Nieuwsbrief februari 2016
 
View this email in your browser
Beste lezer,

Ondanks de heersende vorst, doet het voorjaar zich gelden in het Parochiehuis. Februari geldt traditioneel als de scharniermaand tussen de voorstellingen van de Deldense toneelverenigingen en in maart verrijkt stichting 't Iemenschoer haar aanbod. Uiteraard leest u in dit krokus-schrijven nog veel meer over voorbije en aanstaande glorie, die steeds vaker het recreatieve/ eductatieve ontstijgt. Naast activiteiten voor vermaak en onderricht bloeien immers steeds meer andersoortige initiatieven op aan de Langestraat.

Veel leesplezier!

Het repaircafé: goed gezellig!


Het Parochiehuis biedt Deldenaren graag de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in een gemoedelijke setting. Daarnaast heeft de SBR duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Beide doelstellingen worden gediend binnen het Repaircafé, een plek waar vrijwilligers een helpende hand bieden bij het repareren van apparaten en kleding.
In de aanloopfase naar een Deldense versie zijn we op zoek naar mensen met enige handigheid met stof of elektronica. In ruil voor een paar uur per maand bieden we u een warm bad en de dankbaarheid van de bezoekers. Proef de sfeer en neem vandaag nog contact op.


Dans, dans, dans


De grote zaal een ballroom, daar is niet al te veel fantasie voor nodig. Op onze uitnodiging zal Dancemasters Reiners daarom een danscursus verzorgen, waarin verschillen stijlen de revue passeren. Van 13 maart t/m 24 april kunnen beginnende of gevorderde individuen of paren gedurende zes zondag-middagen hun dansambities waarmaken. Of het nu is ter voorbereiding op een feest, of puur voor de gezelligheid, Maico Vollenbrock dient uw doel. Lees hier meer over ons dansarrangement en meld u snel aan.
 

Crimineel hotel


Na het enorme succes van de Kwek-weschudders kan de andere Deldense toneelvereniging niet achterblijven. Zwart Wit brengt in 2016 het blijspel Crimineel Hotel op de planken. Binnen een setting die doet denken aan Fawty Towers leven de acteurs zich uit in hun hilarische rollen en ontwikkelt zich een tafereel waarin geldzucht het slechtste in de personages boven brengt. Op 12, 18 en 19 maart betalen volwassenen €10,- en kinderen en 65+'ers € 7,50.
 

Wilt u uw kind net dat beetje extra zelfverzekerdheid meegeven, of gunt u hem/haar die laatste groei binnen het sociale domein? Vanaf 22 maart biedt Buro KinderWijz op dinsdagmiddag van 16:00 tot 17:30 schoolgaande kinderen dé kans om (nog) weerbaarder te worden. In een serie van acht ‘Bikkeltrainingen’ stomen Renske Wiegerink en Esther van Unnik middels diverse activerende gespreks- en trainingsvormen de kinderen helemaal klaar voor onze veeleisende maatschappij.
 


Windows 10


In de vorige nieuwsbrief werd een een basiscursus Windows 10 in het vooruitzicht gesteld. Voor iedereen die nog maar moeilijk kan wennen aan dit allernieuwste besturings-systeem of eigenlijk nog niet durft over te stappen. Inmiddels heeft stichting 't Iemenschoer ook een tijdspad uitgetekend: op maandag 7 maart van 9:30 en 11:30 staat de eerste van zes cursusmomenten gepland. Hier kunt u terecht voor informatie en aanmelding.
 

(Jaar)vergaderingen


Als club of vereniging wil je het jaar goed beginnen. Een jaarvergadering is dan onmisbaar en het voorjaar is het moment hiervoor. De laatste jaren merken we een toeloop op dit vlak, begrijpelijk ook, want voor een relatief laag bedrag geeft u net wat meer cachet aan de bijeenkomst. Voor een handvol tot een paar honderd leden is binnen onze accommodatie maatwerk mogelijk.
 


 Minions    +     Fanfare


Na het enthousiasme dat de vertoning van Paddington ontlokte, was de keuze voor een vervolg geen lastige. Voor slechts €2,50 kan je op 2 maart vanaf 15:00 uur aanschuiven voor Minions. De succes-wezens uit de Despicable me-serie kregen vorig najaar een eigen film, die dus nu al in het Parochiehuis draait.
Kijkt u liever mensen dan minions, dan komt u twintig dagen later aan uw trekken. Bert Haanstra's Fanfare biedt een rijke schakering aan karakters, verzameld in twee rivaliserende orkesten. De Filmkring Delden en Filmhuis Alleman nodigen u uit om de honderdste verjaring van Twentes grootste cineast mee te vieren. 
 


Sporen van vroeger


De onderstaande kaart is van de - zestiende eeuwse - hand van Jacob van Deventer. Hij geldt als vertrekpunt van de lezing die Bas Boer namens het Twents Streekarchief Delden op de 16e maart in de Reggezaal verzorgt. Aan de hand van dergelijke kaarten verkent Boer welke sporen van oude hoofdwegen, grenzen, versterkingen, haventjes en waterlopen het landschap van nu herbergt. Leer met andere ogen naar de leefomgeving te kijken. De lezing start om 20:00, toegang tot de Reggezaal is gratis.
 


Entr'Acte en Jaap Scholten


't Nut nodigt u uit om op 17 februari en 8 maart aan te schuiven in de Reggezaal. 
In februari staan Elly Janssen en Nini Derlagen met hun voorstelling Koude vlammen garant voor een avondje confronterend cabaret. Met de zelfspot die de dames hanteren, wordt het publiek een lachspiegel voorgehouden.
Minstens zo enerverend zal de jaarlijkse literaire avond zijn. Ditmaal wordt Jaap Scholten aan de tand gevoeld, niet in de laatste plaats over zijn Twentse settings en thematieken. Voor meer informatie en aanmeldingen bezoekt u de nutssite.

 

 

‘De kunst van het zorgen en loslaten’ kunnen mantelzorgers zich in een zevendelige cursus eigen maken. SIZ Twente biedt vanaf 18 maart de handvatten om jezelf te ‘ontzorgen’ wanneer je een  hulpbehoevende familielid of vriend(in) bijstaat in een ziekteproces. De inmiddels beproefde methode resulteert bij de deelnemers niet slechts in bewustwording, maar leidt vaak ook tot een meer harmonieuze beantwoording van de hulpvraag en bovenal tot een grotere mate van voldoening bij zowel patiënt als mantelzorger. Meld u nu nog aan.
 


Theatersucces

 
Al 70 jaar voert toneelvereniging de Kwekweschudders haar stukken op. En dat moest gevierd. Met de vijf (!) uitvoeringen toonde het gezelschap haar onophoudelijke ambities, met hun spel maakten de acteurs blijvende indruk op de aanwezigen. Juist de verjongingskuur onder cast en toeschouwers lijkt een rijke toekomst te garanderen voor Deldens oudste toneelvereniging.
Niet slechts aan de acteurs van de 'Kwek' was het toi-toi-toi welbesteed, ook het TamTam-theater had succes met hun Roestige Spijkers. Op uitnodiging van de CuBaHof genoten meer dan honderd basisschoolkinderen van de première van dit objectentheater.
Voorjaarsagenda Reggezaal
 

Samenvattend zijn dit de hoogtepunten in de 'grote zaal':
 
  • 17 februari: 't Nut presenteert het damesduo Entr'Acte met hun Koude vlammen.
  • 24 februari: de Hofbibliotheek organiseert een voorleeswedstrijdvoorronde.
  • 1 maart: de Filmkring Delden vertoont een Oosters meesterwerk.
  • 2 maart: Voor de basisschooljeugd, (groot)ouders en ieder ander draait Minions.
  • 8 maart: 't Nut ontvangt de auteur van o.a. Horizon city: Jaap Scholten.
  • 12, 18 en 19 maart: Toneelvereniging Zwart Wit voert haar Crimineel Hotel op.
  • 13 en 20 maart: De eerste twee lessen van de zesdelige stijldanscurus.
  • 16 maart: Het Twents Streekarchief duidt Sporen van vroeger in het landschap
  • 22 maart: Filmhuis Alleman en de Filmkring Delden presenteren Haanstra's Fanfare.
Share
Tweet
Forward


Copyright © 2016 SBR Delden, alle rechten voorbehouden.


Voor meer informatie: info@sbrdelden.nl 


Uitschrijven voor deze nieuwsbrief