Copy

Dit is de nieuwsbrief van De Technische.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nieuwsbrief 6.1  
september 2018
De Technische.

School voor vakmanschap

Wat vliegt de tijd! We beginnen alweer aan het zesde jaar van De Technische. En we kunnen concluderen dat het goed gaat. We hebben de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag gemaakt en hebben dit jaar weer meer studenten aan ons weten te binden. En dat is goed nieuws voor al die bedrijven die zitten te springen om enthousiast personeel.

Nieuwe instroom:

Agenda
 
3 t/m 7 september VCA week met
theorielessen en workshops
Eerstejaars studenten
10 september VCA examen Eerstejaars studenten
29 september Techniekdag Nijmegen Locatie Technovium
2 oktober De Technische Onderneming Locatie Technovium
15 t/m 19 oktober Herfstvakantie Alle studenten
14 november Leermeesters Bijeenkomst Locatie Technovium
12 november Start periode 2 Alle studenten
VCA Week

VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Certificaat Aannemers) is verplicht voor alle studenten. Via deze methode kunnen studenten op een snelle en adequate manier dit certificaat behalen. In een week worden theorie en praktijk gecombineerd.

Steigers bouwen met de KEI klas op de Streekweg
Overleg in een werkgroepje
Ergonomie en tillen
VCA PBM's en overige veiligheidsuitleg
Steigers bouwen naast het Technovium
Onze nieuwe KEI-opleiding:

Binnen de Technische zijn we dit jaar gestart met een nieuwe opleiding: een combinatie van koeltechniek, elektrotechniek en installatietechniek (KEI).
De studenten van de KEI -opleiding op de Streekweg
(met de docenten Sil Jonkers en  Michel Janssen)
 

Bijzonder is dat in deze opleiding het fundament elektrotechniek blijft, maar daaromheen worden studenten breder opgeleid: koeltechniek met meet- en regeltechniek en installatietechniek. Voor die laatste onderwerpen krijgen ze workshops en certificaten in drie keuzedelen.

KEI-goed
Sil Jonkers en Michel Janssen trekken drie dagen per week de kar. “Deze studenten worden dus eigenlijk breder opgeleid. Ze beginnen met VCA, NEN3140 en de basis van elektro, zodat de bedrijven weten dat ze veilig kunnen werken in de elektrotechniek. Daarna krijgen ze bijvoorbeeld werktuigkunde voor elektro, waar ze basisvaardigheden aanleren zoals hoe om te gaan met pvc en afschot afvoer. Ze krijgen dus meteen ’n stuk installatietechniek.
Bijna alle installateurs zijn tegenwoordig breed georiënteerd en deze studenten zijn breder inzetbaar. De marktvraag is groot voor o.a. koeltechniek (ook verwarmen met warmtepompen). Installatiebedrijven gaan steeds meer doen waar elektro voor nodig is. Ik verwacht dat we in de toekomst monteurs gaan opleiden die dit ook allemaal doen. Dat is KEI-goed!”
 
Goede studenten met brede interesse
Sil geeft aan, dat de vraag voor deze opleiding vanuit de aangesloten bedrijven bij InstallatieWerk en De Technische is gekomen. “Er is natuurlijk een nieuwe vraag ontstaan door de energietransitie waar we mee te maken hebben. Het gas gaat weg, dus we moeten gaan werken met warmtepompen, koeltechnieken en zonnepanelen. We mikken voor de KEI op studenten die goed zijn en een bredere interesse hebben. Ze hadden zich al ingeschreven voor eerste monteur elektrotechnische industriële producten en systemen en toonden allemaal interesse voor deze specifieke opleiding die gericht is op nieuwe technologie. Deze mannen kunnen dat straks allemaal en hebben daardoor ‘n streepje voor, maar het is ook een zwaardere belasting. Ze krijgen er meer bij en moeten meer dingen aanleren, maar bedrijven schreeuwen om deze studenten.”

Dat de sfeer bijzonder is blijkt uit het feit dat de Eritrese jongen Estefanos de geboortedag van Johannes wil vieren met de anderen. Dat is gebruikelijk in Eritrea. Hierdoor wordt de drempel ook weer lager voor andere studenten om naar hem toe te gaan.
 
14 studenten
“We zijn dit jaar met een relatief kleine groep van 14 studenten gestart aan deze 3-jarige opleiding. We combineren theorie en praktijk. Alles is erg op elkaar afgestemd. De lijntjes tussen theorie en praktijk zijn hier erg kort. Ik heb vanmorgen iets in de theorie uitgelegd, wat ze vanmiddag al maken.
 

Danny (rechts): “ik heb last van dyslexie en daarom is het fijn dat we hier met een beperkte groep zitten. Dan krijg je meer en sneller hulp. Je krijgt een echte klik met z’n allen. Je moet wel met iedereen leren omgaan. Dat is in het bedrijfsleven ook zo. Ik kan met deze opleiding meer kanten op en voor de bedrijven is dat ook prettig. We krijgen meer met nieuwe technologie te maken.”Xander (links): “Ik vind het een goede combinatie van theorie en praktijk. Niet de hele dag in een lokaal. Lekker bezig in de praktijk en er hangt inderdaad een lekker sfeertje. Ik vind het wel fijn dat we drie dagen op de Streekweg zitten, dat is veel rustiger. In de pauze heb je meer contact met elkaar. Met de leraren maak je ook makkelijk contact. We hebben twee docenten voor de praktijkvakken en dat schept toch een band.”   
 

Streekweg én Heyendaalseweg
We zitten nu drie dagen op de Streekweg en twee op Technovium, ook omdat we ruimte nodig hadden. Het voordeel is dat we meer sfeer kunnen creëren. Meer sfeer onderling, meer het gevoel van een eigen bedrijfje, muziekje erbij. Het is een rustige omgeving en iedereen is gewoon lekker aan het werk.”
 
 
Leermeester aan het woord

In de rubriek: ‘Leermeester aan het woord’ interviewen we de praktijkbegeleiders van de bedrijven waarmee de Technische samenwerkt.

Fred Cordemeijer is leermeester/eigenaar van Cordemeijer Schilderswerken in Wijchen.
Bij de verkiezing tot Praktijkopleider in de categorie Technisch Gebouwde Omgeving (TGO) is hij onlangs regionaal 1e geworden in Gelderland en landelijk als 2e geëindigd. Alle reden om eens met hem een gesprek aan te gaan.
 

op de foto <links> Fred Cordemeijer en <rechts> Tom Koeslag

 
(op de foto zie je <links> Fred Cordemeijer en <rechts> leerling Tom Koeslag

"Mijn carrière heeft me gevormd tot hoe ik nu als leermeester ben" 
De eerste vraag die we aan Fred stelden, was natuurlijk: Hoe vond je het om zo hoog te eindigen in de verkiezing van de beste Praktijkopleider?
“Tja, in het begin dacht ik, wat moet ik hiermee? Paul Glaap van de Schildersvakopleiding had me voorgedragen en zei: ‘doe het nou maar’. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek met een jury van 3 man sterk en zei: kom maar naar mijn werk toe. Daar werd ik geïnterviewd en naar aanleiding van dat gesprek werd ik uitgeroepen tot De Beste Praktijkopleider van Gelderland in de TGO.”
Waarom ben je een goede leermeester? Fred antwoordt: “Ik denk dat ik mezelf probeer te blijven. Ik projecteer mezelf in de schoenen van die studenten. Ik herken veel in ze, was zelf ook geen makkelijke. Voor mijn vader was ik een lastige zoon, die niet wilde studeren. Ik moest van school af, dus ik heb zelf best het een en ander doorgemaakt. Daardoor begrijp je de studenten misschien beter. Ik had toen het geluk dat er weinig doorstroom was naar de vak-MTS in Utrecht (Nimeto) en ik werd zonder diploma via een toelatingsexamen toegelaten. Ik ging op kamers in Utrecht en dat was natuurlijk een interessante tijd. Mijn toenmalige vriendin (mijn huidige vrouw) zorgde ervoor dat ik bij de les bleef en dat ik die opleiding goed afgerond heb.”


Van kindervakantiewerk via zwakzinnigenzorg naar leermeester 
“Na de MTS heb ik gewerkt als glaszetter en daarna moest ik in dienst. Tijdens het kindervakantiewerk dat ik daarnaast samen met mijn vriendin deed, dacht ik: ‘daar wil ik mijn werk van maken’ en ik ben 10 jaar in de zwakzinnigenzorg terechtgekomen via een interne opleiding. Ik heb het daar zelfs tot hoofd van de afdeling geschopt en heb veel jongeren begeleid. Toen mijn eerste kind kwam, moest er iets gebeuren. In de zorg werd je slecht betaald en ik ging de handel in (mijn vader zat ook in de verkoop). Via een vriend werd ik verftechnisch adviseur en daar leerde ik Paul Glaap kennen. Ik was intussen 47 en wilde niet meer voor een baas werken en daarom ben ik 15 jaar geleden begonnen met mijn eigen bedrijf.
Dit hele verhaal, mijn carrière zeg maar, heeft me natuurlijk gevormd tot de leermeester die ik nu ben. Ik heb het altijd leuk gevonden om te doceren. Heb dat ook voor het Flex College gedaan met ontspoorde jongeren. Ik doe er veel voor, ben eerlijk en duidelijk en wil graag handvatten geven. Ik heb gevoel voor waar ze vandaan komen en ga er niet boven staan, maar ernaast.”


Praktijkleren
“Ik ben best positief-kritisch naar het fenomeen onderwijs. Sommige studenten zouden misschien beter af zijn zonder school, maar zo werkt het systeem nou eenmaal niet. De praktijk is vaak zo anders dan dat praktijklokaal. Jongens denken vaak dat ze het al kunnen, maar in de praktijk leren ze het vak pas echt. De landelijk winnaar van de verkiezing tot Praktijkopleider zei: ‘Geef mij maar een klaslokaal op de werf, dat is echt super!’ Ik snap wat hij bedoelt: dan leren ze het in de echte praktijk. Maar het blijft een struggle, waar onderwijs en bedrijfsleven samen aan moeten werken!”
Op dit moment loopt Tom Koeslag stage bij Fred Cordemeijer. Het bevalt Tom goed en hij heeft het naar zijn zin bij zijn stagebedrijf. Fred vult aan: “Het enige wat ik eigenlijk niet zo vind kloppen is dat de studenten van het begin tot het einde stagelopen bij hetzelfde bedrijf. Je wordt dan toch wat eenzijdig opgeleid. Ik snap dat dit te maken heeft met de inzetbaarheid die naarmate je langer bij een bedrijf zit, toeneemt. En het bedrijf betaalt daar natuurlijk voor. Voor studenten zou het echter goed zijn als ze toch andere manieren van werken leren, zodat een student de beste manier vindt die bij hem of haar past.”Morgen is de jaarlijkse Techniekdag!

Zaterdag 29 september a.s. vindt voor de tiende keer in de regio Nijmegen de Techniekdag plaats in en rond Technovium aan de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen (tegenover station Heyendaal). Het wordt natuurlijk een feestelijke jubileum editie!
Een geweldige dag waar je kennis kunt maken met de boeiende wereld van de techniek. Proefjes doen, leuke dingen maken, op onderzoek uitgaan, programmeren, spelen met techniek: het kan allemaal!


Bij de Technische ga je aan de slag om een leuke lamp te maken! Vorig jaar was dit een groot succes!

De Techniekdag vindt plaats tussen 10.00 en 16.00 uur.
Kinderen, ouders, leerkrachten, geïnteresseerden: iedereen is welkom op deze prachtige publieksdag!De organisatie is in handen van Junior Technovium, de verschillende onderwijsinstellingen, het regionale bedrijfsleven en VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen.

Keuzedeel ‘Samenwerken in de Bouw’

Ook dit jaar organiseert De Technische weer het keuzedeel ‘Samenwerken in de Bouw’. Een keuzedeel waarin studenten van de opleidingen Timmeren, Elektro, Installatie en Schilderen met elkaar een zelfontworpen huis bouwen. Dit jaar extra bijzonder, want in 10 weken tijd worden er in totaal 12 duurzame Tiny Houses gebouwd door de eerstejaars studenten (120 studenten). 

Voor de bouw van deze Tiny Houses is veel bouwmateriaal nodig. Mogelijk zijn er bedrijven die deze materialen aan willen bieden, omdat ze over zijn of (licht) beschadigd of omdat het bedrijf deze kan missen. Onderstaand een lijst van mogelijke materialen die wij kunnen gebruiken.
Daarnaast is er expertise nodig in de vorm van een gastles of door lid te zijn van een jury. 
Ook een financiële bijdrage, waarmee materialen aangeschaft kunnen worden, is van harte welkom.

Door het keuzedeel ‘Samenwerken in de bouw’ krijgen onze aanstaande vakmensen de kans om te ervaren hoe vruchtbaar een goede samenwerking met andere vakdisciplines kan zijn. Ze krijgen de kans hun softskills te ontwikkelen en kunnen ervaring op doen in de toepassing van nieuwe duurzame technieken. Bovendien krijgen ze de kans om een levensecht project te realiseren waardoor hun motivatie voor de opleiding enorm wordt versterkt. 

Voor vragen of het opgeven van uw bijdrage kunt u contact opnemen met Roland Coenen (r.coenen@roc-nijmegen.nl) of via onze algemene contactgegevens (zie onderaan deze nieuwsbrief).

Gevraagde diensten 
* Gastcollege over circulair bouwen 
* Gastcollege over (de bouw van) tiny houses 
* Deel nemen in jury tijdens de oplevering van de Tiny Houses

Gevraagde donaties vakrichting timmeren 
* Schroeven 
* Plaatmaterialen 
* Regels 50 mm x 70 mm 
* Latten 18 mm x 45 mm 
* Isolatie 
* Kozijnen/deuren 

Gevraagde donaties vakrichting elektrotechniek 
* Draad 
* Kabels 
* Centraaldozen 
* Inbouwdozen 
* Buizen 
* Zonnepanelen (afgekeurd, beschadigd, kapot of werkend) 
* Omvormer 
* Ledlampen 
* Draadloze wandschakelaar(s) 
* Draadloze schakelaar zender/afstandsbediening 
* Schroeven 

Gevraagde donaties vakrichting installatietechniek 
* Zonnepanelen (afgekeurd, beschadigd, kapot of werkend) 
* Zonneboiler (afgekeurd, beschadigd, kapot of werkend) 
* Unicor leidingen en hulpstukken (16 mm) 
* Uponor leidingen en hulpstukken (16 mm) 
* Materiaal op duurzaam gebied dat voor leerlingen interessant is om te verwerken in hun tiny house 

Gevraagde donaties vakrichting schilderen 
* Verf 
* Behang

Copyright © 2018  
De Technische, Heyendaalseweg 98, 6525 EE Nijmegen, 024-8904381, info@detechnische.nl


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Technische. · Heyendaalseweg 98 · Nijmegen, Gelderland 6525 EE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp