Copy

De eerste seizoenshelft zit er al weer op!

Bekijk deze nieuwsbrief online
De kerst staat voor de deur, de winterstop is ingevallen, de eerste seizoenshelft zit er al weer op. In deze nieuwbrief staan ervaringen van enkele scheidsrechters, een terugblik op de Avond met Ed en uiteraard weer een scheidsrechter in de spotlight!

Veel plezier met lezen en daarna weer rustig opladen voor de tweede seizoenshelft. Deze begint traditiegetrouw met de nieuwjaarsreceptie, deze keer op 8 januari. We zien jullie graag allemaal daar.

De Scheidsrechterscommissie
Terugblik op de Avond met Ed 
 
“Een hele leuke avond.”, “Ed deed het fantastisch!” en “Ik heb weer nieuwe dingen geleerd.”, zomaar wat reacties na een zeer geslaagde Avond met Ed.Vrijdag 11 november zat de kantine goed vol met ruim 100 belangstellenden, die zich door betaald voetbal scheidsrechter Ed Janssen lieten meenemen in zijn wereld. Vol enthousiasme en met maximale interactie kreeg Ed de hele groep mee in zijn verhaal over het zijn van een scheidsrechter. Verder kwamen er uiteraard ook de nodige spelregels aan het bod, wat ook weer leidde tot interessante discussies. Discussies die ook de zaterdag daarna nog doorgingen rondom de wedstrijden die werden gespeeld.
 

Naast de uitleg van Ed was er ook genoeg ruimte om hem persoonlijk nog wat vragen te stellen, waardoor iedereen met een voldaan gevoel weer huiswaarts keerde. Een leuke en mooie avond die zeker opvolging zal krijgen volgend seizoen. Het doel van de scheidsrechterscommissie is om een dergelijke avond 1x per seizoen te organiseren.
Scheidsrechter in de spotlight: Sterre Bijlsma

Dit keer weer een nieuwe Scheidsrechter in de Spotlight. Deze keer is het de beurt aan Sterre Bijlsma!


Sterre Bijlsma (rechts)

Algemeen 
Wat is je naam?
Zoals hierboven vermeld staat, Sterre Bijlsma
Wat is je leeftijd?
Ik ben 16 jaar
Waar ben je geboren?
Eindhoven
In welk team speel je zelf?
Vrouwen, bij de boys natuurlijk
Wat zijn je hobby’s naast het fluiten?
 • Ik speel viool en gitaar en ik maak graag muziek
 • Veel lachen met vrienden
 • Ik vind politiek heel interessant
 • En ik organiseer schoolfeesten met de leerlingenraadScheidsrechter Sterre
Hoe lang ben je al scheidsrechter?
5 of 6 jaar. Ik ben of in 2010 of 2011 gestart, weet ik niet meer precies
Waarom ben je begonnen als scheidsrechter?
Ik kreeg een mailtje of er E-spelers interesse hadden om de mini’s te fluiten en ik vond het wel schattig om kleine kindjes te zien voetballen dus ja haha
Wat vind je leuk als scheidsrechter?
Sportieve wedstrijden, bijvoorbeeld laatst een wedstrijd Boys tegen Oirschot, leuk potje om te zien, beide partijen waren aan elkaar gewaagd en na de wedstrijd waren allebei de partijen sportief tegenover elkaar. Dat vind ik dan wel mooi om te zien. Het is ook leuk als je als scheids complimentjes krijgt hoor ;).
Wat zijn je sterke punten al scheidsrechter?
 • Ik kan beslissingen nemen als het erop aankomt
 • Ik ben niet bang om mijn mannetje te staan op het veld
 • En stiekem geniet ik altijd van de wedstrijd, wat denk ik belangrijk is als scheids, gewoon de liefde voor het spel meenemen
 • Ik probeer altijd te anticiperen en mee te denken met het spel
 • Communicatie is ook wel een sterk punt bij mij
Wat zou nog beter kunnen?
 • Strenger zijn op ingooien
 • Dichter op het spel zitten
 • Altijd ruimte voor verbetering van mijn spelregelkennis
Wat voor type scheidsrechter ben jij?
Rechtvaardig, maar ik fluit altijd in de geest van de wedstrijd. Je wordt er bij mij echt niet af gegooid als je per ongeluk een overtreding maakt.
Wie is je grote voorbeeld als scheidsrechter en waarom?
Danny Makkelie, omdat hij zich niet uit het veld laat slaan in een mindere periode maar gewoon doorgaat met wat hij leuk vindt. Daar heb ik veel respect voor.
Wat is je mooiste wedstrijd geweest als scheidsrechter?
Seizoen 2015/2016 een wedstrijd van de O13-1 geloof ik, ze stonden 1-2 achter en ik stond in de achterste hoek van het veld en toen scoorde ze. Het geluid dat van de tribune kwam is het mooiste wat ik tot nu toe als scheids gehoord heb.
Wat is je vervelendste moment geweest als scheidsrechter?
Dit seizoen, ik stuurde een coach weg omdat hij mij liep te beledigen. Toen ik hem erop aansprak ontkende hij alles. Naja lang verhaal kort na 5 keer vertelt te hebben dat hij wat in de kantine mocht gaan drinken ging hij op de hoek van het aangrenzende veld staan. Zo stond hij dus “niet meer op mijn veld”.
Wat is het hoogste doel dat je wilt halen als scheidsrechter?
Niet echt een doel maar alles wat me aangeboden is mooi meegenomen als ervaring

Keuzevragen
Fluiten op natuurgras of kunstgras?
Met regen op kunst en in de zomer op natuur
Fluiten op zaterdag of zondag?
Mij om het even
Liever een hoog of een laag team?
Hoog
Korte of lange mouwen?
Korte mouwen, maakt niet uit welk seizoen ;)
Jongens of meisjes/dames fluiten?
Mij weer om het even, alhoewel er niet veel verschilt hoor
Strak volgens de regels fluiten of in de geest van de wedstrijd?
In de geest van de wedstrijd
 
Tot slot
Is er nog iets dat je verder nog kwijt wil?
Nee hoor

Bedankt Sterre voor je antwoorden! Veel suces met fluiten na de winterstop.
Uitbetaling scheidsrechtersvergoedingen
 
Het uitbetalen van de gefloten wedstrijden aan de scheidsrechters die daar recht op hebben stond gepland net voor de kerstdagen, min of meer gelijktijdig met deze nieuwsbrief. Door omstandigheden lukt het niet om deze uitbetalingen nu te doen, maar ze zullen na de kerstdagen en nog in dit kalenderjaar overgemaakt worden. Nog eventjes geduld dus!
Kaj Fonken wint trainingsstage bij de KNVB
 
Kaj Fonken had een trainingsstage bij de KNVB gewonnen in de Week van de Scheidsrechter. Hieronder zijn terugblik op die mooie dag:

Ik ben Kaj Fonken ik fluit bij voetbalvereniging Wilhelmina boys. Via de week van de scheidsrechter ben ik uitgenodigd om bij de KNVB een dag mee te lopen bij het maatwerk van de betaald voetbalscheidsrechters.
Aangekomen bij de KNVB kregen wij een hand van Dick van Egmond. Vervolgens moesten wij nog heel even wachten. Tijdens het wachten kwamen Björn Kuipers en Bas Nijhuis binnen. Daarna werden wij binnen geroepen bij actuele zaken. Daar werden bijzondere dingen besproken. Na het einde van actuele zaken moesten de scheidsrechters beelden bekijken in groepen. Ik zat in de groep met Eric Braamhaar, Allard Lindhout en Tom van Sichem. Toen alle groepen daar klaar mee waren gingen wij de beelden bespreken. Aan het einden van de bespreking gingen we lunchen en zat ik aan tafel met Reinold Wiedemeijer. Tijdens de lunch kwamen Björn Kuipers en Bas Nijhuis ook nog een praatje maken. Na de lunch kon ik naar de wedstrijdbespreking van Björn Kuipers en dat heb ik natuurlijk gedaan. Het was een hele leuke en leerzame wedstrijdbespreking.  Na de wedstrijdbespreking konden we kijken naar de FIFA test. Na de FIFA test heb ik gesproken met Ed Janssen. Hij vond voetbalvereniging Wilhelmina Boys een voorbeeldvereniging voor de scheidsrechters.
Dit was mijn dag bij de KNVB het was een hele leuke en leerzame dag.

 
Extra lijn op veld C
Iedere scheidsrechter die op veld C fluit loopt er tegenaan. Alles en iedereen staat op de zijlijn van het veld, met als gevolg dat het spel wordt beïnvloed. Ballen die niet uit kunnen gaan, assistent scheidsrechters die hun werk niet kunnen doen, spullen die in de weg liggen, het geeft iedere week wel een keer problemen. In navolging van Oirschot Vooruit zijn we een proef gestart met een extra lijn op veld C. De bedoeling is dat alle supporters, wisselspelers en spullen achter deze stippellijn blijven. Hierdoor is er meer ruimte voor een goed verloop van de wedstrijd.

Het verzoek aan alle scheidsrechters om dit te controleren en aan de betrokken personen uit te leggen wat de bedoeling is. Graag horen wij ook of de lijn werkt. Het is een proef, dus we horen graag jullie ervaringen.
Jeroen van Kerkoerle actief bij PSV

Jeroen kwam in actie bij de wedstrijd PSV JO14-1 tegen FC Emmen JO14-1. Hieronder zijn verslag van die wedstrijd:

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik bij PSV een wedstrijd mocht fluiten, maar het was dit keer wel het hoogste team dat ik er ooit heb mogen fluiten (JO14-1).
Je komt aan op de Herdgang en word warm onthaald door Meneer Kaya, na wat babbelen met de heren in het secretariaat werd ik naar mijn kleedlokaal gebracht in de catacomben van het complex.
Nadat ik me had omgekleed ging ik naar het veld om kennis te maken met de teams PSV JO14-1 tegen Emmen JO14-1.
Je schudt de hand met een oud-profvoetballer als Kevin Hofland die nu trainer is en dan is de ervaring compleet, maar dan moet de wedstrijd nog beginnen.
Het fluiten van een wedstrijd op BVO-niveau vergt een stuk meer concentratie dan normaal, dit merkte ik ook aan de koppijn naderhand.
De wedstrijd eindigde met een 4-1 stand in het voordeel van PSV. Na de wedstrijd werd er nog een kleine lunch voor me verzorgd en kon ik weer met een goed gevoel naar huis. Al met al een hele gave ervaring die ik niet snel zal vergeten!
Opleidingen
Na de jaarwisseling worden er drie opleidingen opgestart. In samenwerking met onze samenwerkingspartners worden deze opgezet, zodat ze ook dichtbij kunnen worden georganiseerd. Sterker nog, alle drie de opleidingen zullen in Best plaatsvinden.

De opleiding Verenigingsscheidsrechter bereidt de deelnemers voor op het fluiten op een groot veld. De kandidaten vanuit de Wilhelmina Boys (minimaal 14 jaar) hebben inmiddels bericht ontvangen en worden ingeschreven. Deze opleiding zal bij onze vereniging worden gehouden.

De opleiding Pupillenscheidsrechter geeft de scheidsrechters op een half veld meer houvast. De kandidaten vanuit de Wilhelmina Boys (minimaal 12 jaar) krijgen begin 2017 een bericht of ze deel willen nemen aan deze opleiding, welke bij Best Vooruit zal worden georganiseerd.

De opleiding Scheidsrechtersbegeleider is een opleiding die (aspirant)-begeleiders meer bagage geeft voor het begeleiden van de scheidsrechters bij de Wilhelmina Boys. Een aantal ervaren scheidsrechters hebben reeds aangegeven hieraan te willen deelnemen. Begin 2017 zullen de inschrijvingen worden geregeld en zal de opleiding bij onze vereniging worden georganiseerd. Hebben wij jou nog gemist voor deze opleiding, maar wil je wel graag deelnemen? Mail dan even naar Harrie van Zalingen (harrievanzalingen@ziggo.nl)
Sterre Bijlsma in actie bij een internationale wedstrijd

Sterre kwam in actie als scheidsrechter bij de wedstrijd tussen de meiden O13 van UVVA (voorheen FC Utrecht) en MO13 van Borussia Mönchengladbach uit Duitsland. Hieronder haar verslag van die wedstrijd:

Ondanks de mist op de vroege ochtend kwam ik opgetogen aan op het terrein van F.C. Eindhoven. Al snel was de terreinmeester gevonden en begeleidde die me naar mijn eigen kleedkamer. Na een paar minuutjes warmlopen besloot ik maar eens kennis te gaan maken met de coaches van beide partijen. Allebei de teams gaven met hun ambiance al een professionele indruk voor de leeftijdscategorie van de meiden. Meteen waarschuwde ik de coach al dat “Ich spreche Deutsch und Englisch aber mein Deutsch ist nicht perfekt”. Waar we dan wel allebei om konden lachen -wie had gedacht dat Duitsers humor hadden- en toen begon de tweede coach opeens tegen me te praten in het Nederlands. Op zich een verassing, maar wel een aangename. Meteen werd de afspraak dat ik zoveel mogelijk in handgebaren zou aangeven en eventuele verduidelijking in eigen taal.De wedstrijd zelf verliep eigenlijk zonder enige problemen. Het was duidelijk te merken dat de meiden van Borussia Mönchengladbach een maatje te groot waren voor de speelsters van UVVA. Iedereen op het veld gedroeg zich vrij professioneel, qua speelstijl en qua sportiviteit. De sfeer langs de lijn zat er ook goed in, een groot aantal supporters stond naast de zijlijn fanatiek hun (klein)dochters aan te moedigen. En aan het einde van de wedstrijd kon de scheids tevreden met de wedstrijd en met een ervaring meer het veld verlaten.
Het was een zeer aan te raden ervaring puur omdat je een keer uit je comfort-zone gehaald wordt, ik zou zeker geen nee zeggen als het me nogmaals voorgelegd werd. ;)
Scheidsrechter worden?
Kom jij onze groep scheidsrechters versterken? Of weet je iemand die dit wellicht leuk zou vinden om te doen? Wij bieden je opleiding, begeleiding en een kleine vergoeding aan. Als jij:
 • Enthousiast bent,
 • Minimaal 14 jaar oud bent,
 • Bereid bent om een KNVB-cursus te volgen,
 • Beschikbaar bent om op zaterdagen en/of zondagen wedstrijden te leiden,
   
Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

We gooien je uiteraard nooit zomaar voor de leeuwen. De commissie herbergt een aantal praktijkbegeleiders die jou (al naar gelang je ervaring) begeleiden in je eerste stappen als scheidsrechter. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Harrie van Zalingen (voorzitter scheidsrechterscommissie) via 06-45160517 of via de mail op scheidsrechterscommissie@wilhelminaboys.nl
 
Copyright © 2016 Scheidsrechterscommissie Wilhelmina Boys