Copy
nieuwsbrief voor gasten: zomer 2022
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie

Zomer 2022

 


We wensen onze vrijwilligers en gasten een zorgeloze zomer toe. Is er een wolkje voor de zon, geen nood. In deze nieuwbrief geven we een aantal mogelijkheden voor als het geen strandweer is. Pas op voor coronawolkjes, die zijn onzichtbaar en toch aanwezig. Zorg voor elkaar. Bedenk wel activiteiten die je samen kunt doen. In de zomermaanden, behalve grootouders-kleinkinderen, geen door de vrijwilligers georganiseerde activiteiten. U kunt zich alvast opgeven voor de arrangementen van september en daarna.
 

Activiteiten


Het strand is op loopafstand en er is volop gelegenheid om te wandelen. Lees meer en te fietsen Lees meer  Er zijn fiets- en wandelroutes aanwezig bij de receptie van het huis. Er is een beschrijving bij van natuur, landschap en historische achter- grond. Fietsen zijn te huur bij de receptie van het terrein. 
Het infocentrum van het duinreservaat in Castricum, de horeca en de musea zijn weer open. Voor verdere informatie zie de tips. 
De georganiseerde activiteiten die in de Toorts en op de website staan zijn voor een deel al volgeboekt. Dat zijn opa-oma kleinkind, speksteen aan de kust, verrassend papier, bevlogen zingen en verzorgd vrij zijn (4 dagen).  De kabouters zijn er altijd. De wandeltweedaagse en het arrangement met Ozlines kan wel elk moment worden geboekt, maar is afhankelijk van plaats in huis of terrein en op de surfschool.
Reserveren huis: ams.banjaert.h@nivon.nl / 088 0990 972; 
kampeerterrein ams.banjaert.kt@nivon.nl  / 088 0990 973.
 

WANDELTWEEDAAGSE

Het hele jaar door

Je wandelt vanaf station Castricum door de duinen naar Banjaert (12 km) voor de overnachting. De volgende dag loop je naar het station in Santpoort-Noord (15 km). De route volgt het kustpad, aangegeven door de rood/witte markering. Uiteraard is de route ook andersom te lopen. Of één helft, in Banjaert neem je dan de bus naar station Beverwijk, of je loopt naar het station (een kleine 10 km).  
Lees meer

OZLINES

1 april-1oktober

Banjaert en Ozlines, een surfschool in Wijk aan Zee, hebben een samenwerkingsverband. En dat scheelt! Alle gasten van Banjaert krijgen 10% korting bij Ozlines Surfschool. Meer informatie: Lees meer
 

KABOUTERPAD

Het hele jaar door

Op het kampeerterrein van Banjaert loop je samen met je (klein)kinderen het Kabouterpad. Puntmuts op, knapzak op de rug, een opdrachtformulier in de hand en na afloop een glaasje kabouterlimonade. Kosten: € 3,50 per kind. Lees meer
 

FIETSVIERDAAGSE

4 t/m 7 juli

Vier dagen fietsen, 40-50 km per dag. Voor ebikers maar ook fietsen zonder ondersteuning. Er zijn nog een paar plaatsen over, reageer dus snel. Zondagavond is een extra overnachting; we vertrekken maandagochtend. Lees meer. 
 

VERZORGD VRIJ ZIJN

12 t/m 16 september:

nog enkele plaatsen vrij.
De dagen van deze ‘verzorgd vrij-zijn-5 dagen’ beginnen op maandagmiddag  om 14.00 uur en eindigen op vrijdag- middag om 14.00 uur.
Leden € 170,00 / niet-leden € 230,00 Lees meer

 

BANJEREN vanuit BANJAERT

19 t/m 22 september

Vier dagen wandelen door de boeiende duinen en langs het strand. Onder leiding van Marijke en Cor den Heijer. Start maandag, afsluiting donderdag 14.00 uur. Wandelingen van zo’n 17 km, op donderdag een kortere. Om op maandag op tijd te kunnen starten kunnen de deelnemers op zondag- avond in Banjaert arriveren.
Ontbijt en lunch is op basis van zelfverzorging, de warme maaltijden worden verzorgd.
Kosten: leden € 120,00 / niet-leden € 180,00.
Lees meer
 

NATUURBELEVING KINDEREN

17 t/m 21 oktober


Deze natuurbeleving is bedoeld voor kinderen vanaf 4  jaar. Tijdens deze dagen in de herfstvakantie van Noord Nederland zijn er activiteiten o.l.v. Marion Sandee. Je kunt je hiervoor ter plaatse opgeven. Kosten € 2,50 per kind per activiteit, € 1,00 voor een avondactiviteit.

Lees meer

SCHRIJVEN vanuit je hART

 

26 t/m 28 oktober

 
De cursus wordt gegeven door Jannie van Maldegem. Start op woensdag 26 oktober 10.00 uur, slot vrijdagmiddag 14.00 uur.
Dinsdagavond gratis overnachting, als je dat wilt. Ontbijt en lunch: zelfverzorging.
Inclusief 2 warme maaltijden.
Kosten: leden € 130,00 / niet-leden € 190,00 Lees meer 

 

In november:
Encaustic Art voor gevorderden: 8 en 9 november 
Verrassend textiel: 8 t/m 11 november, nog 2 plekken.
Het scheppings-schilderspel: 21 t/m 25 november
Lees meer

 

Tips


Tip #1
De IJmuider Sluis is klaar. De route is weer open voor fietsers en voetgangers. Op naar IJmuiden met onderweg een bezoekje aan het infocentrum Ship, dat tot eind september open is. Je kunt hier alle info krijgen over de bouw van de nieuwe sluis, er is een restaurant en een dakterras. Lees meer
Tip #2
Het informatiecentrum van het duinreservaat heet De Hoep. Er is van alles te leren over de natuur en de waterwinning. Er achter is een mooie heemtuin. Het ligt ongeveer tien kilometer van Banjaert, in de buurt van Castricum. Je kunt er door de duinen op de fiets heen. Er zijn in de zomermaanden georganiseerde activiteiten voor kinderen in de natuur.   Lees meer.
Tip #3
In Huis van Hilde, bij station Castricum, krijg je de hele geschiedenis van Holland op een rijtje. In een kring eigenlijk. Zeer geschikt voor kinderen: In het archeolab kunnen ze replica van vondsten aanraken en krijgen er via een monitor informatie over. Tegenwoordig gratis toegang met de museumkaart. Lees meer
Tip #4
Klaas Vaak wil nog wel eens een kamertje overslaan. Wij willen er alles aan doen dat je de nacht comfortabel doorbrengt. Extra deken of kussen nodig? Vraag het gerust. 
Tip #5
Spelletjes zijn er genoeg, zowel in de bibliotheek boven als bij de balie. Nu nog een partner.  Sjoelen en tafeltennis kan ook.
Tip #6
 NIVONleden zijn duurzaam en sociaal. Ben je dat óók en nog geen lid, dan betaal je al gauw te veel voor je verblijf in onze huizen. Kijk en vergelijk. 
Tip #7
Een gezellige plek voor ontmoeten is de zithoek bij de balie. Je vindt er de krant en ook de Toorts. In de zomertoorts staat onder meer een artikel over de opening van het toiletgebouw. Nieuwsgierig? Ga dan even kijken.

Aan het woord, terug op het

oude vertrouwde nest

 

Beste NIVONvrienden. Voor mij was dit weekeinde een herontdekking van het NIVONgebeuren. En het was fijn!  Dank jullie wel. Anne
Geweldig om na zo’n 20 jaar weer samen in Banjaert te zijn. Veel herkenning en vernieuwing van de contacten. Met kampvuur op de laatste avond was de ervaring compleet. Bedankt Kees en Fronny. Nella en Enka.
Vroeger was ik hier een werkweek van mijn school (kleuters uit Haarlem, ik was 16). Later heb ik hier met groepen gevolksdanst, als deelneemster en als leidster. Toen ging ik in Wijk aan Zee wonen en heb me bij de vrijwilligers gevoegd. Zij voelen als familie. Ik hoop dit nog lang vol te houden. Carla.
 

Duurzaam: voedsel


De Duintuin is een tuin in het Heemskerkse duingebied waar onbespoten groenten, kruiden en klein fruit voor de regionale verkoop worden gekweekt met inzet van mensen die willen doorgroeien naar een volwaardige(r) deelname aan de maatschappij. Dit sluit goed aan bij de missie van het NIVON. De Duintuin doet ook mee aan het project Buurderij. 

 

Groente en fruit kopen van de Duintuin kan op verschillende manieren.
*bestellen via het bestelformulier op de website en afhalen bij Be My Guest.
*op een van de marktkramen die door de week op verschillende plaatsen staan
*in de winkel aan de Rijksstraatweg.
Lees meer

De route naar de winkel is een mooi ommetje op de fiets:
Rij via de duinen tot de Kruisberg. Daar naar rechts naar de 2de uitgang Heemskerk (bekend als de uitgang patattoloog). Rechtsaf, vóór de rotonde is de winkel aan de rechterzijde. Met de boodschappen in je fietstas rij je door tot rechtsaf bij de paardensmid Stubenitski. Je volgt de Kleine Houtweg tot bijna aan het einde en gaat het tunneltje onderdoor. Steek over, rechtsaf  en vervolgens schuin links Creutzberg-laan. Na twee bochten rechtdoor, Pieter Steltpad. Neem de eerste afslag links en ga aan het einde langs de begraafplaats. Rechtdoor kom je dan op de Zeeweg naar Wijk aan Zee.

 


Natuurvriendenhuis Banjaert

Burg. Rothestraat 53 a
1949 CC  Wijk aan Zee

+31 06 43 45 81 85
banjaert@nivon.nl

Website  |  Facebook 

Banjaert brengt drie keer per jaar een Nieuwsbrief uit die wordt toegezonden aan iedereen die eerder te gast is geweest op Banjaert. Wilt u onze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kunt u zich uitschrijven

Copyright © 2022 Natuurvriendenhuis Banjaert, All rights reserved.