Copy
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere vol 51, marts 2021.
Se nyhedsbrevet i din browser.

 
Forår med varme, fugt og pollen

Vi glæder os over, at det er forår, og ikke mindst til at komme ud i det gode vejr med de 4-benede venner. Hunde med allergi får desværre ofte mere brug for dyrlægen om foråret og sommeren, hvor varmen ofte bidrager til en forværring af hudproblemerne.

Øregangsbetændelser er blandt de lidelser vi hyppigt ser på denne tid af året.
Læs her om, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund mod tilbagefald af øreproblemer. Vi har mange produkter på markedet, som kan være en støtte til din hund og forebygge nye udbrud.

Til kattefolket har dyrlæge Anne Nielsen skrevet en lille historie om sygdommen pemfigus foliaceus. Denne autoimmune lidelse kommer hele året rundt, men er heldigvis til at behandle med godt resultat.
Ørerensemidler
- hvilke skal vi vælge?


Har din hund problemer med ørerne, så er det ikke ualmindeligt, at dyrlægen udleverer en ørerens til hjemmebehandling. Ørerensen hældes i øret, hunden ryster det meste ud og der efterlades en film af ørerens på huden i øregangen.
Mange ørerensemidler er antibakterielle og slår den infektion ned, som skulle være til stede. Andre virker mod ørevoks og opløser denne. Nogle ørerensemidler må bruges, hvis der er hul i trommehinden, andre er farlige for mellemøret og må ikke bruges, hvis der er hul.
På markedet findes mange ørerensemidler bl.a. de 20 her, som forhandles på dyreklinikkerne.
Hvilket ørerensemiddel der skal vælges, kan være uhyre svært. Det er EN JUNGLE!
Dyrlæge June Berg og Lene Boysen har gennemgået 20 ørerensemidler, som er almindeligt brugt i de danske dyreklinikker. Eftersom der sjældent er en fuldstændig beskrivelse af indholdsstofferne på etiketten, er vi dykket ned i litteraturen for at finde ud af, hvilke der kan anbefales til hvad, og hvilke man bør holde sig til, hvis der er hul i trommehinden.

De ørerensemidler som indeholder den vandige blanding af triz og klorhexidin f.eks. Triz aural®, Triz chlor flush® og Otodine® er sikre at bruge, hvis der er hul i trommehinden. De virker antibakterielt og mod svamp.
Gamle kendinge som f.eks. Epiotic® eller Clean Aural® er gode til at opløse ørevoks, og kan bruges som en ”all-round ørerens” til hunde uden sprængt trommehinde.

Generelt er det fornuftigt at rådføre sig med sin dyrlæge omkring valg af ørerensemiddel. Der er mange til salg i supermarkeder og dyrehandler, som vi ikke kender til, og derfor er det oftest mest sikkert at vælge en, som dyrlægen kan anbefale.


Læs mere i bladet ”Dyrlægen” og på https://www.dyrlaegen.nu/ som udkommer medio april.
Pemfigus foliaceus hos kat

I marts måned har vi haft to katte i klinikken med den autoimmune lidelse pemfigus foliaceus.

Ved autoimmune sygdomme som f.eks. pemfigus angriber kroppen egne celler og nedbryder disse. Ved pemfigus er det bindingerne mellem hudcellerne der angribes, og derfor bliver huden skrøbelig og danner sår.

Figur 1. Pote fra kat med pemfigus foliaceus før behandling.

Figur 2. Samme pote efter 2 ugers behandling.
Symptomerne på pemfigus foliaceus hos kat er blandt andet krakelerede trædepuder (Figur 1), sår og pus omkring kløer, samt sårskorper i ansigtet og på ører (Figur 3).
Diagnosen stilles på biopsier, men symptomer og mikroskopiske undersøgelser kan give en solid mistanke om lidelsen. Når bindingerne mellem hudcellerne ødelægges, så bliver cellerne nemlig helt runde. Disse celler kaldes ”akatolytiske celler” (Figur 4), og ses primært ved pemfigus foliaceus, men kan også findes ved bakteriel-, parasitær- og svampeinfektioner. Derfor er det vigtigt at udelukke disse.

Figur 3. Ører med sårskorper, og hud der kan trækkes af.
Figur 4. Akantolytiske celler markeret med sort ring.
Pemfigus foliaceus kan behandles på forskellige måder, men ofte er der dog tale om behandling, hvor immunforsvaret nedsættes f.eks. ved brug af binyrebarkhormoner. Virkningen er som regel god (Figur 2).

Har du en kat med tilsvarende problemer, eller andre hudproblemer, er du meget velkommen til at kontakte os på info@dyrlaegeboysen.dk, og vi skal gøre vores bedste for at hjælpe dig og din kat.
Påskelukket
Vi har Påskelukket fra 29.3 til 5.4 begge dage inklusive. Der er gennem hele perioden åbent for online booking :)

På gensyn i Kokkedal.

Dyrlæge Rikke Larsen, Anne Nielsen, Alicia Fernández og Lene Boysen
info@dyrlaegeboysen.dk info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk www.dyrlaegeboysen.dk
Copyright © 2021 Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Kæledyrsejere    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by Mailchimp