Copy
Bavili smo se obranom obale od daljnje devastacije i kratkoročne eksploatacije, uhvatili se ukoštac s bespravnom gradnjom i pobijedili državu na sudu. U Zagrebu smo krenuli sa zelenom i energetskom tranzicijom, a u Puli dobili potvrdu da se borimo za javi interes.
 
Dužina newslettera: 8 min
Javna tribina "ZA!Obalu”
U Dubrovniku smo započeli kampanju “ZA!Obalu” o održivom razvoju obalnog područja. Prvu tribinu (ostale će biti u Puli, Rijeci, Splitu i Korčuli), na kojoj su sudjelovale i Sandra Benčić i Ivana Kekin, možete pogledati ovdje.

Kontekst: trenutna Vladina strategija se oslanja na prekomjernu urbanizaciju, apartmanizaciju i hotelizaciju, uz uništavanje obalnog pojasa, pri čemu je jedini indikator uspješnosti - broj noćenja. Devastacija se odvija i kroz nelegalnu, a nesankcioniranu gradnju na pomorskom dobru, nelegalno nasipavanje plaža kamuflirano u tzv. dohranu te kroz čestu zlouporabu koncesija na plažama.

Naše razmišljanje: ta strategija je kratkovidna i neodrživa - ona već u sljedećem koraku garantira pad turističke potražnje te uskraćuje buduće generacije za vrijedne prostorne resurse.

Što je potrebno: vizija cjelogodišnje ekonomske djelatnosti obalnih i otočnih područja koja otvara prostor različitim profesijama jer monokultura turizma uzrokuje iseljavanje onih koji se obrazuju za druge vrste djelatnosti.

📣 O devastaciji obale i promašenom Vladinom modelu “razvoja”, govorili smo i u Saboru.
'Previše' žena na listi
👩‍⚖️ Općinski sud u Osijeku oslobodio nas je svih optužbi u procesu kojeg je država pokrenula protiv nas zbog "previše" žena na listi na lokalnim izborima u Osijeku.

Sutkinja je uvažila sve naše pravne argumente, kao i mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova – smisao i svrha Zakona o ravnopravnosti spolova je osigurati veću zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su to svakako žene.

Ipak: Državno odvjetništvo ne odustaje i najavilo je žalbu na presudu.
Nepostojeća obnova 🏗️
Sandra Benčić vs premijer Plenković
Sandra Benčić je u raspravi s premijerom Plenkovićem poručila da je osobno odgovoran za to da što nakon potresa nije izgrađena nijedna zamjenska kuća. “Da ste poslali Grunfa, sagradio bi ih više. I onda odaberete ministra koji se umjesto obnovom mora baviti vlastitim aferama i kažete da je to njegova privatna stvar!”
Ostale vijesti iz Sabora
1. Solarizacija i građanska energetika
 • Govorili smo o nužnosti većih investicija u obnovljive izvore energije te poticanju građana da ih što više koriste.
 • Hrvatska mora olakšati i intenzivno ulagati u razvoj građanske energetike i solarizaciju kako bi što manje ovisila o fosilnim gorivima.
 • U tu svrhu je potrebno: osloboditi male elektrane od PDV-a, imati trajno otvorene natječaje za sufinanciranje, omogućiti povoljne kredite s niskom kamatom od 1 do 2%, izmjenama zakona olakšati prodaju viškova energije HEP-u, intenzivno postavljati sunčane elektrane na sve javne objekte i aktivno informirati građane.
 • FYI: Grad Zagreb je već energično zakoračio u tom smjeru.

2. Jasenovac

 • Na obljetnicu proboja logoraša odali smo počast svim žrtvama ustaškog režima - Srbima, Židovima, Romima i antifašistima te još jednom pozvali na zakonsku zabranu ustaškog pozdrava i veličanja NDH, bolje obrazovanje mladih po tom pitanju i obnovu uništenih antifašističkih spomenika.

3. Bespravna gradnja

 • Na inicijativu Sandre Benčić, predsjednice saborskog Odbora za okoliš, održana je zajednička tematska sjednica triju saborskih odbora (Odbora za okoliš, Odbora za prostorno uređenje i Odbora za pomorstvo) o bespravnoj gradnji, njenim uzrocima i posljedicama, inspekcijskom nadzoru i izmjenama zakona koje bi učinkovitije spriječile nezakonitu gradnju. Sjednicu možete pogledati ovdje
Ako ste propustili 📺
Sandra Benčić gostovala je u Otvorenom o rekonstrukciji Vlade i pitanjima premijeru u Saboru.

Damir Bakić gostovao je u Dnevniku HRT-a i u Otvorenom, a Iva Ivšić na N1 na temu privremene odluke suda o roditeljima odgojiteljima.

Ivana Kekin u intervjuu u Glasu Istre govorila je o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama te utjecaju na domaće raspoloženje, 'rekonstrukciji' Vlade, o situaciji koalicije u Puli i gradonačelniku Filipu Zoričiću. 

Rada Borić dala je intervju portalu Žene i mediji u kojem je komentirala rodnu (ne)ravnopravnost u RH i ulogu jezika u petrificiranju patrijarhalnih odnosa.

Gordan Bosanac i Hrvoje Zekanović proveli su na N1 ugodnih 48 minuta u razgovoru o rekonstrukciji Vlade, opoziciji, mjeri roditelj odgojitelj, zabrani ZDS-a i inflaciji. 
Vijesti iz Zagreba
1. Zeleniji Zagreb
 • Gradonačelnik Tomašević je na Dan planeta Zemlje predstavio što radimo i što ćemo raditi da Zagreb postane zeleniji i održiviji:
 • 🌳 Naš je plan do kraja mandata u Zagrebu zasaditi 20.000 novih stabala. U prvoj godini ih je posađeno više od 7.000.
 • 🚶Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u centru - Stara Vlaška će postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da Masarykovu i Teslinu pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do Zrinjevca.
 • 🚲 Do kraja godine postavit ćemo više od tisuću novih parkirnih mjesta za bicikle, i tako svake godine u mandatu. Izgradit ćemo biciklističku stazu uz nasip Save, istočnu biciklističku magistralu uz Branimirovu ispod željezničke pruge te izgradnju biciklističke magistrale "Centar" od Trga Francuske Republike sve do Kvatrića.
 • 🚋 Kreće proširenje tramvajske mreže. Do kraja 2022. očekujemo da će biti izdane dozvole za trasu po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, koja će voziti do okretišta na Savišću. Projekt će se financirati uz pomoć EU fondova.
 • 🇪🇺 Grad će uz pomoć EU fondova do kraja godine nabaviti oko 60 novih autobusa i pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja.
 • 🗑️ Zagreb je jedini od velikih gradova u HR koji će primijeniti sustav naplate odvoza miješanog otpada prema stvarnoj količini kako bi se stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje.

2. Sunčani krovovi

 • Zagreb je na natječaju dobio oko 7,5 milijuna kuna iz tzv. Norveškog financijskog mehanizma za program postavljanja sunčanih elektrana “Sunčani krovovi”.
 • Cilj programa je realizacija oko 50MW sunčanih elektrana na području Zagreba (trenutno ih je u Hrvatskoj 150MW) sa snažnom komponentom građanske energije i poticanja energetskih zadruga.
 • Ove godine počinje objedinjena nabava za sunčane elektrane na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 te na Zgradi Čistoće.
 • Radi se o kapacitetu koji je gotovo tri puta veći od svega dosad instaliranog na zgradama Grada te koji je veći od svih ukupno instaliranih sunčanih elektrana Grada, državne uprave i građana na području Zagreba.
 • Podsjetnik: Ovo je samo dio aktivnosti koje su u tijeku na preko 500 objekata Grada i 300 objekata Holdinga za koje je sve planirano da dobiju sunčanu elektranu na krovu.

3. Roditelj odgojitelj

 • Visoki upravni sud privremeno je obustavio izvršenje izmjena mjere roditelj odgojitelj, do donošenja odluke o zakonitosti izmjena.
 • Podsjetnik: Gradska skupština je u prosincu 2021. donijela odluku o reviziji novčane pomoći za roditelje odgojitelje jer ta demografska mjera nije pokazala učinke, stvarala je iznimne pritiske na proračun (1,8 milijardi kuna od 2016.-2021., čak 15 puta više nego što je potrošeno na gradnju i nadogradnju vrtića) i stvarala je niz negativnih posljedica (onemogućavala korisnicama da rade i djeci da budu upisana u vrtić). Određen je period prilagodbe i izmjene su trebale stupiti na snagu 1. svibnja.
 • Nadamo se da će sud konačnu odluku o zakonitosti donijeti što prije. Svaki mjesec isplaćivanja naknada po staroj odluci Grad Zagreb košta čak 40 milijuna kuna, što je iznos za koji se može izgraditi jedan dječji vrtić.
 • Stojimo iza naše odluke o izmjeni mjere, sigurni smo da je ona zakonita i uvjereni da će takva biti i konačna sudska odluka.
 • Smatramo da bi proglašavanje revizije mjere nezakonitom bio ozbiljan presedan - da demokratski izabrana vlast u jedinici lokalne samouprave ne može unutar svojih ovlasti definirati sve novčane naknade. Riječ je o novčanoj naknadi, jednoj od brojnih koje Grad dodjeljuje, ona se ne temelji na nekom zakonu koji bi Grad morao provoditi.

4. Spomenik

 • Na Dan sjećanja na holokaust, poznatog kao Jom hašoa, na Glavnom kolodvoru je otvoren spomenik posvećen žrtvama holokausta i ustaškog režima. (link)

Kompletne presice možete pogledati ovdje i ovdje, a intervju gradonačelnika Tomaševića u radio emisiji Zagrebi po Zagrebu poslušajte ovdje.👂
Možemo! diljem Hrvatske
 • U Puli je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da se Puležanke i Puležani slažu s našim stavovima o području Lungomare – čak 73,1% onih koji bi izašli na referendum je protiv izgradnje hotela na mjestu današnjeg velikog nogometnog igrališta i teniskih terena, 61,7% smatra da bi Grad Pula o tome trebao provesti referendum, dok bi 54,3% sigurno, a 24,5% vjerojatno izašlo na referendum.
 • Dušica Radojčić, naša predsjednica pulskog Gradskog vijeća, na temu Lungomarea i referenduma dala je intervju H-alteru.
 • U Primorsko-goranskoj županiji smo tražili hitnu smjenu ravnatelja Županijske lučke uprave Mali Lošinj zbog nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju Projekta rekonstrukcije i nadogradnje luke Mrtvaška.
 • Pozadina: Upravo je “nadogradnja” Mrtvaške uzrok tome da stanovnici otoka Ilovika umjesto deset, do Lošinja moraju putovati 80 minuta, ne samo dok traju radovi, nego i nakon toga.
 • U Karlovcu smo predložili amandman na rebalans proračuna kojim bi se preraspodjelila sredstva i u karlovačke osnovne škole uveo građanski odgoj.
 • U Dubrovniku smo sa Srđevcima održali tribinu “ZA!Obalu”, a naš županijski vijećnik Marko Giljača je o održivom razvoju obale, brizi za pomorsko dobro i komunalnim lučicama govorio na Libertas TV-u.
Svakom scrollanju dođe kraj. Proslijedite ovaj newsletter prijateljima, nastavite nas pratiti na društvenim mrežama a naš rad možete podržati i 💰 donacijom. 💰

Čitamo se ponovno za dva tjedna.
Možemo! i Zagreb je NAŠ! političke su platforme kojima je cilj vratiti politiku u ruke građana. Mi smo ljudi koji su svoje živote posvetili borbi za pravednije, solidarnije, tolerantnije, ekološki odgovorno društvo, za javni interes, za ravnopravnost svih građana kojima ova zemlja nudi budućnost u 21. stoljeću.

Za uključivanje u rad municipalističke platforme Zagreb je NAŠ! koja djeluje na području grada Zagreba možete se javiti putem ovog obrasca. Ukoliko vas pak zanima djelovanje nacionalne platforme Možemo! Obratite nam se putem maila.
Facebook
Link
Website
Želite li promijeniti način na koji primate ovaj newsletter?
Možete 
promijeniti svojstva ili odjaviti se s liste.