Copy
Nyhedsbrev for Dyrlæger vol 30, september 2015.
Klik "VIS BILLEDER" i din browser for bedste læsning!
Se nyhedsbrevet i din browser.
Nyhedsbrev for Dyrlæger

Interessante patienter og utraditionelle behandlingsmetoder over sommeren


Kære kollega.

Håber du har haft en god sommer. Her lidt nyt fra Hudklinik for Hund og Kat.
 
Sommeren har budt på forskellige interessante patienter med øregangsbetændelse. Der har været mange hunde med Pseudomonas infektion og en del Cavalier King Charles Spaniels med Primær sekretorisk otitis media. Der har også været hunde med stenotiske øregange, hvor øregangsbetændelsen har været ukontrolleret i flere måneder-år op til besøget.

På nogle patienter har det været nødvendigt at anvende utraditionelle behandlingsmetoder f.eks. Ear Wicks, og resultatet har været tilfredsstillende.

Her kommer en kort beskrivelse af udvalgte patienter.
Figur 1
Normal øregang på hund.. Der ses hår ventralt i øregangen, hvor trommehinden starter (entry hairs).


Figur 2
Tre årig labrador tæve, der gennem 1 år har haft problemer med recidiverende otitis externa. Trommehinden har været rumperet i begge sider og der har været infektion med Proteus mirabilis. Infektionen er nu bragt under kontrol og på billedet ses et afhelende hul i trommehinden.
 
Figur 2a, 2b og 2c
Buster, Cavalier King Charles Spaniel han på 4 år, har været døv den sidste måned. I begge sider ses normale øregange uden infektion og med intakt trommehinde (2.a). På CT scanning findes væske i mellemøret, hvilket bestyrker mistanken om primær sekretorisk otitis media (PSOM). Der foretages myringotomi, hvor slim fra mellemøret siver ud (2.b). Efterfølgende kan hullet i trommehinden erkendes (2.c)
Figur 3a og 3b
Golden retriever tæve på 5 år med recidiverende otitis i begge ører. En stor klump ørevoks har kittet sig fast i hårene foran trommehinden (3.a).
Efter skylning ses en intakt trommehinde i bunden af øregangen (3.b)
Figur 4
Golden retriever tæve, 6 år, med Pseudomonas otitis. Der findes en stor hyperplastisk process i den horisontale øregang i højre øre. Denne reduceres væsentligt i størrelse med methylprednisolonbehandling (0,5 mg/kg/dag) i 2 uger, hvorpå øret kan skylles rent.
Figur 5a og 5b
Stabyhound tæve på 6 år med atopi som gennem 2 år har haft recidiverende otitis externa. Der er ingen infektion, blot en overproduktion af ørevoks, ceruminøs otitis externa (5.a). Efter skylning erkendes en intakt trommehinde.
Figur 6
Norsk Buhund på 3 år med mistanke om væske i mellemøret. Ved video otoskopi findes i begge ører samme billede af en intakt trommehinde, som ikke er helt transperant, men har hvide bindevævstrøg (normalt). Den hvide hinde har muligvis været det, der blev tolket som væske.
Figur 7
Ear wick før og efter brug. Der er tale om en lille tampon på 4 x 20 mm., der stoppes ned i den stenotiske øregang under narcose. Tamponen fyldes op med medicin f.eks. dexamethason som frigives til omgivelserne de næste dage. Tamponen udvider sig sideløbende og udfylder øregangen. Den skal fjernes inden udtørring i.l.a. 5-7 dage. Effekten viser sig i form af en udvidet øregang, som er klar til oprensning.
Tak for alle de mange interessante henvisninger. Det er altid en fornøjelse at arbejde med otitis-patienter.
 
Venlig hilsen


Lene Boysen
info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk
Your text caption goes here. You can change the position of the caption and set styles in the block’s settings tab.

Designing Your Email

Creating an elegant email is simple

Now that you’ve selected a template to work with, drag in content blocks to define the structure of your message. Don’t worry, you can always delete or rearrange blocks as needed. Then click “Design” to define fonts, colors, and styles.

Need inspiration for your design? Here’s what other MailChimp users are doing.

Copyright © 2015 Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Dyrlæger    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by Mailchimp