Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Gezonde School - Voortgezet Onderwijs
September 2018

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen de Gezonde School, nieuwe activiteiten en/of materialen en preventienieuws uit het land of de eigen regio. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor scholen, gemeenten, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden. U kunt zich hier aanmelden voor deze nieuwsbrief.
Smokefree Challenge

Ook dit schooljaar kunnen de 1e en 2e klassen deelnemen aan de niet-roken actie: Smokefree Challenge. Bij deze klassikale niet-roken wedstrijd spreken de leerlingen met elkaar af dat ze niet gaan roken van november tot mei.

De actie start donderdag 1 november. De klassen die de actie volhouden en een creatieve opdracht inleveren, maken kans op een dagje Walibi.

Aanmelden kan tot vrijdag 12 oktober via www.ggdlimburgnoord.nl/smokefreechallenge

De meeste rokers beginnen tussen de 12 en 16 jaar. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Deelnemen aan de Smokefree Challenge verhoogt het aantal jongeren dat niet begint met roken. Kijk voor meer informatie op www.smokefreechallenge.nl.

Risico's lachgas
Het Trimbos-instituut ontwikkelde nieuwe materialen voor gemeenten, ouders, uitgaanders en leerkrachten. De kern van deze materialen is:
  1. het bijstellen van het positieve imago van lachgas én
  2. het wegnemen van (onnodige) zorgen over lachgas.
Twee voorbeelden:
• Video '5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas';
• Handreiking 'Lachgas: van zorgen naar acties'.

Ga voor meer informatie naar drugsinfo.nl/lachgas.
Noord-Limburg Gezondste Regio 2025
Hoe worden wij samen de gezondste regio?

In de week van de positieve gezondheid, worden alle Noord-Limburgse VO-scholen uitgenodigd om samen met jongeren, partners en gemeenten na te denken over hoe wij gezamenlijk het verschil kunnen maken.

Hoe kunnen wij jongeren en scholen positief gezond maken? Kom woensdag 7 november van 17.00 – 19.00 uur naar het Valuascollege in Venlo en laat je inspireren!

Lees voor meer informatie de flyer 'Op weg naar een gezonde levensstijl voor jongeren'.
 
Folder depressie
In de nieuwe folder 'Less Depress' staat het scholingsaanbod voor professionals, beleidsondersteuning in het kader van de Gezonde School en meer informatie met betrekking tot preventie van depressie en suïcide.

De folder is tot stand gekomen in samenwerking met Vincent van Gogh, MET ggz en de GGD.

Neem voor informatie contact op met Monique Streng via 088 - 11 91 358 of info@gezondheidsbevordering.nl.

Lang leve de liefde
Het programma Lang Leve de Liefde is al jarenlang succesvol om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit. Verliefd zijn, veilig vrijen, voorbehoedsmiddelen, sexting, loverboys, alles komt aan bod.

Volg de online-training als uw school ook wil werken met dit programma, maar niet goed weet waar te beginnen.

Week van de Liefde
Maandag 11 t/m vrijdag 15 februari 2019 is de Week van de Liefde.

Hoe besteedt uw school laagdrempelig aandacht aan het thema relaties en seksualiteit? De Week van de liefde biedt een leuke, toegankelijke manier om uw school te stimuleren met dit thema aan de slag te gaan.

Meer informatie volgt.
Roze opsteker
Verdien ‘De Roze Opsteker’ door aandacht te besteden aan seksuele diversiteit in het Roze Jaar.

Dit schooljaar loopt gelijk aan het Roze Jaar in Venlo. Een jaar waarbij Roze Zaterdag Venlo-Krefeld graag VO-scholen uitdaagt te gaan pronken met een Roze Opsteker! Dit naar aanleiding van de Roze Zaterdag die Venlo samen met Krefeld zaterdag 29 juni 2019 organiseert.

Hoe verdient uw school 'De Roze Opsteker'? Door aandacht te besteden aan (seksuele) diversiteit en minimaal drie gerechten (activiteiten) te kiezen uit deze menukaart.  

Een opener en veiliger klimaat op uw school? Meld uw school nu aan voor (onderdelen van) dit programma bij Tessa Geurts – tgeurts@bibliotheekvenlo.nl.
Seks onder je 25e

Er zijn nieuwe inzichten in de ervaringen van Limburgse jongeren (onder de 25 jaar) op het gebied van liefde, relaties, seks en alles wat hiermee te maken heeft. Hieruit blijkt onder andere dat 10% van de seksueel actieve meisjes structureel geen anticonceptie gebruikt. Daarnaast wordt duidelijk dat ongeveer de helft van de Limburgse meisjes een ongewilde seksuele ervaring heeft meegemaakt en dat jongeren de seksuele voorlichting die ze op school krijgen beoordelen met een magere voldoende, een 5,7.

Op basis van deze actuele inzichten worden risicogroepen in kaart gebracht en kan er beter worden ingespeeld op de seksuele gezondheidsbevordering van jongeren in Limburg.

Lees meer hierover in de Factsheet 'Seks onder je 25e Limburg' op www.ggdlimburgnoord.nl.

Wij gaan veilig om met privacygevoelige informatie

Zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met (privacy)gevoelige informatie is belangrijk voor Veiligheidsregio Limburg-Noord en haar onderdelen GGD Limburg-Noord en Brandweer Limburg-Noord. Sinds maandag 17 september zet de veiligheidsregio ZIVVER in om veilig te e-mailen, chatten en bestanden uit te wisselen. ZIVVER versleutelt berichten met vertrouwelijke inhoud zoals patiëntgegevens, BSN-nummers of concurrentiegevoelige data. Op deze manier kunnen alleen verzender en ontvanger bij de informatie. 

In dit filmpje ziet u hoe u, als u geen ZIVVER-account hebt, een bericht ontvangt en leest.

Mocht u vragen over of bezwaar hebben tegen het veilig versturen van informatie via ZIVVER, laat het ons weten via veiligmailen@vrln.nl.

De nieuwsbrief Gezonde School is een uitgave van de GGD Limburg-Noord en verschijnt vier keer per jaar.  Redactie:    Gonnie Staaks        |    088 - 119 1311        |    g.staaks@vrln.nl

Copyright © 2018 GGD Limburg-Noord, All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GGD Limburg-Noord · Drie Decembersingel 50 · Venlo- Blerick, Li 5921AC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp