Copy
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF NVPD

Maart 2015
Voor u ziet u de nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie (NVPD). Deze nieuwsbrief is een initiatief van het bestuur om onze leden en andere geïnteresseerden te informeren over recente ontwikkelingen op het gebied van psychodermatologie. De nieuwsbrief verschijnt twee keer per jaar. Mocht u interessante informatie hebben voor onze nieuwsbrief dan kunt u dit mailen aan onze secretaris (info@psychodermatologie.nl).
In deze nieuwsbrief:

I. Mededelingen

Cursus Psychodermatologie 


Heeft u behoefte aan meer handvatten voor de diagnostiek en behandeling van psychische klachten bij mensen met huidaandoeningen? Dan is de tweedaagse cursus Psychodermatologie mogelijk wat voor u!

Deze cursus zal plaatsvinden op 22 en 29 september 2015. De cursus wordt door de NVPD in samenwerking met RINO Noord- Holland georganiseerd. Onder leiding van verschillende experts op het gebied van de psychodermatologie kunt u tijdens deze cursus kennis opdoen en inzicht verkrijgen in verschillende diagnostische aspecten en behandelingen van psychodermatosen, variërend van psychotische aandoeningen als parasietenwaan tot veelvoorkomende aanpassingsstoornissen bij chronische huidaandoeningen. Ook zal er voldoende gelegenheid zijn om praktisch te oefenen aan de hand van casuïstiek. De cursus is toegankelijk voor eerstelijns-, GZ- en klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, psychosomatisch fysiotherapeuten, maatschappelijk werkenden en gespecialiseerd verpleegkundigen. De kosten bedragen €505.
www.Rino.nl/aanbod/128.15.01

PsyNVPD netwerk


De NVPD stelt zich als doel om de samenwerking tussen verschillende professionals op het gebied van de psychodermatologie te bevorderen. Dermatologen erkennen vaak wel de psychodermatologische problematiek van hun patiënten, maar weten vaak niet waar zij hen dan heen kunnen verwijzen voor begeleiding hierbij. Om in deze lacune te voorzien heeft de NVPD het PsyNVPD netwerk opgericht. In dit netwerk worden psychosociaal hulpverleners, bijv. psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers, dermatologisch verpleegkundigen, opgenomen die een specifieke expertise hebben op het gebied van de psychodermatologie. 
Zoekt u een psychosociaal hulpverlener met expertise op het gebied van de psychodermatologie in uw regio?  Dan kunt u contact met ons opnemen. 
Wilt u als gecertificeerd psychodermatologisch hulpverleneropgenomen worden opgenomen in het PsyNVPD netwerk? Neem dan contact met ons op. Bij de tweedaagse RINO cursus Psychodermatologie zullen tevens de voorwaarden hiervoor aan bod komen. 


De NVPD heeft een nieuw logo en nieuwe website! In het logo, ontworpen door Hélène Bergmans, wordt de verbinding tussen "psycho" en "dermatologie" benadrukt. Op onze website vindt u algemene informatie en nieuws over psychodermatologie en de NVPD. Verder is te vinden welke cursussen en congressen de NVPD en andere organisaties organiseren op het gebied van psychodermatologie. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. 

Ledengedeelte NVPD website: Nieuwe leden kunnen zich nu eenvoudig aanmelden via een inschrijfformulier. Vanuit het ledengedeelte van de website zijn relevante presentaties en artikelen op het gebied van de psychodermatologie te downloaden. De presentaties van afgelopen werkconferentie kunt u hier vinden.
Als u reeds lid bent, heeft u als het goed is onlangs een mail ontvangen met uw inloggegevens voor het ledengedeelte. Klik rechts in het menu op "Leden login" en voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Mocht u de mail niet hebben ontvangen of problemen hebben met het inloggen, laat het ons weten!

Verslag NVPD Werkconferentie 2015 


Op vrijdagmiddag 23 januari j.l. organiseerde de NVPD de werkconferentie "Psychodermatologie: Het kind centraal". De middag werd goed bezocht door circa 50 deelnemers vanuit verschillende disciplines.

