaar opnieuw getest of over 3 jaar pas weer getest dient te worden. Uitgebreide informatie over de titerbepaling kunt u hier vinden.
ACTIE: Maanden van het gebit
Ook dit jaar is februari weer de landelijke maand van de gebitsverzorging bij huisdieren. Omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is en veel honden en katten op den duur met gebitsproblemen te maken krijgen, zijn bij ons februari  én maart de maanden van het gebit. In deze maanden bent u in onze kliniek van harte welkom voor een gratis gebitscontrole van uw hond of kat. Tijdens deze gebitscontrole kijken we het gebit van uw dier na en krijgt u voorlichting en advies. U krijgt een tasje met informatie, proefverpakkingen en een leuke attentie mee naar huis.
Gebitsproblemen bij honden en katten worden met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Hoe ouder uw dier wordt, hoe groter de kans op het ontstaan van gebitsproblemen. Gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier, variërend van slechte adem tot het verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Regelmatige gebitscontrole is daarom nodig om deze en andere problemen te voorkomen. Ook als uw dier geen problemen heeft, is een controle zinvol, het is natuurlijk altijd beter om problemen te voorkomen dan te genezen. Maak dus gebruik van deze actie, en  bel ons om een afspraak te maken voor een gratis controle!

Medische Dikke van Dale:
Tandvleesontsteking
 

In de maanden februari en maart vragen wij aandacht voor het gebit van uw huisdier. Waarom? Simpelweg omdat uw huisdier zelf niet om deze aandacht kan vragen! En dat terwijl gebitsproblemen één van de meest voorkomende aandoeningen is die wij in de praktijk zien. Baasjes geven vaak aan niks te merken aan hun dier, afgezien van een wat vervelende geur uit het bekkie. Een uitgebreide inspectie van het gebit (in de maanden van het gebit nog gratis ook!) laat meestal al snel de boosdoener zien: tandvleesontsteking. In deze nieuwsbrief vertellen wij u graag wat meer over een tandvleesontsteking en waarom extra aandacht hiervoor zo belangrijk is!

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?


Een tandvleesontsteking wordt meestal veroorzaakt door tandplak. Tandplak wordt door bacteriën gevormd en als dit verkalkt dan ontstaat er tandsteen. De bacteriën nestelen zich niet alleen in het tandsteen, maar in een later stadium ook in het tandvlees. Een infectie of ontsteking van het tandvlees is dan het gevolg.

Hoe herkent u een tandvleesontsteking?


Meestal valt als eerste de vieze geur op en uw hond of kat kan meer speeksel produceren. Andere opvallende kenmerken zijn: minder eten door de pijn, roodheid/zwelling van het tandvlees of met de bek over de grond gaan wrijven.


 

De behandeling van tandvleesontsteking
 

In de meeste gevallen wordt het tandsteen verwijderd en zal uw hond of kat hiervoor onder narcose gaan. Ook kan er besloten worden om een antibiotica kuur in te zetten voordat het tandsteen wordt aangepakt. Als er rotte tanden aanwezig zijn, dan worden deze behandeld of verwijderd.
 

Het voorkomen van een tandvleesontsteking

 
De belangrijkste maatregel is: poetsen! Zo voorkom je tandsteen en tandplak. Daarnaast kan een aangepast dieet helpen, want er zijn verschillende soorten voedingen op de markt die kunnen bijdragen aan het voorkomen van tandsteen. Wij helpen u (en uw dier) graag met een gratis gebitscontrole in de maanden van het gebit!

Patiënt van de maand:

Hermes
 

Arme Hermes! Hij kwam bij ons in de kliniek omdat hij moeite had met plassen. De eigenaren vonden het opvallend dat hij veel en lang op de kattenbak zat. Er was ook nauwelijks ontlasting te vinden in de kattenbak en daarnaast wilde Hermes vrijwel niets eten of drinken. Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts!
 

De behandeling van Hermes
 

Voorafgaand aan het lichamelijk onderzoek werd er een bloed- en urine-onderzoek uitgevoerd. Uit het urine-onderzoek kwam naar voren dat er veel gruis in de blaas aanwezig was. Met blaasgruis bedoelen we dat er kleine kristallen in de urine van de kat aanwezig zijn. Om blaasstenen te kunnen uitsluiten is er een röntgenfoto genomen. Er waren gelukkig geen blaasstenen te zien, maar omdat het gruis mogelijk al een tijd aanwezig was in de blaas van Hermes moest er wel met spoed gehandeld worden. Hij heeft 3 – 4 dagen een infuus gekregen waarmee ontstekingsremmers en vocht werden toegediend en hij kreeg een katheter om zo direct urine uit zijn blaas te kunnen afvoeren. Vanwege het infuus en de katheter is hij een aantal dagen bij ons in de kliniek opgenomen geweest. Na twee dagen bleek zijn blaas weer helemaal vol te zitten met gruis. Daarom is er besloten om een penispuntamputatie uit te voeren. Bij een penispuntamputatie wordt een deel van de penis weggehaald, waarna er een nieuwe plasopening gecreëerd wordt die veel ruimer is. Zo kan blaasgruis makkelijker uitgeplast worden. 
 

Hoe gaat het nu met Hermes?
 

De bijgaande foto is door de eigenaresse genomen, direct na thuiskomst. Zoals u ziet was hij direct weer in zijn element. De ontlasting is weer goed op gang gekomen en ook eten en drinken gaat goed. Goed om te zien dat Hermes er weer zo tevreden bij kan liggen!  
Blaasgruis voorkomen?
De exacte oorzaak van blaasgruis is niet bekend, wel zijn er een aantal oorzaken die de kans op het krijgen van blaasgruis kunnen vergroten. Dit zijn onder andere: aanleg, activiteit (luie katers hebben een verhoogde kans), geslacht (katers hebben een langere en nauwere plasbuis, waardoor blaasgruis vast kan lopen), gewicht (komt vooral voor bij dikke katers) en leeftijd. Wilt u het risico op blaasgruis voorkomen? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat vaak kan plassen (zorg regelmatig voor een schone kattenbak), dat er genoeg drinkwater beschikbaar is en dat de voeding van uw kat niet meer dan het noodzakelijke aantal zouten (mineralen) bevat.
Dierenarts Roland Peeters

Maak kennis met:

Dierenarts Daan Loopstra

 
Daan werkt sinds vier jaar als dierenarts bij onze kliniek. Daarvoor heeft hij zeven jaar bij een andere praktijk gewerkt, maar toen hij de kans kreeg om bij Dierenkliniek Sleeuwijk te gaan werken, hoefde hij daar niet lang over na te denken! Ook Daan is één van die dierenartsen die al van kleins af aan heeft gezegd ‘dierendokter’ te willen worden. Hij heeft van deze keuze nog nooit spijt gehad, het is een nog veel boeiender en uitdagender beroep dan hij zich vroeger voor kon stellen.
 
 

Nieuwe operatietechnieken


Naast het afwisselende contact met de vele verschillende dieren (en hun baasjes) vindt Daan de meeste uitdaging en voldoening in de operatiekamer. Om met zijn hoofd en handen tijdens iedere operatie het verschil te maken voor de patiënt zal hem niet snel vervelen. Daan houdt de technologische ontwikkelingen goed in de gaten. Een voorbeeld hiervan is het laparoscopisch opereren. Sinds kort passen wij deze operatietechniek, waarbij door middel van geavanceerde camera’s en tangen door kleine gaatjes in de  buik geopereerd wordt,  toe in de kliniek. Deze manier van opereren komt de patiënt en de revalidatie ten goede.
 

Bijzondere patiënten


Bijzondere dingen heeft Daan in onze praktijk genoeg meegemaakt. Bijvoorbeeld al drie jaar lang elke maand de voortanden van een konijn afslijpen waarvoor het baasje iedere keer met de bus naar de praktijk komt, de jaarlijkse controle van een Engelse Bulldog die op  Terschelling woont, een labrador maar liefst 50 ibuprofen pillen laten uitbraken en zo zijn er nog veel meer bijzondere voorvallen op te noemen. Blijf dan ook vooral onze nieuwsbrief lezen en volg onze Facebook-pagina, want we delen de leuke, leerzame en grappige voorvallen graag met iedereen!
 

De Daan na werktijd
 

Ook buiten werktijd is het gezellig druk bij Daan thuis, met zijn twee dochters en hond Lucca. Zijn dochters komen graag bij papa op de praktijk kijken, want er valt altijd iets te zien en te beleven. Vooral de puppies zijn favoriet! Als Daan nog een beetje tijd over heeft gaat hij graag wielrennen of fitnessen.
Facebook
Website
Copyright © 2016 Dierenkliniek Sleeuwijk, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u klant van Dierenkliniek Sleeuwijk bent, of omdat u zich ingeschreven heeft voor deze nieuwsbrief. U kunt helaas niet per e-mail reageren op deze nieuwsbrief. Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact op: 0183 - 30 17 08.

Ons adres is:
Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
Sleeuwijk, 4254 EH
Netherlands

Add us to your address book


Pas hier uw profiel aan or uitschrijven voor de nieuwsbrief