Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen?

Nieuwsbrief Gezonde School
Primair Onderwijs


November 2016

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen de Gezonde School, nieuwe activiteiten en/of materialen en preventienieuws uit het land of de eigen regio. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor scholen, gemeenten, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden. U kunt zich hier aanmelden voor deze nieuwsbrief.

Symposium Gezonde School 2020 voor alle scholen op 18 Januari 2017
Woensdag 18 januari 2017 --  14.00-17.30 uur

Villa Flora, St. Jansweg 20 Venlo  (voormalig Floriade terrein)
‘Gezonde school-aanpak, veiligheid op school, vignet Gezonde School’, wat betekent dit in de dagelijkse schoolpraktijk en welke effecten heeft werken aan gezondheid?

In de inspirerende omgeving van Villa Flora op het voormalig Floriade terrein, krijgt u voorbeelden uit de praktijk en vertellen partners hoe zij uw school kunnen ondersteunen. De middag bestaat uit plenaire sessies, interactieve workshops en het uitwisselen van ervaringen. Meld u snel aan!
 
 www.ggdlimburgnoord.nl/symposiumgezondeschool
Wanneer gaat gedrag te ver? Wanneer grijpt de school in?
Wat kan de school van de GGD verwachten?
Elke school heeft wel eens te maken met een melding van ongewenst gedrag (bijv. pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag) of ingrijpende gebeurtenis (bijv. overlijden van een leerling). Zij ervaren dan hoe moeilijk het is om de juiste dingen te doen op het juiste moment. En hoeveel energie het kost om de dagelijkse gang van zaken zo min mogelijk te verstoren.
 
Voorbeeld
E
en kleuter vertelt thuis dat een klasgenootje op de wc in zijn plasser heeft geknepen. Hij vond dit niet fijn. Vader is erg boos dat dit op school kon gebeuren en eist dat het andere kind van school wordt verwijderd. De school wil op een goede manier reageren op het voorval en beide kinderen en hun ouders zo goed mogelijk begeleiden. Maar, hoe doe je dat? Dan blijkt dat de jongen vaker klasgenootjes betast terwijl zij dit niet willen. In het dorp wordt hier veel over gesproken, ook over het feit dat het op school kon gebeuren. Wederom wil school het ‘juiste’ doen, maar wat is dat?
 
Verpleegkundige eerste aanspreekpunt
Voor de begeleiding van scholen bij ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen zijn de verpleegkundigen, verbonden aan de school, het eerste aanspreekpunt. Indien deze niet bereikbaar is, kan contact worden opgenomen met de dagverpleegkundige. Die is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op 088 - 119 11 11. De verpleegkundige kan een school ondersteunen in de te zetten stappen. Indien nodig kan hij of zij ook het Adviesteam Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag consulteren.
Week van de lentekriebels wordt: Kriebels in je buik

Week van de Lentekriebels: Lespakket Relaties & seksualiteit is vernieuwd en heet voortaan Kriebels in je buik.

Op www.kriebelsinjebuik.nl staat de nieuwe digitale lesmethode over weerbaarheid, Relaties en Seksualiteit. Daar kun je van elk leerjaar een voorbeeldles bekijken. Of bekijk het korte introductiefilmpje
De aanschafprijs van de lesmethode voor scholen tot en met 10 groepen is  €99,- en voor scholen met meer dan 10 groepen €199,-. De licentiekosten zijn vervolgens jaarlijks respectievelijk €25,- en €50,-. Rutgers heeft een mooie introductieaanbieding: scholen die vóór 1 februari de nieuwe digitale lesmethode bestellen, krijgen 25% korting op de aanschafprijs.
GGD Limburg-Noord heeft een masterclass gevolgd in het werken met dit digitale lespakket en kan scholen ondersteunen bij het werken met het lespakket.
Vragen over Gezonde School Vignet
Vele scholen in onze regio behalen voor een of meerdere thema’s het vignet gezonde school. Heeft uw school nog geen vignet en heeft u vragen? Vraag het aan een school in de buurt, kijk in het complete overzicht welke scholen een vignet hebben.
 
Veelgestelde vragen en antwoorden
Landelijk heeft Gezonde School alle veelgestelde vragen, inclusief die over het vignet, gebundeld en overzichtelijk op de website geplaatst. De vragen en bijbehorende antwoorden zijn onderverdeeld in po, vo & mbo.
Kort Preventienieuws

Week tegen pesten

De Week Tegen Pesten dit jaar was een succes. Veel scholen deden mee en besteedden aandacht aan het tegengaan van pesten en het werken aan een positief klassenklimaat. Dit jaar stond de leraar centraal met het thema #jedoetertoe. De leraar heeft namelijk alles in huis om te werken aan een veilige klas. Je kunt nog steeds de lerarentest doen en tips en tools ontvangen die bij jouw unieke stijl passen.
Voedseleducatie voor scholen
Het kabinet komt met een uitgebreid totaalpakket voor voedseleducatie waaruit scholen zelf eenvoudig een keuze kunnen maken om kinderen te leren wat goed en gezond eten is. Het gaat om nieuwe en bestaande activiteiten, zoals smaak- en kooklessen, groente en fruit in de klas, schooltuinen, bedrijfsbezoeken en voedingslessen die voortaan via één loket worden aangeboden. Met hulp van regionale makelaars kunnen scholen uit dit aanbod een pakket op maat samenstellen. De staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) trekken hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen euro uit. (Zie persbericht)


Website Over de grens
Vanaf vandaag is de website 'over de grens' live. Hier vindt u alle informatie over:
  • de gezonde seksuele ontwikkeling
  • wat er anders is voor kinderen in het speciaal onderwijs
  • seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • wat wel en wat niet te doen bij een incident
  • wat school kan doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen
  • het ondersteuningsaanbod van de GGD

Fittere Kinderen met 15 minuten lopen
Fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Dat bereik je met The Daily Mile. Dit initiatief, dat in het Verenigd Koninkrijk al een groot succes is, startte in september ook in Nederland.

Steeds meer scholen sluiten zich aan. Iedere basisschool in Nederland kan zich registreren en aan de slag gaan met The Daily Mile. Het is heel simpel: fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school! En daardoor goed toepasbaar op elke basisschool.
Erben Wennemars zet zich in als ambassadeur van The Daily Mile. “Ik weet zeker dat veel leerkrachten dit gaan oppakken. En het kan op elk moment. Je kunt elke dag wel ergens een kwartiertje pakken. Het geeft ook geen gedoe met omkleden, want de kinderen hoeven geen andere kleding aan”, aldus Erben Wennemars.

Uit onderzoek door het RIVM blijkt dat kinderen per dag te veel stilzitten. Juist door iedere dag 15 minuten te gaan (hard)lopen krijgen kinderen de kans op school meer te bewegen. The Daily Mile kan ook een positief effect hebben op de concentratie, stemming, gedrag en de gezondheid van leerlingen.
De nieuwsbrief Gezonde School is een uitgave van de GGD Limburg-Noord en verschijnt vier keer per jaar.

Redactie:    Gonnie Staaks        |    088 - 119 1311
        |    g.staaks@vrln.nl
Copyright © 2016 Veiligheidsregio Limburg-Noord. Alle rechten voorbehouden. U ontvangt deze e-mail, omdat u zich hiervoor heeft aangemeld.

Ik wil deze nieuwsbrief niet meer ontvangen    Mijn gegevens updaten
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GGD Limburg-Noord · Drie Decembersingel 50 · Venlo, Li 5921 AC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp