Copy
Dit is de nieuwsbrief van De Technische.
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.
Nieuwsbrief 4.2  
Januari 2017
De Technische.

Bedrijfsschool voor vakmanschap

Na onze traditionele kerstviering inclusief kerstontbijt en het minstens zo traditionele bowlen wensen we jullie een ondernemend, gezond en innovatief 2017.

4 opleidingen van De Technische uitgeroepen tot TOPOPLEIDING!

Vier opleidingen van De Technische in Nijmegen zijn door de Keuzegids MBO uitgeroepen tot topopleiding!
Dat betekent dat De Technische deze opleidingen mag voorzien van het Keuzegids kwaliteitszegel, waarmee aangegeven wordt dat het onderwijs van zeer hoog niveau is.
De opleidingen binnen De Technische die de titel “topopleiding” hebben gekregen zijn: timmeren, voortgezet timmeren, schilderen en gezel schilderen. Door onze leerlingen zijn deze opleidingen zeer hoog beoordeeld! Vooral de docententeams zijn met twee plusjes als ‘bijzonder sterk’ beoordeeld en daar is het team van De Technische bijzonder trots op!
De aantrekkende bouw en zeer goede vooruitzichten op werk zijn al belangrijke redenen, maar De Technische hoopt dat dit kwaliteitsstempel jongeren nog extra motiveert om voor één van deze opleidingen te kiezen.
Agenda
Week 3:               Week van de Duurzaamheid
Wo 25 januari:     Caroussel 3e jrs VMBO Mondial College
Do. 2 februari:     Oplevering 2e groep Studentenhuizen
Do. 2 februari:     Skills Heroes kwalificatiewedstrijd Schilderen
Wo 8 februari:     Caroussel 3e jrs VMBO Mondial College
Do.16 februari:    Open dag ROC Nijmegen 14.00 - 20.00 uur

Ma. 27 maart:      De Technische Onderneming
Excursie IQ-woning: modulair bouwen
Onlangs hebben docenten van De Technische samen met een aantal geselecteerde studenten een bezoek gebracht aan het bedrijf IQ-woning, dat prefab-woningen maakt. Het werd een interessante excursie naar een bedrijf dat uniek is op de wereld. Ze bouwen prefab in drie verschillende kwaliteiten: energiezuinig, energieneutraal en energieleverend. Deze manier van bouwen is daardoor ook interessant voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen.
 
Niels Janssen, docent elektrotechniek, is ronduit enthousiast over het bedrijf. “In 6 weken tijd is een woning helemaal klaar. De diverse elementen worden in de fabriek klaargemaakt. In een bekisting wordt beton gestort en in de wanden wordt het leidingwerk al verwerkt: elektra, afvoer, ventilatie en leidingen voor de verwarming. Ook de betegeling van de badkamer wordt al aangebracht. Ondertussen wordt buiten de fundering e.d. aangebracht, zodat de elementen geplaatst kunnen worden. Er kunnen per dag elementen voor 2 woningen geplaatst worden en daarna is het nog een kwestie van afwerken.”
 
Volgens Niels is het mooie aan deze manier van werken dat er aan de elementen op de begane grond gewerkt kan worden. “Het is heel efficiënt, geen trap op trap af, je werkt altijd droog, er hoeft nauwelijks gesjouwd te worden, je werkt nooit op hoogte en niet in de kou. Daardoor is er geen vorstverlet. Alle elementen zijn op de locatie stapelbaar en de mensen die er werken zijn tevreden.”
De studenten hadden nog wel wat bedenkingen, hoewel ze het bedrijf wel mooi vonden. Ze dachten dat het werk mogelijk eentonig zou kunnen zijn. Andere studenten zeiden dat dit voor Afrikaanse landen ook een goede oplossing zou kunnen zijn.
Kijkje in elkaars keuken (ONE)
Op woensdag 14 december gingen 20 docenten installatie- en elektrotechniek van de ROC’s Rijn IJssel en Graafschap College op bezoek bij hun collega’s van ROC Nijmegen voor een kijkje in de keuken. Dit initiatief is onderdeel van de ONE professionaliseringskalender. In het samenwerkingsproject ONE (Oost-Nederland Energie(k)) is afgesproken dat we zorgen dat we zoveel mogelijk van elkaar leren. Zo wordt het ontwikkelde onderwijs- en lesmateriaal met elkaar gedeeld en proberen we elkaar te inspireren met nieuwe onderwijsvormen. We helpen elkaar om op de drie scholen de technicus van de toekomst voor te bereiden op duurzame energie en energiebesparing.
 
Collega’s van de twee bezoekende ROC’s hebben met belangstelling gekeken naar de wijze waarop De Technische hun studenten maatwerk en uitdaging biedt binnen het onderwijs en ze vonden het leuk om te zien hoe we bezig waren met het keuzedeel ‘Samenwerken in de bouw’.
In ONE worden kansen en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en energiebesparing bij elkaar gebracht door samenwerking te creëren tussen onderwijs en bedrijfsleven.
 
Secretariaat De Technische

Louise Terwindt neemt tijdelijk het secretariaat van De Technische over van Liesbeth Verheijen, die 18 weken afwezig is in verband met haar zwangerschapsverlof. 
Week van de duurzaamheid
Deze week vond op het Technovium de 'week van de duurzaamheid' plaats. 
Het doel van de week: technische studenten uitdagen hun (technische) bijdrage te leveren aan (bewustwording van) een duurzame wereld.
Op maandag startte het programma voor alle techniekstudenten met een kick-off van de cabaretgroep Gemeentereiniging en met een film over alle aspecten van duurzaamheid.
 Tijdens de week werden studenten uitgedaagd met een keuze uit drie opdrachten:
-technisch: laat een lampje 30 seconden branden met twee liter water;
-creatief: van oud naar nieuw, maak van restafval een nieuw product;
-innovatief: verzin iets waardoor het Technovium duurzamer wordt.

Gedurende week werden gastlessen gegeven en waren er excursies over duurzame innovaties. Verder was er een vegetarische dag met soep van de Kromkommer.

De week wordt vandaag afgesloten met een markt waarop alle creaties van studenten en het bedrijfsleven getoond worden.
Skills Kwalificatie wedstrijden Bouwtimmeren
Donderdag 12 januari vonden in Oss de Nationale Skills kwalificatiewedstrijden Bouwtimmeren plaats. Dominique Slingerland en Björn Mulder vertegenwoordigden De Technische. (ROC Nijmegen) / Bouwmensen Nijmegen. Top gedaan heren. Mede door de geweldige concurrentie wisten ze net geen eerste plaats te behalen. Desalniettemin zijn wij trots op hun prestatie.
Dominique Slingerland       Björn Mulder    
De Skills kwalificatiewedstrijden Schilderen volgen binnenkort op 2 februari. Ook daar doet de Technische aan mee.
1e Oplevering keuzedeel ‘Samenwerken in de bouw’
Heel trots is De Technische op de ontwikkeling en uitvoering van het nieuwe keuzedeel  'Samenwerken in de bouw'. 
Binnen het keuzedeel worden studentenhuisjes gebouwd met daarin een keuken, een (slaap)kamer en een toilet. Alle vakdisciplines binnen De Technische - Timmeren, Elektro-en installatietechniek en Schilderen - zijn vertegenwoordigd binnen elke groep. De studenten werken heel zelfstandig tijdens de bouw en deze eigen verantwoordelijkheid vinden ze enorm leerzaam.
Op onze facebook pagina  hebben we geregeld verslag met foto's gedaan over de voortgang van de bouw, vanaf de ontwerpfase.
De eerste groep huisjes zijn inmiddels opgeleverd en door een deskundige jury beoordeeld. Voor de jury was het een lastige beslissing om te bepalen welke groep het beste huisje heeft opgeleverd, omdat de kwaliteit bijzonder hoog was! Bij het ene huisje waren de installaties beter en bij het andere huisje weer het schilderwerk of het timmerwerk. Het was dus een spannende strijd met beoordelingen die dicht op elkaar zaten. 
Inmiddels is de tweede groep huisjes met het bouwproces begonnen. We zijn benieuwd hoe deze leerlingen hun project gezamenlijk gaan uitvoeren!
De oplevering van één van de huisjes aan de deskundige juryleden
De jury, v.l.n.r. Rob Janssen, Johan van Wely, Wim Vierwindt, Gerrit van Thiel en Hugo Poos
Techniek Carrousel voor derdejaars VMBO leerlingen
Derdejaars VMBO-leerlingen kunnen meedoen met de activiteitenmiddag timmeren/schilderen of elektro-/ installatietechniek. Alle VMBO scholen hebben  hierover bericht gehad en kunnen deze bij De Technische inplannen via de kalender op de website.
Voor de leerlingen zijn deze middagen een actieve manier om kennis te maken met de opleidingen van De Technische, waardoor ze wellicht tot de conclusie komen dat een leuke opleiding in de techniek behalve interessant ook een goede kans op werk in de toekomst biedt!
Copyright © 2017  
De Technische, Heyendaalseweg 98, 6525 EE Nijmegen, 024-8904381, info@detechnische.nl


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Technische. · Heyendaalseweg 98 · Nijmegen, Gelderland 6525 EE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp