Copy

Dit is de nieuwsbrief van De Technische.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nieuwsbrief 5.1  
November 2017
De Technische.

Bedrijfsschool voor vakmanschap

Het schooljaar 2017-2018 is alweer enige tijd geleden van start gegaan. Tijd voor een eerste nieuwsbrief in alweer het 5de jaar van de de Technische. Een opleiding die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Juist die samenwerking is van groot belang om het onderwijs up to date te houden. Door veel praktijk in de opleiding op te nemen krijgen de leerlingen ook te maken met de nieuwste technieken. We willen tenslotte leerlingen afleveren die de vaardigheden aanleren die het moderne beroep van hen vraagt. Afstemming tussen praktijk en theorie is daarom van groot belang en daar werken we dagelijks aan.

Lees in deze eerste nieuwsbrief van jaargang 5 ook voor het eerst de rubriek waarin we de leermeesters in de praktijk aan het woord laten, omdat zij belangrijk zijn bij het aanleren van die moderne vaardigheden.

De Techniekdag
De Techniekdag die werd gehouden op 30 september was wederom een groot succes. Ondanks het feit dat het weer niet helemaal meewerkte, wist een recordaantal van zo’n 5000 mensen de weg naar het Technovium te vinden.

Er was dan ook van alles te doen. Bij de Technische stonden de jonge bezoekers in de rij om een lamp te maken, een werkstuk waarin steen, hout, schilderen, elektro en installatiewerkzaamheden bij elkaar kwam.

  

Agenda
 
08 november 2017 Masterclass Warmte-/Koudeopslag In samenwerking met ONE, locatie Technovium
20 november 2017 Doedagen VMBO,
thema energie & duurzaamheid
Leerlingen van het Montessori College Groesbeek
23 november 2017
07 december 2017
Doedagen VMBO,
thema energie & duurzaamheid
Leerlingen van het Pax Christi College Druten
25 november 2017 Open Dag ROC Nijmegen o.a. Locatie Technovium
27 november 2017
30 november 2017
Doedagen VMBO,
thema energie & duurzaamheid
Leerlingen van het Rijks Nijmegen
01 maart 2018 Open Dag ROC Nijmegen o.a. Locatie Technovium
VCA week
De eerstejaars leerlingen krijgen een volledige VCA opleiding die op vrijdag wordt afgesloten met een examen. De onderwerpen zijn; spanningsloos werken, brand en brandpreventie, veilig werken op hoogte, PBM's en tiltechnieken. Een leerzame week waarbij het ook nog eens lekker is om niet de hele dag in de schoolbanken te hoeven zitten! Met je VCA diploma kun je veilig op de werkplaats bij je stagebedrijf aan de slag!
 
MASTERCLASS voor installatietechniek
Onderwerp: Warmte Koude Opslag
Door: Alet van den Brink, Ontwerper bij Kropman
Wanneer: woensdag 8 november 2017

WKO: een duurzame techniek
Op 8 november jl. is er een Masterclass Warmte en Koude Opslag (WKO) geweest bij ROC Nijmegen. Deze masterclass werd georganiseerd door Oost Nederland Energiek (ONE) voor de 3 regionale ROC’s (Graafschap College, Rijn IJssel, Nijmegen), voor onze excellente studenten en het bedrijfsleven.
De masterclass werd gegeven door Alet van den Brink. Alet is werkzaam bij Kropman Installatietechniek als Ontwerper van Werktuigkundige Installatie met als specialisme WKO. Met veel passie nam Alet de 25 aanwezigen mee in de wereld van WKO’s. Er werd gestart met een algemene uitleg van bodemenergiesystemen en waarom deze technieken nodig zijn.
Bodemenergiesystemen worden toegepast omdat fossiele brandstoffen eindig zijn, vervuilen en CO2 oplevert. Fossiele brandstoffen zorgen voor opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, uitsterven van eco-systemen, enz.
Door gebruik te maken van duurzame technieken zoals een WKO, dragen we bij aan het verminderen van fossiele brandstoffen en dus aan het verlagen van de CO2.
Vervolgens heeft Alet laten zien hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goed gedimensioneerde en ingeregelde WKO. Mocht dit namelijk niet het geval zijn, dan zal de WKO niet naar behoren werken en uiteindelijk alsnog fossiele brandstoffen nodig hebben om te kunnen verwarmen en koelen, wat de duurzaamheid van de WKO niet ten goede komt.
Aansluitend heeft Alet de groep meegenomen het Technovium in om de aanwezige WKO-installatie te laten zien die zorgt voor de verwarming en koeling. Met veel bewondering werd er gekeken naar de warmtewisselaar (TSA) en de grote luchtbehandelingsinstallatie.
Uit de reacties van de aanwezigen mogen we wel zeggen dat de masterclass een groot succes is geweest.


  
Instroomcijfers bij De Technische van de laatste 5 jaar:

De instroom van De Technische groeit. Wij hopen natuurlijk dat het aantrekkelijk onderwijs dat wij bieden en het enthousiaste team dat dit onderwijs verzorgt, deze toename mede bepaalt. Bovendien zien steeds meer jongeren hoe aantrekkelijk het werken in de bouw en installatietechniek is.

Hieronder een overzicht van de instroom bij De Technische de afgelopen 5 jaar. We zijn blij dat de instroom dit jaar groeit, omdat de vraag naar goede vakmensen de komende jaren verder zal toenemen.


 
 
Leermeester aan het woord

In de rubriek: ‘Leermeester aan het woord’ interviewen we de praktijkbegeleiders van de bedrijven waarmee De Technische samenwerkt.

Michel Coenen
Als eerste leermeester laten wij Michel Coenen aan het woord van Aannemingsbedrijf Mark van Schaik. Van Schaik Aannemingsbedrijf is een modern, goed geoutilleerd bedrijf en ruim 60 jaar actief in alle facetten van de bouw: nieuwbouw, verbouw, renovaties en onderhoud. De ervaren, goed opgeleide vakmensen zijn accuraat, flexibel en denken altijd constructief mee.

Michel Coenen is de leermeester van onze leerling Koen Budde, niveau 3 allround Timmeren. Op de vraag hoe het is om leermeester te zijn, reageert Michel: “Je moet er het type voor zijn. Het ligt mij wel om jongens de kans te geven. Sommige bedrijven klagen dan weleens dat het allemaal veel tijd kost, maar ik vind het belangrijk om ze die tijd te geven. Ons bedrijf kiest ervoor, omdat ze zich ervan bewust zijn dat er nieuwe vakmensen nodig zijn. Ik vind het mooi om die jongens handvaardigheden bij te brengen. Ik mag het 4 dagen per week voordoen in een ‘meester-gezel’-situatie, basisvaardigheden bijbrengen. Daarin liggen ze echt achter. Volgens mij kregen ze 15 jaar geleden in ieder geval meer praktijk.”

Michel heeft het gevoel dat ze tegenwoordig breder opgeleid worden, waardoor er misschien minder uren beschikbaar zijn. “Er is wel voldoende afstemming tussen theorie en praktijk. Wij zijn een vrij traditioneel bouwbedrijf en dat sluit goed aan. Sommige dingen zijn nieuw voor ze en die leren ze dan hier in de praktijk. Ik ben ook tevreden met hoe de samenwerking verloopt, al heb ik wel het gevoel dat er best veel verantwoordelijkheid bij de leermeester ligt. Samen opleiden is van groot belang, omdat er in de crisis veel 50-plussers zijn uitgevallen. Er is straks een groot tekort, omdat de economie echt aantrekt. Dat merken we hier dagelijks.”

Michel houdt van zijn vak. “Het is geweldig mooi om in dit vak te werken en het is nog mooier dat ik jonge mensen mag opleiden om die allround timmerman te worden.”
Copyright © 2017  
De Technische, Heyendaalseweg 98, 6525 EE Nijmegen, 024-8904381, info@detechnische.nl


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Technische. · Heyendaalseweg 98 · Nijmegen, Gelderland 6525 EE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp