Copy
Kritizirali smo najnoviji kadrovski odabir premijera i nesnalaženje ministra obrane u kriznoj situaciji nakon pada drona usred glavnog grada. Zagreb i dalje pomaže ukrajinskim izbjeglicama na više frontova, a ujedno se hvata u koštac s posljedicama pandemije, potresa i bivše gradske vlasti. U Pazinu participativno budžetiramo, a u Dubrovniku ostvarujemo svoj program iako nismo na vlasti.
 
Dužina newslettera: 7 min
Iz saborskih klupa
Kritizirali smo postavljanje Ivana Paladine za ministra graditeljstva, čovjeka koji je, uz to što je povezan s ruskim krupnim kapitalom i u sukobu interesa jer je suvlasnik Kupari Luxury Hotels, vlasnik firmi koje su direktno radile s tvrtkama Sergeja Gljadelkina odgovorne za uništavanje Hidroelektre Niskogradnje.

Detaljnije: otkrili smo da je novi ministar sudjelovao u procesima koji su Hidroelektru Niskogradnju doveli do stečaja, a radnike ostavili bez mogućnosti naplate potraživanja.

Sandra Benčić je komentirala neodgovornu komunikaciju ministra Banožića o padu drona u Zagrebu te rekla da se dovodi u sumnju cijeli sigurnosni sustav koji imamo. Kritizirala je činjenicu da NATO nije upozorio Hrvatsku iako je letjelica prije Hrvatske preletjela dvije članice saveza.

Pohvalili smo činjenicu da je EU po prvi put aktivirala direktivu o privremenoj zaštiti izbjeglica koja izbjeglicama daje privremeni status, za početak na jednu godinu, i obvezuje članice, da im među ostalim osigura pravo na rad, zdravstvo, obrazovanje, stanovanje i novčanu naknadu. Pozvali smo Vladu da zaštitu pruži svim izbjeglicama, neovisno o njihovom državljanstvu.

🪖🇭🇺 Sandra Benčić i Urša Raukar pojasnile su naš stav vezan uz slanje vojnika RH u Mađarsku. “Odluku sagledavamo striktno u okviru cilja solidarnosti sa susjednom zemljom koja graniči s Ukrajinom, ali još jednom urgiramo da RH unutar NATO-a jača svoju civilnu komponentu. Apeliramo i da se iskoriste resursi koje imamo vezani za dokumentiranje ratnih zločina i ljudskih gubitaka, kao i civilni kapaciteti koji mogu doprinijeti prestanku rata."

💶 Ivana Kekin je predložila da se u Zakon o uvođenju eura uvrste crne liste trgovaca koji bi uvođenje eura iskoristili za neopravdano dizanje cijena, a Sandra Benčić je još jednom tražila regulaciju agencija za naplatu potraživanja i zabranu prodaje potraživanja utjerivačima dugova bez pristanka dužnika.
☝️♀️ Kekin je u raspravi o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova govorila o ekonomskoj neravnopravnosti žena, većem gubitku radnih mjesta u pandemiji te porastu nasilja nad ženama te pozvala Vladu da konačno počne mariti za žene.
Ako ste propustili 📺
Ivana Kekin je na N1 govorila o nepotrebnom prizivanju povratka vojnog roka, nužnosti ubrzane zelene tranzicije i korumpiranosti Plenkovićeve vlade.

Sandra Benčić je na N1 također govorila o istragama nad više ministara i našem zahtjevu za raspuštanjem Sabora i prijevremenim izborima.
🚀
Gradonačelnik Tomašević je komentirao pad bespilotne letjelice kod studentskog doma na Savi: “Velika sreća je da nitko nije stradao. Ključno je da se utvrdi tko je letjelicom upravljao i otkud je došla te da se osigura da se to više nikad ne ponovi.”
Ostale vijesti iz Zagreba
1. Pomoć Ukrajini
 • Gradonačelnik Tomašević je najavio da će ZET omogućiti besplatni javni prijevoz za raseljene osobe iz Ukrajine.
 • Za koordinaciju aktivnosti vezanih za donacije, prihvat i smještaj izbjeglica iz Ukrajine u Zagrebu, otvorene su telefonska linija 610 0001 i e-mail help@zagreb.hr. Telefonska linija bit će na raspolaganju svakodnevno, od 8 do 20 sati.
 • Popis stvari koje možete donirati izbjeglicama iz Ukrajine možete pronaći ovdje.
 • Grad je, u koordinaciji s Crvenim križem, poslao kamion humanitarne pomoći u Varšavu. U Poljskoj se nalazi najveći broj izbjeglica iz Ukrajine i Varšava je uputila apel za pomoć. Pošiljka sadrži osnovne potrepštine poput prehrambenih proizvoda, vreća za spavanje, prve pomoći, zaštitne medicinske opreme i pitke vode.

2. ZET

 • Gradonačelnik je objasnio da je revizija voznog reda ZET-a na nekim linijama privremena - uzrok je poremećaj lanaca nabave dijelova potrebnih za tehničku ispravnost vozila, uslijed pandemije. “Očekujemo da se problemi vezani uz tehničku ispravnost vozila riješe kroz mjesec-dva.”

3. Natječaji za pročelnike

 • Otvoreni su natječaji za pročelnike/ce dva bitna gradska ureda: Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Rok za prijave je 24. 3. Pozivamo sve zainteresirane i kvalificirane da se prijave.
 • U tijeku su i natječaji za ravnatelje/ice Centra za kulturu i informacije Maksimir te Kulturnog centra Travno.

4. Radovi

 • Otvoreni su radovi na dogradnji Područne škole Kupinečki Kraljevec u GČ Brezovica. Ovom dogradnjom stvorit će se bolji uvjete za školovanje učenika iz Kupinečkog Kraljevca i rasteretiti matičnu školu u Brezovici.
 • Gradonačelnik i zamjenik Korlaet obišli su radove na dogradnji i adaptaciji objekta Odjela psihogerijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče, za čiji je nastavak, nakon zastoja od 2019. godine, nova gradska uprava osigurala oko 28 milijuna kuna. Nakon oštećenja od potresa, i glavna zgrada Klinike bit će obnovljena – projekt smo prijavili na EU fondove te je odobreno 136 milijuna kuna. 
 • Gradonačelnik je otvorio novu sportsku dvoranu OŠ Dragutina Domjanića u Gajnicama. Projektom vrijednim 39 milijuna kuna rekonstruirana je postojeća dvorana, dograđena trodijelna dvorana te rekonstruirano vanjsko igralište. (FYI - ovo je jedna od najvećih škola u Zagrebu)

5. Tribina o otpadu

6. Festival svjetla 💡

 • U Zagrebu je otvoren Festival svjetla, koji traje do kraja tjedna. Sve informacije potražite ovdje.

7. Grobno mjesto

 • Odluku da se za ukop Milana Bandića dodijeli grobno mjesto i plati sprovod kao i nekim drugim javnim osobama u Zagrebu donijela je Jelena Pavičić Vukičević, ali suprotno uobičajenoj praksi nije prebacila korištenje grobnog mjesta na obitelj nego je ostalo u korištenju Grada.
 • Grad Zagreb je grobnicu Milana Bandića sada prebacio na obitelj da Grad ne bi plaćao i izradu nadgrobnog spomenika. Kontrola dimenzija nadgrobnog spomenika je i dalje u gradskim rukama kroz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.
 • Također, gradonačelnik Tomašević je nakon promjene vlasti dao nalog Gradskom kontrolnom uredu da utvrdi je li je grobno mjesto legalno i izvješće Kontrolnog ureda je utvrdilo da zakonska procedura nije prekršena.

8. mart ✊

 • Na Međunarodni dan žena, gradonačelnik, zamjenica Dolenec i zamjenik Korlaet, kao i brojne članice i članovi platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ!, bili su na Noćnom maršu.
 • Dolenec je navela i što Grad radi po pitanju rodne jednakosti: “Jačamo infrastrukturu skrbi za djecu i starije, koja je nažalost i dalje velikim dijelom na ženama, programi građanskog odgoja koje uvodimo u zagrebačke škole sadržavat će module o rodnoj ravnopravnosti, a u proračunu za ovu godinu povećali smo sredstva za skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja te ćemo ih u idućim godinama povećati još i više.”

Kompletne presice možete pogledati ovdje i ovdje.  👀

Možemo! diljem Hrvatske:

 • Grad Pazin je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji ima participativno budžetiranje - počeli smo s javnim raspravama po mjesnim odborima Pazinštine vezano za određivanje proračunskih prioriteta, pod nazivom “Pazi(n) proračun!”
 • U Rijeci smo se usprotivili davanju rive u ilegalnu koncesiju na 30 godina. (link)
 • U Dubrovniku srđevci pokrenuli kupovinu TUP-a (Tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda). Iako je prije izbora gradonačelnik tvrdio da ga Grad neće kupiti, sada se predomislio i prihvatio argumente. Više pročitajte ovdje
 • U Karlovcu smo se usprotivili betonizaciji i kičastoj plastifikaciji obale Korane. 
Svakom scrollanju dođe kraj. Proslijedite ovaj newsletter prijateljima, nastavite nas pratiti na društvenim mrežama a naš rad možete podržati i 💰 donacijom. 💰

Čitamo se ponovno za dva tjedna.
Možemo! i Zagreb je NAŠ! političke su platforme kojima je cilj vratiti politiku u ruke građana. Mi smo ljudi koji su svoje živote posvetili borbi za pravednije, solidarnije, tolerantnije, ekološki odgovorno društvo, za javni interes, za ravnopravnost svih građana kojima ova zemlja nudi budućnost u 21. stoljeću.

Za uključivanje u rad municipalističke platforme Zagreb je NAŠ! koja djeluje na području grada Zagreba možete se javiti putem ovog obrasca. Ukoliko vas pak zanima djelovanje nacionalne platforme Možemo! Obratite nam se putem maila.
Facebook
Link
Website
Želite li promijeniti način na koji primate ovaj newsletter?
Možete 
promijeniti svojstva ili odjaviti se s liste.