Copy
Techtank nyhetsbrev 2016-05-03
View this email in your browser
Techtank News samlar nyheter som på ett eller annat sätt rör Techtank, våra medlemsföretag och samarbetspartners. Alla som är nyfikna på oss är varmt välkomna att prenumerera på vårt nyhetsbrev - du anmäler dig på startsidan på www.techtank.se. Sprid gärna vidare till kollegor, kunder, leverantörer, samarbetspartners m fl!

Evomatic är Techtanks nyaste medlem

Evomatic
Sedan april i år är Evomatic AB ny medlem i Techtank. Evomatic har funnits sedan 1998, har idag ett 50-tal medarbetare i Karlshamn och är en komplett leverantör av robotlösningar. Vi frågar Kenneth Jonsson, Business Area Manager för automotive, varför man valt att gå med i Techtank och vad man hoppas få ut av sitt medlemskap?
Vi vill gärna vara en del av det nätverk som Techtank har/håller på att skapa, vi ser fördelar både på marknadssidan och inom området kompetensutveckling. För att växa har Evomatic ett starkt fokus på marknadssidan, och har därför tillsatt en ny organisation med ansvariga inom de olika affärsområdena, Automotive, Generell tillverkande industri samt Livsmedelsindustri.
Läs hela intervjun här >>

Välkommen till BusinessForum - Framtidens industri - den 17 maj i Olofström

Business Forum Industri
Den 17 maj är det återigen dags för ett BusinessForum! Denna gång bjuder Handelskammaren tillsammans med Volvo Cars och Techtank in till en dag av tankar och kunskaper om framtidens industriella möjligheter. Dagen kommer bjuda på intressanta diskussioner och talare från Volvo Cars, forskningsinstitutet Swerea IVF och teknikklustret Techtank. Du får också den unika möjligheten att se bilarna S90 och XC90 T8 hybrid!
Läs hela programmet och anmäl dig här innan den 11 maj >>
 

Aktuella utbildningar via Techtank

Techtank Competence nätverk
Flera av utbildningarna är kostnadsfria för Techtanks medlemsföretag. Hör av dig till projektledare Ingela Håkansson om du önskar delta i eller vill veta mer om våra utbildningar: ingela.hakansson@techtank.se, 076-861 27 44.

Kommande möten inom Techtank Competence

Techtank Competence nätverk
Närmast i tid hålls följande möten i våra olika nätverk:
  • Mångfald/CSR – fredagen den 17/6 kl. 08.30-11.00, Wugang Tailored Blanks, Olofström
  • Underhållschefer/ledare – onsdagen den 31/8 kl. 13.30-15.30, Stora Enso, Nymölla
  • Lean – fredagen den 9/9 kl 08.30-11.00, Rydverken, Ryd
  • Kompetens – fredagen den 16/9 kl. 09.00-11.00, Stans & Press, Vilshult
Hör av dig till projektledare Ingela Håkansson om du önskar delta i eller vill veta mer om något av nätverken: ingela.hakansson@techtank.se, 076-861 27 43.

Frukostmöte på Volvo 25/5 med visning av presshärdningslinje

Frukostmöte på Volvo
Den 25 maj bjuder Volvo in till ett frukostmöte i samarbete med Techtank. På programmet står rundvandring och visning av Volvos presshärdningslinje, där vi kommer att få följa flödet genom pressning och ut till laserskärningen av presshärdade artiklar.
Observera att antalet platser är begränsat till 20, först till kvarn gäller. Välkommen med din anmälan snarast till: sebastian.lodge@techtank.se.
Mer information >>

AKTUELLT HOS MEDLEMMAR OCH PARTNERS

Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Techtanks nyhetsbrev? Välkommen att kontakta redaktör Karin Andersson, karin.andersson@techtank.se, 076-861 27 44.

YTAB inne i en rejäl expansionsfas

YTAB
I januari i år hade Ytab 28 anställda. Nu, fyra månader senare, har personalstyrkan ökat till 46 och fler behövs i takt med att nya ordrar rullar in.

Det ser väldigt positivt ut för företaget, vi kommer att mer än dubbla omsättningen i år, berättar VD Mats Karlsson.
Anledningen till denna rejäla expansionsfas är alla nya projekt och ordar, både från gamla och nya kunder, som kommit in under den senaste tiden.

De nya jobben har kommit in successivt, och nu i början på året blev det en riktig ketchupeffekt när flera av våra kunder ökade samtidigt. Ett exempel är Plastal som lagt en stor order som gäller leverans av plastartikel och lackering till V90 XC, berättar Malin Sahlsten, produktionschef på Ytab.
Läs hela intervjun här >>

Kompetensutveckling viktigt på Tre D Mekaniska

För att hålla sig på tårna och både ta tillvara och utveckla den kompetens som finns bland de anställda prioriterar Tre D Mekaniska i Vilshult att arbeta strategiskt med kompetensutveckling.

Tre D Mekaniska AB är en modern mekanisk verkstad som arbetar med laserskärning i 2D, 3D och rörlaserteknik. På relativt kort tid har företaget gått från 25 till 50 anställda, något som är både utvecklande och en utmaning. Vi träffar Olle Haglund, VD, och Magnus Nilsson, produktionsstyrningsansvarig, för att höra lite mer om hur de konkret arbetar med kompetensutveckling för personalen på Tre D Mekaniska.

För att utvecklas som företag är det helt nödvändigt med kompetensutveckling. Vi har en klar målsättning med vad vi vill, och genom Techtank har vi fått stor hjälp med att komma igång med detta utvecklingsarbete. I och med att medlemsföretagen i Techtank har liknande behov passar det också väldigt bra att samarbeta kring just detta område, menar Olle, och får medhåll av Magnus:
Det har varit väldigt bra att vi fått färdiga förslag på utbildningar från Techtank. Ibland vet man inte vilket behov man har förrän man får dessa inspel.
Läs hela intervjun här >>
Tre D Mekaniska

Energinätverket snart igång!

Gruppen av små och medelstora företag som tillsammans ska jobba med energieffektivisering börjar ta form, nu har nio företag anmält sig. Genom att jobba fokuserat med frågan är målet att minska energianvändningen med minst 15 %. Bland de nio företagen finns just nu fem medlemmar från Techtank: EBP, El-Yta, Formplast, Tre D Mekaniska och Ytab.

Tillsammans med AMB, Spring Systems, Stål & Rörmontage och TMDI kommer Techtank-företagen att systematiskt arbeta med frågan och därmed kunna skaffa sig konkurrensfördelar på marknaden.
Den 25 maj är startdatum, då kommer alla företagen att mötas i Olofström. Fortfarande finns det chans att anmäla sig om man vill ta del av den unika möjligheten som erbjuds deltagarna.

Varje företag kommer bland annat att få ca 150 timmar till sitt förfogande av en energiexpert från ÅF, säger Ulf Hansson från Energikontor Sydost som är koordinator för satsningen. Sättet att arbeta tillsammans i en grupp är hämtat från Tyskland där man har visat att detta ger ungefär dubbla besparingen jämfört med att arbeta var för sig.
För frågor/intresse av att delta - kontakta Ulf Hansson >>
Energikontor Sydost

Jernkontoret utlyser nytt stipendium

Jernkontoret
Den som presenterar en innovativ idé om framtida användning av stål tilldelas ett stipendium om 400 000 kronor. Utlysningen stänger den 9 maj 2016. Allt som krävs är en beskrivning av idén och hur man skulle kunna förverkliga den. Mer information finns på Jernkontorets webbplats >>
Vid frågor går det också bra att kontakta
Nader Asnafi, Head of Research, Development & Engineering på VA Automotive.

Projektdag Blekinge 1 juni

Projektdag Blekinge
Den 1 juni bjuder Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge in till Projektdag Blekinge. Under dagen kommer projekt kopplade till Blekingestrategins fyra insatsområden att presenteras av projektägarna, däribland Techtank. Det kommer också bli inspirationsföreläsning om att skapa samverkan och jobba mot gemensamma mål, tips om horisontella perspektiv, hur man mäter resultat av projekt, information om kommande utlysningar m.m.
Program och anmälan >>

 

Välkommen att följa oss på Facebook och LinkedIn!

Techtank Facebook
Här delar vi med oss av senaste nytt från vårt teknikkluster och annat av intresse för våra medlemsföretag, samarbetspartners m fl. Alla som är nyfikna på Techtank är välkomna att följa oss på Facebookwww.facebook.com/techtank.se eller LinkedIn: www.linkedin.com/company/techtank-advanced-engineering-alliance
Share
Tweet
Share
Forward
+1
Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella marknader och inom olika branscher, inte minst fordonsindustrin som för många utgör basen. Tillsammans arbetar vi med partners från samhälle och akademi för att nå nya marknader, driva teknikutveckling samt attrahera och utveckla kompetens. Techtank drivs ifrån Olofströms Näringsliv med stöd av:
Copyright © 2016 Techtank, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp