Copy
Het nieuwe seizoen is weer begonnen!
Bekijk deze nieuwsbrief online
Het nieuwe seizoen is alweer mondjesmaat begonnen, de eerste oefen- en bekerwedstrijden zitten er weer op. Tijd om de laatste ontwikkelingen op het gebied van scheidsrechterszaken weer even de revue te laten passeren.

Veel leesplezier met deze derde nieuwsbrief .

De scheidsrechterscommissie
Website Arbitrage
Al enige tijd zijn we bezig om ons onderdeel op de website van de Wilhelmina Boys een facelift te geven. De oude informatie moet eraf, een nieuwe indeling moet worden gemaakt en daarna moet alles weer worden gevuld met de meest recente informatie.

We zijn nu op het punt dat de nieuwe website bijna online gezet kan worden. Achter de schermen worden de laatste acties uitgevoerd en dan kan de site worden gepubliceerd. Dit zal de komende dagen gaan gebeuren. Hou de site van de Boys dus goed in de gaten en lees onze nieuwe pagina via de knop ‘Arbitrage’.
Opleidingen
Zoals eerder gemeld, starten we dit seizoen met een tweetal opleidingen voor scheidsrechters. 

De eerste opleiding is die van Pupillenscheidsrechter. Een groep van 10 scheidsrechters is vanuit de Wilhelmina Boys aangemeld. De overige 8 plaatsen worden hoogstwaarschijnlijk ingevuld door onze zustervereniging Best Vooruit. Deze opleiding beslaat twee dagdelen (waarschijnlijk in september) en zal plaatsvinden op ons eigen Sportpark Naastenbest.

Een groep van 9 scheidsrechters in vanuit de Wilhelmina Boys aangemeld voor de opleiding Verenigingsscheidsrechter. Deze opleiding is de opvolger van de meer bekende BOS-opleiding. Deze groep zal nog worden aangevuld met 9 andere personen, waarschijnlijk vanuit Best Vooruit. De opleiding zal dan ook aan de andere zijde van het spoor plaats gaan vinden. De opleiding beslaat 4 avonden, verspreid over 4 maanden, waarbij de deelnemers in de tussentijd stagewedstrijden zullen gaan fluiten.
Aftrapbijeenkomst Pupillenscheidsrechters
Vrijdagavond 11 september wordt er een aftrapbijeenkomst georganiseerd voor alle pupillenscheidsrechters binnen de Wilhelmina Boys. Alle pupillenscheidsrechters hebben hier inmiddels een uitnodiging voor ontvangen. In deze bijeenkomst bereiden we de scheidsrechters voor op het nieuwe seizoen. We nemen dan weer even een aantal spelregels en de afspraken die gelden bij de Wilhelmina Boys door. Ook zullen de leerpunten aan bod komen, die uit de beoordelingen van vorig seizoen naar voren zijn gekomen.

Halverwege deze bijeenkomst splitsen we de groep in tweeën. De scheidsrechters die geregeld op een heel veld fluiten en de scheidsrechters die geregeld op een half veld fluiten. Iedere groep krijgt dan nog wat extra toelichting op het fluiten in zijn of haar categorie.

Na deze avond is iedere scheidsrechter weer klaar voor het nieuwe seizoen!
Begeleiding nieuwe stijl
Vorig seizoen heeft de scheidsrechterscommissie grote stappen gemaakt op het gebied van beleid en het opnieuw vormgeven van de commissie. Dit seizoen willen we een inhaalslag gaan maken met het opleiden en een professionaliseerslag maken met de begeleiding van onze scheidsrechters. Deze begeleiding was het afgelopen seizoen nog een onsamenhangend geheel. Verschillende scheidsrechters zijn begeleid door een begeleider en hebben daar feedback van gekregen. Dit was alleen niet ingegeven vanuit een logisch systeem, maar meer als er vanuit de commissie behoefte aan was om de betreffende scheidsrechter te begeleiden.

Dit seizoen gaan we het dus wat professioneler aanpakken. Rinie van Alphen heeft een begeleidingsplan geschreven waarin staat hoe we het de komende jaren willen gaan doen bij de Wilhelmina Boys. Meer informatie hierover kun je bij Rinie ophalen. Waar het in het kort op neer komt is het volgende:
We hebben nu een groep begeleiders bij elkaar gezocht van zo’n 12 personen. Deze groep bestaat uit gediplomeerde partijkbegeleider en ervaren verenigingsscheidsrechters. Iedere begeleider heeft zo zijn eigen kenmerken, waardoor de scheidsrechter op verschillende manieren gecoacht kan worden. 
Ons doel is om elke scheidsrechter te begeleiden gedurende het seizoen. In principe geldt dat de oudere scheidsrechters minimaal 1 keer per seizoen worden begeleidt en de jongere scheidsrechters minimaal 2 keer. Als vanuit de scheidsrechters of vanuit de commissie behoefte is aan meer begeleiding, dan kunnen daar afspraken over worden gemaakt.

Uiteraard krijgen ook de begeleiders feedback. Peter van de Wildenberg en Peter Waasdorp (beiden zeer ervaren begeleiders) zullen onze begeleiders bijstaan met raad en daad.
Vanaf zaterdag 12 september willen we gaan starten met de begeleiding nieuwe stijl. Wellicht soms nog een beetje zoeken naar de makkelijkste weg, maar met ieders meedenken gaat dat helemaal goed komen.
Informele samenwerking met SV Audacia
Afgelopen seizoen heft Harrie van Zalingen tijdens zijn opleiding Scheidsrechterscoördinator veelvuldig contact gehad met Bart Kogels. Hij vult bij SV Audacia dezelfde functie in, maar moest daar vanaf niets beginnen met opbouwen. Daarin hebben wij onze hulp aangeboden.

Tijdens het vorige seizoen is Rinie van Alphen vanuit de Boys al een keer naar Audacia gegaan om daar scheidsrechters in opleiding te begeleiden. Verder heeft Bart op één van onze jeugdtoernooien gefloten en is Harrie vorig weekend actief geweest op een toernooi bij Audacia. Een fijne informele samenwerking die wat ons betreft nog wel een tijdje aan kan houden. We helpen elkaar als dat nodig is en kunnen terugvallen op elkaars kennis van zaken.

Daarnaast zullen er ook seniorenteams actief gaan zijn op elkaars toernooien komend seizoen. Een fijne samenwerking is voorzichtig opgestart en we gaan ervan uit dat wel elkaar nog flink kunnen helpen de komende jaren!
Spelregelwijzigingen
In het nieuwe seizoen zijn er eigenlijk geen nieuwe spelregels binnen het voetbal, maar de FIFA heeft wel een besluit genomen over een gewijzigde interpretatie van de buitenspelregel.

Hier vind je een vertaling van de aanvullende richtlijn zoals omschreven door de IFAB (spelregelscommissie van de FIFA). Daarnaast is een video beschikbaar met daarin uitleg over de gewijzigde interpretatie van de buitenspelregel. Deze kun je hier vinden.
Meer informatie over de spelregels kun je hier vinden.

Aan iedere scheidsrechter die op heel veld fluit het verzoek om kennis te nemen van deze gewijzigde interpretatie. Bij vragen over het toepassen van deze spelregel kun je contact opnemen met Rinie van Alphen of Lennart Geertsen.
Scheidsrechters gezocht!
Door het groeiend aantal teams op zaterdagmiddag en zondag zijn wij op zoek naar enthousiaste clubleden die als scheidsrechter wedstrijden willen leiden. Kom jij onze groep scheidsrechters versterken? Of weet je iemand die dit wellicht leuk zou vinden om te doen? Wij bieden je opleiding, begeleiding en een kleine vergoeding aan. Als jij:
  • Enthousiast bent,
  • Minimaal 14 jaar oud bent,
  • Actief voetbalt of gevoetbald hebt,
  • Bereid bent om een KNVB-cursus te volgen,
  • Beschikbaar bent om op zaterdagen en/of zondagen wedstrijden te leiden,
     
Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

We gooien je uiteraard nooit zomaar voor de leeuwen. De commissie herbergt een aantal praktijkbegeleiders die jou (al naar gelang je ervaring) begeleiden in je eerste stappen als scheidsrechter. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Harrie van Zalingen (voorzitter scheidsrechterscommissie) via 06-45160517 of via de mail op scheidsrechterscommissie@wilhelminaboys.nl
Copyright © 2015 Scheidsrechterscommissie Wilhelmina Boys