Copy
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere vol 29, maj 2015.
Klik "VIS BILLEDER" i din browser for bedste læsning!
Se nyhedsbrevet i din browser.
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere
info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk

Figur 2. Katteloppen, som går på hund og kat.

Figur 3. Hudbetændelse på lænden af hund sfa. kløe forårsaget af loppeallergi.

Figur 4. Et stykke vat hvor sorte loppeekskrementer har lavet røde pletter pga. blodindholdet.

Et godt tip:

Loppefælden

Som et supplement til den øvrige behandling kan du anskaffe en loppefælde, som købes gennem firmaet KSL i Danmark (tlf. 48712862). Læs mere om loppefælden på
www.ksl.dk

Figur 1. En blodfyldt skovflåt.

2015 – et stort flåt-år!
Pas godt på dine firbenede

Hudklinikkens nyhedsbrev handler denne gang om forebyggelse og behandling af lopper og skovflåter. 2015 skulle efter sigende blive et ”stort flåt-år” – så pas godt på de firbenede! Her først et par gode råd med på vejen og så en artikel af Peter Bergman fra Fyens.dk som fortæller hvorfor det netop er i år du skal passe ekstra meget på.

Husk at tjekke de firbenede
Ikke kun mennesker men også katte og hunde kan få flåtbårne sygdomme som f.eks. borrelia. Der er tale om en bakterieinfektion som kan vise sig på mange forskellige måder, lige fra  nedsat appetit og sløvhed til høj feber og lammelse. Så husk at tjekke din hund og kat regelmæssigt for flåter (Figur 1). Du kan fjerne dem let ved brug af f.eks. en flåttang.

Lopperne fortsat et stort problem i Danmark
Omkring 30% af vildkattene i Danmark huser lopper (Figur 2). Disse spredes videre til tamkatte og hunde. Loppens bid i sig selv kan være generende, men udvikles der loppeallergi har man misæren. Allergien giver som regel anledning til kraftig kløe hos kæledyret med efterfølgende hudbetændelse (Figur 3).

Du kan selv tjekke din hund eller kat ved brug af en loppekam. Loppens ekskrementer vil samle sig  i kammen som små sorte klumper, og lægger du dem på et fugtet stykke vat, vil du se røde pletter sfa. blodindholdet (Figur 4).

Nye midler mod lopper og skovflåter
De senere år er nye loppe/flåtmidler kommet på markedet bl.a. et nyt halsbånd (Seresto) og tyggetabletter (Bravecto, Nexgard, Comfortis). 

Halsbåndets effekt holder i op til 8 måneder og skulle dræbe parasitterne indenfor 24 timer. Det fås både til hund og kat, og er receptpligtigt.

Bravecto og NexGard indeholder to molekyler (fluralander/ afoxolaner) fra samme stofgruppe og virker ifølge producenterne begge meget hurtigt (100 % loppedrab inden for 8 timer).  En af de væsentligste forskelle mellem de to produkter er, at Bravectos effekt mod flåter og lopper holder i 12 uger, mens Nexgard holder i 5 uger mod lopper og en måned mod flåter. Begge midler fås til hund og er receptpligtige.

Comfortis er et hurtigt virkende lægemiddel indeholdende stoffet spinosad (100 % loppedrab indenfor 4 timer hos hund og 24 timer hos kat). Produktet er ikke registreret til brug mod skovflåter, men mod lopper. Midlet fås til både hund og kat, og er receptpligtigt.

Husk at behandle omgivelserne
Et er at dræbe lopperne på dyret, noget andet er at klare æg og laver, som lever i omgivelserne. Støvsugning er her helt essentiel. Ved grundig støvsugning kan du fjerne store dele af de æg som falder af hunden ned i gulvsprækker, tæpper og øvrige omgivelser. Husk at støvsuge kurve, møbler og bilen – ja alle steder hvor dit kæledyr kommer.

Du kan også købe en spray (apotek, matas, supermarkeder) indeholdende et insektmiddel mod lopper.

De bedste forårshilsner,


Lene Boysen

Fra Fyens.dk - link direkte til artiklen her

 

Antallet af skovflåter ventes at eksplodere i år.

Af Peter Bergman 27.5.15.

 

Hvis du kan lide at gå i skoven, så skal du passe på med ikke at få uønskede gæster med hjem.

For meget tyder på, at vi går et stort flåtår i møde. Det spår naturvejleder Steen Hedrup fra Økolariet i Vejle.

  • Jeg havde de første skovflåter på i begyndelsen af januar, og det er altså tidligt, siger han til DR Trekanten.
  • Den antagelse bekræftes af skovløber Peter Bülow fra Naturstyrelsen Trekantsområdet. Han har netop aflivet et rådyr, som var helt oversået med de små blodsugere.

- Der sad simpelthen den ene ved siden af den anden i alle mulige forskellige størrelser, siger Peter Bülow.

Netop rådyrene er et godt barometer for, hvor mange flåter vi kan regne med at møde i skoven.

- Rådyret er skovflåternes hovedsagelige værtsdyr. I takt med, at bestanden af rådyr er steget, er bestanden af skovflåter også steget, fortæller Peter Bülow.

Det er især den milde vinter, der har hjulpet flåterne godt på vej.

- Det har været et fugtigt forår, og kommer varmen nu, samtidig med at det har været så fugtigt, så vil bestanden af flåter nok vise sig fra sin eksplosive side, siger Peter Bülow.

Flåterne kan overføre borrelia til mennesker, så det gælder om at tjekke om man har flåter med hjem efter en skovtur.

 

Lenes kommentar: Læs mere om Borrelia hos mennesker på http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/B/Borrelia%20infektion.aspx

Copyright © 2015 Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Kæledyrsejere    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by Mailchimp