Copy

KITLV news update

View this email in your browser
News update KITLV / Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies

New publications / Nieuwe publicaties

 
'Sint Eustatius en de blijvende verantwoordelijk-
heden van het Koninkrijk'
Een artikel door Gert Oostindie op de website van het Montesquieu Instituut. Nederland heeft het bestuur van Sint Eustatius overgenomen. Dat leidt tot even voorspelbare als onzinnige beschuldigingen van ‘koloniaal’ optreden. Lees meer.
Oratie ‘Tjakalele bij volle maan’ online beschikbaar (Also available in English: 'Tjakalele at full moon')
Op 9 februari jl. werd Fridus Steijlen vanwege de Stichting Moluks Historisch Museum benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij aanvaardde zijn ambt met het in het openbaar uitspreken van de rede ‘Tjakalele bij volle maan’. Lees meer.
Open access: Islam and the limits of the state
Islam and the limits of the state (Brill, 2015) examines the complex relationships between the state state implementation of Shariʿa and diverse lived realities of everyday Islam in contemporary Aceh, Indonesia. Edited by R. Michael Feener, David Kloos (KITLV) and Annemarie Samuels.
Read more.

KITLV in the media / KITLV in de media

BNR Nieuwsradio: Verkiezingen op Sint Maarten
KITLV-onderzoeker Sanne Rotmeijer praat met BNR presentator Roelof Hemmen en Gerhard Hoogers (Universiteit Groningen) over Sint Maarten dat een apart land is in ons koninkrijk, in theorie gelijk aan Nederland. Maar hoe zit dat in de praktijk?  Klik hier om het item te beluisteren in de uitzending van 26 februari jl. vanaf 23.30 minuten.
Radio Oras: Interview met Fridus Steijlen
Op 11 februari jl. werd Fridus Steijlen geïnterviewd door Radio Oras, de Molukse stem in Amsterdam en omstreken, n.a.v. zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Radio Oras was aanwezig bij oratie van Steijlen op 9 februari jl. en deed verslag van deze bijzondere dag. Klik hier om de uitzending te beluisteren.
AD: ‘Van de Molukkers kunnen we zoveel leren’
In het AD van 9 februari: In het integratiedebat zijn weinig lessen meegenomen uit de Molukse kwestie. Dat stelt Fridus Steijlen, die 9 februari jl. werd geïnstalleerd als bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief. “Het Molukse verhaal is belangrijk in de geschiedenis van multicultureel Nederland". Lees meer.
OVT/VPRO: ‘Molukkers en minderheden’
Hoogleraar ‘Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief’ Fridus Steijlen was op 11 februari jl. te gast bij het radioprogramma OVT van de VPRO, waarin hij vertelt over de Molukse integratiegeschiedenis dat aan de wieg stond van het Nederlandse minderhedenbeleid. 
Klik hier voor de uitzending.
De Volkskrant: 'Werk samen en maak het hele Koninkrijk gelijkwaardig'
Een ingezonden brief van de onderzoeksgroep Imagining the Nation (UvA/UU), medeondertekend door KITLV-onderzoeker Sanne Rotmeijer. De onderzoekers reageren op de huidige politieke en ecologische situatie op Sint Eustatius en Sint Maarten en roepen op tot gelijkwaardige samenwerking in het Koninkrijk.  Lees meer in de Volkskrant van 8 februari jl.
Met het oog op morgen/Radio 1: ‘Staatssecretaris Knops grijpt de macht op Sint-Eustatius’
Met een bijdrage van Gert Oostindie (directeur KITLV) over het ingrijpen van Nederland en over het complexe bestuur van deze ‘bijzondere gemeente’ in het koninkrijk.  Klik hier om de uitzending van 5 februari jl. te beluisteren.

Caribbean / Cariben

Silvia de Groot Fonds: drie winnaars 8ste subsidie-
ronde

Het Silvia de Groot fonds is bedoeld om jonge Caribische onderzoekers, bij voorkeur van Marron-afkomst, financieel te ondersteunen bij de voorbereiding van een wetenschappelijke publicatie in de sfeer van de geschiedenis of cultuur van de Caraïben. Begin dit jaar werd de subsidie voor de 8ste keer toegekend aan drie onderzoekers. Lees meer.
Oratie ‘Koloniale stuiptrekking: Het experiment Suriname in de jaren 1930’ door Rosemarijn Hoefte
Op vrijdag 16 maart a.s., zal Rosemarijn Hoefte, benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief', haar hoogleraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede, getiteld: ‘Koloniale stuiptrekking: Het experiment Suriname in de jaren 1930’. Lees meer.

Latest blogs / Nieuwste blogs

A Sunday night in Moengo: Romeo Bravo meets Mony Hond Bordo
By Wouter Veenendaal. When the sun sets in Moengo’s Ronnie Brunswijk stadium, the man after whom the sports arena is named makes his entrance. Brunswijk is here to celebrate the 28th anniversary of the founding of his political party, ABOP (Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij), currently the third largest party in Suriname’s parliament, which primarily represents and caters to Maroon voters.
Read more.
“Dance, sister! Dance!” New ways of doing ethnography in the city
By Lennie Geerlings. “Dance, sister! Dance!” Dina is prodding my side, encouraging me to stand up and dance. “My friend is asking you to dance!” She points at her smartphone, which is videotaping us. A red sign with the word ‘live’ shows that we are broadcasting live on Facebook. Another icon shows that seven people are watching. Comments are flowing in.
Read more.

Upcoming events / Komende activiteiten

Copyright © 2015 KITLV, All rights reserved.

Our mailing address is:
kitlv@kitlv.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp