Nieuwsbrief april 2020
View this email in your browser

Beste lezer,

We hadden ons deze nieuwsbrief wel anders voorgesteld. Na een mooi seizoen was het de bedoeling om voldaan terug te kijken op de hoogtepunten en de pijlen te richten op wat het volgende seizoen ons gaat brengen. De coronacrisis werpt haar schaduw echter terug en vooruit. Hieronder volgt vooral het 'terug', in mei ontvangt u een brugbrief tussen dit seizoen en het volgende, daarin hopen we veel goede hoop en een rijke horizon op te dissen. 

Voor nu wensen we u naast leesplezier, vooral ook alle gezondheid toe. 

Team Stadscentrum
Het doek blijft dit seizoen dicht

Het had zo mooi kunnen zijn. Met namen als Matroesjka, Piepschuim en Jan Terlouw Jr. lag er een waardig einde van het theaterseizoen 19/20 in het verschiet. Het coronavirus besliste anders en na wat pogingen om de programmering verder op te schuiven, is uiteindelijk besloten om het podiumjaar te beëindigen. Hoe jammerlijk dat ook mogen wezen, bij Stadscentrum het Parochiehuis wordt teruggekeken op een zeer geslaagd seizoen. Het voornemen is om het komende jaar nog rijker te maken, waar mogelijk ook met de voorstellingen die nu kwamen te vervallen. Meer hierover leest u hier.

't Nut: einde en begin

Voor Gillis de Bruijn was het een vreemde gewaarwording. Nog maar net heeft hij de voorzittershamer van de Deldense Nutsvereniging overgenomen, of corona dient zich aan. Met zijn schat aan bestuurlijke ervaring lijkt ook deze nieuwe voorzitter van de Deldense afdeling van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen de juiste man op de juiste plek te zijn. Verdere bewijsvoering daartoe moet tot een volgend seizoen wachten.
Hoe veel vertrouwen De Bruijn ook is toe te dichten, voorlopig zal hij nog wel even in de schaduw van zijn voorganger staan. Onder Leo Klomberg groeide 't Nut Delden tot het grootste departement van het land, met een abonnement op grote namen en volle zalen. De afgelopen jaren is de groei van 't Nut  en die van het Stadscentrum hand in hand gegaan, wij scharen ons dan ook graag achter het eresalut dat zowel de Tubantia als de heer Hamelink als landelijk Nutsvoorzitter bracht. Hulde Leo!
 

GUZMÁN

Hij bespeelde na het trio Goeie Tukkers en medetukster Nathalie Baartman als derde artiest dit seizoen een uitverkochte Reggezaal. Met verve wel te verstaan en op z'n Guzmans, dat ook.
Javier Guzman in huis halen is echter al lang niet meer de goden verzoeken. Waar de cabaretier er voorheen niet altijd gehele onthouding op nahield en er nog wel eens een sport van maakte om zijn publiek te schofferen, is in de nieuwe Guzman het allerprilste talent weer te herkennen. De scherpe randjes blijven, de tirades ook, maar het gebeurt met flair en (zie daar de winst van de laatste jaren) geëngageerd. Het zal wel niet het laatste zijn wat Delden van hem hoorde.
 
Lezen voor de winst

Op 6 februari organiseerde de bibliotheek Hof van Twente de traditionele voorleeswedstrijd voor het vijfde jaar op rij in het Stadscentrum. Acht kinderen kozen hun favoriete fragment en zetten hun beste leesbeen voor. Best spannend op dat grote podium met een zaal vol aandachtig luisterende (groot)ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, meesters en juffen. 
Een deskundige jury kon uiteindelijk de Goorse Bashar Kalab van basisschool Heeckeren feliciteren met de winst. Mocht Bashar met voorlezen niet zijn latere brood kunnen verdienen, dan vreesden de juryleden niet voor een glorieuze toekomst van deze rasentertainer, die op het Deldense podium bewees klaar te zijn voor meer.
 

