Copy
De onderwerpen die in deze editie aan bod komen zijn: de maanden van de gebitsverzorging, tandplak en tandsteen, patiënt van de maand kat Simba en een kijkje in de kliniek van Marco Cleton.
Bekijk deze e-mail in uw browser
Nieuwsbrief februari 2016

Maanden van het gebit: februari & maart

 
Wist u dat 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar last hebben van gebitsproblemen? Bij honden is dit percentage zelfs 80%! Daarom wordt er jaarlijks in de maand februari extra aandacht gegeven aan deze gebitsproblemen tijdens de Maand van het gebit.

In onze kliniek plakken wij er graag een extra maand aan vast. Daardoor bent u in de maanden februari én maart welkom voor een gratis gebitscontrole voor uw huisdier! Belt u even als u hier gebruik van wilt maken? Dan kunt u gelijk een afspraak maken.

Medische Dikke van Dale:
Tandplak en tandsteen

 
Vanwege de speciale gebitscontrole actiemaanden willen wij u met deze nieuwsbrief ook wat meer achtergrondinformatie geven over het meest voorkomende gebitsprobleem namelijk tandplak en tandsteen. 

De oorzaak van gebitsproblemen

 
Gebitsproblemen bij honden en katten worden voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een combinatie van voedselresten, slijm en levende en dode bacteriën. Tandsteen is een verkalking van tandplak, veroorzaakt door speeksel.

Risicogebieden

 

Tandplak treedt voornamelijk op langs het tandvlees maar ook op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. Tandsteen kan ontstaan op de plekken waar tandplak zit, maar het ontstaat vooral op de plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek. De uitmonding van de speekselklieren bevinden zich bij de grote kiezen en aan de achterkant van de snijtanden in de onderkaak.

Gevolgen van tandsteen en tandplak

 
Tandsteen en tandplak zijn een ideale broedplaats voor bacteriën. Deze bacteriën zorgen vervolgens voor een verhoogde kans op ontstekingen, denk bijvoorbeeld aan een tandvleesontsteking. Via ontstekingen in de mondholte kunnen bacteriën zich eenvoudig door het lichaam verspreiden.  Uw hond of kat loopt dan niet alleen het risico om tanden en kiezen te verliezen maar kan zelfs ontstekingen aan vitale organen krijgen. 

Wat kunt u preventief doen?

 
Door het gebit van uw hond of kat goed te poetsen bestrijdt u tandplak en tandsteen. Tip: Voor een uitgebreide poetsinstructie kunt u deze video bekijken. Ook kunt u voor een uitgebreide gebitscontrole altijd terecht bij ons in de kliniek.

 

Patiënt van de maand:
Simba

 
Op de foto ziet u Simba, een Noorse Boskat van ruim 11 jaar oud. De eigenaar van Simba merkte op dat ze haar achterste pootjes niet of nauwelijks meer wilde gebruiken. Genoeg reden om een bezoek aan onze kliniek te brengen.


Wat hebben we in de kliniek gedaan?

 
Na lichamelijk- en orthopedisch onderzoek bleek er sprake te zijn van een gescheurde voorste- en achterste kruisband. Dit is vrij zeldzaam en komt vooral voor bij trauma. Dit kan alleen operatief worden hersteld en dat is dan ook wat we bij Simba hebben gedaan. Tijdens de operatie wordt het gewricht opgeschoond en de pijnlijke resten van de kruisbanden en soms menisci verwijderd. Een kunstkruisband moet het gewricht in de toekomst weer stabiliteit geven. 


Hoe is het nu met Simba?

 
Naar omstandigheden gaat het goed met Simba en haar nieuwe knie. De revalidatie zal lang duren en veel geduld vergen. Maar samen met haar gemotiveerde baasjes wordt iedere dag hard gewerkt aan haar herstel. We wensen haar veel beterschap!

Noorse boskat SimbaEen gescheurde kruisband

Een kijkje in de kliniek van:
Dierenarts Marco Cleton

 
Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar de werkzaamheden van onze dierenartsen? Lees dan vooral verder, want in dit artikel krijgen we een kijkje in de kliniek van Marco Cleton. We hebben hieronder een aantal van de meest voorkomende en opvallende behandelingen voor u toegelicht.

