Copy
Bekijk e-mail in uw browser
 

Interview met Feike Wagenaar

Leden van de energiecoöperatie EKON rond Skingen-Slappeterp kunnen binnenkort hun eigen stroom opwekken. Niet door ieder voor zich zonnepanelen op het dak te leggen, maar door te participeren in het ‘zonnedak’ op een grote aardappelloods. Een alternatief voor de dorpsmolen.
Op de tafel ligt een stapel mappen en papieren: de ‘oogst’ van maanden van overleg, berekeningen en onderzoek. Als voorzitter van de Enerzjy Koöperaasje Om (de) Noordpolder (EKON) is Feike Wagenaar uit Skingen heel wat uren zoet. De materie is ingewikkeld, maar het resultaat komt in zicht: een aardappelloods vol zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor de regio.

Lees verder

Wat is democratie waard?

Op 17 november organiseert Doarpswurk haar jaarlijkse provinciale bijeenkomst. Deze dag staat in het teken van de veranderende rol van de overheid en de burger.
 
Voor beide partijen is een programma gemaakt bekeken vanuit de eigen specifieke invalshoek, burger en overheid. Aan het einde van de middag gaan we met elkaar eten en praten we samen over deze verandering waarna het avondprogramma volgt.

Lees verder

Subsidieregeling dorpshuizen weer open

Van de subsidieregeling voor bouw, verbouw en verduurzaming van dorpshuizen kan per 1 januari 2016 weer gebruik worden gemaakt.
In april van dit jaar werden we onaangenaam verrast door het bericht van de provincie Fryslân dat het subsidieplafond voor de bouw, verbouw en verduurzaming van dorpshuizen op nul was gezet. 

Lees verder

Lân fan kij, molke, tsiis en boerebûter
ite

It nije Fryske Bûsboekje is út! Dit jier is it tema: suvel. Frysker as dit wurdt it net. Al yn ‘e Midsieuwen gie Fryske bûter fia Harns nei Londen. It symboal fan Fryslân is de ko, dy’t symboalisearre wurdt troch Us Mem. Dat byld waard yn 1954 troch de feehanlers fan ‘e Ljouwerter feemerk skonken oan it Fries Rundvee Stamboek. 

Lees verder

Blog: Boerenbloed

We zitten met het team en bestuur van Doarpswurk in de trein naar Den Haag voor een ontmoeting met Lutz Jacobi en een rondleiding in het Tweede Kamer gebouw. Hoog op de agenda staan duurzaamheid en de visie van Doarpswurk op de nieuwe democratie.
Als we door het gebied van de Oostvaardersplassen rijden, komt het gesprek op de film De Nieuwe Wildernis. Een film met mooie opnames van ‘wilde’ dieren in Nederland, in soms barre winterse omstandigheden. Zo winters dat het wel Siberië lijkt!

Lees verder

Wijnjewoude op coöperatieve wijze naar energieneutraal

Hoe krijg je 2000 Wijnjewouders zo ver dat ook zij in hun eigen huis aan energiebesparing gaan doen? Of zelf duurzaam energie gaan opwekken? Alles met als doel dat in 2025 het dorp energieneutraal is. Door het zo veel mogelijk samen te doen, zo dachten enkele initiatiefnemers van het burgerinitiatief Wijnjewoude Energie Neutraal. Zij gaan samen met de 2000 dorpsgenoten aan de slag op energiegebied. 

Lees verder

Website Dorpen uit de lucht

Onze website Dorpen.nl is opgeheven. Jarenlang heeft de website een mooi overzicht geboden met links naar de dorpenwebsites op de kaart van Nederland.
De website is ontstaan uit de behoefte om snel de website van een dorp te vinden om zo informatie met elkaar te kunnen delen. Met de vele faciliteiten die internet tegenwoordig biedt, is onze website overbodig geworden. We hebben dan ook besloten dat de pagina vanaf 1 oktober niet meer beschikbaar is.
De domeinnaam blijft in ons bezit tot hiervoor een goed alternatief is gevonden. Ideeën hiervoor kun je mailen naar info(@)doarpswurk.frl.
 

Copyright © 2015 Doarpswurk, Alle rechten voorbehouden.