Copy

Bijeenkomsten en cursussen voor mantelzorgers

Als je voor iemand zorgt kun je tegen een hoop praktische zaken aanlopen, maar ook emotioneel brengt het vaak nogal wat teweeg. Hoe ga je om met de veranderingen in de relatie? Hoe houd je alle ballen hoog en krijg je een goede balans tussen de zorg en je eigen vrije tijd?

Soms is het fijn om meer te weten te komen over de wereld van zorg of tips te krijgen van een professional of andere mantelzorgers over hoe je met de situatie om kunt gaan. Daarom organiseren wij speciaal voor mantelzorgers een aantal keren per jaar cursussen of bijeenkomsten waarbij je meer te weten komt over thema’s rondom het zorgen voor iemand in je omgeving.

In deze nieuwsflits enkele bijeenkomsten en cursussen die de komende tijd plaatsvinden. Veel bijeenkomsten zullen nog online plaatsvinden. Enkele bijeenkomsten worden weer fysiek georganiseerd. 

Webinar 'Weerbaarheid en mindset'

Donderdag 10 juni van 20.00 tot 21.00 uur

Op donderdag 10 juni organiseert MantelzorgNL een webinar 'Weerbaarheid en mindset'. Als mantelzorger ben je (voortdurend) gericht op de ander. In het klaarstaan en het zorgen voor de ander schuilt het risico zo verbonden te zijn met degene voor wie je zorgt, dat je eigen gevoel beïnvloed wordt door hoe het met de ander is. Het webinar ‘Weerbaarheid en mindset’ gaat over hoe je daar als mantelzorger mee om kan gaan. Vooral nu, in corona-tijd, kan dit webinar erg waardevol zijn.

Ben je lid van MantelzorgNL? Dan is deelname gratis. Voor niet-leden kost het webinar € 23,-. Je wordt dan lid van MantelzorgNL en profiteert ook van vele andere voordelen van het lidmaatschap. Zie de website van MantelzorgNL voor meer uitleg. 

Meer info en aanmelden

Online bijeenkomst ‘Omgaan met verlies’

Maandag 21 juni van 19.00 tot 20.00 uur

Hoe ga ik om met een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven? Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood. We rouwen ook bij een verlies door scheiding, werk of van gezondheid. Dat kan gaan om de gezondheid van jezelf maar ook van je dierbare die steeds verder achteruit gaat. We kennen veel soorten van verlies, soms klein en soms groot. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heen gaat.

Op maandag 21 juni van 19.00 tot 20.00 uur organiseert Synthese een online bijeenkomst over “Omgaan met Verlies”. De bijeenkomst wordt verzorgd door Maartje Verrijt (maatschappelijk werker) en Anja Damhuis (mantelzorgondersteuner) van Synthese. Ook mantelzorgers uit Weert en Nederweert mogen hier aan deelnemen.

Meer info en aanmelden

Webinar: De waarde van mantelzorg

Dinsdag 22 juni van 15.00 tot 16.45 uur

Op dinsdag 22 juni 2021 gaat Maarten Bouwhuis gedurende het gratis toegankelijke webinar in gesprek met mantelzorgers en professionals over de betekenis van mantelzorg voor de Nederlandse samenleving en de opgaves waar we voor staan. Zie voor de aanwezigen sprekers de website van MantelzorgNL.

Dit webinar is gratis toegankelijk voor mantelzorgers, (gemeentelijke) beleidsmedewerkers, professionals uit het sociaal werk, mantelzorgmakelaars en iedereen die gemotiveerd is om bij te dragen aan een toekomstbestendige zorg in Nederland.

Meer info en aanmelden

Online workshop bordje vol

Woensdag 23 juni van 19.00 tot 20.00 uur
met vervolgbijeenkomst op 7 juli

Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. Graag nodigt Synthese mantelzorgers uit de regio uit voor de online workshop BordjeVol op woensdag 23 juni van 19.00 tot 20.00 uur, met een vervolgbijeenkomst op woensdag 7 juli. De workshop wordt verzorgd door mantelzorgondersteuners Saar Bloemers en Anja Damhuis van Synthese. Ook mantelzorgers uit de gemeente Weert en Nederweert mogen deelnemen aan deze bijeenkomsten.

