Copy

De eerste seizoenshelft zit er al weer op!

Bekijk deze nieuwsbrief online
Het is alweer tijd voor de vierde nieuwsbrief Arbitrage. De laatste wedstrijden van de eerste seizoenshelft worden komend weekend nog gespeeld en dan gaan we de winterstop in. Een mooi moment om even terug te blikken wat er op arbitrage-gebied allemaal is gebeurd.

Veel leesplezier!

De scheidsrechterscommissie
Scheidsrechters cursus Pupillenscheidsrechter geslaagd
Dinsdag 24 november hebben 9 scheidsrechters hun opleiding Pupillenscheidsrechter met succes afgerond. De scheidsrechters hebben in twee avonden de fijne kneepjes van het vak geleerd onder leiding van een docent van de KNVB. Na deze opleiding kregen ze een certificaat en een scheidsrechtersbagde en kunnen ze nu naar harte lust wedstrijden van de F- en E-afdeling fluiten. We feliciteren Kaj, Kaylee, Stijn, Ron, Philip, Dion, Eloi, Hugo en Hidde met het behalen van deze cursus! Goed gedaan allemaal!

Opleiding Verenigingsscheidsrechter
Naast onze geslaagde pupillenscheidsrechters is er nog een groep scheidsrechters bezig met een opleiding. Op de accommodatie van onze zustervereniging Best Vooruit is de cursus Verenigingsscheidsrechter inmiddels van start gegaan. Bij deze cursus krijgen de 7 cursisten vanuit de Wilhelmina Boys in 4 avonden alle basisuitleg die nodig is om wedstrijden op groot veld te fluiten bij onze club. Tussen deze avonden door fluiten zij stagewedstrijden bij de Boys, die worden begeleid door praktijkbegeleiders of ervaren scheidsrechters. In februari van het nieuwe jaar is de laatste avond gepland en we gaan er natuurlijk van uit dat alle cursisten dan hun felbegeerde diploma mogen ontvangen.
Aftrapbijeenkomsten
In het begin van het seizoen zijn er een aantal aftrapbijeenkomsten georganiseerd om iedereen een goede start te bezorgen. Eén van deze bijeenkomsten werd georganiseerd door de Scheidsrechterscommissie, de drie andere door de Jeugdcommissie.

Aftrapbijeenkomst Pupillenscheidsrechters
Voor alle jonge scheidsrechters is op vrijdag 11 september een aftrapbijeenkomst georganiseerd. Op deze avond is eerst ingegaan op wat algemene zaken en de afspraken zoals we deze bij de Wilhelmina Boys hanteren. Daarna is er in twee groepen (scheidsrechters op half veld en scheidsrechters op heel veld) dieper ingegaan op een aantal spelregels en de manier van fluiten. De nieuwe scheidsrechters kregen zo al meteen een flinke hoeveelheid informatie mee, terwijl het voor de ‘bestaande’ scheidsrechters een goed opfrismoment was. Een geslaagde avond, met veel stof tot nadenken voor onze talenten!

Aftrapbijeenkomst trainers & leiders
In de eerste weken van het nieuwe seizoen zijn er ook voor alle trainers en leiders aftrapbijeenkomsten georganiseerd door de Jeugdcommissie. Tijdens deze avonden zijn door verschillende partijen het reilen en zeilen binnen de club nader toegelicht. De Scheidsrechterscommissie heeft tijdens deze presentaties toegelicht hoe wij te werk gaan, hoe de scheidsrechters te werk gaan en wat wij verwachten van de trainers en leiders. Hierbij hadden wij als doel om wederzijds begrip te kweken en om elkaar te kunnen helpen, maar ook elkaar te kunnen aanspreken, als dat nodig is. We moeten het met z’n allen samen doen elk weekend!
Cursus assistent Scheidsrechter
Op 21 oktober is er bij de Wilhelmina Boys een interne cursus gegeven voor assistent scheidsrechters. In een korte, maar zeer leerzame sessie is uitleg gegeven over de belangrijkste zaken voor de grensrechters. De aanwezige ouders en leiders hebben extra bagage meegekregen om bij wedstrijden van hun team de vlag te kunnen hanteren.
Het initiatief voor deze avond kwam vanuit de jeugdcommissie. Zij merkten dat voor met name sommige ouders de drempel om te gaan ‘vlaggen’ vrij groot was, omdat ze niet goed wisten hoe ze dat moesten doen. De Scheidsrechterscommissie is gevraagd om hier bij te helpen en die heeft in de persoon van Lennart Geertsen de avond verzorgd. Een geslaagde avond, met hopelijk een vervolg voor de vele andere grensrechters binnen de vereniging.

Pssst.... Allemaal al de nieuwe website Arbitrage gezien? Nee? Kijk dan snel op:
http://www.wilhelminaboys.nl/Algemeen-WB/arbitrage.html
ARAG Certificering
Een flinke tijd geleden hebben wij we vanuit de scheidsrechterscommissie bepaald dat het behalen van de Arag Certificering één van onze doelen moest zijn. Deze certificering vanuit Arag en de KNVB is een bevestiging dat de scheidsrechterszaken binnen een vereniging meer dan goed geregeld zijn. In onze regio hebben slechts een beperkt aantal clubs deze certificering behaald en wij gaan er in dat korte rijtje bij komen!

Momenteel voldoen we op twee punten nog niet aan de certificering, maar die gaan we binnenkort wel invullen. Ten eerste moet 95% van de scheidsrechters opgeleid zijn. Dit halen we nog niet, maar na de dinsdag afgesloten pupillencursus en de lopende cursus verenigingsscheidsrechter halen we die norm wel. Ten tweede moeten we een klein netwerkje opbouwen waarin we andere clubs helpen om ook de scheidsrechterszaken goed op de rit te krijgen. Audacia uit Moergestel is al binnenboord en met Best Vooruit en Boxtel zijn we in gesprek.

Na overleg met Hans Quaars van de KNVB hebben we geconstateerd dat er eigenlijk geen versperringen op onze weg liggen om de certificering binnen te halen. Na de winterstop gaan we hem officieel aanvragen en dan zal deze in het voorjaar (bij wat mooier weer dan nu) uitgereikt worden. Dit zal gebeuren met enkele hoogwaardigheidsbekleders en een scheidsrechter uit het betaalde voetbal. Jullie ontvangen daar tegen die tijd allemaal een uitnodiging voor.
Dus kort samengevat: Heel goed en fijn nieuws voor ons als commissie, maar uiteraard ook voor de hele club!
Wist iedereen al dat er ook af en toe nieuwe scheidsrechter actief worden bij de Boys? Ieder jaar wordt het scheidsrechtersbestand van onderaf aangevuld bij de Champions League, maar ook 'oudere' scheidsrechter melden zich aan. Na Jasper de Bondt eind vorig seizoen, gaan ook Dennis Verseput en Frits van de Ven na de winterstop hun eerste stappen maken als scheidsrechter bij de Wilhelmina Boys. Succes allebei!
Kersttoernooien
De kersttoernooien komen er weer aan! Zoals ieder jaar organiseert de Jeugdcommissie de zaaltoernooien in Sporthal Naastenbest. Op zondag 27 en maandag 28 december gaan de spelers per afdeling de strijd met elkaar aan. De wedstrijden staan uiteraard onder leiding van scheidsrechters van onze vereniging. Ieder jaar is het een leuke ervaring voor scheidsrechters om in de zaal te kunnen fluiten en zo ook in de winterstop nog actief te zijn.

De indeling van de scheidsrechters is als volgt:
  • F-afdeling: Dion Welvaarts en Stijn Boerema
  • E-afdeling: Kaylee Bierens en Ron Breukel
  • D- en C-afdeling: Kaj Fonken, Reinier van der Zandt, Jordy Jansen, Martin Peeters (alleen ochtend) en Jan van Hoogstraten (alleen middag)
  • B- en A-afdeling: Jasper de Bondt en Kaj Fonken
Succes en veel plezier allemaal!
Uitbetaling scheidsrechters
De winterstop staat voor de deur, dus het wordt voor ons weer tijd om de administratie bij te werken. Alle scheidsrechters die competitie- en/of bekerwedstrijden hebben gefloten in de D-afdeling of hoger, hebben recht op een vergoeding per gefloten wedstrijd. Dit jaar gaan we het zoveel mogelijk overmaken via de bank. Dit is voor ons en de penningmeester de meest makkelijke manier om iedereen zijn deel uit te keren. Na de laatste speelronde op 19 december wordt de balans opgemaakt en wordt alles uitbetaald.
Na de winterstop gaan we ook de seniorenscheidsrechters op deze manier uitbetalen, waar dat eerder nog contant gebeurde. Het contante geld werd uit de kassa van de kantine gehaald, die daardoor zonder kleingeld kwam te zitten. Daarnaast is het voor ons makkelijker om te regelen en wordt er 1 lijn getrokken voor iedere scheidsrechter. Wel zo handig voor de scheidsrechters die zowel bij de jeugd als de senioren fluiten.

De Scheidsrechterscommissie wenst iedereen fijne kerstdagen en een hele goede start van 2016! Om te beginnen op zondagmiddag 3 januari bij de Nieuwjaarsreceptie in de kantine van de Wilhelmina Boys. Hopelijk kunnen we daar iedereen de hand schudden en pakken we een drankje op het nieuwe jaar!
Copyright © 2015 Scheidsrechterscommissie Wilhelmina Boys