Na opening door de dagvoorzitter Patrick Kemperman (dermatoloog), presenteerde de buitenlandse gastspreker Dr. D. Staab van de Charité Humboldt Universiteit in Berlijn over een educatieprogramma voor kinderen en jongeren met atopisch eczeem en hun ouders. In dit educatieprogramma wordt onder andere aandacht besteed aan de achtergrond van de aandoening, omgaan met stress, jeuk/krabben, voeding en allerlei aspecten van de medische behandeling. In een grootschalige studie in verschillende centra in Duitsland werd aangetoond dat het educatieprogramma effectief is. Momenteel wordt de behandeling dan ook zoveel mogelijk geïmplementeerd in Duitsland.
 
Dr. M. Seyger van het Radboudumc in Nijmegen presenteerde de resultaten van een studie naar de kwaliteit van leven van kinderen met psoriasis. De studie toonde aan dat jeuk, schaamte, medische behandeling en slaapproblemen de grootste impact hebben op de kwaliteit van leven van deze kinderen. Het multidisciplinaire Spectrum-programma, dat tevens in het Radboudumc wordt aangeboden, vormt een waardevolle toevoeging op de huidige dermatologische behandeling. In het Spectrum-programma leren kindereren met een huidaandoening en hun ouders onder andere achtergrondinformatie over de aandoening en de behandeling daarvan, over jeuk-uitlokkende factoren, het omgaan met (jeuk)klachten en het stellen van (lange termijn) doelen.
 
De afsluitende duo-presentatie door prof. S. Pasmans en drs. W. Zijlstra ging over "het Huidhuis" waar patiënten met atopische dermatitis volgens een trapsgewijs principe worden behandeld, afhankelijk van de ernst van de huidaandoening. De behandelingen vinden plaats in de eerste, tweede of derde lijn en variëren van het aanbieden van uitgebreide informatie op het internet, zelfmanagement-trainingen tot gemeenschappelijke consulten, multisciplinaire (groeps)behandeling, eventueel op grote hoogte in Davos, Zwitserland. 

De deelnemers van de NVPD werkconferentie waren zeer positief en waren met name enthousiast over het interdisciplinaire karakter en de mogelijkheid tot discussie. De presentaties zijn toegankelijk voor leden van de NVPD door in te loggen op de website www.psychodermatologie.nl 

Verslag EADV congress 


Het 23ste EADV congres was een groot succes, mede door verscheidene presentaties op het gebied van psychodermatologie o.a. door Nienke Vulink (Keypoints for the management of BDD by a dermatologist), John de Korte (An introduction to quality-of-life and other patient reported outcome measures for daily clinical practice), Uwe Gieler (Psychological consequences of chronic dermatoses: An overview), Oda van Cranenburgh (Electronic assessment of quality of life and other patient reported outcomes in clinical practice) en Antoinette van Laarhoven (Placebo and nocebo effects on itch). 

Bestuurswisseling


Heleen Boonstra heeft afscheid genomen als bestuurslid van de NVPD en haar taak als penningmeester overgedragen aan Julia Spoo. Haar taak als webmaster heeft zij overgedragen aan Oda van Cranenburgh. We willen Heleen hartelijk danken voor al haar inzet en bijdrage voor de NVPD de afgelopen jaren!

Nieuwe leden 


We verwelkomen graag een aantal nieuwe leden van de NVPD: Mw. D. Bartels (promovenda, Universiteit Leiden), Mw. A. van Blitterswijk-Verberne (kinder- en jeugdpsycholoog, Reinier de Graaf ziekenhuis), Mw. U.B.J.M. ter Braak (GZ-psycholoog i.o., ZGT Almelo), Mw. M. Brakman (Dermatoloog, Reinier de Graaf Groep), Mw. S. Brukx (Opleidingsmanager Huidtherapie, Haagse Hogeschool), Dhr. T.J. Brummelaar (Psycholoog/docent Huidtherapie, Haagse Hogeschool), Mw. M. Claeys (verpleegkundige en therapeute), Mw. F. Dapper (GZ-psycholoog, Rijnstate Ziekenhuis), Mw. L. Figee (senior verpleegkundige, UMCU), Mw. M. Fonk (klinische psycholoog/ psychotherapeut, Diakonessenhuis), Mw. H. van Genderen-Treffers (verpleegkundige), Mw. I. Groenendaal-Ras (dermatologieverpleegkundige i.o.), Mw. R. de Groot (docent Huidtherapie, Haagse Hogeschool), Mw. K. de Groot (psycholoog, Multicare, ZBC Dermatologie), Mw. C. Haenen (AIOS Dermatologie, LUMC), Mw. J. Huizinga (verpleegkundig specialist, UMCG), Mw. M. de Jong (GZ-psycholoog i.o. tot specialist, ZGT), Mw. M.S. van Kester (AIOS Dermatologie, LUMC), Mw. C. Kuiper (GZ-psycholoog, Emma Kinderziekenhuis/AMC), Mw. A.M. Laeij-de Boer (dermatoloog, UMCU), Mw. I. Laffra (verpleegkundig specialist dermatologie, Rijnstate Ziekenhuis), Mw. C.M. Legierse (dermatoloog, Elkerliek ziekenhuis), Mw. M. Oldenziel-Dapper (klinisch psycholoog, Gelre ziekenhuis), Mw. A. Piekar (dermatologie verpleegkundige, Reinier de Graafgasthuis), Mw. F. Raymakers (verpleegkundige dermatologie, UMCU), Mw. J. ter Stege (psycholoog onderzoeker, Huidfonds/AMC), Mw. R. Verhoeff-Jahja (GZ-psycholoog, Westfriesgasthuis), Mw. R.R. Vermeer (GZ-psycholoog i.o., Reinier de Graaf Groep - GGZ Delfland), Mw. C.L. Vierstra (semi-arts, Waterlandziekenhuis), Mw. K. Wijts (verpleegkundige, MUMC), Dhr. R.A. Wijvekate (klinisch psycholoog, Alrijne Ziekenhuis Leiden), Mw. G. Zaal (medisch maatschappelijk werker, AMC/Emma kinderziekenhuis).    

Stimuleer ook je collega’s die geïnteresseerd zijn in psychodermatologie om lid te worden van de NVPD! Het lidmaatschap is kostenloos en staat open voor ieder die affiniteit heeft met psychodermatologie en in professionele zin actief is op dit gebied. Je kunt je aanmelden door je gegevens in te voeren op de website van de NVPD

II. Congressen en symposia

 • De 25ste annual meeting of the Association of Psycho-neuro-cutaneous Medicine of North America (APMNA) zal worden gehouden op 19 maart 2015 in San Francisco, VS: http://www.psychodermatology.us
 • Het 23ste World Congress of Dermatology zal worden gehouden van 8-13 juni 2015 in Vancouver, Canada: http://derm2015.org/
 • Het 16th Congress European Society for Dermatology and Psychiatry (ESDaP) zal plaatsvinden van 25-28 juni 2015 in Sint Petersburg, Rusland. De congresslogan is: “Psychodermatology: Bridging the Gap between Body and Mind”: http://www.esdap2015.org/
 • De 95e Annual meeting of the British Association of Dermatologists (BAD) vindt plaats van 7-9 juli 2015 in Manchester,UK: http://www.bad.org.uk/events/annualmeeting/
 • Het 8e World Congress on Itch (WCI) zal worden georganiseerd van 27-29 september 2015 in Nara, Japan. http://derma.med.osaka-u.ac.jp/itch2015/
 • Het 24ste EADV Congress vindt plaats van 7-11 oktober 2015 in Kopenhagen, Denemarken: http://eadvcopenhagen2015.org/

III. Publicaties

Boeken

 • Antony Bewley, Ruth E. Taylor, Jason S. Reichenberg and Michelle Magid (Eds.). Practical Psychodermatology. Wiley-Blackwell Inc.