BordjeVol is een methode die mantelzorgers spelenderwijs inzicht geeft in energievreters en -gevers. We gaan met elkaar in gesprek over: ‘Wat ligt er allemaal op jouw bordje en wat kan er van het bordje af? Welke veranderingen zijn wenselijk? Welke vrienden, bekenden of buurtgenoten kunnen daarbij helpen? Een persoonlijk actieplan helpt om hierbij de eerste stappen te zetten.

Meer info en aanmelden

Online bijeenkomst ‘Mijn kind met zorg en ondersteuning wordt 18, en nu?’

Woensdag 30 juni van 19.00 tot 20.00 uur

Veel ouders hebben vragen over wat zij allemaal moeten regelen als hun kind 18 jaar wordt. Dat geldt ook voor ouders van kinderen die zorg en ondersteuning ontvangen. Zij hebben te maken met de overgang van Jeugdwet naar Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of Wet Langdurige Zorg (WLZ). 

Deze bijeenkomst is speciaal voor ouders die een kind hebben met een zorg- of ondersteuningsvraag die (bijna) 18 jaar wordt, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom! De bijeenkomst wordt verzorgd door Francien Peeters, mantelzorgmakelaar.

Tijdens de bijeenkomst worden de volgende onderwerpen besproken: wat te regelen als mijn kind 18 jaar wordt?, financiële regeltaken, wettelijke vertegenwoordiging, overgang van Jeugdwet naar Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of Wet Langdurige Zorg (Wlz) en voorbereiding uit huis wonen.

Meer info en aanmelden

Cursus ‘Als mantelzorger in balans’

Donderdag 1 en 15 juli van 19.00 tot 21.30 uur bij Appartementencomplex Antonius Veste te Nederweert

Het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) biedt samen met de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn een cursus aan, waarbij je aan de slag gaat met de balans tussen zorgen en ontspannen. De gratis cursus bestaat uit twee dagdelen.

Welke verwachtingen heb ik van mezelf? Hoe ga ik om met verwachtingen van de persoon waarvoor ik zorg of de omgeving? Hoe kan ik de zorg met anderen verdelen? Dit soort vragen komen aan bod. Daarnaast leer je manieren om jezelf tot rust te brengen en je grenzen te herkennen en te stellen, maar krijg je ook tips hoe je kunt genieten van kleine dingen. Hierdoor ben je beter in staat je mantelzorgtaken in balans te brengen met andere zaken die voor jou belangrijk zijn.

Meer info en aanmelden

Mantelzorgbijeenkomst

Woensdag 7 juli van 10.00 tot 11.30 uur bij Bibliocenter

Punt Welzijn organiseert elke eerste woensdag van de maand in samenwerking met Bibliocenter ontmoetingsbijeenkomsten speciaal voor mantelzorgers. Als je zorgt voor iemand anders kan het fijn zijn om kennis, ervaringen en verhalen te delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Wil jij als mantelzorger je ervaringen delen en advies van anderen krijgen? Of graag meer informatie over bepaalde zorgthema’s? Dan kun je hier terecht.

De mantelzorgbijeenkomsten kunnen weer fysiek plaatsvinden. Aanmelden is verplicht via website Biblicenter, 088-2432000 of mantelzorg@puntwelzijn.nl. 

Meer info en aanmelden

Bekijk het volledige programma op www.puntwelzijn.nl

Bezoekadres
Beekstraat 54, 6001 GJ Weert

Postadres
Postbus 112, 6000 AC Weert

E 
mantelzorg@puntwelzijn.nl 
T (0495) 69 7900
I www.puntwelzijn.nl

 
Op elk punt in je leven...

Op welk punt jij je op dit moment ook bevindt,er is altijd één plek waar je terecht kunt om jezelf of anderen verder te brengen.

puntwelzijn.nl
 
Mailing voorkeuren / Uitschrijven
Dit bericht is verstuurd naar <<E-mailadres>> door Punt Welzijn.

Email Marketing Powered by Mailchimp