Copy
Logo

Marknaden Vecka 20

Rapportsäsongen är över, men börsen bjöd i veckan på ett antal spännande nyheter ändå. Tre stora börsnoteringar i USA, Storytel ingår partnerskap med Spotify och Kinnevik rusar!

Ansök om din LEI-kod idag!

USA

  • Det svenska företaget Oatly, som säljer havrebaserade matprodukter, blev i veckan börsnoterade på amerikanska börsen. Under 2020 omsatte bolaget ca 4 miljarder kronor, och man uppskattar att man har 53% marknadsandel i Sverige i marknaden för alternativa mjölkprodukter. Teckningskursen sattes på $17 och vid slutet av fredagens handel så stod aktien i $22,5, vilket motsvarar en kursrusning på över 30%.

  • Värre gick det för Squarespace, e-handels och webbplatsföretaget, som direktnoterades i veckan. I mars genomfördes en privat affär till en värdering på $68,42 per aktie, och efter första handelsdagen i onsdags kunde aktien köpas för ca $43, ett prisras på närmare 37% för de tidigare investerarna.

  • Procore Technologies gick också till börsen i veckan. Bolaget utvecklar mjukvara till byggbranschen och teckningskursen sattes till $67 och öppnade runt $84, en prisökning på 31%. Bolaget som har ca 10.000 kunder och en bruttomarginal på 82% tänkte börsnoteras redan förra våren, men när pandemin slog till så valde man att ta in $150 miljoner från privata investerare istället. Nu är man alltså tillbaka, och det verkar marknaden uppskatta!

  • AT&T bekräftade i veckan att det avknoppade bolaget Warner Media kommer att slås ihop med Discovery. Det nya bolaget kommer ha ett börsvärde på ca 150 miljarder dollar, och nu inväntas beslut från regulatoriska myndigheter. AT&T föll 5,8% dagen efter beskedet.

  • I veckan höll Snapchat sin årliga Partner Summit där man bland annat visade upp sin senaste satsning inom AR-glasögon. Glasögonen kommer kunna projicera de AR filter som redan finns i appen, till den verkliga världen, och har ett antal kameror, mikrofoner, högtalare och kontrollpaneler. Ännu är glasögonen inte redo för den breda marknaden, och bolaget meddelade att man kommer att tillgodose ett antal AR-utvecklare med produkten i ett första steg.

Sverige

  • Det svenska investmentbolaget VNV Global fick i veckan dystra nyheter efter att deras portföljbolag Voi Technology missade en viktig upphandling i London. Istället föll uppdraget att placera ut 1000 el-scootrar i staden till Lime, Tier och Dott. VNVs aktie påverkades inte nämnvärt på börsen.

  • Catena Media rapporterade i veckan och levde upp till den omvända vinstvarningen från tidigare i månaden. Intäkterna steg 52,4% och EBITDA marginalen landade på 57,2%, och aktien handlades upp 3% efter nyheten.

  • Kinnevik rusade 8,4% under torsdagen efter att utskiftningen av Zalando färdigställdes tidigare i veckan. De investerare som inte ville ha del av Zalando har varit tvungna att sälja Kinnevikaktien den senaste tiden, men nu verkar trycket vara över och aktien kunde återhämta sig.

  • I veckan meddelade Storytel och Spotify att de ingår ett samarbete där Storytels kunder kommer kunna lyssna på böcker genom Spotify. Med detta tar Spotify ytterligare steg mot att vara en plattform för allt som rör ljud. Storytel steg 18% på beskedet.

💡Vill du också handla med värdepapper i ditt bolag, besök LeiPass idag💡

LinkedIn iconWebsite iconTwitter icon

Copyright (C) 2021 LEI Pass. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp