Copy
Läs nyhetsbrevet in din webbläsare

Nyhetsbrev från Örebro Läns Bildningsförbund - Folkbildningens gemensamma intresseorganisation
Stort tack!
Länsbildningsförbundet och studieförbunden vill rikta ett varmt och stort tack till Folkbildningsrådet, Region Örebro län och flera kommuner i länet som hörsammat vår vädjan.
Vi önskade att verksamhet under 2020 inte ska räknas som bidragsgrundande framöver utan att stödet till studieförbunden fördelas som om allt pågick som vanligt under detta år – och ni lyssnade.
Detta har gjort att studieförbunden med lugn kunnat ställa om sin verksamhet men kunnat behålla kvalitet och goda samarbeten med deltagare och medlemsorganisationer. Studieförbunden fortsätter nu att bidra till samhället med det som behövs både just nu och i framtiden. Bland annat pågår många samtal kring att motverka psykisk ohälsa och försämrad folkhälsa. Ta gärna kontakt med länsbildningskonsulent Cecilia Lönn Elgstrand, telefon 0707-958886, om du som företrädare i kommun eller region ser några specifika behov som vi kan behöva diskutera mer.
I det här nyhetsbrevet kan du läsa om en del av det som pågått inom folkbildningen under våren och försommaren. 
Glad sommar!
 
De träffas utomhus för rörelse och gemenskap
Studieförbundet Vuxenskolans folkhälsorepresentant Birgitta Wallbom har tagit initiativ till att ses utomhus.
De som har haft flest restriktioner under pandemin är riskgrupperna och alla över 70 år. Det kan lätt bli långtråkigt och ensamt att vara hemma.
Därför har Studieförbundet Vuxenskolans folkhälsorepresentant Birgitta Wallbom tagit fram ett program med aktiviteter som kan genomföras i mindre grupper utomhus, utan att bryta mot några restriktioner. Det började i Karlslundsskogen och det ska bli flera träffar.
- Det var många äldre som led av ofrivillig ensamhet redan innan Corona och det blir värre nu. Det måste vi råda bot på. Alla som vill är välkomna att följa med oss, säger Birgitta Wallbom, som arrangerar promenaderna genom Kilsbergsbygden SPF.
Hon hoppas också att fler föreningar ska bli inspirerade.
- Det är enkelt och alla kan göra det här, säger hon.
Se gärna filmen här: https://www.facebook.com/watch/?v=276238466830902
Regeringen satsar på folkhögskolor
Tre av länets folkhögskolor får del av den extra satsningen på vuxenutbildning och kompetensförsörjning som regeringen initierat i pandemins spår.
- Det är bra att möjligheterna till utbildning ökar för individer i vårt län, och viktigt att folkhögskolornas vilja att bidra i samhällsutmaningarna får stöd på det här sättet, säger Örebro läns bildningsförbund länsbildningskonsulent Cecilia Lönn Elgstrand.
Det är Hällefors folkhögskola, Karlskoga folkhögskola och Sima folkhögskola som får ta del av regeringens satsning och kan starta nya utbildningar. 
Regeringens satsning täcker hela utbildningskostnaden och det krävs ingen regional medfinansiering.
Här kan du läsa mer: http://olbf.nu/99-statlig-utbildningssatsning-gar-till-lanet
 
Utomhusteater i Coronavirusets spår
Åtta ungdomar med feriepraktik sätter upp föreställningen Vågspel i Lindesberg.
Amatörteaterkonsulenterna Stefan Jansson och Tina Ruth, från Örebro läns bildningsförbund, leder arbetet och regisserar föreställningen. 
 

Den 26 juni är det premiär för ”Vågspel” som är en teatervandring i skogen. Då ska åtta ungdomar som är med i föreställningen ta med publiken på ett äventyr i den vackra naturen runt Lindesjön i Lindesberg.  
Föreställningen är möjlig tack vare Region Örebro län som anställer ungdomar som feriepraktikanter för att jobba med kultur under tre veckor. Genom samarbetet mellan Örebro läns bildningsförbund, Region Örebro län, Lindesbergs kommun, Bergslagens spektakelteater och restaurang Bergsfiket kan man nu sätta upp en specialanpassad föreställning som passar situationen med Corona. Under föreställningen i skogen kommer det att gå utmärkt att hålla avstånd till varandra.
Örebro läns bildningsförbunds amatörteaterkonsulenter, Tina Ruth och Stefan Jansson, leder arbetet och regisserar föreställningen. 
Biljetterna säljs av Lindesbergs bibliotek. 

Se gärna filmen här: https://www.facebook.com/watch/?v=367443880885134

Umgå – en promenerande studiecirkel utomhus
I Askersund testade ABF ett nytt koncept för utomhuscirkel. Där man kan umgås och gå samtidigt. Umgå helt enkelt.
Tanken föddes när pandemin kom.
- Vi var tvungna att ställa om och hålla oss utomhus. Då tänkte vi att det är bra att röra sig när man pratar, säger Lotta Dohn, verksamhetsutvecklare på ABF, som tillsammans med kollegan Emelie Bergermark anordnade Umgå en varm försommardag i Askersund.
Lotta Dohn tror att det finns ett behov av att prata om pandemin och om hur vi mår nu. Därför hade hon med sig ABF:s arbetsmaterial om hur pandemin påverkar vardagen. 
Gudrun Pärnarp, som deltog i Umgå, är sedan länge aktiv inom folkbildningen och både leder och deltar i studiecirklar. Hon tror att det kommer att bli ännu viktigare framöver att träffa människor i verkliga livet.
- Där tycker jag att folkbildningen har en stor uppgift att fylla. Se till att samla folk, både ute och inne, året om, säger hon.
Det kommer fler chanser att Umgå i vackra Askersund.
Se gärna filmen här: https://www.facebook.com/watch/?v=1476060235907687
Kultur i vården ställer om
Studieförbunden har flyttat ut kultur i vården.
Genom "Kultur i vården" skapas guldkant i tillvaron på många äldreboenden. När Coronaviruset drabbade samhället fick studieförbunden snabbt tänka om och ställa om.
Studieförbunden har snabbt ställt om till en del digitalt, men även till olika utomhusuppträdanden.
Från Medborgarskolan har Tarmo Sundström hållit sångstunder nedanför balkongerna för de boende på Karlslundsgården. 
Och Studieförbundet Vuxenskolan anordnade bland annat körsång utomhus. 
- Vi kan sprida glädje och sång, samtidigt som kören får sjunga tillsammans, säger Anders Ekstrand, som är körledare hos Studieförbundet Vuxenskolan för Må Bra-kören och Odd Fellow-kören, som uppträdde på Berggårdens vård- och omsorgsboende i Örebro.
För att kunna erbjuda musik till de äldre har de flesta av länets studieförbund ordnat evenemang utomhus. Och det uppskattas.
- Vi är jättetacksamma att de kommer hit nu när det inte går att ha uppträdanden inomhus längre. Det betyder jättemycket för våra boende, säger Ann-Sofie Lang, som arbetar som hälsocoach på Berggårdens vård- och omsorgsboende i Örebro.
- Om man inte har så mycket språk kvar på grund av demens, så minns man ändå texterna när man sjunger, förklarar Kerstin Viktorin, som jobbar med aktiviteter på Berggården.
Se gärna filmen från ett av uppträdandena här: https://www.facebook.com/watch/?v=642042329682129
 
Pandemin har skapat nya samarbeten
För att främja hälsan har idrottsrörelsens studieförbund och naturskyddsföreningen skapat ett samarbete. Här kan de erbjuda asylsökande kvinnor möjlighet att upptäcka naturen och öva på sin svenska samtidigt som de kan träna och umgås med varandra på säkra avstånd utomhus.
Magdalena Åsgärde, RF-SISU Örebro län, är projektledare för Kvinna i fokus som riktar sig till asylsökande kvinnor. Syftet är att stärka fysisk och psykisk hälsa.
Hon bjöd in Naturskyddsföreningen och deras projekt Språka mellan tallarna för att kunna göra något gemensamt. Språka mellan tallarna anordnar aktiviteter i naturen för personer med olika modersmål och kulturer. De får möjlighet att träna på svenska och samtidigt upptäcka vad naturen har att erbjuda.
- Vi är jätteglada att vi blev inbjudna till Kvinna i fokus. Vi vill skapa möten mellan människor från olika kulturer och dela med oss av vår kunskap om naturen samtidigt som vi ger en möjlighet att träna på svenska. Nu i Coronatider är det perfekt att vara utomhus och det finns så mycket som händer i naturen i vår, säger Kajsa Grebäck, projektledare ”Grön i naturen – Språka mellan tallarna 2” som Naturskyddsföreningen driver tillsammans med Karlskoga kommun och Studiefrämjandet. 
Pandemin har inneburit att många människor isolerat sig, därför blev det ett extra viktigt att komma igång med samarbetet för att kunna träffas utomhus.
- Det är lätt att man sitter inne mycket nu under Coronakrisen. Man rör sig mindre och kan må dåligt för att man inte träffar folk. Därför är det väldigt viktigt att vi kommer ut och får röra på oss, får frisk luft och solljus. Och det är okej att träffas ute om vi håller avstånd, säger Magdalena Åsgärde.
Genom samarbetet får kvinnorna tips om hur man kan använda stockar och stenar till träning. Samtidigt får de träna sin svenska och lära sig mer om naturen.
- Alla kan vara ute i naturen, säger Hala Buraq, som är naturguide och jobbar med Språka mellan tallarna och Grön i naturen.
Se gärna filmen här: https://www.facebook.com/watch/?v=327058454931516

100-årsjubileum firas 2021 på grund av pandemin

Eva-Lena Jansson (S) och Torbjörn Ahlin (C), Region Örebro län, räckte över en blomma till ÖLBF:s ordförande
Katarina Hansson när bildningsförbundet fyllde 100 år.

100-årsjubileum firas 2021 på grund av pandemin
I år fyller Örebro läns bildningsförbund 100 år. Planen var att fira stort i höst. Men nu skjuts firandet upp till 2021.

Tanken var att människor från hela länet skulle få ta del av festligheter och aktiviteter från folkbildningen. Men på grund av osäkerheten kring Coronavirusets framfart har bildningsförbundet tagit beslutet att skjuta på firandet till nästa år.
Men Örebro läns bildningsförbund hann i alla fall fira 100-årsdagen med ett kalas. Det var innan fysisk distansering blev den nya samhällsnormen. Fredagen den 6 mars firades Örebro läns bildningsförbund med tårtkalas, musik och tal. Titta gärna på filmen från firandet för att minnas hur det var när vi fick träffas och för att se fram emot när vi faktiskt kommer att få ses igen.
https://bit.ly/3bNYsmw
Har ni några fina minnen från folkbildningen? Skicka gärna dina minnen via e-post till kristin.lundstrom@olbf.nu och berätta.
 

Stickar tillsammans i parken
Ett annat fint initiativ, från Studieförbundet Bilda, är ett inspirerande möte i Stadsparken där hantverkssugna kvinnor träffats några gånger i veckan för att sticka och umgås. När de inte kunde träffas på café som tidigare på grund av coronapandemin så bestämde gruppen sig för att sticka utomhus på avstånd. 
Se gärna SVT:s inslag om studiecirkeln här: https://bit.ly/2CyfEQ5

"Vi ska alla känna oss stolta"

Lisa Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola.
Ovan: Susanna Stark, rektor Hällefors folkhögskola
Från vänster: Elaine Lindblom, rektor Karlskoga folkhögskola, Torkel Freed, rektor Fellingsbro folkhögskola.

Folkhögskolorna har firat in sommarlovet efter en vår som varit tuff för både lärare och deltagare.
Alla skolor har ställt om till distansundervisning och för många deltagare har det fungerat okej, för andra rent av bra. Men vissa har det varit jättetufft. 
- De har ju inte fått det som folkhögskolan egentligen är till för, säger Lisa Rosander, rektor på Kävesta folkhögskola.
Torkel Freed, rektor på Fellingsbro folkhögskola, tror att det går att dra många lärdomar från det nya sättet att jobba.
- Vi måste ta med det goda och ta till oss vad vi har lärt oss. Då kan vi utveckla folkhögskoleundervisning i framtiden, säger han.
För trots att distansundervisning har varit tuff för en vissa har pedagogerna på folkhögskolorna också upptäckt att några blivit hjälpta av det nya sättet att jobba.
- Alla har olika inlärningsstilar. Några av deltagarna verkar fungera bättre när undervisningen är digital. Den erfarenheten är viktig att ta med in i den framtida undervisningen, säger Torkel Freed.
Att ställa om en skolform där pedagogiken bygger på att mötas, utbyta erfarenheter och ingå i en social gemenskap har varit tuff men skolorna har gjort det bra. Men pandemin har gjort det ännu tydligare hur viktiga folkhögskolorna är.
- Det märks verkligen att folkhögskolorna och vår gemenskap behövs i samhället, säger Susanna Stark, rektor på Hällefors folkhögskola.
- Jag har alltid tyckt att det är en del av folkbildningens uppdrag man ska träffas och mötas. Det har blivit ännu påtagligare under pandemin. Och nu tror jag fler har insett det, säger Susanna Stark.
När det varit jobbigt tycker Lisa Rosander därför att det är viktigt att komma ihåg varför de har följt alla rekommendationerna under våren.
- Folkbildningens syfte är att vara en del i samhällsutvecklingen. Det är tillsammans vi kan göra skillnad. Jag tycker att vi alla ska känna oss stolta över att vi tagit ansvar och bidragit till att minska smittspridningen. Vi har gjort det för vår skull och för andra människors skull, säger Lisa Rosander.
Pandemin kan också skapa insikter som behövs för att ställa om till ett mer hållbart samhälle, tror Elaine Lindblom som är rektor på Karlskoga folkhögskola.
- Det som handlar om vår miljö till exempel, säger hon.
På grund av krisen ställde skolan in studieresor till bland annat London.
- Det var tråkigt för deltagarna, men samtidigt började man att fundera kring hållbarhet och hur realistiskt det egentligen är att vi flyger runt hela världen, säger hon.
Krisen kan vara en chans att hitta nya möjligheter och att skapa omställning till ett hållbarare samhälle.
- Det är nog något vi inom folkbildningen kan behöva jobba mycket med under hösten, säger Elaine Lindblom.

Amatörteatersamverkan Örebro län Fellingsbro folkhögskola i ÖrebroFolkuniversitetetHällefors folkhögskola  Ibn Rushd Studieförbund  Karlskoga Folkhögskola  Kulturens  Kävesta folkhögskola  Medborgarskola  NBV  Sensus  Sima Folkhögskola  Sisu idrottsutbildarna  Studiefrämjandet  Studieförbundet Bilda  Studieförbundet Vuxenskolan, Örebro län  Biblioteksutveckling Region Örebro länÖrebro Folkhögskola

Tel: 019-611 21 75

E-post: info@olbf.nu

Copyright © 2020 Folkbildningen i Örebro län,

Vill du ändra din nyhetsbrevsprenumeration?
Du kan ändra inställningarna eller avsluta prenumerationen.

Email Marketing Powered by Mailchimp