75 jaar vrijheid

Zoals in heel het land, moest ook de viering van 75 jaar vrijheid in Delden sterk versoberd worden. De tweede editie van het evenement 'Delden terug naar toen' kwam daarmee te vervallen en in de slipstream daarvan gold dat ook voor de aangrijpende productie Philip Mechanicus, Wachten op transport , die op 1 mei in het Stadscentrum plaats had moeten vinden
Operazangeres Elisabeth Oets brengt in die voorstelling, onder pianobegeleiding van Mi Ying Cheng een muzikale hommage aan haar grootvader die als chef buitenland van het Algemeen Handelsblad het kwaad onder zijn ogen zag zegevieren en het uiteindelijk aan den lijve moest ondervinden. Alleen al gezien deze lading, zal de voorstelling volgend jaar op herkansing gaan. 

Lanoye steelt de show

Een van de laatste podiumactiviteiten die nog doorgang kon vinden, was de komst van de vermaarde literator Tom Lanoye. Slechts enkele dagen nadat hij op de tafel van Mathijs van Nieuwkerk had staan dansen, roerde hij zich op de tiende maart in de Reggezaal. Lanoye verzorgde een lezing over zijn roman Sprakeloos, een lezing die uitmondde in een welig tierend relaas over familie, Vlaanderen, virussen, literatuur en (!) Özcan Akyol.
Zonder het te weten sorteerde Lanoye daarmee voor op de literaire avond van volgende jaar, waarin Akyol te gast is. Met een roerend citaat besloot hij niet slechts een boeiende avond, maar - zo zou later blijken - ook het Nutsseizoen 19/20, het verdere programma komt immers te vervallen. Gelukkig belooft ook de jaaragenda van volgend theaterseizoen veel moois. Meer informatie vindt en vraagt u hier.
 


Het huis te klein


Zwart-Wit Toneel bracht dit jaar het stuk Het huis te klein op de planken, hoewel het vanwege de coronamaatregelen bij een keer bleef. Op de zevende maart immers was er nog relatief weinig aan de hand in Nederland, een week later was het al bijna not-done.
Bredero wist het een paar eeuwen geleden al en het was bij dezen nog maar eens bewezen: 'Het kan verkeren'. 
Hoewel veel relatief blijkt in deze tijden, is het gerust zonde dat het bij één uitvoering bleef. Niet slechts schreef Jos Schepers, met wat goede wil een opvolger van Bredero, een vermakelijk stuk, ook de tekstbeheersing en beleving van de acteurs in kwestie was dik in orde. Voor een ieder die in maart de vermakelijke verwikkelingen van Frits en Hilde Kinkelboer miste, geldt de toezegging van Zwart-Wit dat ze de vervallen uitvoering in zullen halen. In betere tijden.
 

Science Battle boeit

Het was een beetje een gok, de Science Battle die op 7 februari in Stadscentrum het Parochiehuis op de agenda stond. Zit het Twentse theaterpubliek nu wel te wachten op vermakelijk duellerende academici? Het antwoord bleek ‘ja’ te zijn.
Een goede 50 aanwezigen, onder wie veel jeugdigen, namen plaats in een Reggezaal waarin voor de gelegenheid een cafésetting was gecreëerd. In een ontspannen sfeer kwamen zowel de vermaarde spreekstal-meester René M. Broeders, als de volledig onbekende promovendi prima tot hun recht. Van de klassieke mix tussen ‘leering ende vermaeck’ vindt u op de website een meer uitgebreid verslag.
 

Onze ondernemers

Als de crisis zich ergens doet gelden binnen het Stadscentrum, dan is het wel bij de bedrijven die actief zijn in het pand. Niet alleen liggen de cursussen, workshops en trainingen van verschillende organisaties stil, ook bij het gros van de vaste huurders zit de deur  op slot.
Voor Homeopathiepraktijk Manon Fontijn geldt dat de opstart van de activiteiten wordt uitgesteld. Het spreekuur van HNVG-advocaten op de vrijdagochtend komt te vervallen. Leerkracht Studiecentrum is in navolging van de scholen gesloten tot in betere tijden. Slechts bij Reisbureau Brouwer is nog geregeld activiteit, hoewel iedereen zal begrijpen dat juíst de reisbranche hard geraakt wordt. Vergeet u ondertussen het lokaal ondernemerschap niet? Al is het al om hun loyaliteit aan uw Stadscentrum.
Share
Tweet
Forward


Copyright © 2020 SBR Delden, alle rechten voorbehouden.


Voor meer informatie: info@sbrdelden.nl 


Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SBR Delden · Postbus 55 · Delden, Ov 7490 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp