Copy
Logo

Teknikjättarna rapporterar och Evolution rusar vidare

Veckans rapporter bjuder på många intressanta kursrörelser och nyheter. Teknikjättarna i USA visade sina kort, Swedbank gör sina aktieägare besvikna och gig-ekonomin i USA får sig en törn.

Ansök om din LEI-kod idag!

Makro

 • FED höll presskonferens under onsdagen och den amerikanska centralbanken lät som väntat styrräntan ligga orörd på 0-0.25%. De senaste uppgångarna i inflationen beskriver man fortsatt som tillfälliga, och Powell meddelar att tillgångsköpen kommer att fortsätta tills man når “betydande framgång”.

 • USAs BNP i Q1 steg med 6,4% vilket är den näst högsta siffran sedan 2003. Myndigheterna pekade på ökad vaccinering och statliga stöd som drivkrafter.

Rapporter - USA

 • Amazon levererade en tillväxt på 44% av omsättningen i Q1. Bolagets molnverksamhet fortsatte tuffa på och intäkterna i segmentet steg med 32%. Vidare ökade antalet strömmade timmar på Prime Video (bolagets streaming-tjänst) med över 70%.

 • Även Facebook rapporterade under torsdagen och slog analytikernas förväntningar med en tillväxt i omsättningen på 48%, något som bolaget främst tillskrev högre priser och volymer i sina betalda annonser. I rapporten lyftes dock också oro om Apples senaste ändringar i iOS 14 där kunduppgifter kommer bli svårare att spåra, vilket ställer till det för Facebooks riktade annonser. Aktien steg 7,3% efter rapporten.

 • Googles ägare Alphabet rapporterade under onsdagen och slog analytikernas förväntningar rejält. Även Microsoft slog analytikernas förväntningar efter stark tillväxt i sin molnverksamhet. Aktierna steg 3,2% och sjönk -2,8% respektive under onsdagen.

 • Tesla rapporterade sitt Q1 efter stängning i måndags, och uppvisade en tillväxt av omsättningen med 74% jämför med Q1 2020. Antalet sålda bilar i kvartalet uppgick till 184 800st, i linje med analytikernas förväntningar och rörelsemarginalen uppgick till 5,7%. Aktien handlades ner med -4,5% under tisdagen och fortsatte falla under veckan.

Övrigt - USA

 • Netflix kammade hem hela 7 priser på Oscars Galan förra helgen, vilket var flest priser av alla studios på galan. Disney vann 5 priser, bland annat för filmen Soul.

 • Arbetsmarknadsministern Marty Walsh uttalade sig under torsdagen kring gig-ekonomin i USA och menade att han anser att gig-arbetare bör klassas som anställda. Uttalandet ledde till kursras i några av de stora företagen som använder gig-arbetare, och Uber, Lyft och DoorDash stängde alla dagen med nedgångar mellan 5-10%.

Rapporter - Sverige

 • Fortnox kom i veckan med sin Q1 rapport och uppvisade en tillväxt i omsättningen på 23,5%, men en lägre rörelsemarginal jämfört med samma period förra året. I veckan meddelade även bolaget att de har förvärvat lagerbolagsverksamheten Bp Bolagspartner AB, och genom förvärvet kommer Fortnox kunder nu kunna starta bolag direkt via plattformen. Aktien sjönk ca 7% på rapportdagen.

 • Under tisdagen rapporterade Swedbank en, på många plan, nedslående rapport och marknaden handlade ner aktien med -3%. Bolaget fortsätter tappa marknadsandelar i bolåneaffären, som är deras viktigaste affärsområde, och marknadsandelen har sjunkit från 37% till 23% på 20 år.

 • Evolution, som på kort tid har blivit ett av Sveriges 10 största bolag, fortsatte sin resa mot stjärnorna under veckan efter sin Q1 rapport. Aktien handlades upp 14,5% på tisdagen efter att de rapporterade omsättningstillväxt på över 100% och en rörelsemarginal på 60%.

 • Atlas Copco rapporterade ett starkt kvartal med organisk tillväxt av omsättningen med 13%. Framgången tillskriver man främst en stark efterfrågan på vakuumutrustning drivet av den globala halvledarbristen.

  Även ABB uppvisade en starkt kvartal, även om en tidigare omvänd vinstvarning hade förberett marknaden. Nyheter kom dock i form av avknoppningen av divisionen E-mobilitet som tillverkar laddlösningar för elbilar. En börsintroduktion är stundande, och vd Björn Rosengren menar att detta kommer hjälpa gruppen att förvärva mjukvarubolag där aktier i divisionen kan användas som betalning. De två bolagen handlas upp med 0,7% och 1,3% respektive under tisdagen.

 • MTG rapporterade tillväxt i omsättningen och rörelseresultatet under årets första kvartal, men visar även att pandemin fortsätter påverka deras Esport segment negativt på grund av publikförluster. Aktien backade 4,2% efter rapporten.

 • Astra Zeneca rapporterade i fredags och uppvisade en tillväxt i omsättningen på 15% (11% justerat för bidrag till vaccin) och steg 4% i börsöppningen.

Övrigt - Sverige

 • Kinnevik tog i veckan det formella beslutet att dela ut aktierna i Zalando, och Dagens Industri varnar för volatil handel i inlösenaktierna. Den 14e maj är sista dagen för handel i Kinnevikaktien innan aktiesplit inklusive rätt att erhålla inlösenaktier och några dagar senare öppnar handeln för inlösenaktierna. Di menar att den potentiellt stökiga handeln även kan öppna upp för köpläge för de som är intresserade av en position i Zalando.

 • Hemnet börsnoterades under tisdagen och rusade 53,5% på första handelsdagen och handlas nu till ett P/E-tal på runt 250.

💡Vill du också handla med värdepapper i ditt bolag, besök LeiPass idag💡

LinkedIn iconWebsite iconTwitter icon

Copyright (C) 2021 LEI Pass. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp