Copy
Borili smo se protiv povijesne relativizacije ustaškog režima i zatražili odgovornost od vladajućih nakon sramotnog istupa u Splitu. U Saboru smo raspravljali o pravosuđu, tražili bolji tretman svih izbjeglica i kritizirali postojeći porezni sustav. U Zagrebu ubrzano vraćamo dugove onih koji su nas zadužili, ulažemo u skrb starijih i u budućnost mladih. U Splitu se spremamo na nove izbore, a u Puli za referendum o Lungomareu.
 
Dužina newslettera: 8 min
Sramota u Splitu
Osudili smo istup predstavnika državne i županijske vlasti u Splitu kojim su slavili NDH i zatražili ostavku ministra Medveda i nečastan otpust Vladina izaslanika, brigadira Raosa. Od premijera Plenkovića tražimo da prestane sjediti na dvije stolice - jednoj za domaću uporabu, a drugoj za Charlesa Michela i ekipu iz Bruxellesa - i konačno nedvosmisleno osudi ustaški pozdrav “Za dom spremni”. 

Suodgovornost: Nakon uhićenja jednog ministra i istraga i optužnica protiv drugih ministara, nakon afera novog ministra graditeljstva i slavljenja NDH od strane Vladina izaslanika, zapitali smo se koliko još toga koalicijski partneri HDZ-a mogu progutati i pozvali ih da podrže zahtjev opozicije za novim izborima.
O pravosuđu
Klub Zeleno-lijevog bloka je u Saboru organizirao prvi u nizu okruglih stolova o pravosuđu. Panelisti su bili profesori na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Zlata Đurđević i Alan Uzelac, sudac Ustavnog suda Goran Selanec i bivši sudac Revizorskog suda EU Neven Mates.

Složili su se da je Vladin prijedlog Nacionalnog plana razvoja pravosudnog sustava nedovoljno ambiciozan te da neće riješiti problem nepovjerenja u pravosuđe niti će trajanje sudskih postupaka svesti na prosjek EU.

Stručnjaci su dali i prijedloge poput drugačije organizacije postupaka (kao što je smanjenje vremenskih perioda između ročišta), otvaranja sudske prakse odmah za sve suce i odvjetnike, odnosno stranke u postupcima te korištenja već postojećih digitalnih alata u ubrzavanju administrativnih i repetitivnih procedura.

👉 Cijeli okrugli stol pogledajte ovdje, uvodni govor Sandre Benčić ovdje, a izjavu nakon okruglog stola ovdje. Više o našem prijedlogu reforme pravosuđa, na koji će se zasigurno reflektirati i ove stručne rasprave, možete pročitati ovdje.
Sandra Benčić: HDZ na rubu znanosti
💣 ☝️ U aferi ministra Beroša radnici su prema ispostavljenom računu radili 83 sata dnevno, a Schrödingerova bomba je istovremeno i bila i nije bila na dronu.

(Pre)opterećenost Vlade aferama onemogućava konstruktivan rad. Kako rekonstruirati nešto što je iz temelja trulo?
Ostale vijesti iz Sabora
1. Madina 🇦🇫
 • Nakon što je Europski sud za ljudska prava potvrdio odgovornost RH za povredu prava na život djevojčice Madine, nehuman i ponižavajuć tretman kao i nezakonito protjerivanje njene obitelji, tražili smo od DORH-a da procesuira odgovorne za ovu ljudsku tragediju i nacionalnu sramotu.
 • Presuda jasno prepoznaje odgovornost MUP-a i propuste domaćih istražnih tijela i sudova u ovom sustavnom i organiziranom zataškavanju smrti djeteta.
 • Iako presuda glasi protiv RH, odgovornost i krivnja nisu kolektivne – presuda je zapravo usmjerena protiv ministra Božinovića, glavnog ravnatelja policije Miline i ravnatelja Uprave za granicu Ničena, te onih koji su brisali snimke nadzornih kamera i institucija koje nisu provele istragu.

2. Izbjeglice iz Ukrajine

 • Podržali smo izmjene zakona kojima je izbjeglicama iz Ukrajine dana jednaka razina zdravstvene zaštite kao i domaćim osiguranicima.
 • Napravljen je velik iskorak i time što će izbjeglice iz Ukrajine imati mogućnost mjesečne zajamčene minimalne naknade. To je najvažniji osigurač od propasti u teško siromaštvo, eksploatacije na crnom tržištu ili od strane organiziranog kriminala.
 • Važno je što prije krenuti i s integracijom u tržište rada, a potrebno je ukloniti prepreke za zapošljavanje i u javnom sektoru.
 • Ali: podsjetili smo da u Hrvatskoj postoje i izbjeglice iz drugih zemalja i da se na granici zaustavljaju ljudi koji bježe od nekih drugih ratova i kršenja ljudskih prava. Njima je ulazak u RH i dalje onemogućen te i dalje svjedočimo primjerima da se ljudima ne dozvoljava pristup azilu.
 • Protivimo se ovakvom selektivnom pristupu prema ljudima u nevolji. Zato smo pozvali institucije RH da ovaj veliki zamah u integraciji stranaca u naše društvo iskoristimo tako da vodimo brigu o svim strancima koji su došli u Hrvatsku bježeći pred ratom ili društvenim i ekonomskim nepravdama.

3. Sintetičko oporezivanje

 • Govoreći o činjenici da se supruzi ministra Paladine isplaćuje minimalac iako ima znatno veća primanja, Sandra Benčić je naglasila da je porezni sustav RH nepravedan i pogoduje bogatima. “Najveće opterećenje je na radu, a ostali si mogu isplatiti minimalac, a s druge strane zarađivati milijune na koje plate 10%. Država treba gledati ukupne prihode, bili oni od rada ili kapitala, i to sintetički oporezivati." (link)

4. Prehrambena politika

 • Sandra Benčić govorila je o potrebi za razvojem istinske prehrambene politike na razini Hrvatske i za uvođenjem zelene javne nabave. Vilim Matula je govorio o ponižavajućim naknadama za štetu poljoprivrednicima.

5. Zakon o zviždačima

 • Kritizirali smo činjenicu da novi zakon zviždačice i zviždače neće efikasno štititi od otkaza, niti od tužbi za odavanje službene ili poslovne tajne. “Ovakav zakon ne bi zaštitio neke od naših najpoznatijih zviždačica – niti bi Ankicu Lepej zaštitio od tužbe za odavanje poslovne tajne, niti bi Maju Đerek zaštitio od otkaza.” (link)

6. Otočić Ilovik

 • Ivana Kekin je govorila o ukidanju linije za otočić Ilovik, koji je zbog te linije posljednjih 10 godina demografski procvao, a sada mu prijeti izumiranje jer se, zbog projekta “nadogradnje” luke na Lošinju, koji krši brojne propise, desetminutna linija zamijenila vožnjom od 80 minuta. (link)

7. Native reportaže

 • Vilim Matula je na saborskom Odboru za medije glavnog ravnatelja HRT-a suočio s optužbama za emitiranje lažnih reportaža o radu općina i gradova koje se plaćaju javnim novcem. Glavni ravnatelj se obvezao izraditi izvješće s popisom posredničkih agencija i svih takvih emitiranih sadržaja.
 • Podsjetnik: Naša Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina, otkrila je sustav u kojem privatne agencije općinama i gradovima nude izradu “sponzoriranih reportaža” koje se zatim plasiraju na HRT-u.

8. Endometrioza

 • Urša Raukar je govorila o važnosti ranog otkrivanja endometrioze, kronične bolesti u žena koja među ostalim izaziva bolne menstruacije i bol kod spolnog odnosa. “Unatoč tome što pogađa svaku desetu ženu, endometrioza često ostaje neprepoznata zbog nedostatne edukacije medicinskog osoblja i neobaviještenosti pacijentica.” (link)
Ako ste propustili
Sandra Benčić u velikom intervjuu za Telegram o razlozima ulaska u politiku, trenutnom stanju u društvu, o (ne)radu Vlade, Milanoviću, porezima, suradnji sa SDP-om i nesuradnji s Mostom. (link)

Rada Borić je bila u Briefingu (emisija Jutarnjeg lista) i govorila o posljedicama izbjegličke krize, i to prvenstveno o sudbinama žena i djece. (link)

Ako se kojim slučajem nađete pred kioskom, u novom broju Nacionala potražite veliki intervju Danijele Dolenec u kojem govori o gradskoj upravi, mjeri roditelj odgojitelj i drugim gradskim temama. U slučaju da ne posjećujete kioske, sažetak pogledajte ovdje.

Tomislav Tomašević je u Dnevniku HRT-a govorio o Gradskoj plinari, restrukturiranju Holdinga, obnovi i o potencijalnoj izgradnji novog stadiona. (link)
Vijesti iz Zagreba
1. Financije
 • U sjajnom (od)govoru na kritike HDZ-ovaca o gradskim financijama, gradonačelnik Tomašević je rekao da financije dovodimo u red i najavio kako financijskom neredu kojeg smo naslijedili od Milana Bandića i HDZ-a dolazi kraj već ove godine. “Grad podmiruje sve obveze, vratili smo 700 milijuna kuna državi i vjerujem da ćemo već do kraja ove godine riješiti zaostatke koji su krajem 2020., što se tiče dospjelih neplaćenih obveza, bili čak 800 milijuna kuna.”
 • Proglašene su pobjednice programerskog natjecanja Hackl, hackathona čiji je cilj bilo kreiranje digitalnog rješenja za vizualizaciju otvorenog proračuna Grada Zagreba. Stručne službe Grada nastavit će suradnju s pobjedničkim timom na tehničkoj specifikaciji rješenja.

2. Domovi za starije

 • Gradonačelnik je otvorio dva novouređena odjela za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije u Domu za starije osobe sv. Ana.
 • Nastavit ćemo s ulaganjima u domove za starije i njihovo prilagođavanje za sve oblike demencije te nastaviti s uslugom dnevnog boravka i pružanja socijalnih usluga u zajednici.

3. Program za mlade

 • U javno savjetovanje uputili smo Program za mlade Grada Zagreba 2022.-2025. Komentare i prijedloge možete dostaviti Gradu do 1. svibnja.
 • Ciljevi programa su, među ostalim, unaprjeđenje obrazovanja, profesionalnog usavršavanja, zapošljavanja i zdravlja, područja kulture i mladih te njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu.
 • Neke od mjera su razvijanje sustava stambenog osamostaljivanja mladih, donošenje programa i projekata za sprječavanje prekarnih uvjeta rada mladih, doprinos smanjenju menstrualnog siromaštva, razvoj programa rane detekcije mentalnih problema, osiguranje adekvatnih prostora te edukacija o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom obrazovanju, medijskoj pismenosti i održivom razvoju.

4. Svjetski dan Roma

 • Na Svjetski dan Roma dodijeljeni su ugovori o stipendiji Grada Zagreba za 86 učenika i studenata romske nacionalne manjine.

Kompletne presice možete pogledati ovdje i ovdje, a intervju Luke Korlaeta u radio emisiji Zagrebi po Zagrebu poslušajte ovdje.👂
Možemo! diljem Hrvatske
 • Split: Naša Tamara Visković, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Splita, prva je od svih splitskih vijećnika predala službenu ostavku, nakon što su ostavke najavili gradonačelnik Puljak i zamjenik Ivošević.
 • Dan poslije ostavke su dali i gradonačelnik i zamjenici pa Split ide na nove izbore.
 • Ostavkom smo poručili da nas ne zanimaju funkcije bez rada i da od izbora ne bježimo. Na njih smo spremni i inzistirat ćemo da se odviju što prije, zajedno s kotarskim izborima, kako bi zastoj u vođenju Grada bio što manji. Intervju s Tamarom pročitajte ovdje.
 • Pula: Nakon odluke gradonačelnika o raskidanju koalicije, u Puli je predsjednica Gradskog vijeća, naša Dušica Radojčić sazvala sastanak na koji su se odazvale sve političke opcije te je dogovoren nastavak funkcioniranja Vijeća.
 • U ovoj situaciji naš je prvenstveni interes građanima osigurati očitovanje o budućnosti Lungomarea na referendumu. 
 • Rijeka: U Rijeci je naš gradski vijećnik Nebojša Zelič kritizirao zastarjelu strategiju riječkog Energa, odnosno isključivo oslanjanje na plin. “Moramo napraviti ozbiljnije pomake po pitanju diverzifikacije izvora energije i korištenja solarnih panela ili toplinskih pumpi u sustavima toplana.” (link)
   
 • U Pazinu smo nastavili s procesom participativnog budžetiranja "Pazi(n), proračun!".
   
 • U Karlovačkoj županiji smo podržali mještane Lasinje okupljene u inicijativu "NE kamenolomu". Naš županijski vijećnik Dubravko Golubić je o tom problemu postavio pitanja županijskim vlastima.
Svakom scrollanju dođe kraj. Proslijedite ovaj newsletter prijateljima, nastavite nas pratiti na društvenim mrežama a naš rad možete podržati i 💰 donacijom. 💰

Čitamo se ponovno za dva tjedna.
Možemo! i Zagreb je NAŠ! političke su platforme kojima je cilj vratiti politiku u ruke građana. Mi smo ljudi koji su svoje živote posvetili borbi za pravednije, solidarnije, tolerantnije, ekološki odgovorno društvo, za javni interes, za ravnopravnost svih građana kojima ova zemlja nudi budućnost u 21. stoljeću.

Za uključivanje u rad municipalističke platforme Zagreb je NAŠ! koja djeluje na području grada Zagreba možete se javiti putem ovog obrasca. Ukoliko vas pak zanima djelovanje nacionalne platforme Možemo! Obratite nam se putem maila.
Facebook
Link
Website
Želite li promijeniti način na koji primate ovaj newsletter?
Možete 
promijeniti svojstva ili odjaviti se s liste.