Copy
Za razliku od vladajućih koji više mare za interese investitora nego za dobrobit vlastitih građana, mi nastavljamo borbu za javno dobro – od Pule pa do Splita. U medijima smo pobrojali uspjehe naše prve godine upravljanja Zagrebom, a u Slobodnoj Dalmaciji objasnili zašto nema šanse da koaliramo s Mostom.

Vrijeme čitanja: 7 minuta
Za obalu
📣 Tribina u Puli
U Puli smo organizirali drugu u seriji naših tribina “Za obalu!”, o održivom razvoju obalnog područja, s naglaskom na zaštiti pulskog Lungomara i vezanoj referendumskoj inicijativi.

Sandra Benčić je rekla da se većina političara slaže da postoji problem preizgrađenosti obale, ali to zanemare kada na dnevni red dođe konkretna investicija. "Zašto je u pulskom gradskom vijeću samo Možemo protiv gradnje na Lungomareu? Jer čak i kad druge opcije misle da je obala preizgrađena, reći će: ajmo to ne primijeniti baš na ovom primjeru. Ali jednom moramo podvući crtu. Građane se mora pitati. Zato je ovaj referendum jako bitan - radi obrane principa.”

Ivana Kekin je upozorila da se gotovo svaki slobodan prostor stavlja u funkciju turizma i profita, a Dušica Radojčić, naša predsjednica Gradskog vijeća Pule, predstavila je kronološki tijek izmjena prostornih planova u kojima se mislilo samo na interes investitora, a ne na javni interes.

Cijelu tribinu možete pogledati ovdje.

🗳️ Referendum za Lungomare
Ako živite u Puli još jednom vas pozivamo da potpišete za referendum za zaštitu Lungomara. Potpisi se skupljaju još samo tri dana, do subote 11. lipnja.

Građanska referendumska inicijativa, koju smo podržali i donacijom i na druge načine, i dalje nema potreban broj potpisa - zato je baš svaki potpis važan. Dođite potpisati na neki od štandova i nagovorite ljude oko vas da naprave isto!

🔔 Podsjetnik
U Saboru smo kritizirali i novi zakon o poticanju ulaganja, kojim Vlada omogućuje daljnju devastaciju obale. Naime, Vlada će javnim novcima sufinancirati ulaganja u nove hotele, golf terene ili nautičke luke na obali, i to će poticati ulaganja u greenfield, na mjestima netaknute prirode, umjesto da je takvo sufinanciranje ograničila na brownfield investicije, odnosno investicije u već postojeću infrastrukturu, npr. napuštene ili ruinirane zgrade i tvornice.
Split
U Splitu smo predali potpise za kandidaturu naše Tamare Visković za gradonačelnicu.

✊ Politike za koje ćemo se zalagati u Splitu:

Javna stanogradnja. Fond stanova u gradskom vlasništvu za dugoročni, neprofitni najam jedini je način rješavanja problema nedostupnog i preskupog stanovanja. Tako se borimo protiv dužničkog ropstva, prostornih i imovinskih malverzacija, iseljavanja i siromaštva.

Zaštita prostora. Ključna zelena politika je zaštita javnog prostora, posebno obale kao našeg najvažnijeg resursa. To uključuje sprečavanje devastacije obale, zabranu nasipanja i izgradnje, ali u gradovima poput Splita tiče se i ostavljanja ključnih javnih prostora na usluzi građanima umjesto stvaranja rezervata za turiste.

Dostupnost javnih usluga. Stambene četvrti moraju pružati sve ključne javne usluge poput ambulanti, vrtića, škola, parkova, igrališta, zelenih površina, ekonomičnih parkirališta i garaža. Split je uvijek bio među predvodnicima u planskoj gradnji, ta iskustva moramo vratiti u planiranje budućnosti.

Jednakost, pravednost i društvena solidarnost. Socijalno i rodno ravnopravan proračun oslobađa žene dodatnih poslova i stvara zajednicu u kojoj gradske institucije kvalitetno vode brigu o svim društvenim slojevima i dobnim skupinama – od djece do umirovljenika. Socijalne, zdravstvene, kulturne i obrazovne sadržaje treba učiniti dostupnima skupinama koje su u njima zakinute, u partnerstvu s organizacijama civilnog društva i zainteresiranim građanima.

Zelene politike na svim poljima. I Split može solarizirati gradske krovove, kreirati zelena radna mjesta, uspostaviti moderan sustav gospodarenja otpadom te ozeleniti grad i tako smanjiti temperature. Planiranom, gustom mrežom javnog prijevoza nužno je stvoriti kvalitetnu alternativu korištenju osobnih vozila.

Turizam za grad. Turizam je ključni izvor prihoda ali istodobno i izvor nereda, zagađenja i iseljavanja. Predlažemo bolje upravljanje gradskim prostorima i javnim površinama te drugačije turističko brendiranje grada u svrhu diverzifikacije poslova koji su na raspolaganju Splićanima, posebno mladima. Grad treba upravljati turizmom, a ne turizam gradom.

Ako imate Facebook, zapratite Možemo! Split i Tamaru Visković, a ako našu kampanju želite podržati i na drugi način, donirati možete ovdje.
Iz saborskih klupa
Nakon što je Sandra Benčić u Saboru kritizirala dodjelu javnih sredstava iz EU fondova i proračuna metodom “najbrži prst” i pozvala Vladu da jednom zauvijek ukine dodjelu sredstava na taj način, Ministarstvo gospodarstva je poništilo prvi sljedeći natječaj za dodjelu sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji je također trebao koristiti tu metodu za prijave. Nadamo se da je “najbržem prstu” i botovima odzvonilo i da će se sredstva dodjeljivati u skladu s kvalitetom prijavljenih projekata.

Brzi pregled:
 • Urša Raukar je tražila oslobađanje zatvorene članice Pussy Riota iz Remetinca
 • Sandra Benčić kritizirala postavljanje bivšeg ministra Ćorića za viceguvernera HNB-a 
 • Ivana Kekin upozorila na velike probleme s korištenjem EU fondova
 • Vili Matula podsjetio je da predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko, nije vraćen na posao unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi o tome da mu je HRT dao nezakonit otkaz
 • Damir Bakić tražio da se nastavnicima koji simpatiziraju ustaški režim, poput one u Slavonskom Brodu, onemogući rad s učenicima.
Ako ste propustili 📺
 • Sandra Benčić je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju odgovorila na probne balone iz Mosta o koaliciji i “ideološkom moratoriju”: “Ne postoji politika bez politike. Što bi to bio ideološki moratorij? Sve što sam ovdje navodila - od komunalne, stambene, ekonomske politike - ima svoju vrijednosnu pozadinu. A vrijednosti nas iz Možemo i vrijednosti koje promovira Most su najčešće dijametralno suprotne. […] S takvima nećemo koalirati.”
 • “Započeli smo promjenu i zato imamo različite otpore i prijeti se tužbama, ali ne bojim se ničega”: Gradonačelnik Tomašević je dao intervju Hini povodom prve obljetnice preuzimanja upravljanja Zagrebom.
 • Na temu prve godine mandata u Zagrebu gradonačelnik je gostovao u Dnevniku HRT-a, zamjenica Dolenec na Media Servisu, predsjednica našeg kluba u Gradskoj skupštini Marina Ivandić na N1, a gradski zastupnici Gordan Bosanac i Marin Živković u emisijama Otvoreno i U mreži prvog na HRT-u.
Zagreb
1. Nagrade Grada Zagreba🏅
 • Zagrepčankom godine proglašena je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina, a nagrade su među ostalima dobili i spisateljica Ivana Bodrožić i feministička aktivistkinja Neva Tölle.
 • Sve dobitnice i dobitnike možete saznati ovdje

2. Novi pročelnici 👩 👨
 • Imenovano je dvoje novih pročelnika gradskih ureda: Emina Višnić kao pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te Luka Juroš kao pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.
 • Emina Višnić je u više od 20 godina rada u kulturi stekla znanja i vještine u oblikovanju, programiranju i upravljanju organizacijama i projektima, kao i u prikupljanju sredstava, financijskom planiranju, upravljanju i kontroli proračuna, dok je Luka Juroš posljednjih 7.5 godina radio kao zaposlenik Europske komisije na različitim poslovima vezanima uz javni obrazovni sektor.

3. Službeni posjet Beču 🎡
 • Gradonačelnik je u službenom posjetu Beču potpisao sporazum o suradnji Beča i Zagreba.
 • Sporazum će uključivati razmjenu znanja i iskustava dvaju gradova, a obuhvaća 11 tematskih područja, među kojima su energetska učinkovitost i klimatske promjene, gospodarenje otpadom, okoliš i zelene površine, promet i mobilnost, urbanizam, pametni gradovi, inovacije i digitalizacija te javna stanogradnja i obnova grada.

4. Vrtić u Kašini 👶
 • Gradonačelnik Tomašević je otvorio radove na novom dječjem vrtiću u Kašini, u gradskoj četvrti Sesvete, prvom od 12 vrtića koje nova gradska uprava planira izgraditi u iduće dvije godine.

5. Otvaranje škola 🏫 ✂️
 • Zamjenik Korlaet predstavio je napredak u obnovi škola: OŠ Miroslava Krleže je potpuno obnovljena, PŠ Vugrovec bit će gotova u kolovozu, OŠ Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, OŠ K.Š. Gjalskog i PŠ Blato u rujnu, OŠ Jure Kaštelana i OŠ Ante Kovačića u siječnju te OŠ Bukovac u ožujku iduće godine.
 • Za 2023./2024. planirana je i izgradnja novih objekata PŠ Gornja Kustošija, OŠ Jakuševec, PŠ Buzin i OŠ Lanište, dogradnja OŠ Borovje, te dogradnja objekta sa sportskom dvoranom u OŠ Stjepana Bencekovića i OŠ Odra.
 • Za sve koje zanima više - pogledajte prezentaciju na ovom linku.
Možemo! diljem Hrvatske
 • U Rijeci se i dalje borimo protiv prodaje zemljišta na području budućeg kompleksa Žabice.
 • Prodajom ovog zemljišta cjelokupan riječki pristup moru u centru grada bit će u privatnim rukama, a projektom se gubi potencijalno vrijedan resurs na kojem bi – umjesto privatnika – mogao profitirati Grad. (link)
 • Pazin je proslavio dan grada, točnije svoj 1039. rođendan. Gradonačelnica Suzana Jašić i predsjednica Gradskog vijeća Enna Peroš osvrnule su se na postignuća u proteklih godinu dana i najavile prioritetne projekte za budućnost.
 • Karlovac: prema medijskim napisima, HEP je prihvatio neke od mjera za rad Hidroelektranu Lešće u ljetnim mjesecima koje je Možemo! Karlovac predlagao povodom nemilog događaja iz kolovoza 2021. kada je vodeni val ugrozio život kupačice.
 • Pozdravljamo ovim putem HEP-ovu spremnost da komunicira s javnošću, da postane transparentniji i susretljiviji i smatramo to napretkom u odnosu na prijašnje godine. (link)
Proslijedite ovaj newsletter prijateljima i nastavite nas pratiti na društvenim mrežama.
Možemo! i Zagreb je NAŠ! političke su platforme kojima je cilj vratiti politiku u ruke građana. Mi smo ljudi koji su svoje živote posvetili borbi za pravednije, solidarnije, tolerantnije, ekološki odgovorno društvo, za javni interes, za ravnopravnost svih građana kojima ova zemlja nudi budućnost u 21. stoljeću.

Za uključivanje u rad municipalističke platforme Zagreb je NAŠ! koja djeluje na području grada Zagreba možete se javiti putem ovog obrasca. Ukoliko vas pak zanima djelovanje nacionalne platforme Možemo! Obratite nam se putem maila.
Facebook
Link
Website
Želite li promijeniti način na koji primate ovaj bilten?
Možete 
promijeniti svojstva ili odjaviti se s liste.