Copy
Dit is de nieuwsbrief van De Technische.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.
Nieuwsbrief 4.4  
Juli 2017
De Technische.

Bedrijfsschool voor vakmanschap

Vlak voordat de zomervakantie begint sturen we nog graag een nieuwsbrief van De Technische. Hierin vindt u o.a. het laatste nieuws, informatie over de diploma uitreikingen en de nieuwe instroom leerlingen. 
Wij wensen u een fijne vakantie toe!

Diploma uitreikingen bij de Technische
De diploma uitreikingen voor leerlingen van de opleidingen Timmeren, Schilderen, Installatiewerk en Elektrotechniek waren weer een feest! Met persoonlijke boodschappen, anekdotes en het serieuzere werk zoals het ondertekenen van de diploma's werden het gezellige bijeenkomsten. Voor alle gediplomeerden; gefeliciteerd! Ga je een vervolgopleiding doen; veel succes! Ga je aan het werk; dan wensen we je een mooie carrière in de gebouwde omgeving toe! Wij zijn trots op jullie resultaten!
Agenda
28 augustus 2017:     Start nieuwe schooljaar; periode 1
30 september 2017:  Techniekdag in het Technovium
30 oktober 2017:       De Technische Onderneming
30 januari 2018:        Masterclass Warmte-/Koudeopslag

 
Technische Toekomstdagen voor nieuwe starters
Scholieren die zich hadden opgegeven voor één van de opleidingen van de Technische, werden eind mei uitgenodigd voor de Technische Toekomstdagen. Tijdens deze twee dagen kregen de nieuwe leerlingen een rondleiding op het Technovium, konden ze kennis maken met hun docenten/instructeurs en met hun klasgenoten. Met enkele praktijkopdrachten kregen wij een beeld van de vaardigheden van de leerlingen, en kunnen we aankomend schooljaar een passende begeleiding gaan geven.   
Aankomend schilders in hun praktijkopdrachten tijdens de Technische Toekomstdagen: schilder- en behangopdrachten en steigerbouw
Nieuwe instroom bij De Technische
Het nieuwe schooljaar 2017-2018 gaat straks opstarten met de volgende aantallen 1e jaars leerlingen:
Timmeren: 26
Elektrotechniek: 39
Installatietechniek: 19
Schilderen: 29
We gaan ook deze leerlingen een interessante opleiding geven met veel praktijkuren; een keuzedeel 'samenwerken in de bouw' in het eerste jaar en nieuw ontwikkelde theorie/praktijk keuzedelen in het tweede jaar. Vakmensen die worden voorbereid voor de toekomst!
 
Wij zoeken BPV plaatsen op het gebied van duurzaamheid

Toepassingen  en de nieuwe technieken in duurzaamheid staan bij de opleidingen van De Technische bovenaan het programma. Daarom zijn wij altijd op zoek naar stageplaatsen voor onze BOL en BBL leerlingen waarbij duurzaamheid een belangrijk item is. Bent u een leerbedrijf en heeft u een interessant project waar één van onze leerlingen een steentje aan mag bijdragen? Dan hopen wij op uw stageplek aanvraag! 
Opleiding tot docent: 'best pittig'
Drie praktijkopleiders van De Technische zijn bezig met een opleiding tot docent. Maarten Ondersteijn (Schilderen) en Roland Coenen (Timmeren) zitten intussen in het laatste (4e) jaar van deze opleiding.

MicheMichel Janssenl Janssen zit nu in eerste jaar. “Ik ben het groentje hier. Maar het gaat prima. Stel dat ik in de toekomst theorie zou kunnen geven, dan ben ik door deze opleiding breder inzetbaar. Ik ben nu praktijkdocent vanuit Installatiewerk en daarvoor heb ik gewerkt bij RBOC in Zevenaar.” 
Michel vond de opleiding in het begin best pittig. “Het is allemaal niet super moeilijk, maar het is wel heel veel. Je doet de opleiding naast je werk en dat kan betekenen dat je drie avonden per week les moet volgen en dat je daarnaast nog moet studeren. Dan draai je soms weken van 60 tot 80 uur.”
Michel is inmiddels 13 jaar als praktijkopleider bij het onderwijs betrokken. Hij volgt de AD-opleiding (Associate Degree) bij Fontys.

Michel loopt stage op zijn werk, bij De Technische dus. “Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je niet weg hoeft, waardoor het efficiënt is. Het nadeel is dat je soms vergeet dat je ook stage loopt als docent, omdat je je als praktijkopleider verantwoordelijk voelt voor de gang van zaken. Dan vergeet ik wel eens mijn logboek bij te houden. Maar goed, het voordeel weegt daar wel tegenop!”

Roland (links) en Maarten (rechts)Maarten Ondersteijn en Roland Coenen volgen de 4-jarige PTA-opleiding (Pedagogisch Technische Hogeschool) tot docent.
Maarten en Roland komen allebei uit het bedrijfsleven. Roland kwam uit de bouw en Maarten werkte bij onderhoudsbedrijven. Ze zitten beiden sinds een jaar in het team van De Technische.
Roland: “Door de crisistijd was er te weinig werk in de bouw. Ik heb toen een interessetest gedaan en daaruit kwam dat ik met jongeren zou kunnen gaan werken. Dat klopte wel bij mijn beeld en ook bij dat van mijn omgeving. Die zeiden: we wisten al lang dat jij docent zou gaan worden. Ik was altijd al leermeester geweest, zat bij de scouting en heb jeugdkampen gedaan. Kortom, ik weet precies hoe die gasten denken en doen.”
Ook Maarten was in zijn periode bij de onderhoudsbedrijven vaak leermeester. “Ik merkte dat ik het leuk vond dat ik leerlingen wat leerde. Ik had makkelijk een klik, omdat het mijn leeftijdscategorie was. Toch voelde ik ook dat ik door de factor tijd/geld die leerlingen in het bedrijfsleven niet alle aandacht kon geven. Ik wilde daarom meer de focus leggen op het feit dat ik die jongens wat wilde leren. Daarom ben ik de docentenopleiding gaan doen. Ik heb al die jaren werk en opleiding gecombineerd en dat viel niet altijd mee. Zeker niet toen er ook nog een zoontje bij kwam. Soms is het best een opoffering voor je sociale omgeving. Ik ben best blij als er dadelijk een kruisje bij kan.”
 
Maarten en Roland hebben het naar hun zin bij de Technische. “Klopt, het is mooi om samen te werken in een team waar iedereen vooruitstrevend is. Ze willen allemaal blijven ontwikkelen en daar krijg je energie van. We zijn bijvoorbeeld betrokken geweest bij het keuzedeel ‘Samenwerken in de bouw/studentenwoningen’. Daar hebben we veel tijd ingestoken. Je komt studenten tegen van andere disciplines en dat is mooi aan dit project. Het is goed om over de grenzen van je eigen vak te kijken en hierin samen te leren werken.”
Roland Coenen geslaagd voor zijn opleiding tot docent!

Inmiddels weten we na het schrijven van hierbovenstaand artikel dat Roland geslaagd is en zijn diploma voor docent op zak heeft.
Op de foto wordt hij toegejuicht door de docenten installatie- en elektrotechniek!
Eindejaars activiteiten bij klassen van De Technische:

Barbecue bij de 1e jaars timmeren                 Kanovaren bij de schilders
Barbecue bij de 1e jaars timmeren
Kano uitje bij de schilders
Het team van De Technische wenst u een fijne zomervakantie!
Copyright © 2017  
De Technische, Heyendaalseweg 98, 6525 EE Nijmegen, 024-8904381, info@detechnische.nl


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Technische. · Heyendaalseweg 98 · Nijmegen, Gelderland 6525 EE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp