Copy
Bericht van Buurtgezinnen.nl
Nieuwsbrief: december 2016

Doelstelling proeftuinen ruim gehaald

Buurtgezinnen heeft het afgelopen jaar voor bijna 100 gezinnen een steungezin gevonden. Daarmee hebben we de doelstelling van de proeftuinen om 75 koppelingen tussen gezinnen te maken ruim gehaald. Circa 15% van de koppelingen is binnen een jaar weer afgerond.
Redenen daarvoor zijn:
  • Verhuizing van het vraag- of steungezin
  • Geen steun meer nodig
  • Geen goede klik of conflict
  • Te zwaar voor vrijwillig steungezin

Buurtgezinnen gaat door als sociale onderneming

Op basis van de positieve resultaten van de proeftuinen heeft het bestuur besloten om de activiteiten van de Stichting Buurtgezinnen.nl te continueren. Steeds meer gemeenten benaderen ons om actief te worden in hun gemeente. In 2017 verwachten we in 15 gemeenten aan de slag te gaan. Niet gek toch voor een een burgerinitiatief dat in 2015 in 3 gemeenten is begonnen? Rond Sinterklaas werd Buurtgezinnen gelanceerd in Oss. De lokale omroep heeft er een prachtig filmpje van gemaakt.
Heeft u interesse voor Buurtgezinnen in uw gemeente? Neem dan contact op met Leontine Bibo.

Eerste effecten bekend

Gemeenten willen zicht op de effecten en willen de kosten van Buurtgezinnen af kunnen zetten tegen de opbrengsten. Voor het doen van uitspraken hierover is het eigenlijk nog te vroeg. De hogeschool van Amsterdam voert de eerste helft van 2017 kwalitatief onderzoek uit in de gezinnen naar de werking en impact van Buurtgezinnen. Om nu toch al enige uitspraken te kunnen doen over de impact van een steungezin, hebben de coördinatoren van Buurtgezinnen vijf veel voorkomende koppelingen onder de loep gelegd:
  1. Overbelaste alleenstaande moeder
  2. Vluchtelingengezin
  3. Mantelzorg-gezin
  4. Gezin waar verstandelijk beperking een rol speelt
  5. Ouder met psychische problemen
U kunt deze effectrapportage opvragen via deze link.

Nominatie Appeltje van Oranje

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan: Buurtgezinnen is door het Oranjefonds genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Dit keer gaat de prijs naar een sociaal initiatief dat zich richt op de verbetering van de situatie van kwetsbare kinderen. Na de stemronde die op 10 december is afgesloten (Dank voor alle stemmen!), volgt in januari nog een selectiedag. We houden u op de hoogte.

We wish you…

Een oud Afrikaans gezegde luidt: ‘It takes a village to raise a child.’ Ofwel: opvoeden doe je samen. In de Westerse wereld zijn we dat een beetje vergeten. Bij Buurtgezinnen vinden we dat samen-opvoeden opnieuw uit. Dankzij steungezinnen, die ouders die het moeilijk hebben met raad en daad bijstaan en hun kinderen extra liefde en aandacht geven.
En dankzij wethouders, beleidsambtenaren, hulpverleners, docenten en vele anderen waarmee we samenwerken en die ons werk mogelijk maken.
 
We hopen onze samenwerking te kunnen continueren en wensen u voor het nieuwe jaar een huis vol licht en liefde.
Interview met steungezin
Ageeth en Gerco de Jager en hun twee dochters wonen in Rhenen. Zij zijn steungezin voor een alleenstaande moeder met twee kinderen. Ze zagen een oproep voorbijkomen op Facebook en herkenden zich in het profiel. Zo is het balletje gaan rollen. Iedere week komt een peuter van drie jaar oud een middag bij hun thuis. Dat geeft de moeder tijd om wat voor zichzelf te doen.


 
Wat is jullie mee of tegen gevallen?
Het kennismaken met elkaar en een klik vinden is ons erg meegevallen. Onze situaties en uitgangsposities zijn zo verschillend. Zonder Buurtgezinnen waren we waarschijnlijk nooit met elkaar in contact gekomen. Maar bij de eerste kennismaking voelde het meteen goed en bleken we meer dan genoeg gespreksstof te hebben.
 
Hoe is het voor jullie eigen dochters?
De oudste dochter moppert wel eens, maar onze jongste vindt het super gezellig dat haar nieuwe vriendinnetje regelmatig komt spelen. Zodra we in de buurt van haar huis komen, vraagt ze verwachtingsvol of we haar gaan ophalen om te spelen.
 
Hoe is het voor jullie nieuwe huisgenootje?
Toen we vorige week in een speeltuin over evenwichtsbalken aan het lopen waren, keek ze me stralend aan en zei: “Ik vind het leuk!”. Dan weet je waar je het voor doet.
 
Hoe is de samenwerking met haar moeder?
Heel goed! We communiceren veel via WhatsApp. Dat gaat heel soepel. We zijn allebei heel flexibel in de afspraken. Als er iets is, valt er altijd wel iets te schuiven. Voordat we haar dochtertje “meekregen” wilde de moeder graag een paar concrete punten bespreken, waaronder bijvoorbeeld het niet zonder toezicht boven spelen. Ze voelde de vrijheid om dat aan te kaarten en wij hebben daar goede afspraken over kunnen maken. Zonder zulk wederzijds vertrouwen zou het ook niet kunnen. Je geeft tenslotte wel je kostbaarste bezit mee aan een ander.

Buurtgezinnen.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door:

Twitter
Website
Email
Facebook
Copyright © 2016 Buurtgezinnen.nl, All rights reserved.

Ons e-mailadres is:
info@buurtgezinnen.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van Buurtgezinnen.nl, mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan op uitschrijven.

uitschrijven    update mijn gegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp