Copy

Mantelzorg, je staat er niet alleen voor

Als je zorgt voor een ander kan het zomaar zijn dat je mantelzorger bent. Wij, de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn, bieden informatie, ondersteuning en waardering. Wij leveren maatwerk voor elke situatie, want niet één verhaal is hetzelfde.

Lees meer

Samen leven met psychische klachten

Er zijn mensen die zorgen voor een naaste met psychische klachten zoals depressiviteit, borderline, angststoornissen of verslavingsproblemen. Over deze mantelzorgers hoor je eigenlijk weinig, hoewel psychische klachten in Nederland veel voorkomen. Het kan helpen om je verhaal te delen of te luisteren naar mensen die in een zelfde situatie zitten.

Daarom organiseert Punt Welzijn voor deze naasten op 23 september een bijeenkomst in Bibliocenter Weert van 20:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 19:45 uur). De bijeenkomst wordt begeleid door Punt Welzijn en medewerkers van Vincent van Gogh en MET ggz.
Lees meer en meld aan

Slimme technologie in huis

GeneratieThuis biedt praktische instrumenten voor ouderen op het gebied van wonen en technologie. Zo hebben zij de SlimoTheek bedacht, een uitleenpunt voor technologie. Helaas is het in onze regio niet mogelijk om hier gebruik van te maken, maar je kunt je wel laten inspireren door de voorbeelden van techologieën die je op deze website ziet. Van een aaibare robotkat voor eenzame mensen en mensen met dementie, tot een herinneringshulp. 
Lees meer

Mantelzorgers in gemeente Weert zijn tussen de 44 en 72 miljoen euro waard

Uit onderzoek blijkt dat de waarde van alle uren mantelzorg per gemeente in de miljoenen loopt. Voor de gemeente Weert is dit minimaal 44 miljoen. Ook is berekend wat het kost als alle mantelzorgers in Weert hun werk neerleggen. Dan zou dat de gemeente 98 tot 135 miljoen euro kosten. Dit blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys. In maart van dit jaar werden de maatschappelijke kosten en baten van de totale inzet van alle mantelzorgers in Nederland becijferd. 

In de gemeente Weert zijn jaarlijks 15 duizend mantelzorgers actief, schat MantelzorgNL op basis van onderzoek. Samen besteden zij ruim 5 miljoen uur aan hun mantelzorgtaken. De waarde van die inzet wordt geraamd op tussen 44 en 72 miljoen euro per jaar. De mantelzorgers uit Weert maken daarnaast 6 miljoen euro aan kosten om de benodigde hulp en ondersteuning te kunnen bieden. Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld reiskosten, medicatie en zorgattributen. 
Lees meer

Serious game om zorg voor een naaste met dementie te oefenen

Met het informatieve spel ‘DemiZorg’ kun je online oefenen met het zorgen voor een naaste met dementie. In het spel kunnen mantelzorgers vier verschillende zorgsituaties oefenen waarmee mantelzorgers van mensen met dementie veelal te maken krijgen. Dit zijn aankleden, douchen, eten en ergens naartoe gaan. In het spel speel je de mantelzorger en kun je uit verschillende acties kiezen die tot verschillende resultaten leiden. Het spel is samen met mantelzorgers ontwikkeld. Op basis van de ervaringen van de mantelzorgers is de inhoud van het spel gecreëerd en zijn er aanvullende tips toegevoegd aan het spel over bepaalde tactieken die handig kunnen zijn.
Lees meer

Omgaan met dementie, cursussen voor mantelzorgers

Als je in je omgeving met dementie te maken krijgt loop je tegen veel vragen aan. Hoe gaat het ziekteverloop er uit zien? Hoe ga je om met het veranderende gedrag? Wat moet er allemaal geregeld worden? En hoe zorg je voor een veilige omgeving binnens- en buitenshuis?

In september organiseert Punt Welzijn twee verschillende bijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie. Zo is er op 20 september een korte cursus van één avond verzorgd door Home Instead Thuisservice. Je krijgt hier handvatten en tips aangereikt die je kunnen helpen in de dagelijkse omgang met je naaste. 
Op 6 september start er i.s.m. Hulp bij Dementie en MET ggz een meerdaagse cursus. Deze cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur. Dit biedt de ruimte om uitgebreid aandacht te hebben voor de praktijk van alle dag. Ook gaat de cursus in op de verschillende vormen van dementie met wisselende ziektebeelden. Mantelzorgers worden geschoold in zaken waar ze in vast lopen, maar ook in de wet- en regelgeving waarmee ze te maken kunnen krijgen. Bij aanvang van deze cursus ontvang je het boek ‘Had ik het maar geweten’.
Lees meer

Ouderenbeurs Weert

Heeft u fysieke ongemakken? Kunt u niet meer zo goed wat u vroeger wel kon? Vindt u het moeilijk om alle informatie nog bij te kunnen houden? Wilt u graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Als uw antwoord ja is op bovenstaande vragen, is uw volgende vraag wellicht hoe kan ik dit dan goed regelen? Waar vind ik informatie hierover? De antwoorden op deze vragen krijgt u persoonlijk op de Ouderenbeurs.

Er is tegenwoordig meer zorg aan huis mogelijk dan waarschijnlijk bij u bekend is. Zorg die op úw maat gesneden wordt. Naar uw eigen behoeften en op tijdstippen wanneer ú dat wenst. Zeker zo belangrijk is dat de zorg wordt verleend door vaste zorgverleners. Deze zorgverleners nemen de tijd voor het zorgmoment en kijken vooral naar hetgeen u op dát moment nodig hebt. De Ouderenbeurs is bedoeld om u (alvast) persoonlijk kennis te laten maken met deze zorgaanbieders die juist die zorg kunnen bieden zoals u dit wenst. De deelnemers die aanwezig zullen zijn kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden die zij te bieden hebben, natuurlijk geheel vrijblijvend.

Naast alle informatie is er ook de mogelijkheid om het goede doel te steunen. Er zullen wafels gebakken en verkocht worden. Alle opbrengsten hiervan gaan naar de Wens Ambulance Limburg en Alzheimer Nederland. Voor meer informatie over de betrokken deelnemers kunt u terecht op www.ouderenbeursweert.nl.
Lees meer

Geluksmomenten

Heb je dat ook wel eens…dat je er tegenop ziet om weer naar je moeder te gaan en er zo weinig leuke momenten zijn? Of wil je graag op een andere manier contact met de persoon waarvoor je zorgt? Of houd je wel van een spelletje? Dan zijn deze
geluksmomenten iets voor jou! Samen met de persoon waarvoor je zorgt kan je de geluksmomenten uitvoeren. Op een moment dat het voor jullie schikt. Je hoeft hiervoor niet in hetzelfde huis te wonen. Wel is het belangrijk dat jullie allebei meedoen en de geluksmomenten uitvoeren. Je kan beginnen op elk moment! 
Lees meer

Thuisadministratie Weerterland

Heb je moeite om je administratie bij te houden, mis je het overzicht? De vrijwilligers van de thuisadministratie kunnen je helpen tot je het weer zelf kan. Ze brengen niet alleen weer overzicht in alle papieren, ook leren ze je vaardigheden aan om de (financiële) thuisadministratie weer zelf te doen. De vrijwilligers doen dit na een verwijzing van de gemeente of een hulpverlener. Maar ook op eigen initiatief van inwoners.
Lees meer

Voorbereiding bij een Wmo-melding

Hoe werkt een Wmo-melding? En wat kan ik doen om me daarop voor te bereiden? Wil je bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) melden dat je huishoudelijke hulp nodig hebt, een vervoersvoorziening of misschien een indicatie voor de zorgboerderij of andere vorm van dagopvang? Met het persoonlijk plan kom je beter beslagen ten ijs. Op de website van MantelzorgNL kun je lezen en naar filmpjes kijken over het voeren van een keukentafelgesprek met een WMO consulent. 
Voorbeeld persoonlijk plan

Rouwen om iemand die er nog is

"Als iemand ziek is en niet meer beter wordt, voelt dat voor de naasten als een pleister die er héél langzaam af wordt getrokken. Het is normaal om te rouwen om iemand die nog niet overleden is, maar je kunt nooit vooruitlopen op de rouw die nog moet komen."

In de Correspondent verscheen een 'Verhaal van de dag' met bovenstaande inleiding. Herken jij je in dit verhaal en wil je je verhaal een keer delen, neem contact met ons op.
Lees het artikel

Column 'Vakantie'

"Snak jij er ook zo naar? Een klein weekje, meer hoeft het niet te zijn, niets doen. Slechts enkele dagen geen mantelzorger zijn. ... Mijn vraag aan jullie is om met adviezen, oplossingen of eigen ervaringen die je hebt te komen. Ik doe beroep op jullie solidariteitsgevoel. Ik smeek jullie bij wijze van spreken om mijn, jouw collega, mantelzorger te helpen."
Lees de column
Bezoekadres
Beekstraat 54, 6001 GJ Weert

Postadres
Postbus 112, 6000 AC Weert

E mantelzorg@puntwelzijn.nl
T (0495) 69 7900
I www.puntwelzijn.nl

 
Op elk punt in je leven...

Op welk punt jij je op dit moment ook bevindt, er is altijd één plek waar je terecht kunt om jezelf of anderen verder te brengen.

puntwelzijn.nl
 
Mailing voorkeuren / Uitschrijven
Dit bericht is verstuurd naar <<E-mailadres>> door Punt Welzijn.

Email Marketing Powered by Mailchimp