Copy
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere vol 30, september 2015.
Klik "VIS BILLEDER" i din browser for bedste læsning!
Se nyhedsbrevet i din browser.
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere
info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk

Nye patienter på hudklinikken

Hudklinikken har fået besøg af kaniner og endda en ilder. Læs også om allergi og allergitest.

På Hudklinikken arbejder vi primært med hunde og katte, men ind imellem kommer der også andre dyr, som har brug for behandling. Denne sommer har vi haft flere kaniner med betændte ører, som er blevet renset i bedøvelse og der har også været besøg af en ilder med øregangsbetændelse. Priktest på kanin har vi også prøvet.
 
Mange af vores patienter har allergi, og der bliver lavet priktests som på mennesker. Læs her hvad en såkaldt ”allergiudredning” går ud på.
 
Allergi hos dyr viser sig ofte i form af kløe på særlige områder på kroppen. Katte slikker sig ofte, mens hunde viser kløe ved at kradse, slikke og bide. Hos hund sidder kløen ofte i lysken, armhulerne, ansigtet, ører og poter. Katte kan også tit have kløe om halsen og på lænden.

Når dyrlægen skal finde ud af, hvad dit dyr er allergisk overfor testes ofte først for foderallergi. Dette gøres ved at give et nyt foder, en allergidiæt, i længere tid og se om der er effekt. Ses ingen effekt, er der højst sandsynligt tale om sygdommen, atopi. Atopi betyder at dyret er allergisk overfor noget i omgivelserne. Ved at lave en allergitest kan det så bestemmes, hvor vidt der er tale om allergi overfor f.eks. husstøvmider, lagermider eller pollen.
Figur 1
Priktest på menneske, hvor en dråbe af allergenet placeres på armen, der efterfølgende prikkes ind i huden med en nål. Reaktionen i huden måles og det bestemme, hvad man er allergisk overfor.
 
Figur 2
Priktest på hund, hvor der indsprøjtes allergener ind i huden med en kanyle. Som hos menneske aflæses testen kort tid efter som en lille hævelse, der evt. er lidt rød.
 
Figur 3a

Priktest på kanin, som foregår som hos hund, hvor allergenerne indsprøjtes i huden.
 
Figur 3b

Kaninen Bonnie på 3 år allergitestes og slår ud på husstøvmider, lagermider og ukrudtspollen.
Allergitesten udføres som på mennesker, hvor man på armen laver en priktest (Figur 1). På dyrene tester man på siden af brystkassen (Figur 2, 3a og 3b). Man kan også få analyseret en blodprøve for at se, om der er dannet antistoffer overfor de samme ting.
 
Baseret på resultatet kan derpå påbegyndes en såkaldt hyposensibilisering, hvor man giver det dyret er allergisk overfor i små doser med tiltagende interval. Medicinen kan gives som injektion (hjemme eller hos dyrlægen) eller som en spray i munden. Behandlingen er livslang.
 
Atopi kan også behandles symptomatisk, dvs. med kløestillende medicin, som f.eks. binyrebarkhormoner eller ciclosporin. Der er forskellige bivirkninger ved disse lægemidler f.eks. muskelatrofi (Figur 4a, 4b), og fortykket tandkød, gingival hyperplasi (Figur 5).
Figur 4a
Labrador på 5 år der gennem 1½ år har fået binyrebarkhormoner (Medrol) i lav dosis til kontrol af allergi. Hunden har det godt, men muskelfylden i ansigtet er aftaget, så knoglerne står tydeligt frem. Dette er en kendt bivirkning til behandlingen.
 
Figur 4b
Samme hund, der har været uden binyrebarkhormoner i 2 måneder og muskelfylden er kommet tilbage.
Figur 5
West Highland White Terrier på 6 år, der har fået ciclosporin (Atopica) i 2 år for en allergi. Behandlingen har virket godt på kløen, men de sidste 2 måneder er set tiltagende fortykkelse af tandkødet. Medicinen stoppes og det overskydne tandkød fjernes kirurgisk. Der er tale om en kendt bivirkning, gingival hyperplasi, som dog forekommer sjældent.
Hvilket lægemiddel der vælges, er meget afhængigt af, hvad der kan lade sig gøre rent praktisk, og hvor hurtigt tingene skal virke. Endvidere har dyrets alder og sværhedsgraden af symptomerne også betydning. Prisen skal man også tage højde for.

Har du brug for et råd til behandling af dit eget dyr, er du meget velkommen til at kontakte os på Hudklinikken.
 
Venlig hilsen
 
Lene Boysen
Copyright © 2015 Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Kæledyrsejere    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by Mailchimp