Maandag


Marco’s kliniekprogramma bestond vandaag uit onder andere hechtingen verwijderen, het geven van vaccinaties en een lichamelijk onderzoek vanwege luchtwegklachten. Ook een buikoperatie ofwel laparotomie stond op het programma. Hierbij wordt de buikwand geopend door middel van een incisie. Tijdens de kijkoperatie bleek dat de hond een stuk van een bal ingeslikt had, deze zat vast in de duodenum (de twaalfvingerige darm). Met succes is het stuk van de bal verwijderd!
 

Dinsdag

 
Een afwisselend operatieprogramma, van een knie-operatie en tandsteen verwijderen tot een operatieve ingreep waarbij de anaalklieren werden verwijderd. Wanneer wordt er besloten om deze klieren bij de hond te verwijderen? Er kan voor gekozen worden om de klieren te verwijderen als er sprake is van een steeds terugkerende ontsteking. Anaalklieren zijn plooien van de huid, tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus met een dunne afvoerbuis die uitmondt net naast de anus.
In het middagprogramma van Marco zijn er voornamelijk röntgenfoto’s gemaakt van o.a. de achterpoot van een 5 jaar oude Bull Mastiff (om de ontwikkelingen na een eerdere operatie in beeld te kunnen brengen), controlefoto’s na een TTA operatie (knie-operatie) en heupfoto’s.
 

Woensdag


De ochtend begon met een keeloperatie bij een 3 jaar oude Franse Bulldog. Tijdens de scopie (kijkoperatie) werd vastgesteld dat de neusgaten te nauw waren, deze werden dan ook operatief verwijd. Verder stonden er een aantal castraties gepland.  En in de middag heeft Marco röntgenfoto’s gemaakt en geanalyseerd van een knie en een wervelkolom.   
 

Donderdag 

 
Een spannend moment voor zowel eigenaar als dierenarts is toch wel de drachtecho. Naast castraties, sterilisaties en knieoperaties toch wel één van de meest gemaakte afspraken bij ons in de kliniek. Marco’s programma begon dan ook met een drachtecho en met meteen goed nieuws voor de eigenaar want er waren maar liefst 8 pups (in ontwikkeling) te zien! Later in de middag stond er een sterilisatie en castratie op het programma. Naast een bloedonderzoek, een chip controleren en het geven van entingen is er bij een 11 jaar oude West Highland White Terriër een biopt van de maag genomen. De hond Bo heeft namelijk last van chronische misselijkheid en eigen onderzoek gaf geen duidelijke oorzaak. De biopt (stukje weefsel uit de maag) is genomen om deze te laten onderzoeken bij de Faculteit Diergeneeskunde. Op dit moment is de hond nog onder behandeling, wellicht is het een voedingsgerelateerd probleem.
 

Vrijdag

 
In de ochtend is er een ooglidcorrectie (entropion) uitgevoerd bij een Engelse Bulldog. Deze operatie was noodzakelijk vanwege de irritaties aan het hoornvlies. De onderste oogleden groeiden namelijk naar binnen toe. Naast deze oogoperatie heeft Marco een aantal melktanden bij een Chihuahua verwijderd en twee sterilisaties uitgevoerd. ’s Middags is (hopelijk) vruchtbaar geweest want deze stond voornamelijk in het teken van de kunstmatige inseminaties (ki’s).
 
Facebook
Website
Copyright © 2016 Dierenkliniek Sleeuwijk, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u klant van Dierenkliniek Sleeuwijk bent, of omdat u zich ingeschreven heeft voor deze nieuwsbrief. U kunt helaas niet per e-mail reageren op deze nieuwsbrief. Heeft u vragen, neemt u dan telefonisch contact op: 0183 - 30 17 08.

Ons adres is:
Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
Sleeuwijk, Noord Brabant 4254 EH
Netherlands

Add us to your address book


Pas hier uw profiel aan or uitschrijven voor de nieuwsbrief