Copy
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere vol 32, april 2016.
Klik "VIS BILLEDER" i din browser for bedste læsning!
Se nyhedsbrevet i din browser.
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere
info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk

Forår for de firbenede

På Hudklinik for Hund og Kat forsøger vi at hjælpe de små firbenede bedst muligt med forskellige problemer. I årets første måneder har vi haft besøg af hunde med meget specielle hudsygdomme bl.a. en Shetland Sheepdog som tabte pelsen over store dele af kroppen.
Vi har haft mange hunde med skab, og det tyder på, at der er problemer med ræveskab igen i lokalområdet.
Læs her om spændende patienter, ræveskab og om Hudklinikkens seneste tiltag på de sociale medier - en flot video om øreskylning på hund med video-otoskopi.Victor
- Shetland Sheepdog med hårtab
Victor, en 8-årig Shetland Sheepdog han, som er i behandling for en lidelse i binyrerne, hyperadrenocortisisme, og en lidelse i skjoldbruskkirtlen, hypothyroidisme. Disse sygdomme er diagnostiseret på baggrund af blodanalyser. Der ses markant hårtab omkring halsen ( Figur 1) og mellemkødet, lyske og inderlår (Figur 2). Hårtabet er ikke aftaget på vetoryl og thyroxinbehandlingen, derimod har det bredt sig til større dele af den underste kropside.
Vævsprøver fra huden viser, at der er tale om en hormonel hudlidelse, hvor hårenes vækst er gået i stå. Formentlig skyldes forandringerne de to lidelser, som allerede er diagnostiseret, og hvor hårvæksten trods velkontrolleret behandling ikke er kommet igang. Blodprøver viser at forandringerne relateret til sygdommene er normaliseret, men manglende respons fra huden er ifølge patologen ikke ualmindleligt. Vi forsøger i første omgang at få gang i hårvæksten ved at øge thyroxindosis og se om det har en effekt i løbet af nogle måneder. Forhåbentlig bliver Victor ligeså flot i sin hårpragt som tidligere (Figur 3).
Victor med sin fine hårpragt!

Skabmiden på spil igen
– pas på din hund!
Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer.
På Hudklinikken har vi i øjeblikket langt flere hunde med skab end tidligere. På 3 dage har vi set 4 inficerede hunde, hvilket er usædvanligt for en specialpraksis som vores. Skab og lopper er som regel noget vi sjældent ser, da de alment praktiserende dyrlæger fanger dem ude i praksis.
Albue af Golden retriever med skab. Der ses rød hud og hårene mangler. Hunden var ekstremt kløende.
Det er særligt hunde, som ved direkte kontakt med rævene bliver smittet. De kan også få miderne på sig ved f.eks. at rulle sig i græs eller løbe gennem et krat, hvor der er mider fra ræven. Skabmider kan nemlig overleve i naturen i kortere tid. Hundene kan også smitte hinanden. I sidste uge havde jeg en Alaskan Malamute hvalp, som var nabo til en Retriever der dagen før havde fået konstateret skab.
 
Hvad skal man som dyreejer være opmærksom på?
Ser du, at din hund pludselig begynder at klø, kradse eller bide sig mere end almindeligt i huden, skal du tænke på skab. Der er nogle områder som f.eks. ansigt, ørerande, bryst, albuespidser (Figur 4) og hasespidser, som i særlig grad angribes, men miden kan i princippet slå sig ned hvor som helst og give kløe. Kløen er som regel kraftig, hundene klør sig tit om natten, og de kan være svære at aflede. Ræveskab hos kat kan vise sig som kløe og sår i ansigt og på ryggen.
Hos mennesker giver infektion med skabmiden ofte små kløende knopper f.eks. på armene.
 
Hvordan påvises skab?
Hos dyrlægen vil der typisk blive taget nogle hudskrab for at finde skabmiden ved en mikroskopisk undersøgelse af materialet. Er miden der, er diagnosen klar.
Finder man ikke miden vælger mange dyrlæger at behandle ved en mistanke om skab. Dette fordi man godt kan have skab, selvom de ikke findes i skrabet. Selv meget få mider kan give kraftige symptomer, og man skal ofte være ”heldig” at finde dem ved skrab.
Der kan også tages en blodprøve for at måle antistoffer for skab. Der går omkring 3 uger fra infektionen er sket til et brugbart antistofniveau kan måles, og det kan for mange hunde være længe at vente.
 
Behandling
Ligesom lopper og skovflåter, er ræveskab forholdsvist let at behandle med et antiparasitært middel f.eks. et spot-on produkt, hvor lægemidlet trykkes ud af en pipette på huden i nakken. Der er tale om receptpligtige lægemidler.
Ofte vil en enkelt behandling være nok, men for en sikkerheds skyld behandler vi tit 2 eller 3 gange. Erfaringen har nemlig vist, at der er stor forskel på hundenes evne til at reagere på behandlingen. På Hudklinikken tager vi som regel hundene ind til kontrol efter et par uger for at kontrollere effekten. De fleste hunde er på det tidspunkt stort set fri for symptomer og helt friske igen, klar til nye narrestreger.
Video-otoskopi med øreskylning – på Youtube!
Er du interesseret i at se, hvordan en øreskylning med video-otoskopi ser ud? Vi har fået lavet en flot film, som nu ligger på bl.a. Youtube. Du søger blot på Dyrlæge Boysen, så dukker den op. Har du spørgsmål til det du ser, kan du bare sende os en mail på info@dyrlaegeboysen.dk - direkte link til YouTube video:
https://www.youtube.com/watch?v=IF3Hv0AMKng
 

 
Ønsker alle firbenede venner og deres ejere et dejligt forår!

Venlig hilsen

 
Copyright © 2016 Dyrlæge Boysen, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Kæledyrsejere    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by MailChimp