Copy
Bericht van Buurtgezinnen.nl
Nieuwsbrief: oktober 2016

Aan de slag in Oss

Buurtgezinnen.nl is in oktober gestart in de gemeente Oss. Onze activiteiten passen goed binnen het innovatieprogramma ‘Oss innoveert’. Ons Welzijn is onze officiële opdrachtgever.
Jolanda Klerks, voorheen Ossenaar en nu woonachtig in Heesch, is de Buurtgezinnen-coördinator in Oss. Zij weet als moeder van een groot gezin hoe moeilijk het kan zijn om in een gezin alle ballen in de lucht te houden. Zij gaat nauw samenwerken met onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin, de basisteams, de sociale wijkteams, intern begeleiders op basisscholen en de kinderopvang.

Nieuw boek over het belang van steunpilaren

Op 4 oktober werd tijdens het symposium ‘Kind zijn ondanks een moeilijke thuissituatie’ het boek van
Elize Lam gepresenteerd. In haar boek doet ze verslag van de gesprekken die zij voerden met volwassenen die opgroeiden onder moeilijke omstandigheden. Wat maakt dat kinderen het wel of niet redden in zo’n situatie? Lam zegt daarover: ‘Kinderen blijken flexibel, maar de rol van het ondersteunend netwerk kan nauwelijks overschat worden. De inspringende grootouder, de leerkracht die even een blik van verstandhouding geeft, de familie van een vriendinnetje waar je altijd terecht kunt en waar het ‘gewoon’ is: het zijn de steunpilaren die het minder eenzaam maken en de veerkracht versterken.’

Door de ogen van kinderen

Wat merken kinderen van Buurtgezinnen en wat vinden ze ervan? Hoe is het om wekelijks naar een steungezin te gaan en wat vinden de kinderen uit het steungezin ervan dat er wekelijks een ander kind over de vloer komt?
De komende maanden zullen studenten van de Hogeschool van Amsterdam tien kinderen in de basisschoolleeftijd interviewen over hun ervaringen met Buurtgezinnen. Zij zullen in gesprek gaan met zowel kinderen uit de steun vragende als de steun gevende gezinnen. Op dit moment zijn de studenten het interviewprotocol aan het voorbereiden, dat deels uit ‘tekenvragen’ zal bestaan.

Nieuw: Vertrouwenspersoon

Bij Buurtgezinnen doen we er alles aan om ons werk goed te doen. We werken met respect voor ouders, kinderen, collega’s en andere betrokkenen.
Toch kan er iets mis gaan en kan het voorkomen dat iemand zich slachtoffer voelt van discriminatie, pesterijen of seksuele intimidatie.
In dat geval kan deze persoon terecht bij onze vertrouwenspersoon Nel Backus.
Zij is niet in dienst van onze Stichting en heeft een onafhankelijke positie. Onze vertrouwenspersoon is zowel beschikbaar voor gezinnen (ouders en kinderen) als voor medewerkers van Buurtgezinnen.nl.
Het verhaal van Faida: Benut je talenten
Het is woensdag einde van de middag en Faida (13) is blij. Ze heeft net bijles Engels gehad van Nora (43) en ze heeft veel kunnen vragen. Ze heeft het idee dat ze nu echt klaar is voor haar eerste proefwerk Engels morgen.
Sinds het laatste half jaar van groep 8 komt Faida elke woensdag bij het gezin van Nora. Ze had HAVO-VWO advies gekregen, maar kon wel wat extra hulp gebruiken. Haar moeder Halima (32) zat op het speciaal onderwijs en ook haar zusje Yasmin (9) zit op een school voor moeilijk lerende kinderen. Halima wil haar dochter wel helpen met huiswerk, maar haar kennis schiet te kort. Nora en haar man Rasmus zijn hoogopgeleid en kunnen Faida dus goed ondersteunen.
Faida zit nu in de brugklas en luncht elke woensdag bij Nora. Zoon Lars (3) is er dan ook en luistert graag naar de verhalen die Faida over Marokko vertelt. Op die middagen werken beide kinderen dus aan hun algemene ontwikkeling. Faida krijgt bijles in de vakken die ze lastig vindt en kan vragen stellen die haar moeder niet kan beantwoorden. Het steungezin bevalt zo goed dat nu ook zus Yasmin elke week naar een steungezin toegaat om met twee (jongere) kinderen te spelen. In dat gezin is ze het oudste kind en staat ze even niet in de schaduw van haar zus Faida.

Buurtgezinnen.nl wordt financieel mogelijk gemaakt door:

Twitter
Website
Email
Facebook
Copyright © 2016 Buurtgezinnen.nl, All rights reserved.

Ons e-mailadres is:
info@buurtgezinnen.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent van Buurtgezinnen.nl, mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, klik dan op uitschrijven.

uitschrijven    update mijn gegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp