Copy
Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO
Ajankohtaista korkeakoulutuksen kansainvälistymisestä
loka–marraskuu 2015

Tervetuloa lukemaan CIMOn 3–4 kertaa lukukaudessa ilmestyvää uutis- ja ajankohtaiskoostetta korkeakoulutuksen sidosryhmille. Kerromme siinä ajankohtaisia asioita sekä CIMOsta että korkeakoulutuksen kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä laajemmin. P.S. Löydät meidät Twitteristä nyt myös omalta tililtä CIMO HigherEd.
Puheenvuoro
Suomen sankarit
"Melkein kaksi vuosisataa sitten, 1800-luvun puolivälissä, Suomen ruotsinkielinen sivistyneistö alkoi rakentaa suomalaiskansallista identiteettiä. Siinä työssä tarvittiin sankareita. Mutta koska rasismin siemenet kylvetään yltiöisänmaallisessa ympäristössä, Suomen sankareilla on vaikutusta rasismiin", kirjoittaa Varsovan yliopiston Suomen kirjallisuuden ja kulttuurin vieraileva professori Mika Hallila CIMOn blogissa.
Lue kirjoitus
Tilastoja
Vaihtoon lähtee useimmiten naisopiskelija suuntanaan Eurooppa
Vuonna 2014 suomalaisista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista lähti vähintään kolmen kuukauden mittaiselle vaihto-opiskelu- tai harjoittelujaksolle vajaat 10 200 opiskelijaa, Suomeen vaihtojaksolle taas saapui 10 000 ulkomaista opiskelijaa. Vaihtoon lähteneistä 63 % oli naisia. Kokonaista korkeakoulututkintoa maailmalla suoritti 7 150 suomalaista, useimmat aloilla, joihin Suomessa on vaikea päästä opiskelemaan. Suomalaisissa korkeakouluissa opiskeli yli 20 250 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa. Heidän määränsä on yli kolminkertaistunut 2000-luvun alusta. Vaihtojaksoille on leimallista Eurooppa-keskeisyys, sen sijaan vain 40 % ulkomaisista tutkinto-opiskelijoista tuli Suomeen Euroopasta.
Lue tiedote
| Tilastoja ja infografiikkaa
Faktaa 1A/2015: Koulussa, yliopistossa, ulkomailla. Tilastoja yleissivistävän, ammatillisen ja korkeakoulutuksen kansainvälisestä oppilas- ja opiskelijaliikkuvuudesta 2014.
Pakolaiskriisi
Suomalaiskorkeakoulut haluavat tukea kotoutumista tarjoamalla opiskelumahdollisuuksia
Yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on tahto ja mahdollisuuksia tukea pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden kotoutumista Suomeen koulutuksen keinoin. Tämä kävi ilmi keskustelutilaisuudessa, jonka CIMO järjesti yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.
Lue uutinen
Facebook-ryhmä tiedonvaihdon ja keskustelun tueksi
Korkeakoulut tukemassa pakolaisia -ryhmä on tarkoitettu niille korkeakouluissa tai korkeakoulutuksen parissa työskenteleville, jotka pohtivat työssään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden opiskelumahdollisuuksien edistämistä Suomessa. Ylläpitäjänä toimii CIMO yhteistyössä korkeakoulujen kanssa.
Lisätietoja ja liittyminen
Euroopan tasolla toimitaan pakolaisten hyväksi
Korkeakoulujen toimista pakolaiskriisissä on ilmestynyt kooste, jonka Euroopan komissio on toimittanut tuoreen kyselynsä pohjalta.
Erasmus+ -ohjelman mahdollisuuksia tukea pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden koulutusta pohdittiin komission työpajassa lokakuussa. Vuoden 2016 haussa tämä näkyy korkeakouluille lähinnä strategisissa kumppanuushankkeissa. Yhtenä painotuksena monista on tukea hankkeita, jotka koskettavat pakolaisia ja turvapaikanhakijoita tai liittyvät laajemmin pakolaisteemaan.
Tutkijataustaisia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia autetaan löytämään työ- ja harjoittelupaikkoja eurooppalaisissa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa komission hiljattain julkistaman Science4refugees -aloitteen myötävaikutuksella.
Syyriassa ja lähialueilla järjestetään korkeakoulutusta EU:n ja sen jäsenmaiden sekä muiden avunantajien tuella.
European University Association, jonka jäsen myös suomalainen Yliopistojen rehtorien neuvosto UNIFI ry on, kannustaa lausunnossaan Euroopan korkeakouluja ja hallituksia edistämään turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten koulutusta. Tavoitteena on nopeuttaa heidän integroitumistaan ja edistää mahdollisuuttaan panostaa sekä vastaanottajamaan kansantalouteen että yhteiskuntaan laajemmin.
ACAn seminaari The international refugee crisis. What role for European higher education? järjestetään Brysselissä 10.12.2015.  Lisätietoja ja ilmoittautuminen
Kiina
14 suomalais–kiinalaista yhteistyöhanketta sai rahoitusta
CIMO myönsi Aasia-ohjelmasta suomalaisten korkeakoulujen Kiina-yhteistyöhön yhteensä 575 000 euroa. Hankkeet kestävät kaksi vuotta.
Lue uutinen
Nordic Chinese Career Night ensimmäistä kertaa Kiinassa
Pohjoismaiset opiskelijat, harjoittelijat, pohjoismaisten korkeakoulujen kiinalaiset alumnit ja yritykset tuotiin yhteen Shangaissa. Tilaisuus oli Aalto-yliopiston ja CIMOn yhteinen.
Lue uutinen
Venäjä
Uusia askelia opiskelijaliikkuvuuden edistämiseksi Suomen ja Venäjän välillä
Venäjä-vaihtoja tukeva pilottiohjelma lanseerattiin Moskovassa, samalla järjestettiin Study in Finland -opiskelijatapahtumat Moskovassa ja Pietarissa. Paikan päällä esittäytyi 21 suomalaiskorkeakoulua.
Lue uutinen
Erasmus+
Hakukuulutus ja ohjelmaopas 2016 on julkaistu
Korkeakoulutusta koskevat Erasmus+ -toimintojen hakuajat ja hakuneuvontatilaisuudet on koottu tänne.
Hakukuulutus ja ohjelmaopas
Globaalin liikkuvuuden vuoden 2015 toisen haun tuki on jaettu
Seitsemän suomalaista korkeakoulua saa tukea kaikkiaan 88 vaihtojaksoon, kohde- ja lähtömaina Egypti, Israel, Kosovo, Marokko ja Serbia.
Suomalaiskorkeakouluille on myönnetty 2015 opiskelijoiden, opettajien ja henkilökunnan globaaliin liikkuvuuteen kaikkiaan 2,2 miljoonaa euroa 611 vaihtoon.
Lue uutinen
Kansainvälinen harjoittelu
Edustustopaikat houkuttivat eniten hakijoita
Syksyn haun 109 harjoittelupaikkaa ulkomailla haki kaikkiaan 1 214 korkeakouluopiskelijoille tai vastavalmistunutta. Suosituimpia olivat edustustot, joiden 22 paikkaan tuli 503 yhteensä hakemusta. Seuraava hakuaika on 9.
23.2.2016.
Katso hakutilastot
"Ehdottomasti suosittelen lähtemään harjoitteluun ulkomaille"
"Se avartaa omaa maailmankuvaa ja pääsee näkemään, miten ihmiset tekevät eri kulttuureissa töitä", kertoo Finprolla Washingtonissa harjoittelussa ollut Venla Vainio-Puhju.
Katso video | kaikki CIMO videot
Selvityksiä
Opettaja- ja henkilökuntavaihdot lisäävät vain heikosti kulttuuriälyä
Hämeen ammattikorkeakoulun selvitys tarkastelee lyhytkestoisia kansainvälisiä vaihtoja.
Lue lisää
Sosiaalinen tausta vaikuttaa opiskelijoiden kansainväliseen liikkuvuuteen
Suomalaiset korkeakouluopiskelijat osallistuvat verrattain aktiivisesti opiskelija- ja harjoittelijavaihtoihin, mutta tausta vaikuttaa täälläkin, kertoo Eurostudent-tutkimus.
Lue lisää
Ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat suomalaisissa korkeakouluissa
CIMOn tuottama taustamuistio, johon on koottu eri lähteissä olevaa tietoa, tutkimuksia ja tilastoja suomalaisissa korkeakouluissa tutkintoa suorittavista ulkomaalaisista. Erityisenä tarkastelukohteena ovat opiskelijoiden lähtömaat- ja alueet.
Lue taustamuistio
Maailmalta
Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä tuplaantunut Tanskassa – vain joka kymmenes tulee Euroopan ulkopuolelta
Yli 26 000 kansainvälistä opiskelijaa suoritti kokonaista tutkintoa tanskalaiskorkeakouluissa vuonna 2014. Määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2008. Samalla EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden, joilta Tanska alkoi periä lukukausimaksuja 2006, osuus on hiipunut 30 %:sta 10 %:iin.
Palkkaus, työn ja yksityiselämän tasapaino sekä urakehitysmahdollisuudet vaikuttavat Tanskan koulutus- ja tiedeministeriön tuoreen selvityksen mukaan eniten vastavalmistuneiden ulkomaalaisten haluun jäädä Tanskaan. Ministeriö alkaa työstää strategiaa yhteistyössä yritysten kanssa ja käynnistää pilottihankkeita, joissa etsitään keinoja houkutella vastavalmistuneet ulkomaalaiset jäämään maahan ja työllistymään erityisesti sellaisille aloille, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta.
Lue Tanskan liikkuvuustilastoista ja selvitys
Uutiskirje lähetään CIMOn Campo- ja Cimeoni-sähköpostilistojen jäsenille.
Jos et ole listojen jäsen, voit tilata uutiskirjeen täältä.
Uutisvinkit ja palaute: kk-uutiskirje@cimo.fi
Uutiskirjearkisto
Kuvat: Satu Haavisto, Marjo Hallila
 
www.cimo.fi – kansainvälistymisen parissa työskenteleville asiantuntijoille
Tapahtumat Cimo.fi-verkkopalvelun tapahtumakalenterissa

Hakuajat CIMOn ohjelmissa Cimo.fi-verkkopalvelun hakuaikakalenterissa
www.studyinfinland.fi – Suomi korkeakoulumaana tutuksi opiskelijoille ja asiantuntijoille
www.maailmalle.net – nuorille ulkomailla opiskelusta, harjoittelusta ja vapaaehtoistoiminnasta

Facebook
Facebook
 Twitter: CIMO
Twitter: CIMO
CIMO HigherEd
CIMO HigherEd
YouTube
YouTube