Copy
nieuws en info voor de zomer. Als U deze nieuwwsbrief niet meer wenst te onvangen, kunt U onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie

Zomer 2019

In deze nieuwsbrief als altijd de aankondigingen van arrangementen. Het ledenaantal van het NIVON groeit. De meeste arrangementen zitten dan ook snel vol en we moeten steeds vaker nee verkopen. NIVON is een doe-het-zelf-club. Wat wij vooral bieden is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Toen NIVON werd opgericht woonden veel mensen hun hele leven in hetzelfde dorp of stad. Broers en zussen, oud-klasgenoten, vriendjes van vroeger, ze wonen nu vaak een eind uit de buurt. Wat is er leuker dan om in een natuurvriendenhuis af te spreken? Of ga eens met de wandel- of breiclub naar Banjaert en zet vooraf een leuk programma in elkaar. 

Lees meer

Wijk aan Zee

Het dorp is de laatste tijd veel in het nieuws geweest vanwege de grafietregens. Dat mag niet meer voorkomen: niet van de inwoners van Wijk aan Zee en ook niet van de provincie. We verwachten dan ook dat het vóór de zomervakantie tot het verleden behoort. TaTa Steel is op het matje geroepen en heeft veel beloftes gedaan. De luchtvervuiling en geluidsoverlast zullen in de toekomst helemaal tot het verleden behoren, maar voorlopig moeten we er mee leven. Iedere voetballiefhebber kent de uitdrukking: elk nadeel heeft zijn voordeel. Wijk aan Zee is door de grote industrie een authentiek kustdorp gebleven, zonder drukte, zonder hoogbouw, zonder strandboulevard. Bij binnenkomst valt al gelijk de grote dorpsweide op, daarachter ligt een gezellig pleintje met een zeer oud kerkje.  Wijk aan Zee is cultural village, deelt dit privilege met enkele andere dorpen in Europa. De inwoners zijn trots op hun dorp en doen er alles aan om dat te tonen, met onder meer rondleidingen, evenementen en uitvoeringen in het kerkje. Paasdal is een midgetgolfbaan met een gezellig terras.

Lees meer

Rondje Wijk aan Zee


Het hele jaar door

Wie het rondje van 5,5 km loopt kent niet alleen het dorp van nu maar ook van eeuwen terug. Van verdedigingswerken uit de tweede wereldoorlog, maar ook nog uit de Franse tijd. Een vissersdorp met boerenakkertjes, een herstellingsoord en tenslotte een toeristische trekpleister. Je kunt de zee horen ruisen in de schelp, naast het wandelpad waar nooit een boulevard zal komen.
Het rondje is op ieder moment af te breken, je loopt immers rond het dorp. Het is te volgen met de geel-rode pijlen. Het is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. In het dorp zelf is een route die wel gerold kan worden. Lees meer
 

Rondleidingen

 

28 juli en 25 augustus

Speciale bunkerrondleidingen vanuit hotel Het Hoge Duin, Rijckert Aertszweg 50 te Wijk aan Zee. Aanvang 11.30 uur, duur ca.3 uur. Kosten 12 euro, inclusief consumptie.Op aanvraag zijn ook excursies voor groepen mogelijk.
  Lees meer


Elke zondag

om twee uur is er een rondleiding bij de sculpturen van een Zee van Staal. Deze sculpturen zijn echter ook heel goed zelf te bewonderen. Hier in de omgeving bijzondere planten zoals het hondskruid, bitterkruidbremraap en ossetong in vele kleurenschakeringen. Lees meer

Wandelen en fietsen

Strand blijft uiteraard in de zomermaanden favoriet. De duinen op twee; er zijn diverse wandelroutes, o.a.een puzzeltocht met foto's, ook zeer geschikt met kinderen. Er zijn fietsen te huur, ook met kinderzitje en enkele kinderfietsen. De themaroutes zijn vooral bedoeld voor de 'echte' toerfietsers, zo'n 50 km lang. Een ritje naar de Noordpier is enkele kilometers, te combineren met de watertaxi. Castricum is ongeveer 10 km. Je vindt daar het Strandvondstenmuseum, het Huis van Hilde en de Hoep. Voor volwassenen en kinderen leuk. Ook voor kinderen: ponyboerderij De Bonte Belevenis in Assendelft. 
 

Surfen

De surfschool Oz-lines ligt niet ver van de Noordpier, naast het strandpaviljoen Timboektoe. Kinderen en volwassenen kunnen er leren surfen. Je kunt er ook  suppen. Kleding en boards kan je boven- dien huren. Oz-lines heeft een nieuw onderkomen met kleedkamers, warme douches en kluisjes. Met de surfschool heeft Banjaert een speciale band. Wie op Banjaert logeert krijgt 10% korting.  Kijk voor de voorwaarden op de website van Banjaert onder het kopje Wijk aan Zee of op de site van Oz-lines zelf.  Lees meer
 

Arrangementen


Bevlogen zingen is zoals elk jaar alweer vanaf begin april vol. De fietsvierdaagse en materieschilderen zijn vol, opa-oma-kleinkindweek en speksteen aan de kust eveneens. 
De arrangementen in september en oktober waar nog wel plaats is komen hieronder  wat uitgebreider aan de orde.
Eind november hebben we twee interessante arrangementen. Nieuw is dit jaar encaustic art: spannend en ontspannend schilderen met als resultaat ansichtkaarten, boekenleggers of een stoffen tas bedrukt met een eigen ontwerp. Muzikaal schatgraven biedt nog plaats voor muzikanten die in het ter plekke geassembleerde ensemble "smakelijke melodieën" passen.
Aanmelden kan bij de aanmeldsecretaris: ams.banjaert.h@nivon.nl / 088 099 0972
Lees meer
 

Verrassend Papier

 

10 t/m 13 september 2019


Papier kent vele verwerkingsmogelijkheden: batikken, stempelen, marmeren, verven, als decoratief gebruik voor boekjes en objecten. Papier maché: basis voor gekke vormen, sierlijke schalen en sieraden. Een eigen project met individuele begeleiding kan ook. Dit alles o.l.v. beeldend vormgeefster Manja Markies.
Geheel verzorgd, leden  € 165;niet-leden € 225 Materiaalkosten € 25,00
Lees meer
 

Banjeren vanuit Banjaert. 

 

23 t/m 26 september 2019

Vier dagen wandelen door de boeiende duinen en langs het strand. Deze wandeldagen staan onder de leiding van Marijke en Cor den Heijer.
Start: maandag 14.00 uur, afsluiting: donderdag 14.00 uur. Op maandag en donderdag een wandeling van 8 à 10 km, op dinsdag en woensdag een wandeling van 15 à 17 km. Er zijn 3 nieuwe wandelingen voorbereid.
Geheel verzorgd, leden € 145; niet-leden € 205
Lees meer

Verzorgd vrij zijn.

 

23 t/m 26 september 2019

Even helemaal niets ‘moeten’. Bepaal zelf wat je doet, geniet van rust, zee, strand en duinen.

Maak je geen zorgen om de maaltijden, deze dagen zijn geheel verzorgd, d.w.z. ontbijt, lunchpakket en 3 x diner.

Kosten:
leden €125
niet-leden €185

Lees meer

 

Natuurbeleving voor kinderen.

 

22 t/m 26 oktober 2019

In de herfstvakantie voor kinderen van 4-13 jaar. 's-Morgens en 's-avonds  diverse activiteiten. Ter plekke kan je inschrijven à €2,50 per keer. Begeleiding: Marion Sandee en Akkelien Wiersma. 
Lees meer

Het woord aan: 

Alex Bezemer


Wandelend van Zandvoort naar Den Helder in Banjaert geslapen. Ik was hier in 1982 voor het laatst geweest. Wat een prachtig huis is het geworden. En, verrassing, Hanneke Leeuwerink was er. We hebben een hele avond mooie herinneringen opgehaald van het NIVON jongerenwerk rond 1970. Veel oude bekenden uit die tijd zijn hier nog steeds actief. De groeten aan hen allen.   

Op de foto een van de "oude bekenden",  Jan Baas. 

 

Duurzaam en sociaal 

Een nieuw toiletgebouw


Deze lente zal niet te boek komen te staan als de warmste ooit. Twee Duitse trekkers en een Hollandse zoeken beschutting in de overdekte keuken. Droog, dat wel. We zijn bezig met het ontwerp van een nieuw toiletgebouw, geheel uit duurzaam materiaal en zoveel mogelijk gebruik makend van het bestaande. De overdekte keuken zal dan worden omgetoverd in een gezellige ontmoetingsruimte. Nieuwsgierig geworden? Nog één jaartje wachten....


Natuurvriendenhuis Banjaert

Burg. Rothestraat 53 a
1949 CC  Wijk aan Zee

+31 (0)88 – 0990952
banjaert@nivon.nl

Website  |  Facebook 

Banjaert brengt drie keer per jaar een Nieuwsbrief uit die wordt toegezonden aan iedereen die eerder te gast is geweest op Banjaert. Wilt u onze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kunt u zich uitschrijven

Copyright © 2019 Natuurvriendenhuis Banjaert, All rights reserved.