Wetenschappelijke artikelen

 • Marshall C, Bewley A. Social Anxiety Disorder and Agoraphobia in Dermatology Patients; Two Cases and a Review of the Literature. Acta Derm Venereol. 2015 Feb 27. doi: 10.2340/00015555-2082. [Epub ahead of print].
 • Chiriac A, Brzezinski P, Pinteala T, Chiriac AE, Foia L. Common psychocutaneous disorders in children. Neuropsychiatr Dis Treat. 2015 Feb 9;11:333-7. 
 • Schut C, Grossman S, Gieler U, Kupfer J, Yosipovitch G. Contagious itch: what we know and what we would like to know. Front Hum Neurosci. 2015 Feb 11;9:57.
 • Schut C, Weik U, Tews N, Gieler U, Deinzer R, Kupfer J. Coping as mediator of the relationship between stress and itch in patients with atopic dermatitis: a regression and mediation analysis. Exp Dermatol. 2015 Feb;24(2):148-50.
 • Van Cranenburgh OD, Smets EM, de Rie MA, Sprangers MA, de Korte J. A Web-based, Educational, Quality-of-life Intervention for Patients with a Chronic Skin Disease: Feasibility and Acceptance in Routine Dermatological Practice. Acta Derm Venereol. 2015 Jan 15;95(1):51-6. 
 • Van Laarhoven AI, van der Sman-Mauriks IM, Donders AR, Pronk MC, van de Kerkhof PC, Evers AW. Placebo Effects on Itch: A Meta-Analysis of Clinical Trials of Patients with Dermatological Conditions. J Invest Dermatol. 2014 Dec 1. doi: 10.1038/jid.2014.522. [Epub ahead of print] 
 • Orion E, Wolf R. Psychologic consequences of facial dermatoses. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):767-71.
 • Schut C, Felsch A, Zick C, Hinsch KD, Gieler U, Kupfer J. Role of illness representations and coping in patients with atopic dermatitis: a cross-sectional study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Nov;28(11):1566-71.
 • Ograczyk A, Miniszewska J, Kępska A, Zalewska-Janowska A. Itch, disease coping strategies and quality of life in psoriasis patients. Postepy Dermatol Alergol. 2014 Oct;31(5):299-304.
 • Van der Linden MM, van Rappard DC, Daams JG, Sprangers MA, Spuls PI, de Korte J. Health-related Quality of Life in Patients with Cutaneous Rosacea: A Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2014 Oct 1. doi: 10.2340/00015555-1976 [Epub ahead of print].
 • Aguilar-Duran S, Ahmed A, Taylor R, Bewley A. How to set up a psychodermatology clinic. Clin Exp Dermatol. 2014 Jul;39(5):577-82.
 • Senra MS, Wollenberg A. Psychodermatological aspects of atopic dermatitis. Br J Dermatol. 2014 Jul;170 Suppl 1:38-43.
 • Shah R, Bewley A. Psoriasis: 'the badge of shame'. A case report of a psychological intervention to reduce and potentially clear chronic skin disease. Clin Exp Dermatol. 2014 Jul;39(5):600-3. 
 • Ellard R, Ahmed A, Shah R, Bewley A. Suicide and depression in a patient with psoriasis receiving adalimumab: the role of the dermatologist. Clin Exp Dermatol.2014 Jul;39(5):624-7.
Met vriendelijke groeten,

Het NVPD bestuur
Dr. Nienke Vulink, psychiater (voorzitter)
Dr. Patrick Kemperman, dermatoloog (vice-voorzitter)
Dr. Saskia Spillekom-van Koulil, psycholoog (secretaris)
Drs. Julia Spoo, dermatoloog (penningmeester)
Drs. Oda van Cranenburgh, psycholoog/onderzoeker (webmaster)
Dr. Antoinette van Laarhoven, biomedisch onderzoeker (nieuwsbrief)
Dr. Marianne Crijns, dermatoloog


Contact: info@psychodermatologie.nl
Copyright © 2015 NVPD, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp