Copy
Techtank nyhetsbrev 2016-03-10
View this email in your browser
Techtank News samlar nyheter som på ett eller annat sätt rör Techtank, våra medlemsföretag och samarbetspartners. Alla som är nyfikna på oss är varmt välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev - du anmäler dig på startsidan på www.techtank.se. Sprid gärna vidare till kollegor, kunder, leverantörer, samarbetspartners m fl!

Kompetensutveckla dig genom Techtank!

Techtank Competence
Modellen för att mäkla kompetens till regionens teknik/tillverkande företag är nu igång. Genom att samla in gemensamma behov kan Techtank nu, efter upphandlingar, erbjuda kostnadseffektiva utbildningar på hemmaplan och med god kvalité. Områdena spänner från arbetsmiljö, ledarskap, kommunikation till verksamhetsutveckling, språk och IT m.m. Dessa kommer att arrangeras efter de behov företagen har. Vi har redan nu planerat in insatser, varav vissa ligger inom ramen för projektet Techtank Bas och kan erbjudas medlemmar i Techtank utan kostnad. Exempel på kommande utbildningar:
  • Leda utan att vara chef (3 dgr) 7/4, 18/4, 25/4
  • Förändringsledning (2 dgr) 14-15 april
  • Projektledning (3 dgr) 16-18 maj
  • Presentationsteknik (ej datumsatt)
  • Strategisk kompetensförsörjning (ej datumsatt)
Hör av dig till projektledare Ingela Håkansson om du önskar delta i eller vill veta mer om våra utbildningar: ingela.hakansson@techtank.se, 076-861 27 43.

Kommande möten inom Techtank Competence

Techtank Competence nätverk
Närmast i tid hålls följande möten i våra olika nätverk:
  • Mångfald/CSR: 14/3 kl. 13-16 på Volvo
  • Underhållschefer/ledare: 17/3 kl. 13-16 på Volvo
  • Lean: 18/3 kl. 08.30-11 på Tre D Mekaniska
  • Competence: 14/4 kl. 9-11 på Tre D Mekaniska
Hör av dig till projektledare Ingela Håkansson om du önskar delta i eller vill veta mer om något av nätverken: ingela.hakansson@techtank.se, 076-861 27 43.

Frukostseminarium om materialval och tillverkningstekniker

Techtank bjuder in till ett frukostseminarium i Olofström den 4 maj kl. 08.30-10 om hur bl a ökad materialkunskap kan hjälpa företag att skapa innovation. Anders Breitholtz från Material ConneXions Skandinavienkontor i Skövde föreläser på temat: Varför är materialval och tillverkningstekniker viktigt och vart är vi på väg? Mer information >>
Material ConneXion

Save the date - Business Forum Industri 17 maj!

Business Forum Industri
Boka in den 17 maj i din kalender! Då arrangerar Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, i samarbete med Volvo och Techtank, Business Forum Industri. Tid: eftermiddag. Plats: Volvo Södra i Olofström. Mer information kommer inom kort!
 

AKTUELLT HOS MEDLEMMAR OCH PARTNERS

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Techtanks nyhetsbrev? Välkommen att kontakta redaktör Karin Andersson, karin.andersson@techtank.se, 076-861 27 44.

EBP på plats i Genève när Aston Martin DB11 lanserades

EBP Aston Martin DB11
Förra veckan lanserades den nya Aston Martin DB11 under den 86:e International Geneva Motor Show (3-13 mars). Representanter från EBP i Olofström fanns på plats för att närvara vid avtäckningen av denna modell som EBP levererat såväl huv som tak och dörrar till. Den som besöker motormässan kan inte undgå att se EBPs samarbete med Aston Martin, då de lyfts fram som Technical Partner vid presentationen av den nya DB11, som för övrigt har den enskilt största ”clamshell-huv” som Aston Martin någonsin tillverkat. I denna film kan du se mer av den nya Aston Martin DB11 >>

Nya chefer på plats på Wugang

Nya chefer på Wugang
Wugang Tailored Blanks i Olofström har anställt två nya chefer. Tobias Back (till höger i bild) är ny Supply Chain Manager och kommer närmast från en tjänst inom Strategic Purchaser & Supplier Chain Management på Dynapac. Ny Quality Assurance Manager är Jens Lönquist (till vänster i bild) som närmast kommer från en tjänst som Group Lean Director på DLG Köpenhamn Danmark, men som tidigare bl a arbetat många år på Volvo i Olofström.
– Det känns oerhört inspirerande, Wugang är ett spännande företag och det ska bli roligt att efter 21 år på Volvo få arbeta på ”andra sidan” som en underleverantör in till dem, berättar Jens, som också ser fördelar med att Wugang är medlem i Techtank:
– Jag ser verkligen fram emot att ingå i ett så spännande kluster som Techtank, där allas våra kompetenser kommer tillgodo för alla de ingående företagens räkning, och jag är övertygad om att vi har mycket att lära av varandra.

Swedish Waterjet Lab ny partner till Techtank

Swedish Waterjet Lab
Techtank välkomnar Swedish Waterjet Lab (SWL) i Ronneby som ny partner. Under ett och samma tak samlas genom SWL högteknologisk teknik, forskning och utbildning inom vattenskärteknik. I labbet finns utrustning för att utföra och analysera skärtester. Detta görs både åt företag som är nyfikna på vattenskärningstekniken, åt företag som redan är kompetenta inom teknikområdet och för forskare och studenter vid högskolor. Läs mer på SWLs egen webbplats >>

Aktivitet för tjejer på Volvo den 8 mars

Volvo Internationella kvinnodagen
Drygt 60 tjejer från Olofströms 7:e-klasser besökte Volvo på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Efter en inledande företagspresentation fick tjejerna se fabriken från det Blå tåget. Eftermiddagen avslutades med fika och mingel och många skratt. Ett tjugotal kvinnor från Volvo deltog som guider under eftermiddagen, som blev mycket uppskattad. Aktiviteten kommer också att utvärderas av skolan.

BTH-studenter samarbetar med EBP

EBP har under innevarande läsår ett samarbete med Blekinge Tekniska Högskola (BTH) där studenter i årskurs 3 på Maskinteknik får möjlighet att arbeta med verkliga arbetsuppgifter i vissa kurser. Under hösten arbetade två grupper med konceptutveckling av universalracks. För närvarande pågår fortsättningskursen där konstruktion ska göras av valda koncept.
– Vi tycker det är viktigt att ge studenterna en möjlighet att få komma ut i industrin, och vi upplever det stimulerande att ta del av deras sätt att jobba med problemlösning. Samarbetet mellan industri - högskola kommer att bli viktigare framöver, menar Per Svensson, teknikchef på EBP.
Bilden nedan är tagen från slutredovisningen av konceptkursen
.
BTH-studenter på EBP
Share
Tweet
Share
Forward
+1
Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella marknader och inom olika branscher, inte minst fordonsindustrin som för många utgör basen. Tillsammans arbetar vi med partners från samhälle och akademi för att nå nya marknader, driva teknikutveckling samt attrahera och utveckla kompetens. Techtank drivs ifrån Olofströms Näringsliv med stöd av:
Copyright © 2016 Techtank, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp